TARGET PE NEVESTE - Vicepremierul Daniel Chitoiu a deranjat Cotrocenii si ”baietii destepti”, iar sotia lui va da cu subsemnatul la DNA. Laura Chitoiu, director in ASF, e acuzata de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, intr-un dosar privind Carpatica Asigurari. Afaceristul Ilie Carabulea, pentru a carui firma Kovesi a promovat RIL la ICCJ, a fost saltat de... procurorii lui Kovesi. Imediat, de la DNA s-au sifonat in presa stenograme, care anunta un nou dosar spectacol (Stenograme)
Daniel Chitoiu, ministru al Finantelor si vicepremier, a deranjat Cotrocenii. Si nu numai. I-a deranjat si pe ”baietii destepti” de la Hidroelectrica, dupa ce a preluat mandatul de la Finante. La el nu s-a ajuns inca, dar la sotia sa, da! Procurorii DNA au inceput urmarirea penala impotriva Laurei Elena Chitoiu, intr-un dosar care vizeaza reprezentanti ai Carpatica Asigurari si functionari din Autoritatea pentru Supraveghere Financiara (ASF). Laura Chitoiu, sotia vcepremierului, este acuzata de abuz in serviciu, procurorii aratand, intr-un comunicat de presa din 28.01.2014, ca acasta ar fi schimbat data la care avea loc un interviu pentru o persoana ce urma sa ocupe functia de director in ASF si ca ar fi schimbat si componenta comisiei de examinare pentru a nu fi puse candidatului intrebari „incomode. Reamintim ca ministrul Daniel Chitoiu a dezvaluit opiniei publice ca presedintele Traian Basescu i-a cerut sa nu il schimbe pe Radu Ghetea de la sefia CEC Bank. Dupa cum se stie, de la CEC Bank, notarul Ioana Basescu, fiica Presedintelui, a luat creditul de un milion de euro pentru achizitionarea a 300 de hectare teren la Nana.
Acuzatiile DNA la adresa sotiei lui Chitoiu
Iata care sunt acuzatiile pe care i le aduce DNA sotiei ministrului Finantelor, Laura Chitoiu: "Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au inceput urmarirea penala fata de CHITOIU LAURA ELENA, director al Directiei Avizari din cadrul Autoritatii pentru Supraveghere Financiara(A.S.F) la data faptelor, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, dacafunctionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial. Din Rezolutia de incepere a urmaririi penale intocmita de procurori a rezultat ca exista date si indicii temeinice potrivit carora, in perioada 10-16 iunie 2013, la cererea unei persoane (membru neexecutiv in conducerea ASF, reprezentand interesele unei societati de asigurari) invinuita Chitoiu Laura Elena, director al Directiei Avizari din cadrul A.S.F., a devansat interviul pentru ocuparea functiei de director general al acelei societatii de asigurari. Astfel, desi interviul era stabilit pentru data de 10 iulie 2013, in urma demersurilor invinuitei Chitoiu Laura Elena, interviul a fost devansat pentru data de 19.06.2013. Pentru a se asigura ca functia de director general va fi ocupata de o anumita persoana care ii fusese indicata, Chitoiu Laura Elena a modificat componenta comisiei de examinare, asigurandu-se camembrii care o vor examina pe candidata nu vor pune intrebari incomode, facilitand acesteia ocuparea functiei de director general al societatii de asigurari.
In acest fel, Chitoiu Laura Elena si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu, asigurandu-i persoanei care a ocupat functia de conducere la societatea de asigurari pentru care s-a facut interventia un folos nepatrimonial, lucru de natura sa creeze o tulburare insemnata Autoritatii de Supraveghere Financiare, institutie care este reglementata sa vegheze asupra indeplinirii conditiilor legale de functionare de catre societatile de asigurari de pe teritoriul Romaniei, in vederea asigurarii stabilitatii pietei de asigurari. La data de 28 ianuarie 2014, invinuitei Chitoiu Laura Elena i s-au prezentat acuzatiile in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala. In cauza sunt cercetate si alte persoane. Raportat la actele procedurale efectuate in prezenta cauza, precizam ca, atunci cand imprejurarile vor permite, vom fi in masurasaoferim detalii suplimentare".
Carabulea, omul pentru a carui firma, Atlassib, a promovat RIL Kovesi, saltat si el de procurorii DNA ai lui Kovesi!
In acest dosar in care este invinuita sotia vicepremierului Daniel Chitoiu au fost efectuate in cursul zilei de 28.01.2014, la Sibiu, mai multe perchezitii. Omul de afaceri Ilie Carabulea a fost ridicat din Sibiu de procurorii anticoruptie si a fost dus la sediul DNA din Bucuresti, pentru a da declaratii, Radu Mustatea (membru in Consiliul de Administratie al Carpatica Asig si presedinte al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania). Carabulea va fi audiat la sediul central al Directiei Nationale Anticoruptie, urmand ca procurorii sa decida daca vor cere arestarea sa.
Interesant este faptul ca milionarul Carabulea a fost condamnat pentru dare de mita si cumparare de influenta in dosarul in care a primit 5 ani de detemntie si fosktul prim-procuror al Parchetului Judecatoriei Sibiu, Florin Apostu, pentru trafic de influenta pe langa procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi. Carabulea a fost eliberat conditionat in octombrie 2012. El este fostul administrator al Atlassib Holding Sibiu, firma pentru care fostul procuror general al Romaniei Codruta Kovesi a promovat recurs in interesul legii, dar i-a fost respins de Inalta Curte de Casatie si Justitie. In acel dosar in care Apostu si Carabulea au fost condamnati la inchisoare cu executare exista stenograme de convorbiri telefonice intre fostul magistrat Apostu si tatal Codrutei Kovesi (fost prim-procuror la PT Medias Ioan Lascu), acesta din urma sfatuindu-l pe fostul magistrat Apostu cum sa faca pentru a ajunge pe masa fiicei sale problema firmei lui Carabulea. Inspectia Judiciara nu a verificat niciodata aceste aspecte. Acum, Codruta Kovesi este procuror sef al DNA. Iar la DNA se face actuala ancheta in care sotia vicepremierului Chitoiu este acuzata de abuz in serviciu. Asta ca sa vedeti ce incurcate sunt dedesubturile marilor anchete...
Stenograme, stenograme... sifonate iar de DNA dupa reteta batatorita a dosarelor spectacol
La putin timp dupa aparitia comunicatului DNA cu privire la acest dosar, au aparut si stenograme. Ultrarapid. In ziarul ”Gandul„. Conform stenogramelor date de ziaristii de la „Gandul”, sunt convorbiri intre Laura Chitoiu si un anume Marian Marzac si dateaza din 18 iunie 2013...Cititi!
„In ziua de 18.06.2013, la ora 16:21:26, MIRZAC MARIAN este contactat de CHITOIU LAURA,
Cu aceasta are urmatorul dialog:
CHITOIU LAURA: Auzi, uite, stii de ce te-am sunat? Am ... am vorbit pentru maine, ca maine, la zece, vine aia de la Sibiu ...
MIRZAC MARIAN: Da.
CHITOIU LAURA: si, am vorbit cu…. i-am zis sa nu-i zica nimic lu' babaciunea aia si ...
MIRZAC MARIAN: Da.
CHITOIU LAURA: Pentru ca aia e o ciufuta si o nebuna si spune si peste tot si pune si niste intrebari idioate. N-are rost sa te complici cu proasta aia.
MIRZAC MARIAN: Da. Asa si ...
CHITOIU LAURA: si i-am zis lu…. a zis ca vrea sa vina, da' o sa-i spuna lu' aia ca: domne, m-a sunat acum dimineata si nu erati aici si trebuia repede si m-am dus io. Saracu-i era frica, iti dai seama.
MIRZAC MARIAN: Mhi.
CHITOIU LAURA: si ca daca ma-ntreaba pe mine aia, sa stiu ce sa-i spun.
MIRZAC MARIAN: Pai aia ...
CHITOIU LAURA: si zic: tu nu ma vezi pe mine? Dobitoaca aia nu ma-ntreaba nimic, ca daca ma-ntreaba, io o trosnesc imediat, io nu vorbesc cu aia. stii?
CHITOIU LAURA: Mhi. Asa si ... asta, ca, d-asta de fapt te sunasem. ti-am zis ca vine …., ma rog, cu frica, cu nu stiu ce ...
MIRZAC MARIAN: Da.
CHITOIU LAURA: Saracu` a vrut, a fost super dragut, dar stii care e problema? Noi tineam interviurile sus, la sase.
MIRZAC MARIAN: Pai, sala s-a golit.
CHITOIU LAURA: si la sase, sala e ocupata.
MIRZAC MARIAN: Nu.
CHITOIU LAURA: Pai mi-a zis ca maine.
MIRZAC MARIAN: Pai maine se elibereaza.
CHITOIU LAURA: Pai da, maine se elibereaza.
MIRZAC MARIAN: Eu am vorbit cu ...
CHITOIU LAURA: Asa mi-a zis si mie, dar eu am la zece interviu si nu stiu dac-o fi libera ca, daca nu, fetele mele le-am zis sa-l tina la noi in birou, iti dai seama ca unde sa duc femeia si plus cu patru directori care-ti vin ...
MIRZAC MARIAN: Pai ...
CHITOIU LAURA: si aia-i da mesaj atunci si zice uite, e asta aici, nu stiu ce. si d-asta nu stiu ce sa fac. Ma gandeam ... da nici in birou la …. nu pot, ….si nu stiu ce sa fac. D-asta te-am sunat.
MIRZAC MARIAN: Pai, pai stai un pic. Eu cand am vorbit cu ca noi avem sedinta maine si nu stiam unde-o tinem, la CNVM, la CSA ...
CHITOIU LAURA: Pai da, da nu stie ...
MIRZAC MARIAN: mi-a zis ca maine sala este libera si-a ...
CHITOIU LAURA: Eu stiu ca eram la el, eram la el, da ...
MIRZAC MARIAN: Pai da, nu, pai nu, da el mi-a zis ca ...
CHITOIU LAURA: Da nu stie daca e maine.
MIRZAC MARIAN: Pai nu, nu, da oricum mi-a zis ca daca nu, este liber biroul lu….. si se poate tine acolo .
CHITOIU LAURA: A ... super atunci.
MIRZAC MARIAN: Hai ca vedem maine dimineata cum facem ca maine ...
CHITOIU LAURA: Pai tu la cat ajungi?
MIRZAC MARIAN: Pai la noua vin si eu la birou maine, vin si eu la noua.
CHITOIU LAURA: A, vii la noua?
MIRZAC MARIAN: Noua.
CHITOIU LAURA: Mhi. Eu pe la noua jumate ajung.
MIRZAC MARIAN: Sau, ma rog, noua jumate ajung si eu si vedem unde-o tinem. Ori il ...
CHITOIU LAURA: Mhi. Pai da, ca nu vreau s-o tin la mine ...
MIRZAC MARIAN: Na, e liber biroul lui ….
CHITOIU LAURA: Nu vreau s-o tin la mine.
MIRZAC MARIAN: Nu, nu. Nu cu alte persoane de fata, normal.
CHItOIU LAURA: Pai da, pai la mine eu ... sunt zece acolo, ce sa fac!
MIRZAC MARIAN: Sau chiar dac-o fi, ii scoatem p-aia din ... sus, din sala de consiliu, ii scoatem p-aia afara pentru o ora, cat o dura povestea asta, da, oricum, las ca ma ocup eu maine dimineata.
CHITOIU LAURA: Ce o ora fata(?), o ora ... iti dai seama ca ... juma de ora ca ... sper sa nu se-apuce asta la povestit. Adica, eu sper sa dureze putin.
MIRZAC MARIAN: Da ...
CHITOIU LAURA: Pai da, de asta vreau sa-ti zic, sa stii si tu. Eu ajung pe la noua jumate, dar, daca e, sa stii si tu ca am nevoie de-o sala.
MIRZAC MARIAN: Ma ocup eu maine Laura, cand ajung acolo, si ...
CHITOIU LAURA: Da? OK.
MIRZAC MARIAN: Crezi c-ar fi bine sa bag si eu capul p-acolo, pe la comisie? Nu cred.
CHITOIU LAURA: Pai, da. Pai de ce sa nu bagi, ce-are?
MIRZAC MARIAN: Pai nu …
CHITOIU LAURA: Ca vii sa saluti, doar nu …
MIRZAC MARIAN: Da, da, comisia …
CHITOIU LAURA: Pai vii sa saluti, ce …
MIRZAC MARIAN: Da.
CHITOIU LAURA: Hai ma ca, ti-am zis, e ...
MIRZAC MARIAN: si intru si eu un pic p-acolo.
CHITOIU LAURA: Exact,
MIRZAC MARIAN: Da.
CHITOIU LAURA: Da,e una batuta-n cap, n-are ce intrebari sa puna, ca ea, pe juridic, ce intrebari sa puna?
MIRZAC MARIAN: Da. E nu, nu ...
CHITOIU LAURA: Asa, e….si ...
MIRZAC MARIAN: si?
CHITOIU LAURA: Asta de la reclamatii, e una la vreo ...
MIRZAC MARIAN: Da.
CHITOIU LAURA: 50 de ani, nu, sunt ok, nu stiu. Nu ... sper sa nu fie agresiva, stii?
MIRZAC MARIAN: Deci e la zece, nu?
CHITOIU LAURA: La zece, la zece.
MIRZAC MARIAN: Hai, ca eu la noua o sa fiu p-acolo ...
CHITOIU LAURA: Mhi.
MIRZAC MARIAN: si ma ocup eu de sala.
CHITOIU LAURA: si poti sa bagi capu`, iti dai seama ...
MIRZAC MARIAN: Pai, ma duc si eu p-acolo sa ... na ...
CHITOIU LAURA: Mha, mha. Bine.
MIRZAC MARIAN: Am calitate oficiala, na.
In urma interventiei inculpatului MIRZAC MARIAN, dar si a demersurilor frauduloase intreprinse de catre CHITOIU LAURA, CRUDU INA-ANA a fost avizata in data de 19.06.2013, de catre comisia din cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara. Astfel, in data de 19.06.2013, ora 11:04:43, inculpata CRUDU INA-ANA poarta urmatorul dialog:
„MIRZAC MARIAN: Da, Ina.
CRUDU INA: Salutare.
MIRZAC MARIAN: Bonjour. Ce faci, ai terminat?
CRUDU INA: Bine. Am terminat, da. Au fost super O.K. oamenii.
MIRZAC MARIAN: Da, pai...
CRUDU INA: Da.
MIRZAC MARIAN: Mhi... si ai plecat?
CRUDU INA: Au facut ce au fost...
MIRZAC MARIAN: Sfatuiti sa faca.
CRUDU INA: Da. Am plecat, da... am intrebat cam cand cred ca obtin aprobarea si au zis ca nu stiu data urmatorului consiliu sa-mi zica.
MIRZAC MARIAN: Mhi... Pai incerc io s-o bag astazi...
CRUDU INA: Da?
MIRZAC MARIAN: Ca avem azi sedinta, da.
CRUDU INA: A... super.
MIRZAC MARIAN: si ma duc sa modific ordinea de zi, ca s-o pun azi.
CRUDU INA: Mhi... Bun.
MIRZAC MARIAN: Ca s-o ai maine, mhi...
CRUDU INA: Saru' mana. Mersi.
MIRZAC MARIAN: Hai. N-ai de ce.
CRUDU INA: Te pup.
MIRZAC MARIAN: Hai... bafta.
CRUDU INA: Merci, merci.
MIRZAC MARIAN: Sa duci drapelul in continuare.
CRUDU INA: (rade) Greu, dupa tine.
MIRZAC MARIAN: Hai, lasa.
CRUDU INA: Hai... te pup.
MIRZAC MARIAN:Hai, te pup si eu. Pa, pa. Pa, pa.
CRUDU INA: Pa.”
Evident, nu putem sa nu punem o intrebare: din luna iunie 2013 si pana azi ce-au facut procurorii DNA daca considerau ca s-ar fi incalcat legea inca de acum sapte luni?
UPDATE - DNA a anuntat marti seara, 28 ianuarie 2014, ca in acest caz a fost declansata urmarirea penala impotriva a altor trei persoane:
“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au inceput urmarirea penala fata de urmatoarele persoane:
MIRZAC MARIAN, fost director general al unei societati de asigurari, in prezent membru neexecutiv in cadrul conducerii Autoritatii de Supraveghere Financiara, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de asociere in vederea savarsirii de infractiuni, doua infractiuni de luare de mita, din care una in forma continuata, trafic de influenta, in forma continuata, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii care nu sunt destinate publicitatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, in forma continuata, abuz in serviciu contra intereselor publice si instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice
MUSTATEA RADU, membru Consiliul de Administratie al aceleiasi societati de asigurari si presedinte al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de asociere in vederea savarsirii de infractiuni, complicitate la dare de mita, complicitate la luare de mita, complicitate la cumparare de influenta, toate trei in forma continuata, complicitate la folosirea in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii in vederea obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, uz de fals
GIURGEA OVIDIU IOAN CEZAR, functionar in cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de asociere in vederea savarsirii de infractiuni si abuz in serviciu contra intereselor publice, daca funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un interes patrimonial sau nepatrimonial
Din Rezolutia de incepere a urmaririi penale intocmita de procurori a rezultat ca exista date si indicii temeinice potrivit carora:
In intervalul mai – iunie 2013, invinuitii Mirzac Marian, Mustatea Radu, in calitatile sus mentionate, impreuna cu alte persoane au constituit o asociere in vederea savarsirii de infractiuni.
Prin initierea, respectiv, constituirea acestui grup infractional, invinuitul Mirzac Marian si o alta persoana (proprietar al unor societați prin intermediul carora deține si controleaza o societate de asigurari) au reusit, in mod fraudulos, in perioada mai – decembrie 2013, sa tergiverseze si sa influenteze rezultatele unor controale dispuse de Autoritatea de Supraveghere Financiara (A.S.F) asupra activitatii societatii de asigurari respective, astfel incat sa nu reiasa deficiente grave. In acest scop, cei doi au recurs la cointeresarea financiara a mai multor functionari din cadrul A.S.F. Un alt obiectiv urmarit a fost acela de a mentine societatea, in mod fraudulos, pe o pozitie convenabila in topul reclamatiilor privind activitatea acesteia pe anul 2013 si, implicit, cresterea artificiala a gradului de incredere in raport cu potentialii clienti. In acest context, in cursul lunii iunie 2013, invinuitul Mirzac Marian a facut demersuri pentru a o influenta pe invinuita Chitoiu Laura Elena, director al Direcției Avizari din cadrul A.S.F., astfel incat o anumita persoana sa ocupe functia de director al societatii de asigurari, cu nerespectarea conditiilor legale.
Finantatorul gruparii infractionale constituite (persoana care deține si controleaza societatea de asigurari) l-a promovat, sustinut si cointeresat financiar, in mod constant pe fostul director Mirzan Marian (care a ocupat aceasta functie in intervalul 16.05.2012 – 23.04.2013), pentru a fi ales in conducerea A.S.F. Din pozitia de membru neexecutiv in cadrul conducerii A.S.F., ocupata cu incepere din data de 24 aprilie 2013, Mirzac Marian a facut demersuri pentru a asigura protectia societatii de asigurari si pentru a evita suspendarea autorizatiei de functionare de pe piata asigurarilor din Romania, pana la remedierea deficientelor. Finantatorul gruparii infractionale constituite l-a desemnat ca intermediar in relatia cu Mirzac Marian, pe Mustatea Radu care avea rolul de a comunica rezultatele demersurilor infractionale ale lui Mirzac Marian, precum si informatii confidentiale obtinute de la acesta din urma.
Gruparea infractionala susmentionata a fost sprijinita de Ovidiu Ioan Cezar Giurgea si un alt functionar cu atributii de conducere si executie in cadrul A.S.F. Concret, in schimbul protectiei oferite societații de asigurari, Mirzac Marian a primit, in luna mai 2013, un autoturism marca Audi A8 avand valoarea de catalog de 81.370 euro sub disimularea unei tranzactii de vanzare-cumparare intre acesta si societatea de asigurari, iar in luna august 2013, a primit suma de 8.937,5 euro (39.141 lei), remitere justificata de invocarea unor clauze contractuale inexistente, prin hotarari ale Consiliului de Administratie al societații de asigurari.
In schimbul acestor foloase, Mirzac Marian, avand calitate de membru al Consiliului de conducere al A.S.F. si atributii in sensul supravegherii si controlului legalitatii funcționarii societatilor de asigurari, a reusit sa influenteze concluziile a doua controale dispuse de autoritatea susmentionata, sa coopteze diversi functionari cu functii de conducere si executie din cadrul A.S.F. in grupul infractional constituit si sa divulge informatii care nu erau destinate publicitatii in scopul favorizarii societatii de asigurari.
La data de 1 august 2013, invinuitul Ovidiu Ioan Cezar Giurgea, functionar in cadrul A.S.F., la solicitarea lui Mirzac Marian, a sustras un document transmis eronat catre A.S.F. de o angajata a societatii de asigurari, document care releva incalcari grave ale normelor A.S.F. de catre angajati ai societatii. In acelasi context, Ovidiu Ioan Cezar Giurgea a radiat din registrul institutiei numarul de inregistrare al documentului respectiv transmis prin fax si l-a sters din memoria aparatului. Situatia in care respectivul document ar fi fost adus la cunostinta conducerii A.S.F. ar fi impus declansarea, in mod obligatoriu, a unui control activitatii societații de asigurari.
Anterior, in perioada martie - aprilie 2013, un functionar cu atributii de conducere al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (devenita ulterior A.S.F), a ignorat concluziile unui raport de control intocmit de catre functionarii institutiei care evidentia deficiente grave la societatea de asigurari, nereguli ce ar fi impus obligatoriu o majorare de capital in cuantum de 15.000.000 euro si suspendarea autorizarii de functionare, pana la remedierea deficientelor.
Invinuitilor li s-au prezentat acuzatiile in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala”.
foto: jurnalul.ro
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# BERCEA MONDIAL: e manevra lu frații miei......,, 28 January 2014 16:47 +7
# cici 28 January 2014 16:50 +13
# colonel dottore 28 January 2014 16:59 +10
# Adem Devlet 28 January 2014 18:44 +7
# Adem Devlet 28 January 2014 17:17 +11
# ARGUS 28 January 2014 17:32 +5
# Adem Devlet 28 January 2014 18:42 +7
# avocat traditional 28 January 2014 17:24 +4
# Orbservator 28 January 2014 17:30 +12
# vv 28 January 2014 19:11 +5
# mircea 28 January 2014 20:21 -4
# BLEJNAR ... SORIN BLEJNAR ... !!! 28 January 2014 23:23 +5
# CODUL MIC SI ROSU =SPAGA=MITA ELECTORALA 28 January 2014 23:40 -5
# coabitare=tradare 29 January 2014 13:18 +4