TATIANA SE RATOIESTE LA TUDOREL – Procuroarea Tatiana Toader din CSM il cearta pe ministrul Justitiei pentru propunerile privind numirea sefilor marilor parchete: “Din declaratiile publice facute, rezulta ca nu doreste sa tina seama de propunerile Consiliului... In propunerea formulata de CSM, sectia de procurori a CSM ar fi cea care ar formula propunerile, presedintelui tarii ramanandu-i in continuare atributia de numire... Ministrul Justitiei ar fi cel care ar da un aviz consultativ”
Ministrul Justitiei Tudorel Toader este certat din interiorul CSM. De procuroarea Tatiana Toader (foto), reprezentanta procurorilor de la parchetele de pe langa judecatorii, a carei voce a fost foarte putin auzita pana acum, spre deloc. Iata insa ca Tatiana Toader a inceput sa vorbeasca, nemultumita fiind in special de modul in care ar urma sa fie numiti sefii marilor parchete.
Intr-o declaratie acordata publicatiei clujust.ro, procuroarea Toader sustine ca CSM a inaintat o cu totul alta varianta decat cea prezentata de ministrul Justitiei. Si anume aceea ca sefii PICCJ, DNA si DIICOT sa fie propusi de catre Sectia pentru procurori a CSM, urmand sa fie numiti de presedintele tarii, cu avizul consultativ al ministrului Justitiei. Asta in timp ce Tudorel Toader doreste ca sefii marilor parchete sa fie numiti de catre Sectia pentru procurori a CSM la propunerea ministrului Justitiei. O modalitate mai buna, credem noi, cea a lui Tudorel Toader decat cea a CSM.
De asemenea, aceeasi Tatiana Toader il ataca pe ministrul Justitiei, considerand ca acesta nu vrea sa tina cont de opinia CSM in ceea ce priveste modificarile la Legile Justitiei. Abrupta abordarea procuroarei, avand in vedere ca inca nu exista niciun proiect si ca ne aflam in faza de dezbatere, la finalul careia ministrul Justitiei poate include orice fel de propuneri, inclusiv cele ale CSM.
Iata declaratia procuroarei Tatiana Toader din CSM:
“Fata de declaratia publica a ministrului Justitiei privind viziunea lui asupra principalelor modificari la legile Justitiei pe care doreste sa le propuna, in problema referitoare la numirea procurorilor in functii de conducere la nivel inalt (DNA, DIICOT, Parchetul General), precizez ca aceasta propunere difera de cea formulata de CSM in urma consultarii sistemului judiciar.
Aparent, propunerea ministrului ofera in atributia sectiei pentru procurori a CSM numirea procurorului general al PICCJ, a adjunctilor acestuia si a sefilor de sectii, la fel la DNA, precum si a procurorului sef DIICOT si a adjunctilor acestuia. In realitate, insa, sectia de procurori nu poate sa numeasca decat pe cel propus de ministrul Justitiei. Asadar selectia si asigurarea transparentei acesteia nu este in mana sectiei pentru procurori. Este adevarat ca sectia ar putea sa refuze motivat o propunere, insa potrivit deciziilor Curtii Constitutionale in materia ministrilor, un astfel de refuz poate fi formulat o singura data, a doua propunere fiind obligatoriu acceptata.
In actuala reglementare, in vigoare, ministrul propune, doar ca presedintele Romaniei numeste. Insa, in realitate, tot ministrul este cel care decide finalmente, pentru ca doar din cei propusi de el poate presedintele sa numeasca. In actuala reglementare, CSM da un aviz, care este doar consultativ, adica este cerut, dar nu e obligatoriu sa se tina cont de el.
In propunerea formulata de CSM, in urma consultarii sistemului judiciar, sectia de procurori a CSM ar fi cea care ar formula propunerile, presedintelui tarii ramanandu-i in continuare atributia de numire. Intr-o astfel de formula, ar creste transparenta numirii procurorilor sefi la nivel de varf pentru ca ar fi in mainile sectiei de procurori, care isi asuma acest lucru. Ministrul Justitiei ar fi cel care ar da un aviz consultativ propunerii facute de sectia pentru procurori ceea ce ar asigura acestuia exercitarea atributiei constitutionale referitoare la autoritatea sa in raporturile cu Ministerul Public.
De precizat ca la inceputul acestui an, ministrul Justitiei a transmis Consilului un proiect de act normativ privind modificarea celor trei legi, proiect la care Consiliul a lucrat cateva saptamani pentru a-si formula propriile propuneri. Proiectele au fost transmise instantelor si parchetelor in vederea consultatii. In urma consultarii, CSM a revizuit proiectul si l-a trimis in aceasta forma ministrului inainte de vacanta judecatoreasca, urmand ca ministrul sa trimita ulterior proiectul pentru avizare, dupa lecturarea propunerilor venite din sistemul judiciar prin CSM. Din declaratiile publice facute in conferinta de presa din 23 august, rezulta ca acesta nu doreste sa tina seama de propunerile Consiliului”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# remember 27 August 2017 12:35 +20
# DODI 27 August 2017 15:32 +6
# mitica 27 August 2017 19:00 +2
# Magdalena Valentina Feru 27 August 2017 19:01 +9
# Pif 28 August 2017 08:31 +2
# Magdalena Valentina Feru 28 August 2017 15:12 +1
# Pif 29 August 2017 08:25 0
# Magda Leana 27 August 2017 23:06 -1
# eneea 28 August 2017 09:15 +2
# Tu dorica 28 August 2017 09:56 0
Citeza pe eneea
# Pif 28 August 2017 11:34 +2
# Nicu 28 August 2017 13:44 +2
# cozma ioan 2 September 2017 20:59 0
# cozma ioan 2 September 2017 21:07 +1