TIBERIU NITU A DOJENIT DNA PENTRU ESECURI – Procurorul General al Romaniei a criticat procentul de achitari incasate de DNA, care desi a scazut de la 10,2% la 7,5% continua sa fie ridicat in comparatie cu media la nivelul Ministerului Public: “Este evident ca se poate face mai mult in acest sens”. Nitu a avertizat ca exista un numar mare de dosare aflate in nelucrare: “Poate naste, mai mult decat in cazul altor parchete, suspiciuni lesne de speculat in spatiul public” (Document)
Nu toate sunt bune si frumoase la DNA, asa cum s-a incercat sa se acrediteze ideea cu ocazia prezentarii bilantului pe anul 2013. Procurorul General al Romaniei Tiberiu Nitu (foto) a atras atentia joi, 27 februarie 2014, cu ocazia prezentarii Raportului de activitate pe 2013 al Directiei Nationale Anticoruptie, asupra procentului mare de achitari pe care continua sa le incaseze procurorii Laurei Codruta Kovesi.
Tiberiu Nitu a admis ca a fost inregistrata o scadere a procentului de achitari, de la 10,2% la 7,54% (vezi facsimil), dar a explicat ca nu este destul. Procurorul General al Romaniei a precizat ca procentul este in continuare unul ridicat, in comparatie cu media la nivelul Ministerului Public, in conditiile in care se stie ca in cazul celorlalte parchete achitarile sunt undeva in jurul a 1%. “Este evident ca se poate face mai mult in acest sens, 7,54% fiind un procent ridicat fata de media la nivelul Ministerului Public, rechizitoriile reprezentand 10,62% din totalul cauzelor solutionate. La fel cum se poate face mai mult in materia reducerii stocului de cauze vechi”.
O alta nemultumire a lui Tiberiu Nitu a avut legatura cu numarul mare de dosare lasate in nelucrare. Acesta a declarat ca lasarea in nelucrare a unor cauze pot afecta munca procurorilor DNA, dar dau nastere la suspiciuni: “Datele statistice arata ca sunteti preocupati in primul rand de cauzele cu finalitate judiciara, ceea ce este corect. Degrevarea de cauzele fara finalitate judiciara nu trebuie privita, insa, ca o optiune contrara acesteia, ci ca o componenta a sa. Cauzele lasate in nelucrare, chiar marunte, devin pentru activitatea dumneavoastra o povara, va distrag atentia de la cauzele importante, rezolvarea lor operativa duce, pe termen lung, la rezultate mai bune si in ceea ce priveste cauzele cu finalitate judiciara, chiar daca aparenta este alta. in plus, in cazul structurii dumneavoastra, lasarea in nelucrare a unor cauze poate naste, mai mult decat in cazul altor parchete, suspiciuni lesne de speculat in spatiul public”.
Nitu: “Procurorii de la DNA au asigurate, daca nu conditiile ideale de lucru, cel putin conditii decente, de care alti procurori nu beneficiaza”
DNA continua sa sufere achitari peste media de la nivelul Ministerului Public si inregistreze un numar mare de dosare care nu sunt instrumentate, chiar daca procurorii anticoruptie beneficiaza de conditii mult mai bune decat colegii lor de la alte parchete. In acest sens, Tiberiu Nitu a precizat ca procurorii DNA au conditii decete de lucru, iar in 2013 gradul de ocupare al posturilor a fost peste cel al Ministerului Public.
De asemenea, Procurorul General a tinut sa sublinieze ca in 2013 DNA a beneficiat de peste 11% din bugetul alocat Ministerului Public, desi in cadrul Directiei activeaza doar 5% din totalul procurorilor:
“Din postura de conducator al Ministerului Public, sa particip la analiza activitatii dumneavoastra este interesant si placut pentru ca ma adresez colegilor care au asigurate, daca nu conditiile ideale de lucru, cel putin conditii decente, de care altii nu beneficiaza si cu sefi care au nu doar raspunderea pentru rezultate, ci si parghii eficiente de control.
Este adevarat ca DNA a functionat cu schema incompleta in anul 2013, dar va rog sa observati ca gradul de ocupare a posturilor de procurori a fost peste cel pe total Minister Public (89,66% fata de 88,94%), in plus fiind posibila selectia acestora de catre conducerea structurii. Mai mult decat atat, ati beneficiat de sprijunul a mai mult de un lucrator de politie pentru fiecare procuror, de un specialist la circa trei procurori si de un grefier la 1,5 procurori, ceea ce este foarte departe de situatia din celelalte structuri ale Ministerului Public.
Este adevarat ca bugetul pentru anul 2013 a fost unul de criza, dar din totalul de 762.479.000 lei alocati Ministerului Public, DNA a beneficiat de 87.039.580 lei, deci de un procent de 11,4% din totalul sumei, in conditiile in care in cadrul structurii isi desfasoara activitatea circa 5% din procurorii Ministerului Public.
Nici incarcatura pe procuror nu este una exagerata (cifrele variaza, la structura centrala, intre 19 si 35 de cauze solutionate anul trecut de un procuror si intre 11 si 47 de cauze ramase de solutionat pe procuror), avand, bineinteles, in vedere complexitatea unora dintre dosare”.
*Cititi aici integral discursul Procurorului General al Romaniei Tiberiu Nitu
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# obiectiva 27 February 2014 16:24 +5
# obiectiva 27 February 2014 16:27 +3
# unul din lumea cea mare 27 February 2014 16:38 +3
# obiectiva 27 February 2014 16:42 +6
# Jude 27 February 2014 23:38 -2
# argatu 28 February 2014 20:58 -1
# paula 1 March 2014 07:01 0
# ene emil 4 July 2014 18:32 0