TORTIONARII NU VOR RASPUNDERE – Procurorii DNA nu doresc sa plateasca pentru nenorocirile pe care le fac si sfideaza natiunea care cere raspunderea magistratilor: “Se intentioneaza instituirea unuia dintre cele mai severe regimuri europene de raspundere juridica pentru magistrati, in absenta unui sistem de asigurare pentru raspundere profesionala... Poate reprezenta o presiune asupra activitatii magistratilor, care vor fi, in permanenta, sub spectrul raspunderii materiale” (Document)
Este incredibil cat tupeu pot sa aiba procurorii condusi de doctorita Laura Kovesi (foto). Autori a nenumarate ticalosii, abuzuri si inscenari, in urma carora carierele si vietile unor oameni au fost distruse, procurorii DNA se opun raspunderii magistratilor. Si o fac sfidandu-i astfel pe romanii care cer cat se poate de ferm - dovada fiind sondajele de opinie realizate in acest sens, care arata ca 90% dintre romani vor raspunderea magistratilor - ca judecatorii si procurorii sa plateasca pentru nenorocirile si erorile judiciare comise.
Cum era de asteptat, DNA a respins propunerile de modificare a Legilor Justitiei aflate in Parlament, carora le-a dat aviz negativ, anuntand, intr-un punct de vedere publicat miercuri, 8 noiembrie 2017, ca “se impune o pozitie ferma, de respingere in bloc a proiectelor”. Exista mai multe puncte care nemultumesc procurorii DNA, iar printre acestea si cel referitor la raspunderea magistratilor. Astfel, parchetul anticoruptie acuza ca se intentioneaza instituirea unuia dintre cele mai severe regimuri europene de raspundere juridica, fara sa existe un sistem de asigurare pentru raspundere profesionala. Uita sa spuna insa procurorii lui Kovesi ca nicaieri intr-o tara europeana unde statul de drept cu adevarat functioneaza nu exista asemenea mizerii, abuzuri si facaturi precum cele comise de DNA. De asemenea, tot in legatura cu raspunderea magistratilor, aceiasi procurori DNA care sunt demascati din ce in ce mai mult de catre instantele din tara si presa libera se victimeaza ca, vezi Doamne, in cazul adoptarii raspunderii magistratilor propusa in Legile Justitiei vor lucra sub presiune si vor fi mereu sub spectrul raspunderii materiale. Adica nu se va intampla ceea ce se intampla acum, cand procurorii DNA pot sa faca ce doresc, fara sa aiba teama ca vor plati pentru faptele lor. Caci, nu exista niciun caz de procuror DNA, asa cum nu exista niciun caz de magistrat, care sa fi platit material pentru o eroare judiciara comisa in urma careia statul a fost condamnat la daune.
Iata fragmentul din punctul de vedere al DNA referitor la raspunderea magistratilor:
“Raspunderea magistratilor, deoarece se intentioneaza instituirea unuia dintre cele mai severe regimuri europene de raspundere juridica pentru magistrati, in absenta unui sistem de asigurare pentru raspundere profesionala. Modificarea dispozitiilor referitoare la raspunderea materiala si civila a magistratilor nu este necesara intrucat cadrul legislativ actual raspunde necesitatii de reglementare a raspunderii judecatorilor si procurorilor, fiind reglementate conditiile in care poate fi angajata raspunderea civila, disciplinara si penala a acestora, cu asigurarea garantiilor necesare respectarii independentei magistratilor;
In acelasi sens, referitor la modificarea art. 96 alin. 7, privitor la obligativitatea statului de a se indrepta cu o actiune in despagubiri impotriva judecatorului sau procurorului care a savarsit eroarea judiciara cauzatoare de prejudicii, consideram ca aceasta dispozitie poate reprezenta o presiune asupra activitatii magistratilor, care, astfel, vot fi, in permanenta, sub spectrul raspunderii materiale, desi, in unele cazuri, eroarea judiciara este rezultatul unui complex de imprejurari pe care magistratul nu le poate prevedea, de exemplu, al modificarii legislatiei, al schimbarii starii de fapt retinuta la un moment dat prin administrarea unor probe care nu puteau fi avute in vedere initial”.
Procurorii DNA vor sa se ancheteze intre ei
In acelasi context al fugii de raspundere, DNA mai are o problema. Si anume cu infiintarea directiei speciale de parchet care sa investigheze infractiunile comise de magistrati. Sustin procurorii lui Kovesi ca o asemenea unitate de parchet nu se justifica intrucat s-ar induce ideea ca exista o problema de infractionalitate in randul magistratilor. Tot DNA aminteste ca la nivelul parchetului anticoruptie exista deja Serviciul de combatere a coruptiei in justitie. Acel serviciu condus de procuroarea Florentina Mirica, una dintre favoritele Laurei Kovesi. Cu alte cuvinte, procurorii DNA nu doresc sa fie anchetati decat de unii de-ai lor. Fix cum se intampla in cazul plangerilor formulate impotriva Laurei Kovesi, care, indiferent unde sunt depuse, ajung inevitabil la parchetul condus de Laura Kovesi.
Iata fragmentul din punctul de vedere al DNA privind infiintarea directiei de parchet pentru investigarea infractiunilor savariste de magistrati:
“Infiintarea Directiei pentru Investigarea Infractiunilor Savarsite de Judecatori si Procurori (art. 88 Sectiunea 21 din Legea 304/2004). Nu se justifica infiintarea unei astfel de structuri deoarece se induce ideea ca exista o problema de infractionalitate in randul magistratilor, care necesita o competenta speciala.
Nu exista studii din care sa reiasa ca fenomenul infractionalitatii in randul magistratilor este de o amploare atat de mare pentru a necesita infiintarea unei directii specializate pentru combaterea acestui tip de infractionalitate in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Pe de alta parte, infiintarea respectivei directii vine sa restranga competenta Directiei Nationale Anticoruptie, dupa calitatea persoanei, in ceea ce priveste combaterea coruptiei in mediul judiciar.
Curtea Constitutionala a precizat in considerentele Deciziei nr. 104/2009 ca nu se justifica un tratament juridic si procedural distinct pentru categoria magistratilor. Mai mult, in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie este infiintat Serviciul de combatere a coruptiei in justitie”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Corina 8 November 2017 13:52 +31
# mitica 8 November 2017 13:56 +5
# Andrei Muresan 8 November 2017 14:04 +12
# coca 8 November 2017 14:22 +2
# Alin 8 November 2017 14:38 +9
# AndreiV 8 November 2017 14:39 +11
# Ghita Bizonu' 8 November 2017 14:45 +2
# profesionalism 8 November 2017 16:29 +7
# Alex 8 November 2017 16:32 +3
# escu 8 November 2017 17:48 +2
# Adrian 8 November 2017 20:18 +2
# Sandu 14 November 2017 11:47 0