27 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

TRADATORII TREBUIE ALUNGATI DIN CSM – Incepe revolutia: 15 judecatori de la Curtea de Apel Oradea cer Parlamentului sa adopte in regim de urgenta o lege distincta care sa reglementeze procedura de revocare a membrilor CSM: “Raspunderea membrilor CSM in fata celor care i-au ales nu exista... Nu pot fi revocati din functie de catre cei care i-au ales si, ca atare, nu pot fi trasi la raspundere de cei care i-au votat”. Vedeti cine sunt cei 15 judecatori (Lista si Solicitarea)

Scris de: George TARATA | pdf | print

18 October 2017 13:19
Vizualizari: 7786

Iata o initiativa ce merita toate laudele. 15 judecatori de la Curtea de Apel Oradea au transmis Parlamentului o solicitare pentru adoptarea unui proiect de lege, in regim de urgenta, astfel incat sa fie reglementata procedura de revocare a membrilor CSM care au uitat ca reprezinta interesele celor care i-au trimis in forul suprem al magistraturii, care au tradat si au ajuns sa faca jocuri politice sau sa se lupte in numele unui sistem odios care in aceasta perioada incearca sa supravietuiasca. Iar in actualul CSM sunt cel putin trei judecatori aflati intr-o asemenea situatie, lucru bine cunoscut printre colegii lor. Trei judecatori care probabil tremura la gandul ca revocarea din CSM ar putea fi din nou posibila.


Solicitarea celor 15 judecatori a fost publicata, marti seara 17 octombrie 2017, de judecatoarea Florica Roman, pe blogul propriu floricaroman.wordpress.com, ea insasi una dintre semnatare. In solicitarea catre Parlament se explica limpede ca articolul din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii care privea revocarea membrilor CSM a fost declarat neconstitutional in 2013, iar de atunci el nu a fost pus in acord cu decizia CCR. In aceeasi solicitare, cei 15 judecatori de la Curtea de Apel Oradea arata ca in momentul de fata membrii CSM nu pot fi revocati din functie si nici trasi la raspundere de cei care i-au ales si trimis in Consiliu.

Iata cine sunt cei 15 judecatori de la Curtea de Apel Oradea care au semnat solicitarea catre Parlamentul Romaniei:

Florica Roman

Laura Soane

Eugenia Mosincat

Felicia Toader

Nadia Botea

Simona Marinescu

Corina Popovici

Marius Capota

Adina Cioflan

Doina Maduta

Mihail Udroiu

Denisa Vidican

Antik Levente

Olimpiu Berindei

Lenuta Stan

Prezentam textul publicat de judecatoarea Florica Roman si solicitarea celor 15 judecatori de la Curtea de Apel Oradea:

“Dat fiind ca de 4 ani articolul din Legea 317/2004 care reglementa procedura de revocare a membrilor alesi din CSM nu a fost pus in acord cu Constitutia, 15 judecatori ai Curtii de Apel Oradea au trimis pe data de 16 octombrie 2017 o solicitare Parlamentului Romaniei sa initieze si sa adopte, in regim de urgenta, 'un proiect de lege distinct care sa reglementeze motivele si procedurile de revocare a membrilor magistrati – judecatori si procurori – alesi in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM)'.

'Solicitam un proiect de lege distinct pentru ca aceasta punere in acord cu Constitutia a respectivului articol din legea de functionare a CSM sa nu treneze in Parlament', s-a aratat in solicitare.

'O asemenea modificare este imperativa si urgenta dat fiind ca, prin Decizia CCR 196/2013, prevederile art. 55 alin. (4) si (9) din Legea 317/2004 au fost declarate neconstitutionale', s-a mai spus in solicitare.

Cu toate ca decizia este veche de 4 ani, acel viciu constitutional constatat in Legea 317/2004 nu a fost indreptat inca de catre Parlament.

Art. 1 alin. (2) din Legea 317/2004 prevede expres ca 'membrii Consiliului Superior al Magistraturii raspund in fata judecatorilor si procurorilor pentru activitatea desfasurata in exercitarea mandatului'. Totusi, in lipsa unei proceduri de revocare, raspunderea membrilor CSM in fata celor care i-au ales nu exista.

'CSM, conform Constitutiei, este ‘garantul independentei justitiei’, adica institutia care ii asigura pe cetatenii din aceasta tara ca drepturile si libertatile lor le sunt respectate, fiind judecati de catre judecatori independenti, care se supun numai legii.

Fata de importanta pe care CSM o are in arhitectura democratica a statului roman, responsabilitatea membrilor consiliului trebuie sa fie pe masura.

In lipsa punerii in acord cu Constitutia a art. 55 din Legea 317/2004, membrii CSM nu pot fi revocati din functie de catre cei care i-au ales si, ca atare, nu pot fi trasi la raspundere de cei care i-au votat in autoritatea care garanteaza independenta justitiei', s-a mai spus in scrisoare.

Judecatorii si-au reiterat, in concluzie, solicitarea catre Parlament de a initia 'un proiect de lege distinct pentru adoptarea in regim de urgenta a dispozitiilior legale care sa faca posibila revocarea de catre magistrati a membrilor alesi in CSM'.

'Respectam autoritatea Parlamentului de a legifera, motiv pentru care lasam puterea legislativa sa faca propunerea de lege pe care o considera de cuviinta pentru a pune in acord art. 55 din Legea 317/2004 cu Constitutia', au precizat judecatorii. 'In acelasi timp, ne rezervam dreptul ca, odata proiectul initiat de Parlament, sa propunem eventuale amendamente pe marginea lui'.

Lista ramane deschisa oricarui judecator sau procuror doritor sa o sustina.

Pentru referinta, postez mai jos textul integral al solicitarii. Magistratii care doresc sa sustina aceasta initiativa imi pot scrie pe adresa de email floricaroman10@gmail.com”.


Comentarii

# Mos Lazar date 18 October 2017 14:37 +6

Așa, dragii moșului, începeți cu dreptul! Aceasta este soluția : dacă un membru CSM nu va reprezintă, să aveți dreptul să dați cu el de pământ! Sper să vă audă cine trebuie.Este o lacună legislativă mortală care vă împiedică să înlocuiți pe cei care va înșală amarnic așteptările . Spre exemplu, cum este Domnul de la Vâlcea, care părea să fie corectitudinea întruchipată, dar care se dovedește a fi o alegere nepotrivită. Va doresc succes !

# Felicitari date 18 October 2017 16:56 +1

Acest articol trebuia sa fie cap de pagina! Felicitari, membrii CSM, daca erau de buna credinta si nu se agatau de scaune ar fi trebuit sa ceara ei primii instituirea unei proceduri de revocare, chiar si pentru viitor, nu ca sa ii vizeze pe ei. Dar s-au gandit sa nu vorbeasca de funie in casa spanzuratului si le-a fost frica.

# Prea mult date 18 October 2017 21:08 +2

Mandatul membrilor CSM este urias. Lung si ineficient, ar trebui scurtat de la 6 ani la 4 ani.

# visu date 18 October 2017 14:40 0

Sunt vinovati si cetatenii ce-au votat pdl si bas si numai prin prisma neintuitiei tupeului si aberatiilor legilor ce le-au dat! Dar si specialistii compromisi cu adoptarea lor!

# santinela date 18 October 2017 14:54 +7

Cu asta trebuia inceput de mult de tot,respectiv cu modificarea prin lege a functionarii CSM-ului si sa vedeti atunci,stiind ca pot fi revocati de catre cei care i-au aes,cum nu se mai scot aberatii "csmiste" ! Foarte corect ceea ce cer Oradenii !

# Tania date 18 October 2017 15:01 +4

Se vede MAFIA  8) DIN JUSTIȚIA ROMÂNEASCĂ din avion. Exemplul foarte elocvent este recursul compensatoriu care în tara lui papura intra în vigoare înaintea proiectului de gratiere și a legilor justitiei. Dacă e sa ne uitam la Italia unde acest recurs compensatoriu a intrat în vigoare ODATĂ  cu LEGEA GRAȚIERII și a celorlalte masuri suplimentare luate ,ne dam seama foarte ușor ce mafioteala și javreala exista în justiția românească și mai ales în mafia penitenciarelor. Și hai sa fim serioși,  mafioteala din justiția italiana este zero pe lângă mafia și ilegalitățile din justiția românească.   8)Eu totuși sper ca România sa primească o amenda de la CEDO încât sa n-o poată duce întrucât merita cu vârf și indesat 8) ;-)

# Radu Marian date 19 October 2017 10:21 +2

Răspuns către dl. Visu: dacă sunt 15 milioane de CNP, cum de se tipăresc 18 milioane de buletine cu drept de vot? Scăzând 3 milioane (14-18 ani), rămân 12 milioane cu drept de vot (9 mil. în țară și 3 mil. în afara țării). Rezultă că la Referendumul din 2012, pentru "da" au fost peste 80% din voturi. Concluzia este că votăm degeaba. Iese cine "trebuie", conform "sondajelor de opinie".

# coca date 19 October 2017 10:24 +1

Naspa, nu-i asa cand cei care hotaresc in numele tau nu raspund si nu pot fi trasi la raspundere pentru deciziile lor? Justitia este domeniul din Romania pentru care nu am niciun respect si pe care il consider, in parte defect prin mijloacele sale de selectie si de reglaj, iar pe de alta parte, profund corupt si po******t de multi care nici macar nu inteleg cauzele pe care sunt chemati sa le solutioneze.

# Tot Mos Lazar date 19 October 2017 11:25 0

Să fie reglementată de urgenta posibilitatea revocării membrilor CSM deoarece există situații când unii membrii votează pentru măsuri care sfidează în mod grosolan legea. Cel mai recent caz este al detasatilor cu privire la care s-a adoptat faimoasa hotărâre potrivit căreia durata maximă a detașării se aplica numai celor care vor fi eventual detașați în viitor, scoțându-i de sub incidența legii pe cei care au și uitat probabil că locul lor statornic de muncă nu este CSM-ul. Pai, Iertat-ma, dragii moșului,cum vine această? Dacă un judecător,membru în CSM, hotărăște astfel, fie el și Președintele CSM-ului, nu are ce căuta acolo, deoarece vă defăimează pe toți ceu care munciți onest.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva