TRAFIC DE INFLUENTA – Avocata Georgeta Lavinia Marin, din Baroul Bucuresti, prinsa in flagrant in timp ce primea 1.500 euro de la denuntator, a fost trimisa in judecata de DNA. Marin este acuzata ca a cerut bani pentru a interveni pe langa un politist. Judecatorul Luchian Constantinescu de la CAB a refuzat sa o aresteze pe avocata, decizia fiind mentinuta si de ICCJ (Document)
Procurorii DNA au trimis-o in judecata, luni 27 ianuarie 2014, pe avocata Georgeta-Lavinia Marin, din Baroul Bucuresti, pentru trafic de influenta. Avocata a fost retinuta pe 18 octombrie 2013, la o zi dupa ce a fost prinsa in flagrant de DNA, insa procurorii anticoruptie nu au reusit sa-l convinga pe judecatorul Luchian Constantinescu de la Curtea de Apel Bucuresti sa o aresteze pe aceasta, magistratul considerand ca cercetarea avocatei in libertate nu este "de natura sa creeze acel sentiment de insecuritate si nesiguranta in randul societatii".
Potrivit DNA, Georgeta-Lavinia Marin ar fi primit 1.500 de euro de la un denuntator. In schimb, aceasta a promis ca va interveni pe langa un politist pentru ca acesta sa propuna neinceperea urmaririi penale intr-un dosar in care era cercetat denuntatorul.
Iata acuzatiile DNA:
"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Bucuresti, au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatei MARIN GEORGETA – LAVINIA, avocat in cadrul Baroului Bucuresti, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de trafic de influenta.
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt: in perioada mai – 15 octombrie 2013, inculpata MARIN GEORGETA – LAVINIA a pretins in mod direct de la un denuntator, cercetat pentru conducerea unui autoturism neinmatriculat, suma de 1.500 de euro, urmand ca in schimb sa intervina pe langa ofiterul de politie ce avea in instrumentare dosarul penal respectiv, in scopul intocmirii unei propuneri de neincepere a urmaririi penale a acestuia.
Conform intelegerii, la data de 17 octombrie, inculpata Marin Georgeta-Lavinia a primit de la denuntator suma de 1.500 de euro in scopul mentionat anterior, imprejurare in care procurorii au procedat la constatarea infractiunii flagrante.
Dosarul a fost trimis spre judecare Curtii de Apel Bucuresti, cu propunerea luarii masurii preventive a obligarii de a nu parasi tara precum si a obligatiei de a nu exercita profesia de avocat, fata de inculpata MARIN GEORGETA – LAVINIA".
Judecatorul Luchian Constantinescu a refuzat sa o aresteze pe avocata Marin
Georgeta-Lavinia Marin a fost prinsa in flagrant la data de 17 octombrie 2013, in timp ce primea 1.500 de euro pentru a interveni intr-un dosar. A doua zi, procurorii anticoruptie au retinut-o pentru trafic de influenta, avocata fiind prezentata la Curtea de Apel Bucuresti cu propunerea de emitere a unui mandat de arestare preventiva pentru 29 de zile. Judecatorul Luchian Constantinescu de la Curtea de Apel Bucuresti a stabilit ca exista indicii care sa sustina acuzatia de trafic de influenta la adresa avocatei, dar, in acelasi timp, a considerat ca Georgeta-Lavinia Marin poate fi cercetata in stare de libertate, aceasta nereprezentand un pericol pentru ordinea publica, si a dispus masura obligarii de a nu parasi tara, masura suficienta pentru buna desfasurare a urmaririi penale:
“In cauza exista indicii temeinice, in acceptiunea data acestei notiuni de art. 68/1 C.p.p., care sa justifice presupunerea rezonabila ca inculpata MARIN GEORGETA-LAVINIA, avocat in cadrul Baroului Bucuresti, a pretins de la martorul denuntator L.S. suma de 1.500 de euro, urmand ca in schimb sa intervina pe langa ofiterul de politie ce avea in instrumentare dosarul penal in care denuntatorul era cercetat, in scopul intocmirii unei propuneri de neincepere a urmaririi penale. Inculpata a primit aceasta suma de la denuntator in data de 17.10.2013.
Expunerea si analiza situatiei de fapt, asa cum au fost prezentate in referat, sunt puternic sustinute de materialul probator efectuat pana la acest moment.
De asemenea, este neindoielnica indeplinirea conditiei privind limitele de pedeapsa pentru infractiunea de trafic de influenta prev. si ped. de art. 257 alin.1 Cp. raportat la art. 6 din Legea nr.78/2000, pedepsita cu inchisoare de la 2 la 10 de ani.
Cat priveste conditia referitoare la existenta in cauza a probelor din care sa rezulte ca lasarea in libertate a inculpatei ar prezenta un pericol concret pentru ordinea publica, se constata insa ca aceasta nu este indeplinita. Astfel, in lipsa unei definitii legale a notiunii de pericol pentru ordinea publica, in practica sunt avute in vedere mai multe aspecte (care constituie totodata criterii complementare de care se tine cont la alegerea masurii preventive, conform art. 136 alin. final C.p.p.), printre care natura si gravitatea faptelor savarsite, urmarile produse, circumstantele personale ale inculpatului etc.
Chiar daca infractiunea de trafic de influenta prezinta un grad de pericol social ridicat, avand in vedere circumstantele concrete in care s-au desfasurat actiunile inculpatei, cat si datele personale ale acesteia, Curtea apreciaza ca nu este incident temeiul prev. de art. 148 lit. f Cod procedura penala, cercetarea inculpatei in libertate nefiind de natura sa creeze acel sentiment de insecuritate si nesiguranta in randul societatii; asadar, in baza art. 149 ind.1 al.9 Cpp, va respinge propunerea Parchetului ca neintemeiata.
Curtea considera insa ca la acest moment procesual este oportuna luarea fata de inculpata a masurii obligarii de a nu parasi tara, tinand cont de stadiul cercetarilor, pozitia procesuala a inculpatei, natura actelor ce urmeaza a fi efectuate, aceasta masura fiind suficienta pentru buna desfasurare a urmaririi penale, in raport de criteriile stabilite de art. 136 al.8 Cpp”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# avocat traditional 27 January 2014 18:14 +3
# cote 27 January 2014 23:35 +2
# un normal intr-o tara pe care o doresc normala 28 January 2014 11:42 0
# ockiu 27 January 2014 18:42 +3
# un normal 28 January 2014 11:47 +3
# pol 31 January 2014 09:14 +1