TRAFIC DE INFLUENTA LA DNA – In fata Inaltei Curti, procurorul anticoruptie Dan Gabriel Badea a fost acuzat de denuntatorul pe care l-a folosit impotriva vicepresedintelui Curtii de Apel Timisoara, Catalin Serban, ca in schimbul denuntului a promis “sprijin” intr-un dosar de omor din culpa. Procurorul DNA Camelus Paduraru a sarit la martorul-denuntator in sala de judecata sa-l impiedice sa raspunda la intrebarea instantei: “Pentru cine erau banii?” (Declaratia)
Fostul presedinte al Curtii de Apel Timisoara Catalin Nicolae Serban (foto 1) se afla de peste 1 an si 3 luni in arest, ca urmare a trimiterii sale in judecata de catre DNA, pentru un presupus trafic de influenta si asociere in vederea savarsirii de infractiuni, alaturi de sotia sa notarul Ramona Serban si alte persoane. Condamnat in fond, la data de 28.12.2012, la 7 ani de inchisoare pentru trafic de influenta si la 5 ani de inchisoare pentru asociere in vederea savarsirii de infractiuni de catre Curtea de Apel Alba Iulia, judecatorul Catalin Serban se afla in prezent in faza de recurs a procesului la Inalta Curte. Departe de a fi elucidat, adevarul in cazul fostului vicepresedinte a CA Timisoara incepe sa iasa la iveala, si releva existenta unor indicii ce conduc spre ideea unei facaturi judiciare de proportii.
O marturie care ar fi trebuit sa duca la cercetarea penala a procurorului DNA Dan Gabriel Badea pentru coruptie
O marturie zguduitoare a unuia dintre inculpatii din acest dosar – afaceristul Iacob Chisarau, director al SC Moldomin SA Moldova Noua, inculpat pentru complicitate la cumparare de influenta, complicitate la trafic de influenta si asociere pentru savarsirea de infractiuni - marturie facuta in data de 31 mai 2013 in fata completului de recurs al Inaltei Curti format din judecatoarele Corina Jijiie, Tatiana Rog si Lavinia Lefterache, releva faptul ca denuntatorul Chisarau a fost constrans de procurorii DNA sa se duca in data de 14 martie 2012 cu suma de 50.000 euro pusa intr-un plic A4, la sotia judecatorului Serban, notarul Ramona Serban, si sa ii lase in birou, pentru a se “dovedi” astfel actul de coruptie (o pretinsa infractiune de trafic de influenta, consumata sub forma pretinderii, de catre judecatorul Catalin Serban).
Audierea la ICCJ, in recurs, a denuntatorului Iacob Chisarau, in calitate de martor, este de-a dreptul surprinzatoare. Asta intrucat la 4 aprilie 2012 el a fost trimis in judecata prin acelasi rechizitoriu, alaturi de sotii Serban, de catre procurorul DNA Dan Gabriel Badea. In cadrul procesului penal, la fond, la Curtea de Apel Alba Iulia, la unul din termene Chisarau si-a recunoscut benevol faptele, a obtinut disjungerea pe acest motiv din dosarul-mama, si a fost condamnat definitiv la 4 ani si 6 luni de inchisoare pentru asociere in vederea savarsirii de infractiuni, la 3 ani de inchisoare pentru complicitate la trafic de influenta si la 3 ani de inchisoare pentru complicitate la cumparare de influenta.
Recunoasterea din proprie initiativa a avut loc la termenul de judecata din 25.06.2012 la care Iacob Chisarau a declarat in fata instantei ca recunoaste savarsirea faptelor retinute in rechizitoriu si a solicitat ca judecata sa se faca in procedura simplificata conform prevederilor art. 320 indice 1 C.p.p., in baza probelor administrate in faza de urmarire penala. Procesul a continuat fata de ceilalti co-inculpati, iar la recurs denuntatorul Chisarau a ajuns la 31 mai 2013 (dosar 312/57/2012) sa fie chemat in fata ICCJ in calitate de martor. Judecatoarele Jijiie, Rog si Lefterache au considerat ca marturia acestui denuntator este esentiala pentru elucidarea misterelor din cazul Serban, ideiferent de pozitia sa procesuala in acest caz.
Martorul-denuntator-condamnat a recunoscut ca procurorul DNA Badea l-a constrans sub amenintarea armelor sa duca un plic cu bani sotiei vicepresedintelui CA Timisoara, promitandu-i ca ii va rezolva favorabil un alt dosar penal in care Chisarau era inculpat pentru omor din culpa
In esenta, martorul Iacob Chisarau a marturisit in fata Inaltei Curti, la 31 mai 2013, faptul ca a fost saltat de pe drum in data de 14 martie 2013 de catre un “comando” al DNA, moment in care i s-a promis de catre procurorul DNA Dan Gabriel Badea ca va avea grija sa-i fie bine si intr-un alt dosar penal pe care il mai avea. In declaratie s-a consemnat ca este vorba despre o infractiune la legea circulatiei. Este vorba despre un dosar de ucidere din culpa (dosarul nr. 391/220/2013 aflat pe rolul Judecatoriei Deta) unde Iacob Chisarau a fost deja condamnat in prima instanta la 4 ani de inchisoare, cu executare, pentru ca intr-un accident rutier a omorat trei studenti si a ranit grav pe un al patrulea. In schimbul promisiunii ca va primi o pedeapsa cu suspendare, dar si “sprijin” in dosarul de omor din culpa, Chisarau mai spune a acceptat sa duca un plic cu 50.000 euro notarului Ramona Serban, sotia vicepresedintelui CA Timis, iar apoi sa faca un denunt in care sa afirme ca banii reprezentau pretul unui trafic de influenta exercitat prin judecatorul Srban, pentru obtinerea unor solutii favorabile in doua dosare aflate pe rolul CA Timisoara.
In realitate, in dosarul in care judecatorul Catalin Serban a fost deja condamnat la fond de catre Curtea de Apel Alba Iulia, nu exista nicio proba a traficului de influenta (afara de denuntul lui Chisarau), existand insa numeroase probe care atesta ca Iacob Chisarau intentionase in fapt doar sa perfecteze niste acte notariale la notarul Ramona Serban pentru vanzarea unor importante active (terenuri) ale societatii sale comerciale.
Iata fragmente din uluitoarea declaratie de martor: “...Am fost oprit in trafic de o masina care mi-a taiat calea... Am oprit, au coborat mai multe persoane din acea masina, mi-au spus sa pun mainile pe bord si mi-au pus intrebari cu faptul de unde vin si cati bani am asupra mea. Am raspuns ca am 50.000 euro la mine si in primul moment am spus ca au fost ai mei. Ulterior mi-au spus ca m-au urmarit, inclusiv in Serbia, si ca stiu unde duc banii... Eu nu am spus insa cui ii duc, ei au spus ca stiu ca-i duc domnului judecator Serban. Din acest moment, intre mine si domnul Badea, procuror DNA, a urmat o discutie derulata in spatele masinii. In aceasta discutie mi s-a spus ca pot beneficia de circumstante daca voi colabora, ca imi vor cere condamnarea cu suspendare. Mi-au mai amintit ca mai am un dosar in faza de cercetare penala, cu o infractiune la legea circulatiei. Mi s-a spus si ca am nepoti pe care trebuie sa-i vad si ca-i voi putea vedea daca voi colabora, fiind lasat in libertate. Revin si arat ca in realitate, la acel moment, aveam un singur nepot, cel de-al doilea s-a nascut in luna mai 2012. Am apreciat ca patetica aceasta replica a ofiterului de ancheta. Eram intr-o stare de tensiune foarte mare. Sunt bolnav de inima si am instalat un stimulator cardiac... Eu am spus ca accept sa colaborez daca voi fi martor in cauza ai am facut un autodenunt. Procurorul mi-a spus insa ca nu voi fi martor, ci doar inculpat in cauza si ca va insista sa primesc o pedeapsa cu suspendare... La Nicolint, in timp ce stateam cu mainile pe bord, am intors capul si am observat un civil (toti cei care ne-au oprit erau civili) care avea un pistol in mana si eu cred ca acel pistol era indreptat spre mine... Cand mi s-a reamintit ca am dosar de urmarire penala la legea circulatiei, mi s-a promis ca voi fi sprijinit. N-am inteles nimic din aceste vorbe. Eu imi amintesc ca am numarat cei 50.000 euro, i-am dat procurorului intr-o punga de plastic”
Procurorul de sedinta al DNA, Camelus Paduraru, l-a impiedicat pe martorul Chisarau sa spuna cui erau destinati banii chiar in fata completului Inaltei Curti
Un aspect de mare importanta, care accentueaza modul uluitor in care anchetatorii DNA inteleg sa dirijeze anchetele si sa convinga instantele sa dea condamnari, il constituie scena oferita la termenul din 31 mai 2013 de insusi procurorul de sedinta al DNA Camelus Paduraru (foto 2). In timp ce completul de judecata a intrebat martorul : “Pentru cine erau banii?” cu referire la suma de 50.000 euro, procurorul Camelus Paduraru a sarit ca o racheta de pe scaun aratandu-se revoltat de intrebare si de faptul ca s-ar incerca schimbarea unei sentinte. Surprinzator, instanta nu l-a pus la punct pe procuror, insa dupa aceasta interventie de forta martorul nu a mai raspuns, fiind evident intimidat. Astfel, in declaratia de martor s-a consemnat doar: “La intrebarea presedintelui de complet: 'Cui ii era destinata suma de 50.000 euro?' inteleg sa nu raspuns pentru ca ma tem de eventuale consecinte si nu mai am incredere in nimeni”.
Mobilul inculparii judecatorului Serban l-ar constitui o semnatura data de acesta pentru cercetarea unui nepot al fostului sef al DNA Daniel Marius Morar
Ce a urmat dupa episodul din 14 martie 2012 de dupa prirea in trafic lui Iacob Chisarau si transformarea lui in agent provocator impotriva judecatorului Catalin Serban sunt urmatoarele: Lui Chisarau i s-a montat tehnica de ascultare, bancnotele (cei 50.000 euro) au fost marcate chimic, omul fiind trimis la biroul din Timisoara a notarului Ramona Serban sa lase plicul in birou. In apararea lor, sotii Serban au declarat ca nu a existat nicio intelegere vizand vreun dosar intre ei si Chisarau, ca in plicul lasat in seara de 14 martie 2012 in biroul notarului Ramona Serban (plic care nu a fost atins/deschis) se credea ca se afla doar acte legate de tranzactia imobiliara pe care o solicitase acelasi Chisarau in discutia purtata in acea zi. Curios, la dosarul penal nu exista nicio proba, nici macar o inregistrare audio privitoare la o intelegere pentru influentarea vreunui dosar, chiar daca in rechizitoriul DNA se afirma ca judecatorul Serban ar fi “pretins” 60.000 euro cu o luna inainte denuntatorului Chisarau. Insa, asa cum am mentionat, nu exista nicio proba referitoare la traficul de influenta, afara de sustinerile procurorului care a emis rechizitoriul Dan Gabriel Badea si a denuntului lui Chisarau (care nu constituie o proba conform legii penale daca nu se coroboreaza cu alte probe). Si mai curios, la fond, la Curtea de Apel Alba Iulia, unde s-a dat condamnare pentru sotii Serban, judecatoarea Cecilia Morariu a incuviintat initial ca SRI si DNA sa aduca la dosar inregistrarile privind pretinsa negociere dintre Chisarau si judecatorul Serban care ar fi avut loc in februarie 2012 intr-un Mall din Timisoara, pentru ca la termenul ulterior sa revina asupra propriei dispozitii si sa dispuna respingerea probei. Pana si rationamentul de condamnare al judecatorului Catalin Serban este neconvingator intrucat daca in rechizitoriul DNA se acuza ca magistratul a comis fapta de trafic de influenta sub forma “pretinderii”, in hotararea de condamnare la inchisoare de la fond s-a retinut “pretinderea/primirea”, cu toate ca asa-zisul flagrant din biroul notarului Ramona Serban nu s-a consumat, plicul A4 lasat de denuntatotul Chisarau cu mentiunea “Nu v-am adus toate actele”, fiind gasit la perchezitia DNA de a doua zi nedeschis pe birou.
Departe de a fi elucidat cazul sotilor Serban, declaratia martorului-denuntator Iacob Chisarau ar trebui sa determine conducerea DNA sa dispuna cercetarea penala a procurorului DNA Dan Gabriel Badea, sub aspectul infractiunii de trafic de influenta. Daca este adevarat ca procurorul DNA a amenintat denuntatorul si a obtinut denuntul acestuia ca urmare a promisiunilor de obtinere a unei pedepse cu suspendare si de “sprijin” in dosarul de omor, in scopul debarcarii din functie si distrugere a judecatorului Catalin Serban, masurile care s-ar impune a fi luate ar trebui sa fie din cele mai dure. Daca este adevarat ca procurori de la DNA promit interventii pe langa judecatori in scopul obtinerii unor pedepse blande sau scaparii de inchisoare, aceste fapte constituie fara indoiala infractiunea de trafic de influenta.
Important de retinut ca in ultimii ani foarte multe persoane acuza faptul ca anchetatorii DNA practica pe scara larga amenintarea/promisiunea usurarii situatiei si alte forme de convingere pentru a obtine probe de inculpare a altor persoane din partea unor indivizi certati cu legea (infractori in alte cauze).
Acuzatiile DNA din rechizitoriu
Fostul vicepresedinte al Curtii de Apel Timisoara, Nicolae Catalin Serban, a fost trimis in judecata de procurorul DNA Dan Gabriel Badea (rechizitoriu confirmat de procurorul sef Lucian Papici - vezi facsimil) in data de 6.04.2012, pentru savarsirea infractiunilor de trafic de influenta si asociere pentru savarsirea de infractiuni. In acelasi dosar a fost trimisa in judecata si sotia magistratului Mihaela Ramona Serban, pentru complicitate la savarsirea infractiunilor de trafic de influenta si asociere pentru savarsirea de infractiuni. Alaturi de cei doi, procurorii anticoruptie au mai dispus trimiterea in judecata a lui Iacob Chisarau, director general al SC Moldomin SA Moldova Noua, acuzat de complicitate la cumparare de influenta, complicitate la trafic de influenta si asociere pentru savarsirea de infractiuni, Rus Adrian Dan, reprezentant al SC Minego AG in Romania, acuzat de complicitate la cumparare de influenta, complicitate la trafic de influenta, asociere pentru savarsirea de infractiuni, si profesorul universitar Mihaila Ioan Marian, de la Universitatea „Eftimie Murgu”, acuzat de infractiunile de complicitate la trafic de influenta si asociere pentru savarsirea de infractiuni.
Potrivit DNA, in cursul lunilor februarie – martie 2012, Serban Nicolae Catalin, in calitate de judecator, cu functia de vicepresedinte al Curtii de Apel Timisoara, ar fi pretins de la doi cetateni sarbi, prin intermediul inculpatilor Chisaru Iacob si Rus Adrian Dan, suma de 60.000 euro, lasand sa se creada ca are influenta asupra magistratilor ce aveau spre solutionare doua dosare aflate in faza recursului pe rolul Curtii de Apel Timisoara, pentru a-i determina sa respinga caile de atac formulate. Conform anchetatorilor, in data de 14 martie 2012, magistratul a primit cu ajutorul inculpatilor Mihaila Ioan Marian, Serban Mihaela Ramona si Chisarau Iacob suma de 50.000 euro. Unul dintre dosare avea ca obiect o cerere de inlocuire a unui lichidator judiciar cu un altul, in cadrul procedurii de insolventa declansate fata de SC Moldomin SA Moldova Noua, iar al doilea avea ca obiect o cerere de sistare a oricaror modalitati de vanzare a bunurilor SC Moldomin SA Moldova Noua si suspendarea procedurilor de valorificare a acestora.
(Va urma)
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# DNA vede infractiuni numai la unii 16 June 2013 13:46 +37
# Justitie??? 16 June 2013 14:21 +33
# Tribunalul Harghita, Sectia civila 16 June 2013 15:18 +7
# ADEVARUL 16 June 2013 16:52 +18
# DNA-ul Mures a murit de trei ani 16 June 2013 18:25 +18
# cris 16 June 2013 18:57 +16
# la tara e noroi 17 June 2013 08:54 +4
# nul din lumea cea mare 16 June 2013 23:51 +5
# The King 16 June 2013 14:18 +15
# CI 16 June 2013 15:41 -10
# A_L_I_E_N 16 June 2013 17:13 +13
# A_L_I_E_N 16 June 2013 17:23 +7
# ADEVARUL 16 June 2013 18:40 +6
# elena 17 June 2013 18:52 +1
# A_L_I_E_N 16 June 2013 17:34 +4
# alt geniu 16 June 2013 19:35 +7
# Re/alt geniu 17 June 2013 14:27 0
# CI 16 June 2013 15:56 -15
# Eu 16 June 2013 19:39 +7
# IOAN DUSCAS 16 June 2013 17:06 +3
# Ghost 16 June 2013 17:06 +8
# Justitia. Fie-i tarana usoara! 16 June 2013 23:55 +5
# bart-otomacule 17 June 2013 00:01 +9
# Radu 17 June 2013 07:42 0
# Raducu file de poveste 17 June 2013 08:03 -2
# Gica 17 June 2013 17:11 +4
# Grandele Raducu 18 June 2013 08:09 -3
# Gica 18 June 2013 10:47 +1
# adevarul : uneori e chiar omor 17 June 2013 09:08 0
# lui raducu 17 June 2013 09:56 +1
# Radu 18 June 2013 14:05 +1
# Radu 18 June 2013 14:11 +1