Traian Basescu a descins la CSM sa se asigure ca Justitia nu va impiedica aderarea la Spatiul Schengen
Seful statului s-a intalnit marti cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii, la cererea sa, pentru a se asigura ca la urmatoarea evaluare a Comisiei Europene problemele descrise in ultimul raport pe Justitie vor fi rezolvate sau in curs de rezolvare. Presedintele a spus ca gasirea unei formule pentru solutionarea deficientelor reclamate de specialistii Comisiei Europene este esentiala in procesul de aderare a Romaniei la Spatiul Schengen. La sedinta de lucru a CSM a participat si noul presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, judecatorul Livia Stanciu, in calitate de membru de drept al Consiliului.
Kovesi l-a asigurat pe presedinte ca procurorii nu vor protesta
Basescu a ajuns la Consiliu insotit numai de SPP-isti, in jurul orei 13.00, nu a facut nicio declaratie jurnalistilor prezenti si a intrat pentru cateva minute in biroul presedintelui CSM, judecatorul Florica Bejinaru, unde nu a avut nimeni acces, apoi a intrat in sala de sedinta a Consiliului, unde era asteptat de Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, de procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi si alti membri ai CSM. In minutele in care presa a avut acces in sala, seful statului a sustinut ca motivul vizitei sale este “reevaluarea realitatilor din Justitie pentru pregatirea reevaluarii Comisiei Europene, dat fiind faptul ca unele afirmatii din raportul pe justitie au fost contestate. Comisia Europeana a fost receptiva si ne-a transmis un set de elemente pe care trebuie sa le luam in calcul pentru reevaluare”. Presedintele Basescu a precizat ca este important ca reprezentantii sistemului judiciar sa tina seama de cele sapte domenii in care Comisia Europeana a observat deficiente, pentru ca raportul pe Justitie pe care il asteapta Romania este legat de aderarea tarii noastre la spatiul Schengen. “Pentru a avea certitudinea ca mecanismul de cooperare si verificare de pe Justitie nu ne va crea probleme, trebuie sa gasim o formula de lucru. De asta am vrut sa ne vedem”, a conchis presedintele inainte de a invita presa sa paraseasca sala.
Lumeajustitiei.ro a aflat insa ca desi presedintele nu ar fi facut referiri la eventualele proteste pe care le planuiesc magistratii din anumite zone ale tarii, Procurorul General al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a afirmat ca, in ceea ce priveste parchetele, nu se pune problema declansarii unor actiuni de protest. Kovesi a afirmat ca au existat nemultumiri venite din partea procurorilor de la parchetele din Brasov, dar a sustinut ca revolta acestora a fost data numai din motive electorale, nu din cauze care tin de salarizare.
Sistemul juridic trebuie reformat in punctele esentiale
Concret, punctele in care vorbea presedintele ca mai trebuie lucrate sunt initierea unei analize independente a performantei sistemului judiciar si luarea masurilor imediate pentru a rezolva dezechilibrele de capacitate, cum ar fi redistribuirea posturilor vacante intre instantele de acelasi nivel, asigurarea unei tranzitii usoare si corecte din punct de vedere legal catre un nou Consiliu Superior al Magistraturii, respectand cerintele legii privind eligibilitatea candidatilor, revizuirea competentelor ICCJ pentru reducerea competentei de a judeca in prima instanta si in recurs, publicarea intregii jurisprudente a instantelor si facilitatea accesului intr-un mod usor de cautat si introducerea unei evaluari anuale a performantei Inspectiei Judiciare. Modul in care CSM intentioneaza sa indeplineasca toate aceste puncte va fi discutat si aprobat in sedinta de joi a Consiliului Superior al Magistraturii.
La finalul intrevederii, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu a iesit la declaratii impreuna cu presedintele Inaltei Curti si cu cel al CSM. Predoiu a sustinut ca “dialogul constructiv intre Ministerul Justitiei, Inalta Curte si CSM a dus la un rezultat foarte bun. Este prima data cand pot sa spun ca vorbim acceeasi limba inainte de venirea evaluarii Comisiei Europene”. De asemenea, Predoiu a precizat ca spera intr-o cooperare la fel de buna si pentru adoptarea proiectului “micii reforme”, si pentru prevederile legale privind unificarea practicii judiciare. Ministrul Predoiu a mentionat ca este foarte importanta continuarea dialogului pe legea salarizarii magistratilor, al caror statut trebuie sa fie unul special. Presedintele CSM, Florica Bejinaru, a precizat la randu-i, directiile in care va actiona CSM pentru a remedia orice deficienta din interiorul sistemului judiciar si a apreciat intalnirea de marti ca fiind una constructiva.
In final, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, judecatorul Livia Stanciu a sustinut ca toti magistratii isi doresc sa colaboreze pentru a spori calitatea actului de justitie, sa asigure interpretarea si aplicarea unitara a legii. Presedintele a parasit sediul CSM la mai putin de o ora dupa ce i-a bagat in sedinta pe membrii Consiliului, fara a da nicio declaratie. La iesire, presedintele era asteptat de un batran care avea o problema cu executarea unei hotarari judecatoresti. Fara a-l asculta, Traian Basescu i-a luat dosarul si a intrat in masina, flancat de SPP-isti.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Marean 28 September 2010 16:40 +1