14 January 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

UNDE E REPARTIZAREA ALEATORIE? - Intr-un complet ce judeca recursul introdus la ICCJ pe un litigiu privitor la un imobil din Cotroceni, apare judecatoarea Doina Popescu, magistrat care s-a mai pronuntat de doua ori in aceasta cauza! Desi sesizata, Inspectia Judiciara continua sa fie pasiva fata de astfel de situatii in care recuzarea motivata, la Inalta Curte, nu functioneaza! (Rezolutia)

Scris de: L.J. | pdf | print

31 May 2013 15:35
Vizualizari: 8044

Familia Ene a devenit proprietarul casei in care locuia de o gramada de vreme abia in octombrie 1996, prin contractul de vanzare-cumparare nr. 40754 semnat cu Primaria Capitalei prin mandatar SC Cotroceni SA. Practic, e vorba de un apartament din imobilul situat in str. Dr.Lister. Din 1996 si pana azi, litigiul cu persoane care revendica apartamentul nu s-a incheiat. De altfel, exista deja o ”istorie” a acestui proces, dar ceea ce atrage atentia asupra acestei ultime batalii care se da intre cele doua familii la Inalta Curte de Casatie si Justitie este faptul ca in completul de judecata, nu stim prin ce repartizare asa-zisa aleatorie, apare o judecatoare care s-a mai pronuntat de doua ori in cauza, in anumite faze ale acestui proces. E vorba de Doina Popescu. Cu toate ca familia Ene a recuzat-o pe buna dreptate, intrucat judecatoarea nu s-a abtinut desi avea cunostinta ca a mai facut parte din complete ulterioare care s-au pronuntat, in interiorul acestui litigiu, in anumite faze ale judecatii, colegii de la Inalta Curte au respins aceasta cerere de recuzare. Inspectia Judiciara condusa de Rica Vasiliu Cravelos (foto), sesizata cu privire la acest aspect, s-a spalat pe maini, clasand lucrarea cu concluzia aiuritoare ca analiza asupra modului in care a fost data solutia pe cererea de recuzare a judecatoarei Doina Popescu ”excede competentelor” ce-i sunt atribuite.


Istoria litigiului Ene-Cearicu este extrem de complicata, si asta pentru ca cei care revendica acest apartament din casa situata pe strada Dr. Lister-Cotroceni nu au acte doveditoare clare privitoare la statutul lor de mostenitori ai fostului proprietar. Insasi povestea numelui fostului proprietar nu a fost lamurita pe deplin, ba l-a chemat Niculescu, ba Niculescu-Cearicu, ba e trecut in acte, la nationalizare, cu numele Radu Niculescu, desi pe actul de deces din 1951 este trecut numele de Radu Cearicu. Mai mult, este foarte important de mentionat ca in aceasta cauza, instanta Judecatoriei Sector 4, ca urmare a actiunii Parchetului Judecatoriei Sector 4, a anulat in 2001 un certificat de nastere, eliberat la cererea primei revendicatoare a imobilului din str. Dr Lister, Craciunescu Rodica, de catre un angajat de la Starea civila din comuna Plosca-Teleorman, care a intocmit in fals acest act pe numele fostului proprietar, Cearicu Radu. In 2003, Tribunalul Bucuresti a anulat, prin Decizia nr.1263 A, si certificatul de mostenitor care a stat la baza revendicarii imobilului de catre Rodica Craciunescu.

De 16 ani, familia Ene, care a cumparat acest imobil in 1996, se judeca cu pretinsi mostenitori aparuti, rand pe rand, in acest dosar. Ca sa va faceti o idee ce traseu a avut acest litigiu in instantele de la Bucuresti, este nevoie sa trecem, in rezumat, prin toate fazele procesuale.

Istoria unui proces care cuprinde 16 ani de nervi si chin

Totul a inceput cu actiunea in revendicare introdusa de o anume Victoria Craciunescu, care a sustinut ca este ruda a fostului proprietar decedat. Judecatoria Sector 5 a respins aceasta actiune in revendicare ca inadmisibila.

In septembrie 1996, Tribunalul Bucuresti a admis apelul declarat de Craciunescu, a casat sentinta primei instante si a trimis cauza spre rejudecare la Sectorul 5. In timpul acestei rejudecari, apar ca intervenienti, pentru prima data, fratii Rodica si Nicolae Cearicu, acestia revendicand proprietatea din Dr. Lister si solicitand constatarea nulitatii absolute a contractului de vanzare-cumparare dintre familia Ene si Primaria Municipiului Bucuresti. Familia Ene a facut cerere de interventie, cum era firesc, in interes propriu. Prin sentinta civila nr. 5966 din 16.09.1999, Judecatoria Sector 5 a admis actiunea formulata de Craciunescu Victoria, precum si cererile de interventie ale fratilor Cearicu, dar a respins cererea de interventie a familiei Ene, care locuia in acel apartament ca actual proprietar. Prin aceeasi sentinta a Judecatoriei Sector 5 a fost constatata si nulitatea contractului de vanzare-cumparare, obligand PMB si familia Ene sa lase in deplina proprietate si linistita posesie apartamentul nr.2 sus-mentionat.

Instanta ierarhic superioara, Tribunalul Bucuresti a schimbat, mai tarziu, in tot, aceasta sentinta, dupa ce a admis apelurile formulate de familia Ene si de Primaria Capitalei. Desi Craciunescu si Cearicu au atacat cu recurs aceasta hotarare, Curtea de Apel Bucuresti au respins actiunea lor ca nefondata (Decizia civila nr.2213/22.06.2000 din dosarul 1734/2000). Craciunescu si cei doi Cearicu nu s-au oprit aici, formuland contestatie in anulare.

Judecarea cererii contestatiei in anulare la Curtea de Apel Bucuresti este faza din proces in care apare pentru prima data numele judecatoarei Doina Popescu. Completul Sectiei a III-a Civila a CAB, care s-a pronuntat in acest dosar ce a purtat numarul 4305/2000, si care a admis contestatia in anulare formulata de Cearicu si Craciunescu in 29.01.2001, a fost format din urmatorii judecatori: Lavinia Curelea, Irinia Luminita Chiran si Doina Popescu. Considerentele admiterii contestatiei in anulare au fost strict de natura pocedurala.

Aceeasi judecatoare, Doina Popescu, precum si colega acesteia, Lavinia Curelea, apar alaturi de Victoria Vladeanu in completul care s-a pronuntat doua luni mai tarziu, tot la Sectia a III-a Civila a CAB (faza in care s-a rejudecat recursul declarat de Craciunescu si cei doi Cearicu impotriva deciziei civile 342 A/08.02.2000 data de Tribunalul Bucuresti). Acest complet a dat din nou o decizie favorabila lui Craciunescu si Cearicu, adica a casat decizia TMB si, rejudecand apelurile formulate de sotii Ene Danilea si Ene Luciana si Consiliul General al Municipiului Bucuresti, le-au respins ca nefondate. Deci, in doua complete in care a judecat Doina Popescu, Craciunescu si Cearicu au avut castig de cauza.

In cauza apare si Procurorul General al Romaniei, care si-a exercitat calea extraordinara de atac legala in acea perioada, cea a recursului in anulare impotriva Deciziei nr. 832/26.03.2001 din dosarul nr.4305/2000. Astfel, prin Decizia Civila nr.1305/17.02.2004, Inalta Curte de Casatie si Justitie-Sectia civila a admis recursul in anulare declarat de Procurorul General al Romaniei si a retrimis cauza spre rejudecare la Curtea de Apel Bucuresti. Curtea de Apel a rejudecat si, in 2004, prin Decizia nr. 1126 a respins recursurile formulate de Craciunescu Victoria si Cearicu Rodica si Nicolae.

Contorsiunile” procesuale din 2006 pana in prezent

Brusc, in 2006, litigiul e continuat de alti Cearicu (Mircea si Victor), copiii primilor revendicatori pe nume Cearicu, acestia solicitand TMB sa constate preluarea abuziva a imobilului litigios de catre stat si sa procedeze la compararea de titluri, la constatarea nulitatii contractului de vanzare-cumparare dintre PMB si familia Ene si obligarea la lasarea in linistita posesie si proprietate a imobilului sus-mentionat. In 18.01.2007, Tribunalul Bucuresti a solutionat acest dosar. Prin Sentinta civila nr.109, Judecatorii TMB au admis exceptia lipsei de interes a lui Victor si Mircea Cearicu si a respins actiunea in revendicare a acestora, cu motivarea existentei autoritatii de lucru judecat, prin raportare la Decizia Civila nr.342A/08.02.2000 a Tribunalului Bucuresti.

Credeti ca se opreste aici litigiul? Nu. Nemultumiti, Mircea si Victor Cearicu au formulat apel. Apel care le-a fost admis de Curtea de Apel Bucuresti, aceeasi Sectie a III-a Civila unde mai avusesera succes si in trecut. De doua ori.

Astfel, prin Decizia nr.590A/01.10.2007, aceasta instanta decide desfiintarea sentintei apelate si trimite cauza spre rejudecare la prima instanta pentru solutionarea ei pe fond. Aceasta decizie a ramas irevocabila prin decizia ICCJ din 30.01.2009 prin care s-au respins recursurile familiei Ene si a recursului declarat de Primaria Municipiului Bucuresti. Cauza a fost retrimisa la TMB si inregistrata sub numarul de dosar 7214/3/2006. Rasturnare de situatie la TMB, unde in acest dosar, prin sentinta civila nr.18926 din 10.11.2011, instanta a admis actiunea formulata de Victor si Mircea Cearicu (desi nici acum nu e lamurita pe deplin relatia de rudenie intre ei si fostul proprietar al imobilului din str. Dr. Lister), obligand familia Ene sa lase in deplina proprietate si posesie acest imobil. Toti cei implicati ca parti in acest dosar au formulat apel impotriva acestei sentinte, inclusiv Statul Roman, prin Ministerul Finantelor. Prin Decizia Civila nr.333A/05.10.2012 pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti au fost respinse ca nefondate apelurile declarate de Cearicu Mircea si Victor si Ministerul Finantelor, fiind admise apelurile formulate de familia Ene si PMB. Prin aceeasi decizie, CAB a schimbat in parte sentinta apelata in sensul ca a respins actiunea in intregime ca neintemeiata. Calvarul a continuat intrucat Victor si Mircea Cearicu au facut recurs. Acest recurs este pe rol, sub numarul de dosar 3599/2/2012.

Inspectia Judiciara sustine ca analiza solutiei unei cereri de recuzare excede competentelor ei, desi judecatorul a mai dat decizii in interiorul aceluiasi litigiu!

Satui si imbolnaviti din cauza acestor sicane la care au fost supusi atatia amar de ani, sotii Ene au mai avut un soc, recent, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde nu se stiu prin ce ”magie” aleatorie, in completul care judeca acest litigiu apare aceeasi judecatoare care s-a mai pronuntat in cauza favorabil celor doi Cearicu. E vorba de magistratul ICCJ Doina Popescu. In data de 9 aprilie 2013, sotii Ene au sesizat Consiliul Superior al Magistraturii-Inspectia Judiciara cu privire la acest aspect, aratand ca pentru termenul din acea zi, completul era constituit din judecatorii Doina Popescu (presedinte), Nina Ecaterina Grigoras si Crsitina Luzescu. La dosar era atasata o cerere a judecatoarei Grigoras prin care aceasta sustinea imposibilitatea prezentarii, din cauze medicale. Judecatoarea Grigoras a fost inlocuita cu judecatoarea de permanenta din acea zi, Mihaela Tabarca, doar ca sa se judece cat mai rapid cauza.

Inspectia Judiciara a fost sesizata si cu faptul ca judecatoarea Doina Popescu nu s-a abtinut sa intre in acest dosar, in conditiile in care se mai pronuntase de doua ori in acest litigiu, pe vremea cand era la Curtea de Apel Bucuresti, deciziile fiind favorabile celor doi Cearicu. Desi familia Ene a facut cerere de recuzare, aceasta le-a fost respinsa, cum se intampla in 99,99 la suta din cererile de recuzare formulate de justitiabili. Inspectia Judiciara a clasat lucrarea, concluzionand, in ce priveste solutia pronuntata cu privire la cererea de recuzare, ca ”magistratul recuzat a facut parte din completul de judecata care a solutionat o contestatie in anulare si a rejudecat recursul declarat intr-o alta cauza”, desi este vorba – culmea, de acelasi litigiu, in faze de judecare diferite - si ca ”analiza acesteia sub aspectul legalitatii si temeiniciei excede competentelor atribuite Inspectiei Judiciare”.

* Cititi aici fragmentele cele mai importante din Rezolutia Inspectiei Judiciare data in 10 mai 2013

Comentarii

# ildiko date 31 May 2013 22:15 +7

atitia oameni sint batjocoriti de justitie. cand se va termina ???

# vuvu date 31 May 2013 22:17 +10

Cand va aparea LEGEA RASPUNDERII MAGISTRATILOR si vor plati cu portofelul, functia si uneori liberatea pentru ceea ce au decis in exercitiul profesional, caci orice fapta trebuie sa aiba consecinta sa intr-un stat de drept!

# geo34 date 31 May 2013 22:17 +4

va asteptati la altceva de la Inspectie??? foiul domanei are si el dosarasa ca...nu se stie ...daca misca in front nasol...mai bine ingroapa sesizarile la ij de la CSM. o susine.

# unul din lumea cea mare date 31 May 2013 22:35 +5

nimic din cele de mai sus nu/mi este strain.parca/i la indigo povestea lor cu a mea.din 1996 am patit la fel!!acum se intelege de ce sint asa suparat pe napirci si(in)justitie???? la mine/i un pic de diferenta gunoiul de la cotroceni si/a bagat ghearele si mi/a nationalizat.3 onorati judecatori de la cab (cu reverenta va multumesc)mi/au deschis ochii intr/o motivare a unei decizii de ce a fost ilegal ce a facut cu mine gunoiul.dupa venirea gunoiului la putere nici o napirca nu a mai vrut sa indrepte abuzurile guinoiului doar s/au multumit sa constate(cu jumate de propozitie).din cauza celor 3 onorati judecatori am dat ro la cedo.plingerea a fost comunicata deja ro si m/au intrebat ce pretentii am.o sa postez cazul dupa ce se da decizia cedo.(pentru napirci cuvint magic wing tip)

# unul din lumea cea mare date 31 May 2013 22:40 +4

mult succes fam ene!!!!!!!!!

# Parata date 31 May 2013 23:20 +5

Cum sa se recuzeze intre ei membri famigliei? Nu stiti vorba aceea, o mana spala pe alta si amandoua obrazul? Oamenii astia mai rezista, dar cunostinte de-ale mele, dupa ce au cumparat, au renovat, au introdus gazul, incalzirea si cand a fost gata, au fost evacuati; au locuit 30 de ani in acel apartament si la varsta pensiei, au ajuns pe drumuri.

# manifest date 1 June 2013 08:48 +4

Inspecţia Judiciară nu a considerat necesar să cerceteze abaterile disciplinare ale magistraţilor nici în cazul dispariţiei dintr-un dosar penal a declaraţiei de inculpat, nici în cazul în care o judecătoare a refuzat să primească cererea de recuzare formulată împotriva ei, nici în cazul în care în decizia pronunţată magistraţii au consemnat contrar celor întâmplate în şedinţe de judecată (ei au trecut lipsă o parte care a fost prezentă şi au consemnat că altă parte a pus conncluzii în şedinţa de judecată) şi nici în cazurile în care au fost sesizate abateri grave ale magistraţilor. În siatemul judiciar român nu ai unde să te plângi împotriva magistraţilor, ei nu răspund pentru că nu are cine să-i tragă la răspundere. RUŞINE, RUŞINE, RUŞINE!

# Parata date 1 June 2013 15:01 +3

Ceea ce relatati dvs. sunt acte care chiar sunt de competenta Inspectiei Judiciare, dar ce ne facem cu hotararile netemeinice si ilegale, de care nici macar Inspectia Judiciara nu se ocupa? Din surse am informatia ca si la CEDO, sunt angajati romani, care resping ca inadmisibile mai toate petitiile. Interesant este ca Romania nu s-a europenizat ci Europa s-a romanizat :sigh:

# pt parata date 1 June 2013 16:21 0

Superb - ai informatii \"pe surse\". Bineinteles. Oare nu cumva ai formulat si tu plangere la CEDO si ti s-a respins? Iar acum, in loc sa reanalizezi situatia, incerci sa gasesti vinovati. Doamna/domnisoara, te rog sa te uiti si tu pe textul Conventiei si pe Statutul CEDO. Acolo vei vedea ca singurele persoane care pot admite sau respinge plangeri sunt judecatorii CEDO! Nu grefierii sau alti functionari. 

# Parata date 1 June 2013 17:23 0

Deocamdata n-am apelat la CEDO, urmeaza... Am studiat formularul care trebuie completata si am citit pe bloguri relatarile unor persoane care au primit solutia de inadmisibilitate a cererii-iata sursele, sunt publice pe net - si respectivii aratau ca cele 3 respingeri erau intocmite de persoane diferite, conform numelui scris pe document, dar semnatura era aceeasi, toate cele 3 nume eraui nume romanesti. Daca respectivii au mintit, atunci eu sunt in eroare.

# Gica date 1 June 2013 17:34 0

Hai sa-ti explic: judecatorii CEDO sunt cei cu deciziile. Ei iau deciziile si ei le motiveaza. Dupa acest moment, solutiile (eventual dupa ce au fost traduse) ce comunica. Bineinteles ca nu judecatorii se ocupa de comunicari, ci tot felul de functionari care au aceste atributii - de obicei, sunt angajati din toate statele semnatare, si cam fiecare se ocupa cu comunicarile cu statul de origine. Numele lor apare ca fiind numele celor care au comunicat (sau ca, eventual, au tradus). Asta nu inseamna sa solutia le apartine. Solutia apartine judecatorilor care semneaza. Intra pe site-ul CEDO si ia la rand hotararile. Ai sa vezi ca, atat cele de admitere, cat si cele de respingere incep cu indicarea camerei care a luat hotararea (marea camera/ completul de 5 etc) si cu indicarea numelui judecatorilor care au participat. Iar la final, din nou, sunt indicate numele judecatorilor participanti. Asa ca, inainte sa arunci acuzatii impotriva CEDO, prima data informeaza-te din surse sigure.

# Parata date 1 June 2013 17:36 +2

@ @parata Absolut in toate procesele am avut avocati, si inca foarte buni. Si petitia la CEDO va fi scrisa de avocatul care a mai scris asemenea petitii. Dar oricat de bun e avocatul, nu poate sparge tiparele judecatorilor aroganti, corupti, partinitori, patrunsi de inamovibilitatea lor, carora le e lene sa deschida dosarul. Repet intrebarea: Executare silita program vizitare minor(in ora de somn a minorului): Comunicarea nedatata, afisata in data de 15, termen 1(una) zi, baza legala scrisa in somatie: art.580 alin 2 CPC, PV incheiat in data de 16, cu specificarea afisarii somatiei in data de 15, e legal sau nu? Avocatii mei spun un NU clar. Instanta spune DA raspicat , schimband incadrarea juridica(nu le-a cerut nimeni) si facand abstractie de termen :cry:

# pt parata date 1 June 2013 17:45 0

Nu vin pe acest site sa rezolv problemele celor care posteaza. Ca sa rezolv probleme, prima data inchei un contract de asistenta juridica si mi se plateste un tarif. Comentariul meu se referea strict la ceea ce spuneai: ca altcineva decat judecatorii CEDO dau solutii de inadmisibilitate a plangerilor. Atat

# Parata date 1 June 2013 18:24 0

Multumesc p[entru atentia acordata.

# Parata date 1 June 2013 17:39 0

Deocamdata n-am apelat la CEDO, urmeaza... Am studiat formularul care trebuie completata si am citit pe bloguri relatarile unor persoane care au primit solutia de inadmisibilitate a cererii-iata sursele, sunt publice pe net - si respectivii aratau ca cele 3 respingeri erau intocmite de persoane diferite, conform numelui scris pe document, dar semnatura era aceeasi, toate cele 3 nume eraui nume romanesti. Daca respectivii au mintit, atunci eu sunt in eroare.

# claudia date 1 June 2013 09:05 +5

Sincer,pe mine nu ma mai mira nimic in justitia romana. Poate doar o judecata corecta!

# IOAN DUSCAS date 1 June 2013 11:04 +2

BAI PRETENE BASHNUK MA MIR KA INKA NU AI SIMTIT KA IN ACEASTA TARA JUSTITIA ESTE CONTROLATA IN PROPORTIE DE PESTE 99 % DE INFRACTORI DIN SERVICIILE SECRETE ! ADIKA O GRAMADA DE JUDECATORI SI PROCURORI SUNT ACOPEERITI AI SERVICIILOR SECRETE IAR INSPECTIA JUDICIARA ESTE DIRIJATA DE CATRE ACELEASI SERVICII SECRETE ! ADIKA INSPECTIA JUDICIARA EXISTA KA SA NU SPUI TU NU N-AR FI DAR SE COMPORTA KA SI CUM N-AR FI ADIKA UN FEL DE KKT PE BATZ DE LEMN DOMNESC ! DE PESTE DOUAZECI DE ANI STRUCTURI INFRACTIONALE SECRETE SE INFRUPTA LA DISCRETIE DE LA BUGET  SI PE BAZA DE FONDURI PUBLICE SI-AU FORMAT O RETEA MAFIOTA PRIN INTERMEDIUL CAREIA CONTROLEAZA CEA CE IMPROPRIU  SE CHEAMA JUSTITIE SI POLITIC ! 

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 13.01.2025 – Lia a scapat la ICCJ. Georgescu a aflat primul termen

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva