psdolt
25 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

UPDATE - Numirea firmei „Franklin Templeton” la conducerea Fondului Proprietatea risca sa fie anulata de Tribunalul Bucuresti (Document)

Scris de: | pdf | print

5 October 2010 15:59
Vizualizari: 4982

Anuntata cu mare pompa, ca pe o victorie a capitalismului in investitiile romanesti, numirea peste noapte a societatii britanice „Franklin Templeton”, la conducerea Fondului Proprietatea este contestata, cu argumente pertinente, de catre unul dintre actionarii fondului. Astfel, listarea la bursa a Fondului Proprietatea, preconizata pentru inceputul anului 2011, poate fi din start compromisa.

Avocata Ioana Sfaraiala, actionar la Fondul Proprietatea, a cerut Tribunalului Bucuresti anularea Hotararii AGA din 6 septembrie 2010 - in care a fost desemnata la conducerea Fondului societatea englezeasca - pe motiv ca hotararea a fost data cu incalcarea flagranta a legii. Mai precis prin nepublicarea cu 30 de zile inainte de data organizarii Adunarii Generale, a actului constitutiv ce se dorea a fi supus aprobarii. Actiunea in anulare a primit termen de judecata la Sectia a VI-a Comerciala a Tribunalului Bucuresti, la data de 16 octombrie 2010 (Dosar nr. 47039/3/2010).

Motivarea actiunii in anulare

In motivarea actiunii se arata: “Prin convocatorul publicat in Monitorul Oficial 3390/04.08.2010, paratul FP a inteles sa convoace o adunare generala extraordinara avand ca ordine de zi aprobarea unui nou act constitutiv; numirea noului administrator unic in persoana lui Franklin Templeton Investment Limited Londra - Sucursala din Romania (sub rezerva aprobarii actului constitutiv in noua forma propusa); aprobarea admiterii la tranzactionare a paratului etc. Ulterior, in Monitorul Oficial 3641/23.08.2010, paratul a publicat si actul constitutiv care se dorea a fi aprobat in Adunarea Generala din data de 06.09.2010. Adunarea Generala extraordinara s-a tinut in data de 06.09.2010, data la care a fost aprobata ordinea de zi prezentata in convocator, subsemnata nefiind prezenta la aceasta adunare. Inteleg sa invoc nulitatea Adunarii Generale extraordinare din data de 06.09.2010 publicata in Monitorul Oficial din data de 30.09.2010, pentru incalcarea dispozitiilor imperative ale art. 117 din Legea 31/1990 republicata, care arata la art. 117, alin. 2, ca termenul de intrunire nu poate fi mai mic de 30 de zile de la publicarea convocarii in Monitorul Oficial al Romaniei, iar la alin. 6 si 7 se arata: (6) convocarea va cuprinde locul si data tinerii adunarii, precum si ordinea de zi, cu mentionarea explicita a tuturor problemelor care vor face obiectul dezbaterilor adunarii. In cazul in care pe ordinea de zi figureaza numirea administratorilor sau a membrilor consiliului de supraveghere, in convocare se va mentiona ca lista cuprinzand informatii cu privire la numele, localitatea de domiciliu si calificarea profesionala ale persoanelor...”

La o prima constatare, judecand dupa argumentele invocate, aceasta actiune are toate sansele sa fie admisa, intrucat actul constitutiv supus abrobarii AGA din 06.09.2010 a fost publicat in Monitorul Oficial din 23 august 2010 (cu doar 13 zile inaintea datei sedintei)! De ce nu s-a respectat legea la Fondul Proprietatea, este o intrebare la care judecatorii vor avea ultimul cuvant!

Declaratii triumfale si bani ioc

Imediat dupa numirea noii conduceri a Fondului Proprietatea, reprezentantii ”Franklin Templeton” au anuntat ca Fondul va fi listat la Bursa in 2011. Avem o prevedere in contractul de administrare ca sa listam Fondul Proprietatea in 90 de zile de la preluarea administrarii (...) listarea s-ar putea face in ianuarie 2011” (...) “A fost o decizie importanta pentru Guvern sa ne numeasca administratori, ceea ce pune presiune asupra noastra. Nu suntem suparati, dar ne-am dori ca lucrurile sa mearga mai repede”, a declarat Mark Mobius (foto) presedintele Franklin Templeton – Romania. Fondul Proprietatea si compania „Franklin Templeton”, au inchiriat un etaj si jumatate din cladirea Premium Point, pe strada Buzesti, de langa Piata Victoriei. Potrivit unor informatii din surse avizate, Franklin Templeton si Fondul Proprietatea vor plati circa 200.000 de euro pe an pentru cei 1.000 de metri patrati, inchiriati in cladirea Premium Point.

Pana in prezent, Fondul Proprietatea s-a dovedit o vaca de muls pentru smecherii numiti de politic in functiile de conducere, care primeau salarii de circa 17.000 euro, lunar (vezi cazul Danielei Lulache), dar si pentru anumite case de avocatura, carora li s-au platit onorarii fabuloase, suspectate a fi spagi mascate. CEDO de la Strasbourg a demonstrat in mai multe cauze ca Fondul Proprietatea este ca si inexistent fata de scopul crearii lui, acela de a-i despagubi pe fostii proprietari de imobile nationalizate, cu actiuni la acest fond. La 29 septembrie 2010, societatea “Franklin Templeton” a anuntat preluarea efectiva a Fondului Proprietatea, cu toate ca Fondul anuntase data de 27 septembrie drept ziua in care va fi postata pe site-ul propriu informatia conform careia actionarii isi vor incasa dividendele pe anii 2008 si 2009 si modalitatea prin care acestia isi vor putea ridica banii prin BRD. Numai ca, brambureala predarii-primirii Fondului, dintre stat si “Franklin Templeton”, intarzie in prezent procedura anuntata.” Nici bursa care trebuia deja sa functioneze, nu functioneaza.

Lumeajustitiei.ro a solicitat date despre aceste proceduri, dar n-am primit pana in prezent decat asigurari ca vom fi contactati in curand.

Reactii la dezvaluirile Lumeajustitiei.ro


Asociatia Restitutio in Integrum a dat publicitatii un comunicat in care arata ca:"Dezavueaza lipsa de transparenta publica a conducerii executive a Fondului Proprietatea si apreciaza pozitiv demersul in justitie pe care actionarul la Fondul Proprietatea, av. Ioana Sfiraiala l-a facut in vederea anularii hotararile AGA de modificare a actului constitutiv al Fondului si de numire a noului administrator. Consideram ca, pentru siguranta circuitului civil si a raporturilor juridice care se nasc in legatura cu actiunile Fondului, este necesara transarea problemelor juridice in legatura cu AGA ordinara si extraordinara din data de 06.09.2010, pentru ca, pe viitor, sa nu mai existe riscul ca deciziile luate in aceste adunari sa fie invalidate, cu consecinte din cele mai grave pentru actionarii care, si asa, au fost tinuti pana la acest moment, intr-o continua instabilitate si tracasare legate de imposibilitatea tranzactionarii transparente a actiunilor si de neparticiparea la managementul Fondului. Este surprinzator, in acelasi timp, faptul ca, in ciuda sumelor importate de bani pe care Fondul le plateste consultantilor juridici si reprezentantilor Fondului, au fost omise sau incalcate norme procedurale elementare, cum ar fi procedura de convocare a unei adunari generale. Sa fie doar o lipsa de respect fata de actionari ? Sau ... Ne intrebam, in aceste conditii, daca nu cumva o astfel de omisiune a fost voita, daca nu s-a urmarit din partea reprezentantilor de la acel moment ai Fondului, lasarea unei posibilitati pentru viitor care sa le permita, la un moment dat, influentarea deciziilor noului administrator propus  - Franklin Templeton sau chiar o suspendare sau indepartare surprinzatoare?

Exista si precedente periculoase.Este de notorietatea metoda de privatizare aplicata de Statul Roman, prin care se “privatizau” numai societati comerciale lasandu-se in afara capitalului social terenul, cu valoarea caruia ulterior, Statul majora capitalul social, redevenind actionar majoritar - o forma mascata de re-nationalizare a societatii. A se vedea cazul recent al privatizarii Petrom. Distinct de aceasta, opinia publica si actionarii trebuie sa stie ca, prin hotarari netransparente, luate pe cai ocolite, se mentine riscul major ca Fondul Proprietatea-  destinat repararii minime a gravelor nedreptati in cazul proprietarilor deposedati si spoliati de regimul comunist - sa fie confiscat in folosul propriu de agenti ai fostei nomenklaturi si securitati, asa-numita burghezie neocoloniala sovietica care a bulversat si ultimii 20 de ani.

Restitutio in integrum se adreseaza presei si societatii civile, considerand ca trebuie redeschisa dezbaterea publica asupra necesitatii ca acest fond sa devina functional si o forma de despagubire efectiva a proprietarilor deposedati, in sensul in care sa poata fi apreciat si de Curtea Europeana a Drepturilor Omului, dar mai ales de veritabilii proprietari".

Comentarii

# dixit date 6 October 2010 11:58 0

Nici CEDO nu remarca functionalitatea fondului. Este o institutie mare consumatoare de bani publici = salariile angajatilor! In loc sa-si execute obiectul de activitate pentru care a fost infiintata, doar consuma. Nu stiu daca au beneficiat de despagubiri 100 de persoane aflate cu dosarul pe masa lor, din peste 3000! Sunt penibili. Probabil se lungeste treaba in speranta ca vor muri suficient de multi proprietari astfel incat statul sa se mai ingrase inca o data din averile confiscate pe vremea comunismului, vandute pe vremea ... democratiei! (vezi legea 112/95)

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.11.2024 – ICCJ a lamurit cum ramane cu Sosoaca (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva