UPDATE - Propunerea Haineala pentru promovarea la Inalta Curte: candidatii vechi sa treaca prin noua procedura spre instanta suprema
Procurorul Oana Haineala (foto 1) a propus joi in Plenul CSM ca pentru a se debloca situatia grava de la Sectia Penala a instantei supreme, care are o lipsa mare de judecatori, s-ar putea valorifica candidaturile depuse in procedura anterioara, nefinalizata, prin noua procedura de promovare la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Cu alte cuvinte, in loc ca ICCJ sa declanseze o noua procedura, pe actuala legislatie, care ar dura mai mult de 50 de zile, in situatia critica in care se afla Sectia Penala a ICCJ, ar fi mai eficient sa treaca prin procedura noua candidatii vechi. Judecatorul Mircea Aron, reprezentantul Inaltei Curti de Casatie si Justitie in Consiliu, a explicat ca, daca nu se va urgenta promovarea judecatorilor la instanta suprema, in toamna, se va ajunge la 18 posturi vacante, magistratii fiind practic in situatia de a nu mai putea judeca. Si ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, s-a declarat de acord cu propunerea procurorului Oana Haineala, la fel si presedintele Inaltei Curti, judecatoarea Livia Stanciu. Cu toate acestea, pana la inchiderea editiei, Plenul CSM nu luase nicio hotarare in acest caz.
Mircea Aron: “Daca nu se iau masuri urgente, in toamna la Inalta Curte vor fi 18 locuri vacante!”
Procurorul Oana Haineala a gasit o solutie la problema pe care mai marii Justitiei se chinuie sa o rezolve de mai bine de 7 luni: promovarea la Inalta Curte de Casatie si Justitie si ocuparea locurilor vacante de la Sectia Penala a instantei supreme. OanaHaineala a propus ca vechilor candidati sa li se permita sa promoveze la ICCJ pe baza noii proceduri, evitand in acest fel trecerea a aproape doua luni prin deschiderea unei noi proceduri. Procurorul Haineala le-a propus colegilor sai sa voteze fie alegerea aceasta, fie, daca nu, sa voteze declansarea unei noi proceduri. Reprezentantul Inaltei Curti de Casatie si Justitie in Consiliul Superior al Magistraturii, judecatorul Mircea Aron, a sustinut, imediat dupa discursul Oanei Haineala, ca, daca nu se iau masuri urgente, pana in toamna, la instanta suprema, vor fi 18 locuri vacante. Daca se va ajunge in aceasta situatie, instanta suprema va fi in imposibilitatea de a mai functiona cat de cat normal. Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, s-a declarat de acord cu propunerea procurorului Oana Haineala, sustinand ca: “ceea ce a propus Oana Haineala ar avea sens, altfel ne-am trezi ca hotararea CSM va fi iar atacata la ICCJ”. In final, si presedintele instantei supreme, Livia Stanciu, a mentionat ca este de acord cu propunerea procurorului Oana Haineala.
De la interviu la examen. Nu toti candidatii din decembrie 2010 indeplinesc conditiile de promovare la ICCJ, pe noua procedura
Noile conditii de promovare la Inalta Curte de Casatie si Justitie, adoptate in Ordonanta de Urgenta initiata de ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, prevede ca un judecator candidat trebuie sa aiba cel putin 5 ani vechime efectiva la curtea de apel, fata de 2 ani vechime, in vechiul regulament. De asemenea, in noua procedura se mentioneaza ca acestia trebuie sa treaca printr-un examen si un interviu. Asta spre deosebire de vechea procedura, in care singura formula de evaluare a unui candidat era interviul dat in fata membrilor CSM. Daca CSM ar aproba ca vechii candidati sa isi incerce norocul pe noua procedura de promovare, unii dintre acestia s-ar putea sa aiba probleme in a indeplini conditia de baza: adica vechimea efectiva la Curtea de apel, dat fiind faptul ca unii candidati ar fi dorit sa ajunga la instanta suprema direct de la tribunal. Candidatii pentru Inalta Curte, Sectia Penala, in decembrie 2010, au fost secretarul de stat in MJ, procurorul Alina Bica, judecatoarele Iulia Ciolca, Lia Savonea si Dumitrita Piciarca, de la Curtea de Apel Bucuresti. Totodata si judecatoarea Nicoleta Cristus, de la Judecatoria Sectorului 1, a incercat sa ajunga la instanta suprema. Candidatii nu au fost audiati de CSM, pentru ca inaintea audierilor celor din penal au fost audiati candidatii din Civil si Contencios, Consiliul facand la acea data un adevarat fiasco din procedura de promovare, in sensul ca toti candidatii au fost tinuti ore in sir pe holuri si ulterior intervievati, desi, de la inceputul sedintei, membrii CSM se intelesesera sa nu voteze pe nimeni!
UPDATE - Comunicat CSM din 22 iulie 2011
„In sedinta din data de 21.07.2011, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis ca, in perioada imediat urmatoare, procedura de promovarea la Inalta Curte de Casatie si Justitie sa fie continuata potrivit noilor dispozitii. O prioritate o reprezinta Sectia penala a ICCJ. In cadrul aceleiasi sedinte, Plenul CSM a analizat propunerile de modificare a “Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului Superior al Magistraturi cu privire la procedura de selectie a candidatilor pentru numirea in functia de judecator la ICCJ” si a decis modificarea Regulamentului in sensul asigurarii unei procedurii obiective si transparente”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# 2NA 21 July 2011 16:54 +2
# Avocatul 22 July 2011 00:06 +1
# piciorus 22 July 2011 13:46 0