VINE LUSTRATIA – Senatorul Serban Nicolae ii cere sefei CSM numele magistratilor preparati de SRI. Este foarte probabil ca Parlamentul sa initieze un proiect de lege privind excluderea de drept din magistratura a tuturor procurorilor si judecatorilor care au incalcat art. 7 din Legea 303/2004 colaborand cu serviciile. Vedeti imagini de la intalnirile judecatorilor si procurorilor cu generalul SRI Dumitru Dumbrava (Galerie Foto)
Excelent demersul senatorului PSD Serban Nicolae. Dupa aparitia sinistrelor protocoale incheiate de SRI cu Inalta Curte, PICCJ si CSM, senatorul ii solicita presedintei Consiliului Superior al Magistraturii, judecatoarea Simona Marcu, sa faca publice numele tuturor magistratilor preparati de Serviciul Roman de Informatii sau alte structuri similare.
Serban Nicolae i-a trimis, joi 21 iunie 2018, o adresa sefei CSM Simona Marcu, in care ii cere sa dispuna masurile necesare astfel incat opinia publica sa afle cine sunt judecatorii si procurorii care, in perioada 2005-2018, au luat parte la cursuri de pregatire si orice alta forma de instruire si formare organizate de SRI sau de structuri similare. Senatorul PSD considera ca prezentarea listei cu magistratii care au luat parte la asemenea cursuri de instruire facute de serviciile de informatii este benefica pentru inalturarea suspiciunilor privind o eventuala influenta asupra modului de infaptuire a justitiei, dar si pentru sporirea respectului societatii atat fata de componentele Autoritatii judecatoresti, cat si fata de judecatori si procurori.
Iata solicitarea senatorului Serban Nicolae:
“Sunt convins ca aveti cunostinta despre interesul deosebit manifestat de opinia publica din Romania in legatura cu existenta unor protocoale incheiate de Serviciul Roman de Informatii cu institutii apartinand Autoritatii judecatoresti – Inalta Curte de Casatie si Justitie, Ministerul Public, Consiliul Superior al Magistraturii -, protocoale clasificate ca 'secret de stat', nivelul 'strict secret'. Dupa declasificarea unora dintre aceste protocoale s-au generat legitime suspiciuni privind posibile incalcari ale dispozitiilor Constitutiei Romaniei si ale unor legi, cu precadere Codul de procedura penala si Codul de procedura civila. Protocoalele in cauza se presupune a fi fost incheiate in baza unor hotarari ale Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, date incepand cu anul 2005. Nu exista nicio confirmare a faptului ca, in prezent, aceste protocoale si masurile luate pentru punerea lor in aplicare si-au incetat efectele.
In ipoteza confirmarii unora dintre suspiciuni, se pune problema unor acte cu efecte juridice deosebit de grave au afectat statul de drept si democratia, drepturile si libertatile fundamentale, echilibrul si separatia puterilor in stat. De asemenea, exista indiciile unor acte care sa fi afectat independenta judecatorilor si dreptul la un proces echitabil. Declaratii si informatii pentru 'campul tactic' al infaptuirii justitiei si pentru urmarirea unor cauze deduse judecatii pana la solutionarea definitiva a acestora.
Sunt, cu siguranta, inca multe aspecte ce urmeaza a fi clarificate si cercetate potrivit legii si am convingerea ca, in cazul savarsirii unor ilegalitati, persoanele vinovate vor fi trase la raspundere. Deocamdata, va rog sa ma sprijiniti intr-un demers legitim pe care il consider necesar in efortul de a clarifica necunoscutele unora dintre aspectele semnalate.
In calitate de senator, va solicit sa dispuneti masurile necesare pentru a aduce la cunostinta opiniei publice, in cel mai scurt timp, numele si functiile detinute de toti judecatorii si procurorii care, in perioada 2005-2018, au participat la cursuri de pregatire si orice alta forma de instruire si formare organizate de Serviciul Roman de Informatii sau de structuri similare.
Sunt convins ca un asemenea demers este de natura a inlatura orice suspiciuni privind o eventuala influenta asupra modului de infaptuire a justitiei si de a spori respectul societatii atat fata de componentele Autoritatii judecatoresti, cat si fata de judecatori si procurori”.
Inceput de lustratie
Initiativa lui Serban Nicolae reprezinta practic, in opinia noastra, un inceput de lustratie in magistratura, astfel incat din sistem sa fie inlaturati toti cei care au colaborat cu serviciile de informatii si au devenit parteneri ai acestor structuri, afectand astfel grav dreptul la un proces echitabil. De altfel, din informatiile pe care le detinem, este foarte probabil ca in Parlamentul Romaniei sa fie depus un proiect de lege care sa prevada excluderea de drept din magistratura a tuturor procurorilor si judecatorilor care au incalcat art. 7 din Legea 303/2004 colaborand cu serviciile. Caci, asa cum se stie, art. 7 din Legea 303/2004 interzice judecatorilor si procurorilor sa colaboreze cu serviciile de informatii, adica fix ceea ce s-a intamplat prin odioasele protocoale de cooperare: “Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti, personalul de specialitate juridica asimilat acestora si personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si parchetelor nu pot fi lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii”. Iar conform DEX, “a coopera” este similar cu “a colabora”.
Dovezile ca SRI instruia magistratii
Revenind la solicitarea adresata de senatorul PSD Serban Nicolae privind magistratii instruiti de SRI, dovezi ca acest lucru s-a intamplat exista deja, ele fiind publice. Lumeajustitiei.ro a fost prima publicatie care a prezentat fotografii de la intalnirile dintre judecatori, procurori si reprezentanti SRI. Mai exact, intre judecatori, procurori si fostul sef al Directiei Juridice a SRI, generalul Dumitru Dumbrava, care le tine lectii si ii instruia pe magistrati.
Avand in vedere demersul lui Serban Nicolae, prezentam din nou pozele in care pot fi vazuti judecatori, printre care fosta vicepresedinta ICCJ Rodica Aida Popa si fostul presedinte CSM Horatius Dumbrava, dar si procurori precum Horatiu Baias, seful Serviciului tehnic al DNA, si chiar actuala sefa DNA Laura Kovesi:
Fosta vicepresdinta ICCJ Rodica Aida Popa, generalul SRI Dumitru Dumbrava si seful Serviciului tehnic DNA Horatiu Baias
Fostul vicepresedinte CSM Horatius Dumbrava, in picioare alaturi de generalul SRI Dumitru Dumbrava
Generalul SRI Dumitru Dumbrava si seful Serviciului tehnic DNA Horatiu Baias
Generalul SRI Dumitru Dumbrava si magistratii prezenti la cursul de instruire
Fosta vicepresedinta ICCJ Rodica Aida Popa si sefa DNA Laura Kovesi
Fosta vicepresedinta ICCJ Rodica Aida Popa
Generalul SRI Dumitru Dumbrava
Generalul SRI Dumitru Dumbrava si seful Serviciului tehnic DNA Horatiu Baias
Magistrati prezenti la cursul de instruire
Generalul SRI Dumitru Dumbrava
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# un mizantrop 21 June 2018 18:00 +13
# DOREL 21 June 2018 18:40 +2
# DOREL 21 June 2018 20:16 0
# Basescu ... ca tot miroase 21 June 2018 21:15 0
# Dorina 21 June 2018 18:12 -1
# livia 21 June 2018 23:35 -1
# Dorina 21 June 2018 18:16 +3
# gica70 22 June 2018 10:02 0
# ?????? 21 June 2018 18:57 0
# ?????? 21 June 2018 19:02 +1
# Maris 21 June 2018 19:07 +2
# Mimi 21 June 2018 20:31 +2
# mihnea 21 June 2018 22:15 +1
# pe vremea PCR se instruiau la Academia Stefan Gheorghiu 22 June 2018 14:20 +1
# Unicul 25 June 2018 14:08 0
# Botomei Vasile, doctor in drept 24 June 2018 12:48 0
# BOTOMEI VASILE - infractor 25 June 2018 10:25 0