Vorbe de fumoar – 6.10.2020 – Bobita da din codita
* Regimul Iohannis-Orban este chitit sa faca in asa fel, incat sa nu ramana piatra pe piatra din marile intreprinderi detinute de statul roman. Care sunt primele companii pe care guvernul lui Ludovic Orban a pus ochii prin Ordonanta Tradarii Nationale aflati cu un click aici.
* Lumea Justitiei a avut dreptate in urma cu doua saptamani, cand va anunta in premiera ca magistratul Dragos Calin, de la Curtea de Apel Bucuresti (cunoscut mai ales ca presedinte al asociatiei #rezist Forumul Judecatorilor din Romania), nazuieste sa candideze pentru un post de judecator la Curtea de Justitie a Uniunii Europene (click aici pentru a citi). CSM a publicat marti, 6 octombrie 2020, lista tuturor candidatilor, pe care o vedeti mai jos (vezi facsimil). Pe lista ii gasim, pe langa Dragos Calin, pe procurorul PICCJ Razvan Horatiu Radu, pe avocatul Valentin Mircea (sef al Corpului de Control al Guvernului pe vremea lui Dacian Ciolos) si pe judecatoarea Octavia Spineanu Matei (fosta sefa a INM, in prezent judecatoare la Tribunalului UE, dupa ce in 2016 a invins-o pe judecatoarea CAB Diana Bulancea, sotia procurorului DNA Marius Bulancea).
Noi insa altceva ne intrebam: va fi oare viciat acest concurs? Nu de alta, dar, din cate auzim, cel putin un candidat a fost vazut zilele trecute umbland prin CSM. Oare cu cine s-o fi intalnit? Cu presedinta Nicoleta Margareta Tint sau cu altcineva? S-o fi dus sa se gudure pe langa Margareta sau pe la alt membru cu influenta?
* Ce zbucium, ce chin, ce jale trebuie sa fi fost in sufletelul judecatorului Bogdan Mateescu din CSM!... Cam 24 de ore i-au trebuit lui Mateescu sa incropeasca niste randuri in care sa nege informatiile dezvaluite de Lumea Justitiei, cum ca s-ar fi numarat printre membrii CSM care i-au trimis ministrului Justitiei Catalin Predoiu propuneri pentru noile Legi ale Justitiei. Asadar, dupa ce noi am publicat informatiile care circula prin MJ cum ca Predoiu ar fi primit sugestii din partea unor judecatori din CSM, printre care si Bogdan Mateescu (click aici pentru a citi), acesta din urma s-a reprodus pe Facebook, unde a negat aceasta varianta. “Ca de obicei, siteul luju este din nou dezinformat si dezinformeaza”, si-a varsat fierea Mateescu, uitand ca rubrica „Vorbe de fumoar” este destinata zvonurilor, iar noi am relatat doar ce vorbeste lumea prin Ministerul Justitiei. Acelasi Mateescu s-a jurat apoi ca nu are nicio legatura cu noile Legi ale Justitiei si ca el nu a contribuit in niciun fel la ele: “Nu am contribuit in niciun fel, direct sau indirect, prin interpusi sau in orice alt mod la redactarea proiectelor vizand legile justitiei initiate si puse in dezbatere publica de catre MJ”. Ei bine, tocmai aici e problema. De fapt, dezamagirea. Caci da, suntem dezamagiti sa auzim acest lucru si ne dam seama ca l-am supraestimat pe Mateescu. Cu alte cuvinte, influenta lui Bogdan Mateescu in sistem nu este chiar atat de mare pe cat am crezut, dupa cum chiar el ne lasa de inteles, fiind chiar mai mica decat a colegului sau Mihai Balan, cel care incepe incet-incet sa il eclipseze in randurile magistratilor din tara. Mateescu ar trebui totusi sa inteleaga: faptul ca i-ar fi trimis niste propuneri lui Catalin Predoiu, iar ministrul poate ar fi luat in considerare ideile acestuia, ar fi reprezentat un atu pentru judecatorul din CSM.
Bine, acum putem sa il intelegem pe Bogdan Mateescu, intrucat este posibil ca eforturile acestuia sa se concentreze in alta directie. Mai exact, sa incerce sa se dea bine pe langa anumiti membri ai Sectiei pentru judecatori ca sa-l voteze in calitate de presedinte al CSM din 2021. Chiar si pe langa Mihai Balan, in ciuda faptului ca Mateescu l-a lasat anul trecut cu ochii in soare, alegand in final sa o sustina pe Nicoleta Margareta Tint.
Si ca sa fim corecti fata de apreciatul judecator Bogdan Mateescu, va oferim si partea de final a mesajului mestecat cu vocea grava pe Facebook: “In schimb, voi contribui cu toata energia, in interiorul sistemului judiciar, in procesul de consultare astfel initiat si in procedura de avizare din fata CSM, astfel incat ceea ce este perfectibil sa se indrepte si ceea ce este bun sa ramana. Repararea legilor justitiei este un proces important, justitia trebuie sa ramana consolidata, responsabila, functionala, sa serveasca in cel mai adecvat mod cu putinta interesului intregii societati”. Sa picam pe spate, nu altceva...
Altfel, observam un lucru. Acela ca pentru Bogdan Mateescu Lumea Justitiei nu mai este un site nefrecventabil. Caci nu ne-a mai gratulat cu acest termen. Sau poate ca nu a mai facut-o dupa ce a bagat la cap ca exista foarte multi colegi de-ai sai, de prin CSM si de prin magistratura, in general, care se amuza teribil in legatura cu obsesia sa fata de acest cuvant. Si pesemne ca inca mai cauta un sinonim la „nefrecventabil”. Pe aceasta cale, noi ii aducem aminte: daca are probleme de vocabular si e in cautare de sinonime ne poate da un semn si il rezolvam rapid. Stie si el ca suntem buni la chestii de astea. Nu doar ca stie, dar isi aminteste cum isi exprima admiratia fata de noi. „Cei mai buni ziaristi”, „cea mai frumoasa ziarista” etc...
In final, ii dam o idee lui Mateescu: in loc sa se lamenteze pe Facebook, mai bine sa ia exemplul Cameliei Bogdan si sa faca o cerere de aparare a reputatiei, independentei sau a ce vrea el din cauza unor vorbe de fumoar. Ca sa fie distractia distractie. Si sigur ar intra si in istorie. Incheiem, asigurandu-l din nou pe Bogdan Mateescu de acelasi “deosebit respect”, dar nu am uitat ca inca mai are sa ne dea o cafea si o bere. Din nou: daca nu are bani, sa ne spuna, ca il imprumutam noi ca sa ne faca cinste si sa isi respecte promisiunea.
Nota: Informatiile din aceasta rubrica trebuie luate sub beneficiu de inventar, ele facand parte din categoria zvonurilor sau a pamfletului. Luati-le ca atare!
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# bau 6 October 2020 21:51 +2