Vorbe de fumoar – 7.06.2022 – Ancheta pe intuneric. CSM se baga si peste pictori
* Se pare ca lucrurile nu stau chiar atat de rau din punct de vedere economic. Cel putin asa sustine Institutul National de Statistica, prezentand date pentru intregul an 2021. Cum arata cifrele vedeti facand click aici.
* Dincolo de autostrazi si transport feroviar, exista si rutele navale. Iar ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a intreprins deja un demers pentru sprijinirea acestui sector. Ce actiune a avut demnitarul si mai ales cati bani sunt la mijloc aflati dand click aici.
* Ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode ar face bine sa ia cunostinta si apoi sa ia masuri fata de ce modul in care se deruleaza anchetele prin teritoriu. Nu de alta, dar se fac de mai mare rasul! Chiar asa, sa nu aiba una de-un leu in tot ministerul ca sa schimbe si ei un bec, sa nu mai lucreze precum cartitele.
Aflam ca la Tulcea anchetele se fac in bezna (vezi foto jos). Ca deh: ofiterii sunt oameni muncitori si dedicati si nu se lasa pana nu finalizeaza actele de urmarire penala. Chiar daca le fac pe intuneric. Nu este o gluma, din pacate, ci este realitatea care ne arata ca luni seara, 6 iunie 2022, in creierii nopti, un pic trecut de ora 00:00, reprezentantii Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice (SICE) Tulcea efectuau acte de urmarire penala pe intuneric. In imaginea de mai jos – care este cat se poate de reala – se poate observa cum o politista scrie de zor la obiectiunile avocatului, in timp ce alt politist ii lumineaza incaperea cu lanterna telefonului. Sa stiti si ca nu este vorba doar despre un cadru. Nici vorba! In felul asta s-a lucrat pana dupa miezul noptii. Chiar asa, nu aveau becuri de schimb? Nu mai sunt bani la MAI pentru niste becuri? Domn' ministru ar trebui sa rezolve situatia, ca doar e ograda sa!
* Comisia nr. 1 comuna (judecatori si procurori) din CSM, intitulata „Legislatie si cooperare interinstitutionala”, loveste din nou. Dupa ce a facut istorie cu puncte de vedere legate de compatibilitatea sau incompatibilitatea dintre calitatea de magistrat sau auditor de justitie si diverse alte calitati (pastor, maratonist, autor de carti despre alimentatia bebelusilor, vlogger etc. – click aici pentru a citi), comisia condusa de judecatorul CSM Bogdan Mateescu revine acum cu pretioase indicatii in lumea artelor plastice.
Dupa cum vedeti in facsimilul de mai jos, la punctul 6, un auditor de justitie a intrebat Consiliul Superior al Magistraturii daca are voie sa fie concomitent membru intr-o asociatie de artisti plastici.
La randul ei, Comisia nr. 1 comuna i-a raspuns ca are voie sa expuna lucrari de pictura, cu conditia sa nu le vanda:
„Cu majoritate,
Comisia si-a insusit punctul de vedere al DLDC in sensul ca nu exista o incompatibilitate intre calitatea de auditor de justitie si calitatea de membru al unei asociatii a artistilor plastici, cu observatia ca este posibila expunerea de lucrari de pictura in cadrul expozitiilor organizate de o astfel de asociatie, insa nu este posibila comercializarea acestora de catre auditorul de justitie si a decis comunicarea unui raspuns in acest sens solicitantului.
A fost exprimata si opinia minoritara in sensul ca problematica supusa discutiei excedeaza competentelor Consiliului Superior al Magistraturii.
Totodata, s-a exprimat opinia singulara in sensul ca, daca se considera ca problematica nu excedeaza competentelor Consiliului Superior al Magistraturii, punctul de vedere al acestuia poate fi exprimat doar printr-o hotarare a Plenului”.
Doamne, fereste si apara! Cu ce difera drepturile de autor in aceasta situatie cu cele din cazul tratatelor de drept? O asemenea interdictie nu este continuta nici in Legea nr. 303/2004 (privind statutul judecatorilor si procurorilor), nici in Legea nr. 8/1996 (privind dreptul de autor si drepturile conexe). Noroc ca s-a pensionat procurorul DIICOT Daniel Oltean (premiat de UNITER pentru o tulburatoare piesa de teatru – click aici pentru a citi). Altminteri, te pomenesti ca si el s-ar fi trezit luat la rost de catre CSM pentru banii obtinuti de la UNITER cu ocazia premiului si pentru drepturile de autor incasate din punerea in scena a piesei.
Altminteri, noi ne intrebam daca nu cumva auditorul de justitie care a adresat CSM intrebarea de mai sus s-a inspirat din cazul judecatorului Cristi Danilet, celebru pentru manifestarile muzicale pe diverse scene.
Alta intrebare venita din zona studentilor la INM este daca poti fi simultan auditor de justitie si director al unei institutii publice de cultura. Aici raspunsul Comisiei nr. 1 din CSM a fost mai previzibil: nu.
Nota: Informatiile din aceasta rubrica trebuie luate sub beneficiu de inventar, ele facand parte din categoria zvonurilor sau a pamfletului. Luati-le ca atare!
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Intrebare pentru Comisia 1 7 June 2022 19:39 +76
# nae girimea 8 June 2022 08:51 0
# Cetateanul 8 June 2022 10:34 0