20 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Vorbe de fumoar – 8.01.2023 – Pensiile magistratilor, rezolvate in procedura de urgenta

Scris de: L.J. | pdf | print

8 January 2023 18:27
Vizualizari: 9068

 

* Proiectul de lege privind pensiile magistratilor – prin care se doreste reducerea pensiilor, recalcularea celor aflate in plata si modificarea conditiilor de pensionare (click aici pentru a citi) – va fi una dintre prioritatile Parlamentului din sesiunea care va incepe la 1 februarie 2023.


 

La finele anului trecut, mai exact in 29 decembrie 2022, Guvernul a cerut Senatului (prima camera sesizata) ca proiectul de lege sa fie dezbatut in procedura de urgenta. Chiar si asa, presati fiind de Guvern sa voteze cat mai rapid proiectul, senatorii si deputatii trebuie sa fie cu mare bagare de seama. Si spunem asta ca daca vor adopta proiectul de lege in forma elaborata de Ministerul Muncii vor face mult rau Justitiei. Semnalul de alarma a fost tras chiar de ministrul Justitiei Catalin Predoiu care a avertizat printr-o adresa oficiala asupra riscului ca in sistem sa se produca o instabilitate. Spre exemplu, Predoiu a atras atentia ca reducerea brusca a vechimii din alte profesii juridice care sa fie avuta in vedere la pensionare va produce instabilitate in sistemul judiciar, in conditiile in care 40% dintre magistrati au si alte vechimi decat cele de judecator si procuror. In acest sens, pentru iesirea la pensie, ministrul Justitiei propune, in mod corect, o vechime minima de 15 ani doar ca judecator si procuror, iar pentru restul vechimii de pana la 25 de ani sa fie luate in calcul perioadele in care magistratii au activat in alte profesii juridice de care se tine cont in actuala lege. Nu in ultimul rand, tot Catalin Predoiu a cerut sa se aiba in vedere in mod serios neconstitutionalitatea prevederilor referitoare la recalcularea pensiilor aflate in plata, de fapt o taiere printr-o lege care sa fie aplicata retroactiv (click aici pentru a citi).


Nota: Informatiile din aceasta rubrica trebuie luate sub beneficiu de inventar, ele facand parte din categoria zvonurilor sau a pamfletului. Luati-le ca atare!

Comentarii

# Romania - datoare vanduta date 8 January 2023 19:37 +458

Drumul spre soarta Greciei din perioada 2009-2012 este urmat neabătut de coaliția PSD-PNL-UDMR din România, care în chiar primele zile ale lui 2023 a împrumutat de pe piețele de externe încă 3,992 miliarde de dolari! Guvernul Ciucă este campion absolut al împrumuturilor în istoria României începând cu crearea Principatelor Unite (1859), după ce în 2022 a împrumutat în numele țării 30 de miliarde de euro. Conform datelor de pe platforma Bloomberg, Min.Finanțelor (condus de PSD-istul Adrian Câciu) a împrumutat 1,242 miliarde de dolari care trebuie plătiți în 5 ani (2028), 1,5 miliarde de dolari plătibili în 10 ani (2033) și 1,25 miliarde de dolari cu scadența în 30 de ani (2053). Așadar, regimul PSD-PNL pune la treabă 3 generații de români ca să-i achite împrumuturile făcute: cei care muncesc acum, dar și copiii și nepoții lor; împrumutul e făcut pentru a finanța deficitul și a „rostogoli” datoria publică actuală.

# Buget nerealist date 8 January 2023 19:45 +405

Toți experții care au consultat proiectul de buget pe 2023 semnat de Câciu au apreciat că este unul total nerealist, în care încasările sunt mult supraevaluate, la fel și creșterea economică. Asta înseamnă că, în final, deficitul va fi mai mare de 4,4% din PIB. Diferența între proiecția din buget de acum și realitatea de pe parcurs se va traduce în noi împrumuturi suplimentare: alte miliarde luate cu dobânzi foarte mari și care vor fi achitate de români în viitor. Exact același stil de a conduce țara l-au avut politicienii greci în urmă cu circa două decenii. Criza datoriilor a început în Grecia în 2009, apoi statul a intrat în faliment. Pentru că era în zona euro, UE n-a lăsat Grecia să se prăbușească, implicându-se în restructurarea datoriilor, dar recesiunea a lovit puternic această țară care nici azi nu și-a revenit complet. În cazul RO, politicienii au refuzat aderarea la zona euro pentru a putea controla tiparnița de bani de la BNR. Se vor gasi bani pentru speciali

# Repetitie date 10 January 2023 17:22 +114

România a mai fost în faliment în 1981, când datoriile de miliarde făcute de regimul comunist al lui Nicolae Ceaușescu n-au mai putut fi achitate. FMI și Banca Mondială, de la care Ceaușescu împrumutase banii, au cerut niște reforme economice ca să reeșaloneze datoriile. Dictatorul a refuzat, considerând acest lucru „amestec în treburili interne”, și a supus po******ția țării unor chinuri inimaginabile în anii următori. Oamenii au fost siliți să trăiască și să muncească în condiții mizerabile, în foame și frig, pentru a achita în ritm accelerat datoriile făcute de Ceaușescu.

# Ipocrizia coalitiei de guvernare date 13 January 2023 20:31 +53

Grupul austriac OMV a anunțat că va plăti taxă de solidaritate în Austria, așteptându-se ca aceasta să aibă un impact negativ de 150 de milioane de euro pentru 2022. Grupul nu se încadrează la plata taxei de solidaritate în România, urmând să plătească 150 de milioane de euro în Austria, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite în ordonanță. Noi în loc să luăm banii pe care îi lasă Uniunea Europeană să îi luăm, vorbim de sute de milioane de euro în bugetul României pentru pensii salarii și investiții, statul român și decidenții, deși au instrumentele să repare tâmpenia asta, decid că banii ăștia sunt bine să ajungă în buzunarele OMV din Viena.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva