AOLEU, S-A RUPT COTETUL – Discurs fulminant al fostului ministru de Justitie Robert Cazanciuc impotriva CSM. Cazanciuc a demascat jocul de glezne al CSM in problema amanarii trecerii la un INM de 4 ani: “Am cerut CSM sa explice. Raspunsul: o tacere jenanta, din care am inteles ca nu au facut nimic si nu vor sa faca nimic... Nu lasati ca Senatul sa fie usor de pacalit si manipulat, bun sa voteze doar ceea ce livreaza baietii destepti din Justitie”. Sariti cu apararea reputatiei! (Video)
Presedintele Cotetului Superior al Magistraturii (zis Consiliul Superior al Magistraturii), judecatorul Bogdan Mateescu, trebuie sa convoace de urgenta sedinta Plenului CSM, pentru ca membrii Consiliului sa-si apere singuri reputatia, independenta si ce mai vor ei ca urmare a discursului fulminant rostit in Senatul Romaniei, miercuri, 3 februarie 2021, de fostul ministru al Justitiei, senatorul PSD Robert Cazanciuc (foto). Un discurs in care Cazanciuc a demascat si scos la iveala jocul de glezne facut de CSM in problema legii care prevede marirea duratei studiilor de la Institutul National al Magistraturii de la 2 ani la 4 ani.
Senatul Romaniei a dezbatut si adoptat legea prin care se amana din nou trecerea la un INM de 4 ani. Aratand de ce o asemenea lege este nociva pentru sistemul de justitie si pentru justitiabili, dar si de ce actul normativ va pica la CCR, Robert Cazanciuc a oferit detalii despre modul in care CSM a abordat aceasta problema. Concret, fostul ministru al Justitiei a dezvaluit ca la discutiile purtate in Comisia juridica din Senat reprezentantii CSM nu au putut sa explice masurile pe care le-au luat astfel incat sistemul sa fie pregatit pentru trecerea la un INM de 4 ani. “Am inteles ca nu au facut nimic si nu vor sa faca nimic”, a explicat Robert Cazanciuc.
Senatorul PSD Robert Cazanciuc a atras atentia ca deja legea devine facultativa pentru angajatii din CSM si INM, care de ani de zile cer Parlamentului si Guvernului sa amane intrarea in vigoare a prevederilor care stabilesc majorarea duratei studiilor la INM de la 2 ani si 4 ani. Cazanciuc le-a cerut colegilor sai din Senat sa voteze impotriva legii prin care se ofera o noua amanare, subliniind ca Senatul Romaniei nu trebuie sa ajunga sa voteze doar ce livreaza baietii destepti din Justitie.
In final, in pofida argumentelor oferite de Robert Cazanciuc, Senatul a votat legea care amana din nou trecerea la un INM de 4 ani. De precizat este ca legea a primit aviz favorabil din partea CSM, inregistrandu-se doar doua voturi nule, ale judecatoarelor Gabriela Baltag si Evelina Oprina.
Iata discursul fostului ministru de Justitie, senatorul PSD Robert Cazanciuc:
“Stimati colegi,
Avem in fata un proiect de lege prin care se incearca umilirea Parlamentului Romaniei. Adica a poporului roman. Ni se cere sa acoperim faradelegea prin lege. Prin Legea 242 din 2018 Parlamentul Romaniei a decis ca durata de scolarizare de la scoala de magistratura sa fie marita de la 2 ani la 4 ani, pentru a permite tinerilor magistrati sa faca stagii in avocatura, parchet, instante si penitenciare. Ratiunea a fost una foarte simpla la vremea respectiva: viitorii magistrati care trebuie sa imparta dreptatea au nevoie sa inteleaga prin experienta directa fiecare profesie in parte, sa inteleaga prin experienta directa ce sarcina sociala majora au. Suntem in al treilea an de cand legea a fost adoptata, si in al treilea an de cand legea nu este aplicata. Si nu este destul: pe langa cei trei ani pierduti, astazi ni se cere sa mai sacrificam inca doi ani de interes general si sa pastram o structura incremenita in propriile interese, si anume INM, care foloseste toate resursele nu pentru a aplica legea, ci pentru a impiedica aplicarea legii.
Stiti cum s-au risipit cei trei ani de cand legea este in vigoare? In 2019 Guvernul a emis la solicitarea CSM o ordonanta de urgenta privind masuri temporare pentru anul 2019, adica se cerea amanarea cu un an de zile a intrarii in vigoare a legii pentru o mai buna pregatire a sistemului. La dezbaterile din Comisia juridica, la discutiile despre aprobarea ordonantei de urgenta privind amanarea cu un an de zile, am cerut CSM sa explice de ce vor sa amane cu un an de zile, ce au facut de cand legea este in vigoare timp de un an de zile si mai ales ce vor sa faca pentru un an de zile, poate e nevoie de doi ani de zile de amanare. Raspunsul: o tacere jenanta, din care am inteles ca nu au facut nimic si nu vor sa faca nimic.
Apoi, acelasi CSM - un alt guvern, Guvernul Orban – doreste o noua amanare. Guvernul Orban isi angajeaza raspunderea pentru o noua amanare, pentru evident un nou an, 2020. PSD a atacat aceasta lege la CCR, si Curtea a decis in unanimitate ca angajarea raspunderii pe amanarea cu un an de zile este neconstitutionala. Curtea a retinut ca este inacceptabil din perspectiva raporturilor dintre puterea judecatoreasca, executiva pe de-o parte si cea legislativa pe de alta parte, ca Parlamentul sa fie pus in situatia de a adopta o lege motivat de conduita CSM care nu a luat la timp masurile de organizare a concursului de admitere la INM. Curtea a retinut, de asemenea extrem de important, ca nu amanarea, ci aplicarea de indata a legii este prioritatea. Cu alte cuvinte, nu poti adopta o lege pentru a suplini lipsa de capacitate organizatorica si administrativa. Nu poti veni prin lege sa acoperi indolenta si incompetenta.
Stimati colegi, fara sa faca nimic CSM-ul cere Parlamentului, astazi, o noua amanare de doi ani de zile. Suntem chemati ca legea sa fie facultativa pentru angajatii din CSM si INM. Daca veti vota amanarea cu doi ani a acestor dispozitii veti incalca practic Decizia 28 din 2020 a Curtii si veti bloca de fapt admiterea la INM, si mai grav veti priva poporul roman de a avea judecatori adecvati misiunii lor sociale. Cand va ajunge in fata Curtii evident aceasta lege va fi declarata din nou neconstitutionala. Asadar, votul de astazi nu poate sa fie decat unul singur, de respingere a acestei legi. Solutia nu era o noua lege, ci discutarea in Comisia juridica in baza legii de aprobare a primei ordonante de urgenta de amanare solutiile intervenite ulterior.
Stimati colegi, nu amanati cu inca doi ani o lege pe care patru milioane de romani care se afla in fiecare an in instantele din Romania o asteapta. Fac un apel la colegii avocati din sala sa nu uite de ce colegii lor protesteaza in instantele din Romania.
Stimati colegi, nu lasati ca Senatul Romaniei sa fie o adunare de nevolnici, usor de pacalit si manipulat, bun sa voteze doar ceea ce livreaza baietii destepti din Justitie”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# MN 3 February 2021 19:19 -9
# NC 3 February 2021 21:16 +4
# Antisistem 4 February 2021 10:31 +2
# DANIEL 8 February 2021 16:37 0