16 October 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CSM LASA MAGISTRATII FARA PENSII – Dupa actiunile in forta de intimidare a judecatorilor care nu asculta orbeste de sefi, in CSM s-a pus la cale o noua lovitura. Membrii Consiliului vor sa-i lase fara pensie de serviciu pe judecatorii si procurorii care au plecat sau vor sa plece din sistem prin demisie inainte sa implineasca varsta de 60 de ani, chiar daca acestia indeplinesc vechimea necesara pentru pensie. A fost transmisa deja o adresa la Casa de Pensii (Document)

Scris de: George TARATA | pdf | print

20 October 2021 17:04
Vizualizari: 9181

Campania de intimidare si de eliminare a magistratilor care nu asculta orbeste de sefi si indraznesc sa conteste in instanta hotararile colegiilor de conducere nu este de ajuns pentru Consiliul Superior al Magistraturii. Cel mai rusinos CSM din istorie, in opinia noastra. CSM pregateste o noua lovitura la adresa magistratilor.


 

Mai exact, CSM vrea sa-i lase fara pensie de serviciu pe judecatorii si procurorii care nu au implinit 60 de ani si care au plecat sau vor sa plece din sistem prin demisie, chiar daca acestia indeplinesc toate conditiile pentru a primi pensia de serviciu. Cu alte cuvinte, un magistrat cu 25 de ani vechime, cu varsta de pana in 60 de ani, care indeplineste conditiile de a primi pensia de serviciu nu va mai putea primi pensie de serviciu daca alege sa paraseasca sistemul prin demisie. Va primi pensia de serviciu doar daca va fi eliberat din functie prin pensionare. Iar eliberarea din functie prin pensionare poate fi blocata de CSM, asa cum s-a intamplat deja, din diverse motive, precum fabricarea unui dosar disciplinar.

O hotarare a fost luata in acest sens de CSM marti, 19 octombrie 2021, de Comisia nr. 1 a CSM coordonata de nimeni altul decat seful Consiliului Bogdan Mateescu (foto). Minuta Comisiei (vezi facsimil la finalul articolului) nu ofera detalii concrete, ci doar faptul ca s-a decis insusirea punctului de vedere al Directiei legislatie, documentare si contencios referitor la “posibilitatea ca magistratii eliberati din functie prin demisie sa beneficieze, anterior varstei de 60 de ani, de pensia de serviciu”. De asemenea, s-a decis si trimiterea unei adrese la Casa Nationala de Pensii: “Cu majoritate, Comisia si-a insusit punctul de vedere al DLDC si a decis transmiterea unei adrese in acest sens catre Casa Nationala de Pensii Publice. A fost exprimata si opinia minoritara in sensul ca problematica analizata excedeaza competentei Consiliului Superior al Magistraturii”.

Totusi, faptul ca hotararea luata de CSM este in sensul ca magistratii de pana in 60 de ani plecati prin demisie sa nu mai ia pensie de serviciu, desi indeplinesc vechimea si conditiile pentru acordarea pensiei de serviciu este dovedita de aceeasi minuta a Comisiei CSM, in care se precizeaza ca au existat membri ai Consiliului care s-au opus deciziei, pe motiv ca problema depaseste competentele CSM. Or, daca nimic nu s-ar fi schimbat in actuala reglementare, atunci de ce au existat membri ai CSM care sa sustina ca problema este in afara competentelor CSM si de ce s-ar trimite o adresa catre Casa Nationala de Pensii?


Obsedati de Neluta


Pe de alta parte, trebuie spus ca asa cum Parlamentul si Guvernul dau legi cu dedicatie pentru un om sau o anumita grupare, asa s-a intamplat si in acest caz. Coincidenta, masura nebuneasca, dar si abuziva credem noi, adoptata de CSM vine la scurt timp dupa ce gruparea care controleaza Consiliul a scapat-o printre degete pe judecatoarea Neluta Marinica Tudorache de la Tribunalul Calarasi. Asa cum Lumea Justitiei deja a dezvaluit, Neluta Marinica Tudorache, avand pana in 60 de ani, si-a dat demisia din magistratura inainte de a fi executata in dosarul disciplinar, aceasta urmand sa incaseze pensia de serviciu in conditiile in care avea emisa deja o decizie din partea Casei Nationale de Pensii, indeplinind cerinta privind vechimea de 25 de ani necesara pensionarii si toate celelalte criterii. Or, odata iesita din sistem prin demisie, dosarul disciplinar fabricat si sanctiunea disciplinara aplicata de CSM constand in diminuarea indemnizatiei au ramas fara urmari, singura sanctiune cu efect asupra Nelutei Tudorache ce putea fi luata fiind excluderea din magistratura, pedeapsa pe care insa nici macar plutonul de executie din Consiliu nu a putut-o aplica avand in vedere acuzatiile disciplinare extrem de prostesti. Or, daca s-ar fi facat aplicarea hotararii adoptate de Comisia lui Bogdan Mateescu, Neluta Marinica Tudorache ar fi trebuit sa formuleze cerere de eliberare din functie prin pensionare pentru a putea beneficia de pensia de serviciu (deci nu ar fi luat pensie de serviciu daca ar fi demisionat), cerere care evident ca ar fi fost suspendata pana la finalizarea dosarului disciplinar (pe modelul procurorului SIIJ Eugen Iasinovschi)

Nu ne-ar mira insa ca impotriva Nelutei Tudorache sa fie declansata o noua actiune de hartuire prin care CSM sa incerce sa o lase fara pensia de serviciu pana cand va implini 60 de ani si chiar sa o puna sa dea inapoi banii incasati deja legal. La fel cum vor pati si alti magistrati aflati in aceasta situatie. Iar niciun alt judecator sau procuror de pana in 60 de ani nu va mai putea sa plece din sistem prin demisie si sa beneficieze apoi de pensie de serviciu. De ce ar conta totusi modul in care se pleaca din sistem atat timp cat un magistrat a indeplinit toate conditiile pe care statul i le-a cerut pentru a beneficia de pensia de serviciu, de altfel un drept al sau? Nebunie sau nu?

 


Comentarii

# Pintea date 20 October 2021 18:13 +68

Foarte bine fac! Mi se pare normal sa piarda pensia daca a demisionat. Vechimea in magistratura reprezinta si vechime in alte profesii. Sunt unii care au fost anterior avocati/consilieri juridici, apoi doar cativa ani magistrati/magistrati asistenti si gata, ies la pensie dupa 25 ani, inca tineri, cu pensii enorme, mai mari decat salariul, uneori chiar dublul salariului. 22.000 lei o pensie cu vechime de 25 ani? Daca nici asta nu este o anomalie, atunci nu stiu care ar mai putea fi! Trebuie sa se faca curatenie in sistem.

# ion date 23 October 2021 11:02 0

legile nu sunt facute pt cazuri punctuale, iar in general propunerea e binevenita, nu ai cum sa iti dai demisia si sa ramai cu privilegiile functiei!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 15.10.2024 – Doi judecatori au ramas inapti

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva