LUJU A AVUT DREPTATE PE MISCULATIILE LUI BAN – Cristian Ban din CSM nu scapa de procuroarea care il ancheteaza. CAB a devoalat abuzul comis de procurorii din CSM fata de procuroarea Puiu Zarafina, careia au refuzat sa ii permita sa activeze la SIIJ dupa 65 de ani si au trimis-o fortat la pensie. S-a incercat scoaterea din sistem a procuroarei Puiu Zarafina fix in momentul in care aceasta lucra la dosarul procurorului Ban din CSM, care nu a inteles sa se abtina de la vot (Minuta)
Cumplita lovitura incasata de procurorii din CSM al caror abuz a fost devoalat la Curtea de Apel Bucuresti. Ne referim la abuzul comis de Sectia pentru procurori a CSM fata de procuroarea Puiu Zarafina, care nu a primit aviz pentru continuarea activitatii dupa implinirea varstei de 65 de ani, fiind practic trimisa fortat la pensie. Si totul s-a intamplat fix in perioada in care Puiu Zarafina lucra la dosarul de abuz in serviciu al unui procuror din CSM. Este vorba despre Cristian Mihai Ban (foto centru), care nu a inteles sa se abtina de la votul din cazul Zarafina.
Astfel, judecatoarea Nicoleta Nolden de la Curtea de Apel Bucuresti a admis vineri, 5 iulie 2019, actiunea procuroarei Puiu Zarafina, a dispus anularea hotararii Sectiei pentru procurori a CSM privind refuzul acordarii avizului pentru continuarea activitatii dupa 65 de ani si a suspendat executarea acesteia. In consecinta, judecatoarea Nicoleta Nolden i-a obligat pe procurorii din CSM sa acorde avizul anual pentru Puiu Zarafina, hotararea urmand sa fie pusa in aplicare.
Iata minuta Curtii de Apel Bucuresti:
“Respinge ca neintemeiate exceptiile lipsei calitatii procesual pasive a paratului a inadmisibilitatii cererii de suspendare. Admite actiunea asa cum a fost precizata. Anuleaza Hotararea nr. 518/2019 a sectiei de procurori din cadrul CSM si obliga paratul sa acorde reclamantei avizul anual pentru mentinerea in functie dupa implinirea varstei de 65 de ani. Suspenda executarea Hotararii nr. 518/2019. Executorie de drept in ceea ce priveste suspendarea.
Ia act ca reclamanta nu a solicitat cheltuieli de judecata. Cu recurs in 5 zile de la comunicare in ceea ce priveste capatul de cerere privind suspendarea si in termen de 15 zile de la comunicare in ceea ce priveste capatul de cerere privind anularea hotararii contestate. Pronuntata in sedinta publica azi, 05.07.2019”.
Puiu Zarafina trimisa la pensie spre linistea lui Ban
Asa cum Lumea Justitiei a dezvaluit in exclusivitate, Sectia pentru procurori a CSM a hotarat sa nu ii mai permita procuroarei Puiu Zarafina de la SIIJ sa activeze in sistem fix in perioada in care aceasta lucra la dosarul in care vizat este Cristian Ban din Consiliul Superior al Magistraturii. Ne referin la dosarul inregistrat la SIIJ sub numarul 525/P/2019, in care Cristian Ban este cercetat pentru abuz in serviciu.
Dosarul a fost initial deschis la DNA in urma unei plangeri formulate de Nicolae Marin (fara vreo legatura cu procurorul Nicolae Marin), insa parchetul anticoruptie a dispus clasare in 11 mai 2018. Solutia a fost atacata de Nicolae Marin la Inalta Curte de Casatie de Justitie, unde, in 6 decembrie 2018, judecatoarea Alina Ioana Ilie a desfiintat ordonanta de clasare si a trimis dosarul la SIIJ pentru “a incepe urmarirea penala in rem cu privire la faptele ce formeaza obiectul sesizarii organului judiciar”. Ulterior, in 1 martie 2019, procuroarea Puiu Zarafina l-a informat pe Nicolae Marin ca plangerea formulata impotriva procurorului Cristian Mihai Ban din CSM si impotriva procuroarelor Luminita Palade si Florina Lucan de la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti a fost inregistrata cu numarul 525/P/2019. Foarte grav este ca procurorul Cristian Mihai Ban nu a inteles sa se abtina de la votul din CSM pe cazul Puiu Zarafina, desi aceasta era fix cea care il ancheta (click aici pentru a citi).
Pe de alta parte, refuzul de acordare a avizului anual pentru Puiu Zarafina este, din cate cunoastem noi, o premiera in Justitia din Romania. Sau oricum unul dintre putinele cazuri de acest gen. In opinia noastra, prin aceasta decizie procurorii din CSM au nesocotit flagrant art. 83 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, articol care prevede ca procurorii pot fi mentinuti in functie “dupa implinirea varstei de pensionare prevazute de lege, pana la varsta de 70 de ani”. Un drept cat se poate de legal, de care orice magistrat care a cerut acest lucru a beneficiat in trecut. Practic, prin refuzul de acordare a avizului anual, Puiu Zarafina a fost obligata de procurorii din CSM sa iasa la pensie, nemaiputand sa isi exercite profesia, desi legea ii permitea acest lucru pana la implinirea varstei de 70 de ani.
Iata ce prevede art. 83 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor:
“(1) Judecatorii, procurorii, magistratii - asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, precum si personalul de specialitate juridica prevazut la art. 87 alin. (1) pot fi mentinuti in functie dupa implinirea varstei de pensionare prevazute de lege, pana la varsta de 70 de ani.
Pana la varsta de 65 de ani, magistratul poate opta sa ramana in functie, insa dupa implinirea acestei varste, pentru mentinerea in activitate este necesar avizul anual al Sectiei pentru judecatori sau, dupa caz, al Sectiei pentru procurori”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# gelu 5 July 2019 15:03 +20
# Cetateanul 5 July 2019 15:08 +9
# Judecator iccj 5 July 2019 17:26 +6
# dațil afară pe Ban 5 July 2019 20:50 +5
# hotii cu epoleti 5 July 2019 22:49 +2
# gigel 6 July 2019 01:23 -3
# santinela 6 July 2019 07:26 +2
# Gigi Robinet 7 July 2019 00:12 +2