OCULTA CARE A CAPTURAT ROMANIA – Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu: “S-a ajuns ca Maior, Coldea, Kovesi, Livia Stanciu sa stabileasca cine poate fi presedintele Romaniei sau ministru... Intelegem opozitia aproape turbata a Statului Paralel la schimbarea legilor justitiei... Trebuie sa existe un moment zero, sa tragem o linie si sa o luam de la capat... Romania trebuie vindecata de nedreptati si abuzuri... Am sperat sa nu mai avem un al doilea Basescu. Ceea ce avem vedem cu totii”
Luare de pozitie devastatoare a presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu (foto), impotriva nenorocirilor comise de Statul Paralel in ultimii ani, precum si impotriva incercarilor Uniunii Europene de a umili Romania, prin aplicarea etichetei de tara corupta.
In discursul sustinut duminica seara la Consiliul National al PSD (click aici pentru a citi), liderul ALDE a inceput prin a se pronunta categoric impotriva ideii unei „Europe cu doua viteze”, in care Romania sa fie marginalizata. De asemenea, Tariceanu s-a aratat nemultumit de mentinerea stigmatizarii tarii noastre prin MCV. Alte duble standarde aduse in discutie de al doilea om in stat se refera la alimentele de proasta calitate ce ajung la noi, precum si la blamarea Romaniei pentru faptul ca jandarmii au oprit lovitura de stat din 10 august, in timp ce se pune batista pe tambal in cazul unor state precum Franta.
Discriminarea romanilor se vede si in tratamentul aplicat muncitorilor nostri in strainatate, cat si in felul in care bancile inteleg sa se comporte in Romania, practicand dobanzi cu mult peste nivelul celor folosite in alte tari, a afirmat Calin Popescu Tariceanu.
Dar piesa de rezistenta a discursului sustinut de seful Senatului s-a referit la abuzurile Statului Paralel, creat de Traian Basescu si preluat de catre actualul presedinte Klaus Iohannis. Tariceanu a amintit cum noua Securitate a executat prin dosare fabricate orice om politic sau de afaceri care nu a convenit Sistemului. Iar in varful acestui sistem s-au aflat oameni precum George Maior, Florian Coldea, Laura Kovesi si Livia Stanciu. Anume aceasta isterie a catuselor a timorat la maximum oamenii din administratia centrala si locala, blocand demararea a numeroase proiecte.
Redam discursul integral al lui Calin Popescu Tariceanu:
„Va multumesc pentru invitatia de a fi prezent astazi alaturi de dumneavoastra in aceasta zi, deopotriva importanta pentru PSD si pentru Romania. In ultima perioada, stiti cu totii, am trecut impreuna prin multe momente grele – nu numai ultimele luni, dar, as spune, ultimii ani. Si mi-ati aratat ca am printre dumneavoastra parteneri de nadejde in coalitia de guvernare si mai ales prieteni.
Ma uit spre viitor si constat ca a face politica inseamna a practica un sport periculos. Desigur, doar pentru cei care se lupta pentru ca Romania sa fie o tara democratica si libera, puternica economic, cu cetateni prosperi, nu ascultati, nu timorati. Nu va pot promite asadar ca anul 2019 va fi un an usor. Dar va promit ca impreuna vom putea trece peste toate obstacolele care ne asteapta si suntem impreuna capabili sa impingem mai mult Romania catre directia cea buna.
Anul 2019 va fi, probabil, cel mai important an pentru Romania dupa Revolutie. In 2019 vom avea doua evenimente-cheie care vor marca viitorul Romaniei pentru urmatorii zece ani, daca nu chiar 20 de ani. Primul este, evident, exercitarea presedintiei Consiliului UE si al doilea eu il consider a fi cel legat de alegerile prezidentiale. In ceea ce priveste presedintia rotativa a Consiliului UE, ea se va desfasura intr-un moment in care Uniunea trece printr-o criza majora. Ne vom confrunta cu provocari precum Brexitul, efectele migratiei masive, ascensiunea partidelor nationaliste si extremiste si riscurile economice. Toate acestea sunt provocari la care Romania, impreuna cu partenerii din UE, trebuie sa raspunda.
Din pacate insa, singura idee salvatoare a unor asa-zisi lideri europeni pare sa fie construirea unei Europe cu doua viteze. Adica o Europa care sa fie impartita intre tarile de rangul I si tarile de rangul II. Bogatii Europei si saracii Europei. Dorinta lor este ca tari precum Polonia, Ungaria, Romania, Bulgaria, Cehia sau Slovacia sa ramana in continuare o sursa de forta de munca ieftina si o piata de desfacere pentru produsele manufacturate. Orice ambitii legitime, fie politice, fie economice, ale unor tari ca Romania, dupa cum ati vazut, sunt combatute cu mantra: 'Sunteti o tara corupta'. Romania este tinuta continuu in sah prin practici incorecte, cum este Mecanismul de Cooperare si Verificare. Anumiti lideri europeni folosesc cu mult cinism cozi de topor europarlamentari si politicieni romani care sunt dispusi sa-si vorbeasca de rau tara in schimbul unui loc caldut la Bruxelles. Se aplica dubla masura si comportamentul duplicitar.
Dupa cum ati vazut, protestele violente din vara acestui an au fost folosite pentru a stigmatiza si a pune o eticheta de tara nedemocratica pe fruntea Romaniei. Dar in Franta, protestele violente care tin de saptamani bune sunt tratate cu manusi, ca sa nu mai amintesc si de protestele care au izbucnit in celelalte tari, precum Belgia, Germania si exemplele pot continua. Asadar, vedem ca actiuni mult mai dure ale autoritatilor din tarile europene sunt considerate legitime (cum este cazul Frantei), in timp ce in Romania actiunile legitime au fost etichetate ca dovezi ale unui stat corupt si autoritar. In acest context, nu ma mira ca sondajele recente arata ca majoritatea romanilor considera ca Romania este tratata incorect si romanii sunt considerati cetateni de mana a doua. Este de ajuns sa discuti cu oamenii si vei vedea ca vorbim nu doar de o conceptie si o perceptie construita mediatic, ci de realitatea vietilor acestora.
Va dau cateva exemple. In Romania, multe banci practica dobanzi de doua ori jumate mai ridicate, dobanzi pe care aceleasi banci le practica in alte state europene. Rezultatul este ca au profituri duble – bineinteles, pe spinarea romanilor insa. In Romania (un alt exemplu), ca si in alte tari est-europene, se vand produse de calitate inferioara pentru concetatenii nostri considerati cetateni de mana a doua in UE. Aceleasi firme vand produse de prima calitate pentru tarile vest-europene, dar second hand pentru statele considerate, de asemenea, second hand. Foarte multi romani care lucreaza in UE sunt tratati abuziv si am vazut in aceste ultimile zile si cazurile tragice ale mai multor romance care lucreaza in Italia ca ingrijitor sau asistente medicale. Dragi colegi, unul din marile pericole pentru Romania este promovarea unui discurs nationalist, cu accente anti-europene, dar a spune adevarul si a sustine interesele legitime ale Romaniei in UE nu inseamna discurs anti-european. Din punctul meu de vedere, este nevoie sa spunem lucrurilor pe lume daca vrem ca UE sa aiba un viitor. Viitorul Romaniei este in UE, dar intr-o Uniune solidara si cu o singura viteza, la care toti cetatenii sunt tratati corect si au aceleasi oportunitati. Principalul obiectiv pentru coalitia PSD-ALDE, in perspectiva exercitarii presedintiei Consiliului UE, este sa promovam o Uniune cu o singura viteza si cu adevarat solidara.
Viitorul Romaniei este in Uniunea Europeana, dar intr-o Uniune solidara si cu o singura viteza, la care toti cetatenii sunt tratati corect si au aceleasi oportunitati. Prinncipalul obiectiv pentru coalitia PSD-ALDE in perspectiva exercitarii presedintiei Consiliului Uniunii Europe este sa promovam o Uniune cu o singura viteza si cu adevarat solidara, o Uniune Europeana fara dubla masura si fara cetateni de mana a doua. Am convingerea ca aceasta este singura agenda care poate asigura viitorul Uniunii Europene, este singura strategie prin care Romania isi poate accelera dezvoltarea si asigura mai multa prosperitate romanilor. Dupa cum puteti constata, suntem la doi ani de cand am preluat guvernarea si e un bun moment sa ne tragem sufletul, dar sa facem si un fel de trecere in revista a realizarilor de pana acum.
Suntem, asadar, intre prieteni, si cred ca putem vorbi liber din aceasta privinta. Per ansamblu, cred ca putem sa tinem capul sus, pentru ca astazi romanii castiga mai bine, traiesc mai bine decat in urma cu doi ani. Salariile au crescut in toate domeniile, dar in particular vreau sa remarc cresterea din domeniul sanatatii, crestere care a facut posibila stoparea hemoragiei cadrelor medicale in alte tari din Uniunea Europeana. De asemenea, punctul de pensie a crescut consistent si cred ca pensionarii asteapta cu si mai multa incredere ziua de maine. Investitiile romanesti si straine, de asemenea, au pastrat trendul crescator, generand noi locuri de munca si aducand somajul la un minim istoric.
Intrebarea fireasca este: am fi putut face mai mult? Sunt convins ca da, sunt convins ca am fi putut face mai mult si mai bine. Am fi putut poate face minuni daca am fi gasit in presedintele Romaniei un partener onest si constient ca diferentele dintre noi trebuie sa cada pe locul doi atunci cand insasi democratia este in pericol si cand drepturile si libertatile romanilor sunt calcate in picioare zi de zi. Am sperat si eu, ca si dumneavoastra, sa avem in presedintele Romaniei un partener care sa ne ajute in stoparea erodarii si degradarii sistemului de justitie. Am sperat si eu, ca si dumneavoastra, sa avem in presedintele Romaniei un partener pentru o Romanie puternica si demna in Europa. Am sperat si eu, ca si dumneavoastra, sa gasim in presedintele Romaniei un partener echilibrat, echidistant politic si care sa se gandeasca in primul rand la tara si in al doilea rand la un al doilea mandat. Am sperat si eu ca si dumneavoastra sa nu mai avem un al doilea Basescu. Ceea ce avem vedem cu totii.
In aceasta lupta de gherila, am avut pierderi, pierderi importante: doua guverne care au cazut in prima parte a guvernarii noatre. Multi dintre noi am fost tarati in fata procurorilor sau a instantelor pentru fapte pe care nu le-am comis, dar important este ca nu ne-am pierdut nici busola, nici credinta ca putem readuce Romania in randul tarilor cu adevarat democratice. Vedem ca marea majoritate a romanilor sunt constienti ca in justitia din Romania s-au produs grave abuzuri, cu implicatii majore in viata politica, in viata economica si sociala a tarii. Aceste abuzuri au avut in principiu doua consecinte majore: o deteriorare a vietii politice (culminand cu increderea din ce in ce mai redusa in sistemul democratic) si o acaparare a mediului economic de catre oameni si companii apropiate Statului Paralel.
Implicarea in mediul politic a procurorilor, a serviciilor de informatii sau a instantelor s-a facut intotdeauna in mod partizan. Asa s-a ajuns ca un numar redus de persoane – ca Maior si Coldea, cum este doamna Kovesi si Livia Stanciu – sa stabileasca cine poate fi presedintele Romaniei sau cine poate fi ministru, pana la cine poate fi numit director general intr-un minister sau altul. Lucrurile au luat-o complet razna incepand cu anul 2010 si sistemul nu a dat inapoi nici dupa schimbarea locatarului de la Cotroceni. Dimpotriva: inaltilor demnitari li se fac in continuare dosare, dosare – dupa cum ati vazut – care sunt clar cu intentie politica, ca sa poata, bineinteles, acesti oameni sa fie plimbati pe la DNA ori de cate ori este ceva important in Romania.
De asemenea, primarii, presedintii de consilii judetene, consilierii locali sau judeteni sunt intimidati cu chemari repetate la parchete pentru cauze inventate in cele mai multe dintre situatii, iar inaltii functionari publici din ministere nu mai au curajul sa semneze absolut nimic, pentru ca asupra lor planeaza amenintarea cu anchetarea de DNA, ridicarea certificatului ORNISS si asa mai departe. Sigur ca acum putem sa ne explicam de ce proiectele de infrastructura pentru transporturi, proiectele in domeniul sanatatii sau in domeniul educatiei merg atat de greu. Sigur ca acum putem sa ne explicam de ce proiectele de infrastructura pentru transporturi, proiectele in domeniul sanatatii sau in domeniul educatiei merg atat de greu.
Dar toate aceste lucruri par sa nu le fi ajuns. Au inchis cercul prin inventarea protocoalelor secrete. S-au spus multe despre aceste protocoale, dar esenta lor este simpla. Judecatorii primeau intr-un plic informatii (atentie: informatii, nu probe confidentiale despre acuzati), informatii la care acuzatii si avocatii lor nu aveau acces, ca sa se poata apara, cum este normal, iar esenta esentelor este asta: acuzatii erau condamnati in baza informatiilor, si nu in baza probelor. Aceasta este cheia simpla a procotoalelor secrete. De ce au facut unii judecatori acest lucru? Probabil ca unii au crezut ca fac ceva patriotic. Ei bine, nu stiu daca este ceva patriotic sa lupti impotriva coruptiei, incalcand legea si Constitutia. Asadar, am constatat ca unii au fost promovati in sistem tocmai in acest scop, iar cei mai multi erau santajati cu dosare care stateau in asteptare pe rafturile DNA-ului. Asa intelegem acum opozitia, as spune, aproape turbata a Statului Paralel la schimbarea legilor justitiei, la infiintarea sectiei speciale de investigare a magistratilor.
Si noi, si opinia publica ne-am concentrat, din pacate, pe cazuri cunoscute ale unor persoane publice, care au trecut sau trec prin acest gen de incercari, dar ei sunt si reprezinta un numar infim, as spune, in comparatie cu miile de romani care au fost victimele 'unitatilor de elita' ale DNA. Noi poate putem sa ne aparam, dar pe ei, cei multi, cine ii apara? E o intrebare legitima pe care trebuie sa si-o puna nu numai oamenii politici care sunt decidenti, ci si fiecare roman de rand. Ce e de facut? Inchidem ochii si ne prefacem ca aceste abuzuri nu exista? Se va schimba ceva daca le negam existenta? Evident ca nu.
Vreau sa fiu bine inteles: nu neg necesitatea unei societati curate si corecte, bazate pe meritocratie. Sunt liberal si cred ca veniturile trebuie sa fie intotdeauna rodul muncii, nu al smecheriei sau al furtului, dar asa-zisa lupta impotriva coruptiei (de multe ori dusa la televizor, prin campanii tintite) am vazut ceea ce produce: victime colaterale si o neincredere in clasa politica, in justitie si, pana la urma, in mecanismele si institutiile democratice.
Trebuie sa existe un moment zero; asadar, trebuie sa tragem o linie si sa o luam de la capat, pentru ca, altfel, energiile acestei natiuni se vor mai irosi in a sapa prapastii, in loc de a construi poduri peste cele existente. Romania trebuie vindecata de nedreptati si abuzuri, Romania trebuie sa inceapa sa se uite mai mult inainte si mai putin inapoi. Consider ca am ajuns in ultimul ceas in care ne mai putem aseza la masa – putere si opozitie, parlament si guvern, presedinte si societate civila – pentru a hotari masurile care trebuie luate pentru ca abuzurile sa nu mai fie posibile, pentru ca justitia sa devina accesibila oricui, iar nedreptatile sa fie pe cat posibil indreptate. Si daca ei nu vor sa o faca, o putem face noi, pentru ca datoram asta miilor de familii pe care sistemul le-a abuzat si pentru ca a venit timpul sa iertam, sa ne unim si sa intoarcem o pagina pe care nimeni nu o considera ca este exemplara sau pentru mandria noastra. Este rusinea noastra!
In doar cateva saptamani, un eveniment major se va intampla in Romania, dupa cum cunoasteti (preluarea presedintiei rotative), si sunt convins ca vom face o figura frumoasa in ceea ce inseamna organizarea, in ceea ce inseamna logistica, protocolul. Dar am o intrebare pe care o pun mereu in ultima perioada: ce-si propune Romania de la aceasta presedintie? Stim ca vrem sa se spuna despre noi ceva dupa ce exercitam acest mandat. Ce se va spune oare despre noi? Poate am dori sa se spuna ca am reusit inchiderea acestui Mecanism de Cooperare si Verificare sau ca am fost acceptati in Schengen, unde merita de multa vreme sa fim, sau poate vom reusi sa facem pasi mai substantiali in ceea ce priveste apropierea si integrarea Republicii Moldova in UE. Daca insa vom continua sa vorbim pe mai multe voci, sansele sunt minime. De aceea, apreciez si sustin initiativa doamnei prim-ministru Dancila de a baga sabiile in teaca macar pentru aceste sase luni si sa incercam sa obtinem din aceasta presedintie cat mai mult pentru romanii care sunt acasa si pentru cei care sunt in strainatate. Urmeaza apoi o campanie pentru alegerile prezidentiale (de fapt, doua campanii electorale – si pentru Parlamentul European) si o sa fie timp berechet sa ne razboim.
In incheiere, as vrea sa va spun ceva, pentru ca stiu ca sunteti aici din diferite colturi ale tarii – fie ca sunteti de la Botosani, fie ca sunteti de la Satu Mare sau din zona Timisoarei si de la distanta multe lucruri se pot vedea altfel. Vedeti cateodata ca cele doua partide ale coalitiei – ma refer la PSD si ALDE – au opinii diferite si multi s-au grabit si in continuare incearca sa ne cante prohodul. Realitatea este ca uneori, da, avem opinii diferite, dar impartasim aceleasi valori si aceleasi principii. Si ceea ce ne apropie nu sunt opiniile – evident –; sunt principiile: principiul ca fiecare roman sa aiba parte de o justitie libera si echitabila, principiul care garanteaza fiecarui roman dreptul la munca, la educatie si la sanatate, dreptul pensionarilor sa duca o viata decenta la batranete, dreptul la libera circulatie in Europa si in lume, fara nici un fel de ingradiri, dreptul la o impartire echitabila a bogatiilor acestei tari.
Asa ca fiti linistiti si spuneti-le tuturor colegilor dumneavoastra, membri PSD si simpatizanti, ca atat timp cat aceste principii ne tin uniti, coalitia merge inainte. Vreau sa stiti ca aveti in ALDE un partener corect, un partener loial, cu care trebuie sa ne propunem nu numai orizontul 2020, ci trebuie sa mergem mai departe si, asa cum am discutat nu o data in ultima perioada cu colegul meu, cu Liviu, orizontul nostru trebuie sa fie 2024, pentru ca avem multe lucruri de facut impreuna. Si daca nu vom face noi aceste lucruri, cine o sa le faca? Cred ca aceasta intrebare nu mai merita raspuns, pentru ca vedem cine reprezinta astazi opozitia in Romania. Asadar, acestea au fost gandurile mele si va urez in final Sarbatorile de Craciun cu bine, un an nou, imbelsugat, mai linistit daca se poate, cu tot ceea ce va doriti pentru dumneavoastra si familiile dumneavoastra!”
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Baran Gheorghe 17 December 2018 15:03 +20
# Sabina 17 December 2018 15:58 +8
# DODI 17 December 2018 16:00 +9
# Neanae 17 December 2018 15:04 +10
# DOREL 17 December 2018 15:14 +6
# Neanae 17 December 2018 15:18 +6
# Tariceanu presedinte ! Posibil Dragnea premier . 17 December 2018 19:15 +2
# Klaus_Klaus 17 December 2018 21:24 +2
# Corect : pe ei, pe ei , pe ei pe mama lor ! 18 December 2018 00:10 +1
# Bolondító Beléndek 18 December 2018 02:35 +1
# Mircea Bedrule 18 December 2018 06:17 +1
# Marin ȚULUȘ, Olt 18 December 2018 10:18 0
# Ionel 18 December 2018 19:19 -2
# ?????? 23 December 2018 20:00 0