15 January 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

REVIZUIRI PE BANDA DUPA DESECRETIZAREA PROTOCOLULUI – Fostul judecator CSM Adrian Toni Neacsu: "Protocolul este un dezastru... S-au dat atributii nelegale SRI... CSAT, cand a largit atributiile SRI, s-a comportat ca un legiuitor din umbra... Vor trebui verificate toate dosarele care au fost lucrate in baza acestui protocol, pentru a se vedea cat de grav s-au incalcat drepturile fundamentale, Codul de procedura penala, Constitutia"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

30 March 2018 16:15
Vizualizari: 23618

Apar reactii in lant din partea oamenilor de Drept si nu numai dupa aparitia Protocolului de cooperare incheiat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Serviciul Roman de Informatii in anul 2009, pe cand Laura Kovesi conducea PICCJ, iar George Maior era seful SRI. Una dintre cele mai dure pozitii fata de continutul Protocolului PICCJ-SRI vine din partea unui fost judecator, membru in CSM, in prezent avocat, dupa ce a fost nevoit sa renunte la magistratura din cauza unui dosar DNA. Avocatul Adrian Toni Neacsu (foto) de la Casa Neacsu a declarat vineri dupa-amiaza, 30 martie 2018, ca, in opinia sa, Protocolul PICCJ-SRI este un dezastru care contine foarte multe nereguli generatoare de incalcari ale Constitutiei Romaniei, legislatiei penale si a drepturilor fundamentale.


Intr-o interventie telefonica in cadrul emisiunii Esential prezentata de jurnalista Ana Maria Roman la Antena 3, fostul judecator Adrian Toni Neacsu a aratat ca prin acest Protocol s-a ajuns la situatia in care SRI sa poata coopera cu procurorii pe orice fel de infractiuni, atat timp cat acestea erau incadrate la "infractiuni grave" (Art. 2 din Protocol). Or, infractiuni grave, explica Toni Neacsu, erau considerate, in 2009, orice infractiuni care prevedeau o pedeapsa mai mare de 5 ani. In acest context, Neacsu a aratat ca prin multitudinea de hotarari adoptate de CSAT cu privire la SRI, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii s-a comportat pentru SRI ca un "legiuitor din umbra".

Pe de alta parte, Toni Neacsu a aratat ca oricat s-ar incerca limitarea cooperari la art. 2 din Protocol, exista totusi un alt articol, respectiv art. 31, care prevedea ca puteau exista schimburi de informatii, cu aprobari verbale, si in alte cauze decat cele de siguranta nationala.

In aceasta situatie, avertizeaza avocatul Toni Neacsu, se impune o analiza asupra dosarelor care au fost lucrate in baza Protocolului PICCJ-SRI, pentru a se vedea cat de grav s-au incalcat drepturile fundamentale, Codul de procedura penala, Constitutia. Aceasta intrucat, in opinia sa, tot continutul protcolului PICCJ-SRI reprezinta o incalcare a normelor de procedura penala.

Prezentam in continuare principalele declaratii ale avocatului Adrian Toni Neascu:

"Protocolul este un dezastru. M-am luat cu mainile de cap. Sunt foarte multe nereguli.

In primul rand, referirea din capul acestui protocol la cateva hotarari ale CSAT prin care s-au dat atributii nelegale SRI, si ma refer la extinderea unor infractiuni de coruptie sau evaziune fiscala ca fiind in sfera care ar putea aduce atingere sigurantei nationale.

In al doilea rand, articolul 2 privind domeniul cooperarii, va rugam sa observati ca, pe langa infractiunile care aduc atingere securitatii nationale, sunt adaugate o serie de infractiuni si anume infractiunile grave. Acestea pot sa insemne aproape toate celelalte infractiuni. In 2009, prin infractiune grava se intelegea orice infractiune care prevede o pedeapsa mai mare de 5 ani. Pe de alta parte, cadrul strict la care ei trebuiau sa se raporteze atunci cand stabileau competentele SRI era strict Legea 51/1991 privind securitatea nationala a Romaniei. CSAT cand a largit aceste atributii ale SRI, s-a comportat ca un legiuitor din umbra.

Va rog sa va uitati si la articolul 31. Cred, de asemenea, ca este extrem de vulnerabil si arata in ce masura a fost deturnat acest protocol. Se prevede ca informarile reciproce puteau avea loc ad-hoc pentru orice alta cauza decat cele prevazute la articolul 2. Degeaba incercam sa ne limitam la articolul 2, pentru ca articolul 31 dadea posibilitatea cooperarii in toate celelalte dosare.

In rest, echipe operative, implicarea grosolana a SRI in ce inseamna anchete de urmarire penala efectuate in calitatea lor de urmarire penala de tip ad-hoc.

Trecand peste acest protocol vor trebui verificate toate dosarele care au fost lucrate in baza acestui protocol, pentru a se vedea cat de grav s-au incalcat drepturile fundamentale, Codul de procedura penala, Constitutia. Mi-e greu sa imi imaginez vreo litera, articol aplicat efectiv cu privire la un dosar de urmarire penala aflat pe rolul instantei care sa nu fi incalcat Codul de procedura penala. Au fost judecatori care credeau ca au in dosare probe serioase, obtinute corect cu respectare Codului de procedura penala."

Comentarii

# DODI date 30 March 2018 16:36 +9

Bețivul național dixit: ”Școala românească face tâmpiți”. Corecția 1: Rateurile școlii românești pot fi numite tâmpiți. Corecția 2: Șeful lor de promoție a fost hăhăilă. Corecția 3: Alți absolvenți cu brio au fost: slujirea, maior, ciolanis, liiceanu, pora, ciolos, guvernul meu, USR, PNL, PDL, DNA, tarcea, Colivia S, c.bogdan, zegrean, boc, etc. Și să nu-i uităm pe pâmpiți (membri PMP). Acum revin la cei 50 de ani necesari pentru a curăța grajdurile ”îngrijite” de bețivul național.

# Carcotas date 30 March 2018 16:43 +12

Eu cred ca toti judecatorii din penal știau ca oamenii serviciilor ii taloneaza pe procurori. Au știut, au acceptat, au condamnat oamenii. S-au fudulit apoi cu intransigenta lor gelatinoasa. Acum, se vor pensiona cu duiumul, se vor face avocatii si vor clama despre drepturile omului. De exemplu, cand stiati ca martorul protejat se afla in încăperea din care era audiat împreuna cu un politist diicot sau dna sau obisnuit, ati ascuns asta de aparare. Cand respingerii toate probele, stiati ca e comanda. Cand va faceti ca ploua cu privire la inechitățile procesului in faza de up, incurajati încălcarea dreptului la aparare. 

# Jkl date 30 March 2018 18:06 +6

Îi adresez domnului Toni Neacșu o întrebare din perioada cât a fost membru CSM. Aveți cunoștință dacă și CSM-ul are protocol de colaborare cu SRI? Mă interesează patru aspecte: 1. Obținerea de informații despre magistrați în cercetarea cauzelor disciplinare. 2. Obținerea de informații despre magistrații care participă la concursurile de promovare organizate de CSM. 3. Obținerea de informații despre candidații la concursurile de admitere în magistratură și INM. 4. Suport cu resurse tehnice ș resurse umane pentru verificarea integrității candidaților la concursuri. Exista o știre mai demult că în cadrul comisiilor de concurs participă un psiholog care verifica integritatea candidaților, iar la acel moment nu a explicat nimeni ce metode științifice folosește pentru a verifica integritatea unui om, așa pe vorbe...

# Toni Neacsu date 1 April 2018 08:25 +3

#Jkl Nu am vazut si nu am auzit personal, cat timp am fost acolo, sa existe un astfel de protocol. Pe Dumbrava, gardianul campului tactic l-am zarit de mai multe ori prin CSM, insa nu m-am intersectat cu el. Ulterior au ajuns informatii la mine, destul de credibile, ca ar exista un astfel de protocol, insa repet, personal, nu pot garanta.

# Tocaciu Ovidiu date 1 April 2018 13:22 0

Domnule Toni Neacsu, cum pot afla romanii care dosare au fost au fost lucrate in baza acestui protocol? Va multumesc!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 14.01.2025 – Georgescu a incaput pe mana lui Bogasiu. Episod halucinant intr-o instanta din Bucuresti

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva