DREPTURILE SALARIALE ALE MAGISTRATILOR, ARUNCATE LA COS DE ICCJ – Inalta Curte a stabilit ca drepturile salariale castigate definitiv de judecatori si procurori in instante au natura juridica a unor despagubiri si deci nu pot fi incluse in calculul indemnizatiilor de incadrare si nici in cel al pensiilor. ICCJ a admis RIL-urile formulate de Procurorul General Alex Florenta si de CA Alba Iulia. Surse: magistratii pregatesc actiuni la CEDO si la CJUE (Minutele)
Inalta Curte de Casatie si Justitie le-a aplicat luni, 11 martie 2024, o lovitura tuturor judecatorilor si procurorilor romani care si-au castigat definitiv in instanta drepturile salariale. Ne referim atat la magistratii in activitate, cat si la cei pensionari.
ICCJ a admis recursurile in interesul legii promovate de catre Procurorul General Alex Florenta (foto stanga) si de catre Curtea de Apel Alba Iulia – condusa de judecatoarea Oana-Maria Petrascu (foto dreapta) –, instanta suprema stabilind ca drepturile salariale castigate definitiv de catre magistratii romani, in numeroasele si binecunoscutele litigii, au natura juridica a unor despagubiri si, pe cale de consecinta, nu pot fi incluse nici in calculul indemnizatiilor de incadrare („salarii”, in limbaj comun, desi denumirea este improprie), nici in calculul pensiilor.
Dupa cum veti vedea, RIL-ul pronuntat in dosarul lui Florenta, in plus fata de cel de la CA Alba Iulia, se refera si la magistratii pensionari (prin invocarea art. 82 alin. 1 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor), nu doar la cei in activitate.
Unii vor fi mai afectati decat altii
Chiar daca minutele mentioneaza explicit doar procurorii de la DNA si DIICOT, cele doua recursuri in interesul legii au in vedere toti judecatorii si procurorii care au obtinut in instante drepturi calculate pe baza coeficientului de multiplicare 19, specific DNA si DIICOT.
Problema este ca unii magistrati au obtinut in litigii drepturi corespunzatoare valorii de referinta sectoriala (VRS) de 605,225. Acestia vor fi, evident, mult mai greu loviti decat cei cu coeficientul 19.
Urmeaza actiuni la CEDO si la CJUE
Sursele Luju afirma ca cele doua decizii de luni au provocat fierbere mare printre judecatorii si procurorii romani (deopotriva in activitate si pensionari), existand numerosi magistrati care pregatesc actiuni impotriva statului roman atat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, cat si la Curtea de Justitie a Uniunii Europene.
Iata minutele celor doua RIL-uri:
I. decizia nr. 3/2024 din dosarul nr. 2641/1/2023 (al Procurorului General, vizand si magistratii pensionari):
„Admite recursul in interesul legii formulat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
In interpretarea si aplicarea unitara a prevederilor art. 38 alin. (6) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si a prevederilor art. 82 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, stabileste ca:
Drepturile acordate prin hotarari judecatoresti definitive reprezentand diferente rezultate din utilizarea coeficientilor de multiplicare prevazuti la lit. A nr. crt. 6-13 din anexa la Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 27/2006 privind salarizarea si alte drepturi ale judecatorilor, procurorilor si altor categorii de personal din sistemul justitiei, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 45/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie si Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, au natura juridica a unor despagubiri si, prin urmare, nu sunt incluse in cuantumul indemnizatiilor de incadrare ale magistratilor si nu pot fi avute in vedere pentru stabilirea bazei de calcul al pensiei de serviciu.
Cuantumul acestor despagubiri este supus plafonului prevazut de art. 38 alin. (6) din Legea-cadru nr. 153/2017 daca depasirea acestuia este determinata de utilizarea coeficientilor de multiplicare mentionati.
Obligatorie, potrivit dispozitiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedura civila. Pronuntata in sedinta publica astazi, 11 martie 2024”;
II. decizia nr. 4/2024 din cauza nr. 2393/1/2023 (a CA Alba Iulia, privind doar magistratii in activitate):
„Admite recursul in interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curtii de Apel Alba Iulia.
In interpretarea si aplicarea unitara a prevederilor art. 38 alin. (6) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, stabileste ca:
Drepturile acordate judecatorilor si procurorilor, prin hotarari judecatoresti definitive, reprezentand diferente rezultate din utilizarea coeficientilor de multiplicare prevazuti la nr. crt. 6-13 de la lit. A din anexa la Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 27/2006 privind salarizarea si alte drepturi ale judecatorilor, procurorilor si altor categorii de personal din sistemul justitiei, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 45/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie si cei din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, au natura juridica a unor despagubiri. Cuantumul acestor despagubiri este supus plafonului prevazut de art. 38 alin. (6) din Legea-cadru nr. 153/2017, daca depasirea acestuia este determinata de utilizarea coeficientilor de multiplicare mentionati.
Indemnizatiile de incadrare la care se face raportarea sunt cele cuprinse in anexa nr. V cap. I din Legea-cadru nr. 153/2017 si care corespund functiei, gradului profesional, vechimii in functie si gradatiei fiecarui judecator sau procuror in parte.
Obligatorie, potrivit dispozitiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedura civila. Pronuntata in sedinta publica astazi, 11 martie 2024”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Cineva 11 March 2024 20:06 +60
# maxtor 11 March 2024 21:07 +18
# Cetateanul 11 March 2024 22:18 +3
# Iulius-Laurentiu 12 March 2024 11:16 +4
# maxtor 15 March 2024 10:59 +1
# Rusu Anca 27 April 2024 09:46 +1