22 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PLAN PENTRU REFORMAREA CSM – Sefa CAB, judecatoarea Lia Savonea, isi propune sa consolideze statutul judecatorilor si sa instituie un organism independent care sa avizeze actele de urmarire penala impotriva magistratilor: "Legislativ, suntem avertizati periodic cu initiative legislative care sa amputeze din drepturile si statutul judecatorilor... MJ refuza judecatorilor acordarea unor drepturi prevazute explicit prin lege” (Proiectul)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

11 August 2016 15:34
Vizualizari: 9704

Presedinta Curtii de Apel Bucuresti, judecatoarea Lia Savonea (foto), este una dintre surprizele care se regasesc pe listele candidatilor inscrisi pentru demnitatea de membru al CSM si publicate de Consiliul Superior al Magistraturii la finalul saptamanii trecute. Candidatura sa este cu atat mai surprinzatoare cu cat, in urma cu doar un an, judecatoarea Lia Savonea a obtinut cel de-al doilea mandat consecutiv de presedinte al Curtii de Apel Bucuresti. In proiectul de candidat pentru demnitatea de membru CSM, judecatoarea Lia Savonea isi exprima ingrijorarile fata de "esecul istoric repetat” a ceea ce reprezinta in prezent Consiliul Superior al Magistraturii. In cei sase ani de mandat, actualul CSM a fost, in opinia judecatoarei Lia Savonea, incapabil de gestionarea dezacordurilor, cu orgolii nemasurate, vedetisme, “care au contrastat puternic cu sobrietatea, cu atitudinea maturasi cu pozitii publice contrare celor asumate in plen sau sectie, toate intr-un climat de suspiciune si neincredere, care a generat un “risc de alterare a sperantelor in schimbare si, finalmente, de slabire a legitimitatii CSM".


Lia Savonea: “Suntem avertizati periodic cu initiative legislative care sa amputeze din drepturile si statutul judecatorilor”

In opinia judecatoarei Lia Savonea, un efect al acestor comportamente din CSM il reprezinta chiar stirbirea statutului judecatorilor, despre care sustine ca “se afla intr-un echilibru destul de fragil”:

In ultimii ani s-a inregistrat un regres evident in ceea ce priveste statutul nostru, atat legislativ cat si, mai ales, faptic. Legislativ, prin extinderea sferei abaterilor disciplinare, asa incat judecatorul raspunde in prezent si pentru incalcarea normelor de drept material si procedural, desi, in mod traditional, doar o instanta ierarhic superioara era (si ar trebui sa fie) in masura sa infirme sau sa confirme un rationament juridic dintr-un caz dat. Tot legislativ, suntem avertizati periodic cu initiative legislative care sa amputeze din drepturile si statutul judecatorilor, fie ca este vorba despre domeniul salarizarii sau al stabilitatii pensiei, fie al inaspririi raspunderii acestora”.

La aceasta stare contribuie, in mod negativ, si legislativul despre care Savonea precizeaza ca a extins sfera abaterilor disciplinare in cazul judecatorilor, legislativ care si “avertizeaza periodic cu initiative legislative care sa amputeze din drepturile si statutul judecatorilor”.

In aceasta conjunctura, judecatoarea Lia Savonea evidentiaza ca “Ministrul justitiei refuza judecatorilor acordarea unor drepturi prevazute explicit prin lege, punandu-i intr-un dezavantaj semnificativ fata de alti colegi magistrati carora, in temeiul acelorasi dispozitii legale, respectivele drepturi le sunt recunoscute si acordate incepand cu anul 2015”.

Din acest motiv, judecatoarea Lia Savonea de la CAB isi propune, prin proiectul pe care l-a depus la CSM in calitate de candidat la demnitatea de membru al Consiliului ca reprezentant al judecatorilor de la curtile de apel, sa consolideze statutul judecatorilor, sa le asigure acestora o remuneratie adecvata, un volum optim de munca in instante, cresterea competentei decizionale la nivelul instantelor, dar si redefinirea ariei competentelor CSM in scopul reducerii actualei birocratii.

Spre exemplu, referindu-se la rolul Sectiei pentru judecatori din CSM, judecatoarea Lia Savonea apreciaza ca atributul exclusiv al acestei sectii ar trebui sa fie cariera judecatorului: “In prezent, prea multe dintre elementele ce tin de dreptul la cariera al judecatorului sunt in aria de competenta a membrilor procurori, dupa cum sectia pentru judecatori se pronunta, fara justificare, in aspecte care-i vizeaza strict pe colegii procurori. Pledez pentru separarea pe cat posibil a atributiilor, asa incat cariera unui judecator sa nu poata fi influentata printr-un exces pozitiv si cu atat mai putin printr- unul negativ din partea unui procuror".

In vederea evitarii supraaglomerarii, presedinta CAB, Lia Savonea, apreciaza ca se impune ca judecatorului sa ii fie asigurate sali de judecata pentru organizarea activitatilor judiciare, birouri de lucru corespunzatoare, personal auxiliar satisfacator, atat numeric cat si ca standard de pregatire profesionala. In acest sens, Savonea mentioneaza ca raportul judecator/personal auxiliar ar trebui sa fie de 1:2 in orice instanta, pentru a asigura conditiile minime care sa permita cresterea calitatii si eficientei instantelor. Aceasta propunere este facuta in conditiile in care, in prezent, in instante un grefier este alocat unui numar de 2-3 judecatori:

Nu poti sa ceri continuu performanta prin sacrificiu personal. Este obligatia CSM si a Ministerului Justitiei sa rezolve cat mai urgent problematica deficitului de personal auxiliar din instante, asa incat intr-o perioada cat se poate de scurta sa se realizeze si degrevarea judecatorilor de anumite activitati care se impune a fi preluate de catre personalul auxiliar. O alta masura in scopul optimizarii volumului de munca si care nu implica alte costuri tine de revizuirea hartii judiciare si de modificarea circumscriptiilor teritoriale ale instantelor”.

Pentru implementarea acestor deziderate, judecatoarea Lia Savonea considera ca este oportuna realizarea unui inventar corect al situatiei actuale din CSM, in asa fel incat Consiliul sa ramana conectat la problemele judecatorilor si sa contribuie la recuperarea si recunoasterea pozitiei puterii judecatoresti.

Lia Savonea: “Raspunderea disciplinara a judecatorului, un risc pentru chiar independenta lui”

Referindu-se raspunderea disciplinara a judecatorului, judecatoarea Lia Savonea afirma ca a fost extinsa sfera abaterilor, “judecatorul fiind pasibil de raspundere si pentru modul in care interpreteaza si aplica normele de drept material si procedural, iar ministrul justitiei este titular al actiunii disciplinare impotriva judecatorilor”. Ca urmare a inaspririi raspunderii disicplinare a magistratilor, masura pe care Lia Savonea o apreciaza ca fiind disproportionata, fundamentata pe nevoia eliminarii unor disfunctii, se impune modificarea dispozitiilor legale, asa incat “independenta judecatorilor sa fie efectiv garantata”:

In domeniul raspunderii disciplinare a fost extinsa sfera abaterilor, judecatorul fiind pasibil de raspundere si pentru modul in care interpreteaza si aplica normele de drept material si procedural, iar ministrul justitiei este titular al actiunii disciplinare impotriva judecatorilor. Inasprirea raspunderii disciplinare a judecatorilor a fost fundamentata pe nevoia eliminarii unor disfunctiuni si, pe alocuri, abateri de la lege, dar masura a fost si este disproportionata. Fara a nega nevoia unei responsabilitati sporite in sistemul judiciar, trebuie subliniat potentialul crescut de afectare a independentei justitiei in raport de instituirea acestui tip de control atipic al hotararilor judecatoresti prin mecanismul activitatilor de inspectie judiciara. Singurul remediu este modificarea dispozitiilor legale care reglementeaza aceasta materie, asa incat independenta judecatorilor sa fie efectiv garantata”.

Pentru asigurarea independentei judecatorului, Lia Savonea apreciaza ca se impune ca magistratii sa fie remunerati adecvat, “in acord cu locul si rolul justitiei in statul de drept, importanta sociala a muncii, raspunderea, complexitatea, riscurile in exercitarea functiei, incompatibilitatile si interdictiile prevazute de lege pentru magistrati:

Prin lege este statuat ca salarizarea magistratilor trebuie sa le asigure o reala independenta economica, drept conditie pentru protectia acestora impotriva oricaror atingeri aduse impartialitatii si independentei lor in infaptuirea justitiei. Aceste texte de lege nu au, in acest moment, o transpunere faptica, remunerarea activitatii judecatorilor fiind chiar inferioara functiilor de demnitate publica ale celorlalte puteri din stat, fie ca este vorba despre cele alese, fie despre cele numite. In acest context, apararea independentei financiare a judecatorilor va fi o prioritate pentru activitatea mea din CSM. Voi propune stabilirea, pe toata durata mandatului, a unui reprezentant (membru CSM) care sa participe la toate dezbaterile din Parlamentul Romaniei pe aceasta tema si sa initieze orice alte demersuri necesare apararii acestei componente de independenta, urmand ca judecatorii sa fie informati constant cu privire la situatia dintr-un moment sau altul.

Lia Savonea: “Nevoia instituirii unui organism independent, format din judecatori, care sa avizeze un act de urmarire penala impotriva unui judecator”

Pe de alta parte, presedinta CAB apreciaza ca este necesara instituirea unui organism independent care sa fie format din judecatori si care sa aiba rolul de a aviza actele de urmarire penala impotriva unui judecatori. Aceasta propunere este facuta in contextul in care, in opinia sefei CAB, se impune o formalitate sporita in anchetarea unui judecator, iar o astfel de procedura “trebuie privita ca o garantie pentru asigurarea independentei judecatoresti, nicidecum ca si o bariera in calea anchetei”:

In aceste zile, Inalta Curte de Casatie si Justitie a condamnat 2 procurori pentru comiterea infractiunilor de represiune nedreapta. Fapta consta in ticluirea, de catre acestia, a unor probe pentru ”reducerea la tacere” a unui ofiter de politie judiciara ce isi desfasura activitatea in cadrul aceleiasi unitati de parchet si pentru a-l inlatura din functia detinuta. Procurorii ar fi folosit cu rea-credinta atat functia cat si instrumentele procedurale, obtinand colectarea unui material probator cu aparenta de legalitate si temeinicie, inclusiv prin determinarea unor martori sa declare impotriva adevarului, in scopul punerii sub acuzare si retinerii respectivului ofiter. Aceasta nefericita situatie este, de acum, un fapt pentru noi. Este dovada ca puterea exercitata fara niciun control este dispusa la abuz, ca se poate face un dosar penal in scop de razbunare. In contextul mentionat, anchetarea unui judecator ar trebui sa fie supusa unei formalitati sporite, iar instituirea unei astfel de proceduri trebuie privita ca o garantie pentru asigurarea independentei judecatoresti, nicidecum ca si o bariera in calea anchetei. De altfel, o dovada a intelegerii corecte a mecanismului acestui tip de act-conditie si a faptului ca nu a fost transformat intr-un abuz de imunitate este felul in care actuala sectie pentru judecatori din CSM a procedat in privinta avizelor de retinere/perchezitionare/arestare”.

Lia Savonea: “Succesul activitatii noastre depinde de legitimitatea CSM si de aceea este important sa stim sa comunicam”

Spre finalul proiectului sau de candidat, judecatoarea Lia Savonea isi exprima convingere ca CSM trebuie “sa joace un rol important in crearea unei imagini mai bune justitiei romane”. In acest sens, se impune cresterea transparentei si imbunatatirea imaginii si a increderii Consiliului printr-o mai eficienta comunicare:

CSM trebuie sa joace un rol important in crearea unei imagini mai bune justitiei romane. Cresterea transparentei si o comunicare mai eficienta pot fi doua dintre cheile rezolvarii acestei probleme. Intr-un context in care activitatea din justitie, fie ca este vorba despre zona de „anticoruptie”, fie despre sfera disputelor incalcarilor dreptului la imagine al celor anchetati, fie din orice alta zona de interes, rolul CSM de promovare a informatiilor asupra problemelor justitiei devine si mai important. In randul opiniei publice exista, la acest moment, un deficit de intelegere cu privire la rolul si functiile justitiei intr-un stat de drept. Nu de putine ori asistam la dezbateri publice in care se vorbeste despre „actul de justitie” facut de procurori sau despre cat de nociva este independenta judecatorului, independenta prezentata drept „scut” impotriva angajarii raspunderii acestuia. Este evident ca se resimte nevoia sporirii comunicarii publice in scopul facilitarii intelegerii si cunoasterii rolului justitiei, a rolului independentei judecatorului. Totodata, trebuie informat publicul cu privire la consecintele adoptarii unor reglementari coercitive in sfera independentei judecatorului, reglementari care pot sa legitimeze, oricand, interese de moment aflate tot timpul in schimbare si care ar putea produce consecinte incalculabile asupra drepturilor oricarei persoane la un proces echitabil in Romania. Desi este esential sa transmitem in mod clar faptele, acest lucru este, de multe ori, insuficient pentru a satisface preocuparile societatii. Cercetarile arata ca imaginea publica se construieste, intr-o proportie de 95%, pe perceptii si doar de 5% pe fapte. In general, comportamentul oamenilor se intemeiaza pe perceptii- de multe ori gresite- care difera in mod substantial de realitate. Nu trebuie sa uitam niciun moment ca succesul activitatii noastre depinde de legitimitatea CSM si de aceea este important sa stim sa comunicam”.

*Cititi aici integral proiectul judecatoarei Lia Savonea pentru demnitatea de membru al CSM

Comentarii

# Schlossadler date 11 August 2016 16:01 +9

Actualmente CSM este DOAR un sindicat informal al cârdașilor în robă, care are drept singulare atribuții: a) ascunderea sub preș a tuturor potlogăriilor și matrapazlâcurilor comise de ticăloșii în robă, „așa, mai maturi, mai perverși, care ne-o bagă de sus, de la 45 de grade, Incredibil!” (apud nick tomuș – Judecătoria Timișoara) b) aplicarea botniței și băgarea pumnului și a cizmei în gura tuturor justițiabililor oripilați de înfiorătoarea corupție din sistemul judiciar, care semnalează prin petiții adresate inspecției judiciare ticăloșiile… maturilor-perverși.

# BULETE VIOREL date 17 August 2016 21:59 0

S-a creat un PRECEDENT PENTRU TAIEREA DREPTURILOR TUTUROR , nu numai ale MAGISTRATILOR . PENSIILE SPECIALE , datorita PRECEDENTULUI = OUG 95/2014 , vor putea fi taiate .

# Se spune ca niciodata nu e prea tarziu date 11 August 2016 16:29 -1

Sper sa fie valabila zicala si pentru magistratura

# Cetateanul date 11 August 2016 16:31 +18

"Insirand cuvinte goale, ce din coada au sa sune...". Multe realizari la CAB ca sa mai vorbim: 1. Calitatea actului de justitie : cazul Rarinca 2. Apararea independentei judecatorilor: cazul jud. Luchian Constantinescu 3. Imagine si incredere: unicul si irepetabilul Dorel, .... chiar nu ne mai uitam in oglinda? Poate ii explica cineva ca diferenta dintre ce ar trebui sa fie in CSM si crunta realitate e ca cea dintre mancare si mancarime.

# Cetatene-nene date 11 August 2016 17:55 -11

Le cam faci varza

# O propunere de revenire la normalitate?! date 11 August 2016 16:32 +3

Se mai poate?! In justitia din Romania totul pare pierdut definitiv

# Felicitari! date 11 August 2016 18:12 -13

Un proiect inspirat. Succes 

# Cineva din interior date 11 August 2016 18:46 -7

Am apreciat, dincolo de vorbe, ca si-a asumat multe lucruri pe care altii nici nu le rostesc

# pelin date 11 August 2016 19:08 +6

Vorbind de rolul si atributiunile CSM,acestea sigur cuprind o larga paleta din care amintesc doar doua:1-asigura respectarea legii si a criteriilor de competenta si etica profesionala in desfasurarea carierei profesionale.2-intocmeste si pastreaza dosarele profesionale ale magistratilor,infiinteaza baza de date referitoare la activitatea lor si asigura actualizarea acestia.Se naste intrebarea.Cine i-a supravegheat pe judecatorii care au tinut la sertare ani si ani,dosarele penale in asteptarea term.de prescriere,sau altele instrumentate selectiv,puse pe tapet dupa lungi perioade,la ordin sau functie de culoarea politica?Pt.toate acestea si multe altele se se impune reformarea CSM.Obiectivele D-nei judecator L.Savone,sunt acceptabile!Trebuie sa fim optimisti,se poate veni la normalitate!!!!!!!!!

# vin pelin date 11 August 2016 19:31 -7

octaviene vezi ca te paste pedeapsa pentru plagiat ca pe... :P /doamna judecator "Savone" este coplesita de bucurie ca i-ai acceptat obiectivele :lol: :lol: :lol:

# baiatu date 12 August 2016 19:59 -1

vibrezi estul de jos

# vin pelin date 12 August 2016 21:03 -3

..si vestul de sus

# O toamna fierbine date 11 August 2016 20:09 +9

E bine ca proiectele sunt publice iar judecatorii pot avea acces din timp la mesajele pe care candidatii le transmit.  Cred insa ca e foarte important sa vedem cum sunt cei care aspira la functiile respective. Cum sunt ca judecatori, cum sunt in salile de judecata. Si poate cel mai important: sa nu fie diferente intre vorbe si fapte

# Steluta date 11 August 2016 20:50 +8

Doamna are nume predestinat (savon in franceza inseamna sapun ) asa ca se spala de baseala si este ca noua .... precum au fost spalate rufele murdare ale mafiei securist-basiste din "campul tactic" in asemenea hal incat Videanu , Basescu , Cocos , Udrea , Pricop ...etc petrec fericiti pe Litoral

# stelutul date 11 August 2016 23:54 +3

si tu steluto esti predestinate sa ne luminezi de undeva de sus (de pe gard, de pe cotet, din arborele de inalta tensiune) pe noi astia nevolnici care nu stim frantuzisme si politica :cry: :cry: :cry:

# cineva tot din interior date 11 August 2016 23:17 -7

O bună cunoscătoare a sistemului și a problemelor Judecătorilor. Este nevoie ca doamna judecător să ajungă în CSM. Are experiență și are voință. Și în Curtea de Apel a făcut multe lucruri bune. Succes!

# Neica date 17 August 2016 21:18 +5

Gresit fundamental pe principiul "cine se aseamana se aduna".Cand o plimba pe Alinuta pe la instante sa o inscauneze membru CSM avea credibilitate.Acum ne-am lamurit.Pa.

# sorina date 12 August 2016 13:39 +4

Se impune de urgenta LEGEA RASPUNDERII MAGIUSTRATULUI. In cazurile simple, ce implica nume fara sonoritate, atat in cauze civile cat si cele penale, FARA CALE DE ATAC, domnii "magistrati" pronunta solutii la vrerea muschiului propriu, cunoscand ca nu exista remediu!!! Jiustitia romaneasca a ajuns o justitie compusa din oameni fara carter si/sau fara constiinta. In civil, justitia a ajuns una impotriva mamelor. Dnelor judecator ce v-as mai da eu sa cresteti copii cu cei 200 de lei pe care ii dati pensie. Mai pun eu 200 si descurcati-va. Sa vi se umple salile de judecata de copii pe care sa-i cresteti dupa cum scrieti! Apoi, fara tresarire, amendati mama cu mii de euro ptr nerespectarea progr de vizitare. Pe dragul de "tatic" il amendati cand nu vine cu anii la program? La el e drept, la copil e obligatie, nu? In intereseul superior, cum altfel. Inteleptelor, iata inca un motiv de ce scade natalitatea!

# Vigilentul .... date 12 August 2016 16:36 +9

Acest personaj duplicitar(puțin spus) mizează pe naivitatea colegilor. Știe toată lumea cine este și ce dorește. Întâi să ne povestească de ce nu a convocat adunarea generală pentru revocarea doamnei Ghica .... Știm cu toții că alta este poziția și crezul ei față de ce scrie. Va fi iadul pe pământ dacă va fi aleasă! Puțin spus! Artizana uneltirilor, a alianțelor toxice, doamna speră să păcălească provincia! Nu va fi niciodată pentru binele sistemului, va dezvolta un sistem de represiune și va face totul pentru consolidarea unui comportament care ..... Doamne ferește! Multă minciună!

# Nimeni date 17 August 2016 21:23 +5

Nici nu putea fi mai bine descrisa.Se vede ca o cunosti perfect.Asa este.Si in plus este si desteapta cunoscand perfect tehnica mani******rii.Periculoasa varianta.

# pelin date 12 August 2016 19:49 +5

Pentru VIN PELIN.Pentru a evita starea burleasca in care ai putea ajunge,fiind vorba de un comic exagerat,grotesc chear de rasul lumii,te atntionez in modul cel mai seroas posibil SA-TI VEZI DE TREABA.Nu doresc sa cobor atat de jos,folosind cuvinte vulgare, care nu ma caracterizeaza.Nu te cunosc si nici nu ma intereseaza persoana ta.ESTE ULTIMUL AVERTISMENT.Da dovada de intelepciune daca ea exista!Respect incorpore totii comentatorii,urmeaza-mi exemplul,este sanatos si cat se poate de elegant!!!!!!!!!!!

# vin pelin date 13 August 2016 00:44 -5

pelinasule, treaba mea e sa-i "demasc" pe "dujmanii" limbii Romane si ai bunului simt. Atentionarea ta ma lasa rece asa ca pregateste-te :o :-x :eek: "chear" ma lasa rece

# pelin date 12 August 2016 21:33 -2

Ameninț ca un infractor! Recunosc!

# Pt. Vigilent date 12 August 2016 23:21 -10

Domnule Vigilent, se vede treaba că nu o cunoști foarte bine pe doamna judecător, deși ești din interior. Pt că voi ăștia din interior ați început să vă vărsați tot veninul și toate frustrările pe acest site..dar să revenim la subiect..Nu este NIMENI mai potrivit ca doamna judecător pentru această funcție. Cunoaște sistemul, are voință și are multă OMENIE. Dar ce știi tu..despre omenie. dacă ai putut să arunci așa cu noroi într-o persoană respectabilă, e limpede că nu ai..

# Ramona date 18 August 2016 11:16 +5

E pacat sa nu ii spuneti si cat o apreciati si sustineti!Poate primiti si o rasplata!Dar tot nelamuriti suntem-de ce nu a convocat Adunarea Generala pentru revocarea lui Ghica?Raspuns:pentru ca nu da doi bani pe ce vor judecatorii urmarindu-si interesul direct si al prietenilor toxici.

# C.S. M un stabor mai mare date 13 August 2016 01:07 +4

Multi din acești executanți fac de rușine toată breasla magistraților din România.o pleiadă de mizantropi si chivute,oameni ale căror destine au fost direcționate de nevoia de putere,bani si practic de aici si nevoia de a știi că lucrează la stăpân.ati calcat pe cadavre,nu aveți remușcări Sunteți terminator de viață,sanatate ai libertate.atunci când sunteți în solda cuiva va omorâți rivalii,vezi situația lui Toni Neacșu.s i el ca si voi a fost executant,acum blamează sistemul pe care le.a condus.era omul atcuiva si l.ati omorât Dar lasă că e avocat acum.e cel ce l.a adus pe Danilet.a făcut echipa cu Dumbrava si Licu până cealata echipa a învins.erau mai bine dotați Cesemeul e o iluzie.procurori ajunși in funcții pe zona de trafic de influenta,a buz.toti tre sa treacă de examenul stăpânului...nu e societatea.ati omorât oameni,i.ati lăsat pe judecători si procurori sa emită pretenția că acționează în numele legii când ei executa ordine.pacat ...din această cauză justiția e un stabor

# DOREL date 14 August 2016 07:38 +6

Savonea visează, binomul care dirijeaza si justiția si conducerea de partid si de stat are cu totul alte "proiecte", de ex. cum s-o agate chiar pe ea pentru ca nu pricepe ca pentru ea accesul e interzis ! Si, b): judecatori ai României, aveți mare grija cum si pe cine votați, aveți pâinea si cuțitul, nu uitați ca NADEJDEA E NUMAI LA VOI !

# Eu date 14 August 2016 22:45 +7

Haideti duamna Lia:))) cum adica a esuat fostul CSM?Cum adica "vedetisme"?Pai nu se supara prietenuta Ghica ca dati asa urat....sau jucati dur ca sa uitam prietenia si sustinerea reciproca.....Suntem in vacanta!Avem mintea limpede inca!:))

# ?????? date 16 August 2016 00:38 +4

Asa cum destui romani isi mai iau un job dupa incheierea programului de lucru considerati ca si magistratii ar putea face ceva activitati lucrative salarizate pentru rotunjirea veniturilor si asigurarea independentei economice ? Astfel de judecatori va transmit cumva ca sunt " labili" la formele de coruptie ? Considerati ca in salarizarea magistratilor ar trebui incluse si achizitiile de genti de firna sau vacante in destinatii "exotice" ?

# ?????? date 16 August 2016 00:43 +2

Remarcati si faptul ca pe magistrati par ai deranja si "raspunderile" ,de orice fel ar fi ele, atata vreme cat ei stabilesc "raspunderi" pentru altii care ajung sa fie judecati de "asemenea magistrati" ?

# ?????? date 16 August 2016 00:45 +1

Daca magistratii nu ar fi devenit magistrati si s-ar fi facut oameni de afaceri, considerati ca si veniturile lor ar fi fost ceva mai "consistente" ?

# ?????? date 16 August 2016 11:10 +2

Oare ce "profit" o fi obtinut Traian Basescu din exploatarea"mosiei agricole" pentru a contribui la "asigurarea sustinerii financiare" a "independentei justitiei" ? Cum ati privi activitatea sistemului de justitie daca s-ar ajunge ca despre "caliatea si independenta actului de justitie" sa se se spuna ca este in functie de "calitatea anului agricol" ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva