PROCURORUL #REZISTENTILOR BAGAT LA DISCIPLINAR – Bogdan Pirlog de la Parchetul Tribunalului Militar Bucuresti, prezent la protestele violente din Piata Victoriei, a fost trimis in judecata disciplinara: „Cu desconsiderarea explicita si totala a normelor si standardelor de conduita impuse magistratilor, a denigrat, in mod deliberat, pe de o parte, membrii Sectiei pentru judecatori a CSM apreciind ca aceasta este 'fidelizata' si 'favorabila actualei puteri politice'”
Viitorul nu suna deloc bine pentru procurorul militar Bogdan Pirlog de la Tribunalul Militar Bucuresti, cel care in noaptea din 10 august 2018 s-a dus in Piata Victoriei de capul lui si s-a autosesizat impotriva jandarmilor care au oprit lovitura de stat si ocuparea cladrii Guvernului, nu si impotriva bandelor #rezist care au comis violentele. Luni, 27 august 2018, Inspectia Judiciara l-a trimis in judecata disciplinara pe Bogdan Pirlog, acuzandu-l de savarsirea abaterii disciplinare prevazute la art. 99 lit. a) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, unde se precizeaza ca „manifestarile care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu” constituie abatere disciplinara.
Lui Bogdan Pirlog i se reproseaza, potrivit anuntului Inspectiei Judiciare, ca prin articolul postat pe site-ul Juridice.ro, „Principalele aspecte de natura a afecta grav sistemul judiciar", preluat de Lumea Justitiei (click aici pentru a citi), in care acuza majoritatea judecatorilor din Consiliul Superior al Magistraturii ca este „favorabila actualei puteri politice sau cel putin demersului distrugerii sistemului judiciar”, dar si ca membrii Sectiei pentru judecatori reprezinta raul suprem care au interesul de a control toate numirile din Justitie.
De altfel, Lumea Justitiei a solicitat inca de la acea data Inspectiei Judiciare sa efectueze verificari, fiind de nepermis ca un procuror sa lanseze asemenea atacuri la adresa judecatorilor din CSM.
In urma verificarilor efectuate de inspectorii judiciari s-a stabilit ca afirmatiile facute de procurorul Bogdan Pirlog au denigrat deliberat o parte dintre judecatorii din CSM, pe care a apreciat-o ca fiind „fidelizata” si „favorabila actualei puteri politice”.
Mai mult, ofensele cu caracter „juridic” ale procurorului militar Bogdan Pirlog nu s-au oprit aici. In articolul sau, Bogdan Pirlog sustinea despre inspectorii Inspectiei Judiciare, ca reprezinta „organisme controlate de catre factorul politic prin care (…) se vor putea exercita presiuni asupra magistratilor”.
Amintim ca Bogdan Ciprian Pirlog, membru al Forumului Judecatorilor din Romania, este acelasi procuror care in 10 august 2018 s-a dus in Piata Victoriei, unde a stat ore bune, pana la finalizarea manifestatiilor, dupa care s-a autosesizat printr-un proces verbal incheiat in 11 august 2018, cu privire la violentele din piata. Conform procesului verbal al lui Pirlog, cei care erau responsabili pentru violentele din Piata Victoriei erau jandarmii, fata de care s-a sesizat, incadrandu-i la savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu, purtare abuziva si neglijenta in serviciu, desi acestia nu si-au facut altceva decat treaba, impiedicand bandele #rezist sa patrunda abuziv in Guvern.
Iata anuntul Inspectiei Judiciare privindu-l pe procurorul Bogdan Pirlog:
„Bucuresti, 27 august 2018 – Ca urmarea a efectuarii cercetarii disciplinare in perioada 8 mai – 7 august 2018, Inspectia Judiciara a exercitat actiunea disciplinara fata de domnul Bogdan Ciprian Pirlog (procuror militar, Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti) pentru „manifestari care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu”, abatere disciplinara prevazuta de art.99 lit.a) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, constand in aceea ca prin opiniile exprimate in cuprinsul articolului „Principalele aspecte de natura a afecta grav sistemul judiciar” (publicat la 25 ianuarie 2018, pe site-ul www.juridice.ro), cu desconsiderarea explicita si totala a normelor si standardelor de conduita impuse magistratilor, a denigrat, in mod deliberat, pe de o parte, membrii Sectiei pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii apreciind ca aceasta este „fidelizata” si „favorabila actualei puteri politice”, si inspectorii Inspectiei Judiciare, pe care i-a calificat drept „organisme controlate de catre factorul politic prin care (…) se vor putea exercita presiuni asupra magistratilor”.
Actiunea disciplinara a fost inaintata Sectiei pentru procurori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la raspunderea procurorului in cauza.”
Iata cateva pasaje din articolul publicat de Bogdan Pirlog pe site-ul Juridice:
"Numirea procurorului-sef se face de catre Plenul CSM in urma unui 'concurs' care consta in prezentarea unui proiect in fata unei comisii din care fac parte 3 judecatori numiti de catre Sectia pentru judecatori si un procuror numit de catre Sectia pentru procurori, iar ceilalti 14 procurori sunt selectati in urma unui 'concurs' constand intr-un interviu sustinut in fata unei comisii din care face parte procurorul-sef al directiei si 3 judecatori numiti de catre Sectia pentru judecatori si un procuror numit de catre Sectia pentru procurori.
Se observa ca numirea procurorilor, inclusiv in functia de conducere a sectiei, este controlata total de catre Sectia pentru judecatori. Dincolo de aspectele de neconstitutionalitate, este evident ca aceasta reglementare are ca rationament faptul ca majoritatea judecatorilor din Sectia pentru judecatori este favorabila actualei puteri politice sau cel putin demersului distrugerii sistemului judiciar.
Numirea inspectorului-sef se face de catre Plenul CSM in urma unui 'concurs' care consta in prezentarea unui proiect in fata unei comisii din care fac parte 3 judecatori numiti de catre Sectia pentru judecatori, un procuror numit de catre Sectia pentru procurori, unul dintre membrii reprezentanti ai societatii civile, numit de catre Plenul CSM si un psiholog, numit tot de catre Plenul CSM, care va intocmi un raport consultativ.
Se observa ca numirea inspectorului-sef este controlata total de catre Sectia pentru judecatori, iar reprezentantii societatii civile au fost numiti de catre actuala putere politica. Dincolo de aspectele de neconstitutionalitate, este evident ca si aceasta reglementare are ca rationament faptul ca majoritatea judecatorilor din Sectia pentru judecatori este favorabila actualei puteri politice sau cel putin demersului distrugerii sistemului judiciar."
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# UNUL DIN LUMEA CEA MARE 27 August 2018 15:06 +11
# Tudor 27 August 2018 16:08 +8
# Carcotas 27 August 2018 23:10 +1