PROTOCOLUL DNA-CURTEA DE CONTURI – Cititi uluitorul protocol incheiat intre Nicolae Vacaroiu si Laura Kovesi. Cum va mai controla Curtea de Conturi cu impartialitate cheluielile DNA, in conditiile unor intelegeri suspecte? Pentru a nu se mai perturba activitatea si prestigiul Curtii din cauza cercetarii unor auditori publici s-a convenit ca acestia sa nu mai fie citati la DNA, ci sa se clarifice in scris activitatea lor
Lumeajustitiei.ro a intrat in posesia unor documente care demonstreaza ca DNA a ajuns sa incheie protocoale inclusiv pe probleme ce tin de activitatea DNA cu insasi Curtea de Conturi a Romaniei, institutie care are printre atributii verificarea legalitatii modului de cheltuire a banului public din bugetele anuale stabilite pentru DNA. Cat de legal este un asemenea protocol sau cat de moral, va lasam pe dumneavoastra sa judecati citind continutul protocolului, dar si nota care a stat la baza acestuia. Opinia noastra este ca acest protocol este mai mult decat dubios pentru ca vine sa modifice modul de lucru al DNA in raport cu auditorii Curtii de Conturi chemati la Parchetul Anticoruptie in calitate de martori, sau cercetati in calitate de suspecti sau inculpati si care au ridicat problema perturbarii activitatii si afectarii prestigiului Curtii de Conturi.
De asemenea, nu putem sa omitem nici faptul ca in zeci de randuri Curtea de Conturi a sesizat DNA cu o serie de incalcari ale legii de catre persoane si institutii publice, fiind de notorietate ca la DNA astfel de plangeri zac nerezolvare in mare parte de ani de zile, la fel ca si plangerile penale adresate aceluiasi DNA de catre Corpul de control al Guvernului Romaniei.
Intrucat in acest protocol se pune problema prestigului Curtii de Conturi in raport de anchetele instrumentate de DNA impotriva personalului Curtii, opinia noastra este ca un asemenea protocol, neadus la cunostinta opiniei publice, apare ca un act cu caracter de intelegere oculta. Amintim ca in practica Curtii de Justitie Europene exista spete in care s-a apreciat ca protocoalele dintre institutiile publice care vizeaza cetatenii Romaniei incalca directivele europene, daca nu sunt facute publice.
Adjunctul lui Kovesi a fost carausul Protocolului DNA-Curtea de Conturi
Continutul Protocolului pe care Lumeajustitiei.ro il prezinta in premiera a fost gandit si negociat in cadrul unei intalniri avute in data de 26 octombrie 2016 la Curtea de Conturi, la intalnire participand procurorul-sef adjunct al DNA Calin Nistor, vicepresedintele Curtii de Conturi Cosmin Nicula, consiliera de conturi Verginia Vedinas si directorul Departamentului juridic din cadrul Curtii Dragos Nanis.
Intalnirea a fost consemnata prin "Nota privind derularea raporturilor institutionale dintre Curtea de Conturi a Romaniei si Directia Nationala Anticoruptie in exercitarea atributiilor care privesc savarsirea de fapte de natura penala, in cheltuirea resurselor financiare publice", in care s-a retinut ca forma si continutul Protocolului va fi prezentat sefei DNA Laura Kovesi de catre procurorul Calin Nistor.
Protocolul incheiat ulterior intre Curtea de Conturi, prin semnatura presedintelui Nicolae Vacaroiu si Directia Nationala Anticoruptie prin procurorul-sef Laura Kovesi este justificat de necesitatea gasirii unor “formule eficiente de derulare si cooperare intre autoritatile publice semanare, pentru a realiza misiunea care le revine, potrivit Constitutiei si legii, de intarire a starii de legalitate si a statului de drept”, dar si de stabilire a unor “reguli de derulare a raporturilor interinstitutionale”.
In fapt, protocolul stabileste ca in situatiile in care se impune audierea ca martor a unui auditor public exern al Curtii de Conturi de catre DNA sa nu se mai procedeze la citarea acestuia la sediul DNA, ci solicitarea de informatii sa se faca in scris, iar raspunsurile sa fie remise in aceeasi modalitate. Motivatia acestei practici este aceea ca prin citarea la sediul DNA a auditorilor publici externi sunt afectate nu doar persoanele citate, ci si Curtea de Conturi in ansamblul sau.
In ceea ce ii priveste pe angajatii Curtii de Conturi care au calitatea de suspect sau inculpat, DNA se angajeaza sa informeze conducerea Curtii de Conturi cu privire la activitatea profesionala a acestora. Suntem curiosi sa aflam insa daca acest lucru prevede si informarea Curtii de Conturi cu privire la actele din dosarele personalului de specialitate cercetat de DNA in calitate de suspect de inculpat, caci articolul din Protocol este foarte vag.
Cititi aici protocolul incheiat intre DNA si Curtea de Conturi:
UPDATE – 3.03.2017 - Curtea de Conturi, drept la replica
Curtea de Conturi a trimis Lumeajustitiei.ro un drept la replica in care sustine ca a fost elaborat un protocol cu DNA, dar ca, in final, acesta nu a fost aprobat de organul colegial de conducere al institutiei. Ceea ce inseamna ca, in momentul de fata, in vigoare se afla doar protocolul incheiat in 2004 cu PNA-ul de la acea vreme, actualul DNA. Caci, protocolul din 2016 dintre Curtea de Conturi si DNA venea sa inlocuiasca protocolul incheiat in 2004 cu PNA.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Adrian 2 March 2017 14:27 +8
# profesionalism 3 March 2017 14:00 0
Citeza pe Adrian
# Legiuitorul 2 March 2017 14:30 -10
# DODI 2 March 2017 14:37 +3
# cel mai deștept cedează primu 3 March 2017 14:03 -1
# unul din lumea cea mare 2 March 2017 15:00 +4
# Sofia 2 March 2017 15:46 +6
# Camp tactic 2 March 2017 16:01 +2
# manifest 2 March 2017 21:24 +1
# protocol 3 March 2017 11:01 0