PROSTUL NU E PROST DESTUL, DACA NU E SI FUDUL – Klaus Iohannis a iesit la tv ca sa se dea destept pe Legile Justitiei. Werner a anuntat reintroducerea concursului de promovare la Inalta Curte, desi acest concurs exista si in prezent, si chiar acum se deruleaza. Miza lui Iohannis este sa poata numi din nou presedintele instantei supreme. Iohannis se foloseste de Justitie ca sa cerseasca voturi pentru PNL la alegerile parlamentare (Video)
Proverbul “Prostul nu e prost destul, daca nu e si fudul” i se potriveste de minune lui Klaus Werner Iohannis (foto). Presedintele Romaniei a iesit intr-o noua conferinta de presa in care, ca un adevarat purtator de cuvant al PNL, a facut campanie electorala pentru liberali si evident a injurat PE-SE-DE. De aceasta data, Iohannis s-a folosit de Justitie ca sa faca lobby pentru PNL si sa cerseasca voturi pentru acest partid.
Concret, Iohannis a sustinut miercuri seara, 30 septembrie 2020, o conferinta de presa (in care ca de obicei a silabisit stalcit cuvinte precum 'peroada' si ne-a asigurat ca sarbatorile de iarna si Revelionul “vin clar”) in care a anuntat ca s-a intalnit cu premierul Ludovic Orban si ministrul de Justitie Catalin Predoiu, cu care a discutat proiectele de modificare a Legilor Justitiei. Legi care, zice Iohannis, nu pot fi trecute prin Parlament atat timpo cat exista o majoritate toxica. Adica, votati PNL!
Oricum, Iohannis a batut campii cu gratie, anuntand, atentie, ca prin proiectele de modificare a Legilor Justitiei se va reintroduce concursul de promovare la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Asta desi concursul de promovare la Inalta Curte exista si in prezent, si mai mult chiar se desfasoara in aceasta perioada, fiind lansat de CSM in urma cu cateva saptamani (click aici pentru a citi).
Daca nu ne crede, Klaus Iohannis poate citi Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, care la art. 52 stabileste fix faptul ca la Inalta Curte de Casatie si Justitie se promoveaza prin concurs. O prevedere care exista inca dinainte de modificarile aduse de PSD la Legile Justitiei, caci promovarea la ICCJ s-a facut de ani de zile prin concurs organizat de CSM.
Iata ce prevede art. 52 alin. (1) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor:
“Art. 52 alin. (1) - Promovarea in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie se face numai prin concurs organizat ori de cate ori este necesar, in limita posturilor vacante, de catre Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, prin Institutul National al Magistraturii”.
Cel mai probabil, Klaus Iohannis s-a referit la cu totul si cu totul altceva. Si anume la dorinta sa (cel mai probabil satisfacuta de ministrul Predoiu) ca prin modificarile la Legile Justitiei presedintele Romaniei sa fie din nou cel care numeste in functie presedintele Inaltei Curti. Caci in momentul de fata, ca urmare a modificarilor aduse de PSD la Legile Justitiei, presedintele ICCJ este numit de catre Sectia pentru judecatori a CSM, fix asa cum au cerut CSM si asociatiile de magistrati, conform art. 53 alin. (1) din Legea 303/2004: “(1) Presedintele, vicepresedintii si presedintii de sectie ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie sunt numiti de catre Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii dintre judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie care au functionat la aceasta instanta cel putin 2 ani si care nu au fost sanctionati disciplinar in ultimii 3 ani”.
Prezentam declaratiile lui Klaus Werner Iohannis si video cu momentul in care presedintele bate campii cu gratie despre promovarea la ICCJ:
“Proiectele normative au rolul de a repune pe fundamente corecte mecanismele de functionare ale Justitiei. Aceasta contrareforma din ultimii ani nu doar ca a bulversat sistemul de justitie, dar a afectat principiile de baza ale functionarii sale: independenta, profesionalismul, impartialitatea si meritocratia.
Reintroducerea concursului pentru promovarea la Inalta Curte de Casatie si Justitie, asigurarea independentei procurorului, instituirea unei proceduri transparente de numire a procurorilor in functii de rang inalt, reinstituirea unui echilibru institutional in numirea si revocarea in aceste functii si reducerea influentei factorului politic, ca si desfiintarea mult discutatei Sectii pentru investigarea infractiunilor din justitie. Iata cateva dintre cele mai importante aspecte care trebuie clarificate. Mai multe detalii va prezenta chiar in aceasta seara ministrul Justitiei Catalin Predoiu”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Baran Gheorghe 30 September 2020 20:00 +8
# X 30 September 2020 22:00 +4
# ROMÂN 1 October 2020 06:44 +4
# Kiorvesi 1 October 2020 20:48 +1