S.O.S. - atentat la statul roman. Exista solutii de avarie?
Am promis si ma tin de cuvant. Incerc sa identific solutiile de salvare a statului roman, a ceea ce a mai ramas intreg din statul de drept, dupa dublul atentat savarsit de sefa procurorilor Gabriela Scutea, in coniventa cu ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, cu premierul Nicolae Ciuca si, desigur, cu presedintele Klaus Iohannis. Un dublu atentat, constand in confiscarea CSM si paralizarea CCR. Si totul in perspectiva unor aberante drafturi de pachete de legi ale securitatii.
Doar cateodata un nod se desface asa cum se face. Alteori devine nod gordian si trebuie taiat cu sabia. Cine poate iesi astazi la lupta impotriva echipei pe care am enumerat-o mai sus, aflata practic la conducerea statului, pentru apararea statului? In mod normal, singura solutie pasnica este atacarea unor decizii aberante, care pun statul si legea in pericol, la Curtea Constitutionala. Aceasta operatiune poate fi declansata, dupa caz, de urmatoarele autoritati:
1). De Guvernul Romaniei. Nu este cazul. De vreme ce in aceasta operatiune sunt implicati ministrul de Justitie si premierul, cel putin prin pasivitatea celui din urma.
2). Presedintele Romaniei. Nu este cazul, de vreme ce acesta i-a numit in functie pe cei trei, adica pe procurorul general, pe ministrul de Justitie si pe premier. si de vreme ce n-a avut nici cea mai mica tresarire la ultimele derapaje atat de periculoase, incat pot produce o lovitura de stat mascata.
3). Parlamentul Romaniei. Ca principala putere constitutionala a statului, Parlamentul are datoria si in acelasi timp obligatia de a reactiona. Nu este cazul, atata timp cat majoritatea este detinuta de cei care ii mentin la putere pe autorii prezumtivei lovituri de stat.
4). Cetatenii Romaniei. Acestia pot sesiza Curtea Constitutionala, daca drepturile le sunt lezate. Separat sau in masa. Dar si-au pierdut reflexul de autoaparare.
5). Avocatul Poporului. Atunci cand, prin documente juridice sau cvasi-juridice, sunt lezate drepturi si libertati fundamentale ale cetatenilor, Avocatul Poporului poate reactiona. Ma astept ca doamna Renate Weber, care a rezistat cu succes unei tentative a statului de drept de a o debarca, sa formuleze cuvenitele atacuri la Curtea Constitutionala. Daca nu care cumva este anesteziata.
6). Curtea Constitutionala insasi. Ai asta pentru ca cel putin una dintre cele doua actiuni, documentul cvasi-juridic prin care Scutea ii atentioneaza pe procurori ca pot sa ignore deciziile CCR, ataca si pune in pericol aceasta institutie. Ramane insa de vazut in ce masura modul in care s-au schimbat raporturile de forte in interiorul Curtii Constitutionale ii mai confera acesteia suficienta libertate de miscare.
Desigur, intr-o lume normala, era de asteptat sa reactioneze la aberatiile puse la cale de mai marii de la Bucuresti si o serie intreaga de institutii internationale. Cum ar fi Consiliul European, Comisia Europeana si Curtea de la Venetia. Sau entitati statale care pretind ca sunt preocupate de supravietuirea statului de drept din Romania. In conjunctura actuala internationala, este insa greu de presupus ca se va intampla asa ceva.
Sunt foarte curios daca vreuna dintre solutiile de avarie va putea fi aplicata.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# dulapul goliciunii, nulitatii, ipocriziei si securelii natio 27 June 2022 12:07 +133
# Ntz. Nu pasivitate. E parsivitate. 27 June 2022 12:27 +124
# Asonic. M 27 June 2022 13:15 0
# ?????? 29 June 2022 00:30 0
# ?????? 29 June 2022 00:56 0