STELICA E TOT MAI OBRAZNIC – Sindicatul National al Grefei Judiciare dezvaluie tupeul cu care ministrul Justitiei Stelian Ion si-a permis sa-i ceara sefului CA Timisoara Mircea Cretu sa-si modifice propria decizie administrativa emisa pentru egalizarea drepturilor salariale ale personalului auxiliar si conex in raport cu celelalte curti de apel din tara. SNGJ: „Opriti Justitia, noi coboram!... Desi i s-a solicitat un simplu punct de vedere, ministrul se substituie autoritatii judecatoresti”
Tupeul ministrului Justitiei Stelian Ion (foto) atinge noi si noi culmi nebanuite. Chiar joi, 25 februarie 2021, USR-istul a fost dat in fapt cu o noua mostra de obraznicie, „DJ Stelica” permitandu-si nici mai mult, nici mai putin decat sa-i ceara unui presedinte de instanta sa-si modifice o decizie administrativa. Cei care l-au demascat pe Ion sunt reprezentantii Sindicatului National al Grefei Judiciare (SNGJ) „Dicasterial”.
Ne referim la judecatorul Mircea Cretu, presedintele Curtii de Apel Timisoara, caruia ministrul i-a cerut sa-si modifice Decizia nr. 191/RU din 23 decembrie 2020 privind acordarea sporurilor de 45% pentru personalul auxiliar si conex incepand cu data de 21 mai 2020. Aceasta decizie administrativa fusese emisa ca urmare a unei hotarari judecatoresti definitive – respectiv decizia civila nr. 1220 din 13 octombrie 2020 a Curtii de Apel Alba Iulia, care consfintea sentinta nr. 417 din 21 mai 2020 a Tribunalului Alba (vezi facsimil).
Procedand in acest fel, ministrul Stelian Ion nu doar ca incalca jurisprudenta CCR, dar si perpetueaza inechitatatea salariala cu care grefierii se confrunta de peste 10 ani, subliniaza SNGJ.
Redam intregul comunicat al sindicatului:
„(IL)Egalitatea in viziunea ministrului justitiei sau despre (in)Justitia din Justitie
Ministrul Justitiei Stelian-Cristian ION, probabil in virtutea functiei pe care o detine si care nu ii confera nicidecum aceasta posibilitate, ORDONA unui magistrat judecator, presedinte de curte de apel, care are si calitatea de angajator al personalului auxiliar de specialitate din justitie, sa-si revoce propria decizie administrativa emisa pentru egalizarea drepturilor salariale in raport cu celelalte curti de apel din tara.
Desi i s-a solicitat un simplu punct de vedere, domnul ministru, de profesie avocat, se substituie autoritatii judecatoresti si apreciaza de la sine putere ca decizia administrativa emisa de angajatorul Curtea de Apel Timisoara pentru stabilirea drepturilor salariale este nelegala, desi s-a emis cu luarea in considerare a deciziilor Curtii Constitutionale si Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Totodata, ministrul stabileste si modul de aplicare al titlului executoriu pe care o parte a personalului il detine, sentinta definitiva care recunoaste modul de calcul corect al salariilor.
Atragem public atentia ministrului justitiei ca orice forma de abuz in functia detinuta, prin depasirea atributiilor, nu va trece nesemnalata de organizatia noastra sindicala si ii amintim, totodata, ca nimeni nu este mai presus de lege, iar hotararile judecatoresti chiar daca 'nu prevad in dispozitiv', in mod expres, modul administrativ de punere a lor in aplicare, acestea sunt obligatorii.
Sugestia ministrului, ca jurist, de aplicare a legii doar pentru acei grefieri carora le-a fost recunoscut acest drept printr-o hotarare judecatoreasca definitiva, nu doar ca este o aberatie juridica si incalca Decizia nr. 794/2016 a CCR si Decizia nr. 23/2016 a ICCJ, dar mentine starea de discriminare si de inechitate salariala, care treneaza de mai bine de 10 ani in randurile personalului din justitie, stare pe care, in calitate de avocat, domnia sa o cunoaste, iar in calitate de ministru ar trebui sa o combata, fiind contrara legii, si nu sa o sustina, sa o propuna si sa o promoveze.
Am mai semnalat imixtiuni in actul de justitie si ale altor ministri care s-au perindat pe la Ministerul Justitiei, insa, pana in prezent, cel putin oficial, pozitia Ministerului Justitiei vis-a-vis de modalitatea de calcul pentru stabilirea drepturilor salariale ale personalului auxiliar de specialitate si conex din cadrul autoritatii judecatoresti a fost una constanta si legala, respectiv aceea ca Ministerul Justitiei nu are nicio calitate legala de a interveni in actul managerial exercitat de catre angajatorii din sistemul judiciar. (vezi adresa 8/28038/2018 MJ).
Azi, insa, domnul ministru Stelian-Cristian Ion, intelege legala si oportuna aceasta grava intruziune a puterii executive in modul de aplicare a legii in ceea ce priveste stabilirea drepturilor salariale, atribut conferit exclusiv conducerii Curtilor de Apel, in calitate de angajator al personalului de specialitate din instantele judecatoresti.
Domnule ministru, v-a fost solicitat un punct de vedere legal, nu personal!
Mii de angajati ai sistemului judiciar reclama in justitie incalcarea principiului 'pentru munca egala, plata egala', principiu ce sta la baza elaborarii legii salarizarii si care exprima egalitatea de tratament si interzicerea discriminarii, iar unica solutie pe care domnia voastra o are de propus este mentinerea, perpetuarea si amplificarea acestor nereguli.
Opriti Justitia, noi coboram!”
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Valter Cojman 26 February 2021 10:59 +2
# Român 26 February 2021 17:44 0