28 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ARMELE ANP - Administratia Nationala a Penitenciarelor, chemata in judecata pentru o licitatie de achizitionare de armament si munitie. SC Transcarpat Sportours denunta licitatia, sustinand ca aceasta a fost „aranjata” in caietul de sarcini cu dedicatie pentru firma Lotus. Corpul de control al MJ s-a sesizat in scandalul „Sig Sauer versus Glock”

Scris de: Adina A. STANCU - Razvan SAVALIUC | pdf | print

6 November 2012 17:02
Vizualizari: 12020

De necrezut, dar si sub cupola Ministerului Justitiei, contractele cu armament si munitie pot capata un miros oneros daca licitatiile care se desfasoara pentru achizitionarea unor astfel de produse sunt aranjate din start, in asa fel incat caietul de sarcini sa detina niste conditii la care sa poata raspunde doar unul dintre ofertanti, de obicei cel preferat. Lumeajustitiei.ro dezvaluie azi modul in care s-a realizat o licitatie de acest gen care poate fi numita, dupa modul in care a fost desemnat castigatorul, una cu ”dedicatie”. Este de datoria Corpului de Control al ministrului Justitiei sa faca lumina in cazul pe care il vom prezenta, mentiunea noastra fiind aceea ca deja exista in instanta o actiune in contencios administrativ initiata de unul dintre ofertanti, S.C. Transcarpat Sportours International SRL, in care se solicita suspendarea procedurii de atribuire a licitatiei pentru armament letal si neletal si modificarea in tot a deciziei date in 30 august 2012 de Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor, care a invartit concluziile prealabile in asa fel incat sa ofere, in concluziile finale, nuanta legalitatii absolute desfasurarii acestei licitatii.


Cum sa ”rasucesti” procedura in favoarea unui singur ofertant!

Povestea legata de aceasta licitatie are un grad mare de complexitate, intrucat este vorba de o legislatie mai putin cunoscuta, termeni tehnici si un anume rationament specific licitatiilor pentru achizitionarea de armament si munitie. Pe scurt, Administratia Nationala a Penitenciarelor a initiat o procedura de achizitie publica pentru atribuirea acordului cadru „Armament letal si neletal”, prin invitatia de participare din SEAP nr. 135379/09.05.2012, organizata de Baza de Aprovizionare, Gospodarire si Reparatii (BAGR), cu sediul in comuna Jilava, str. Sabarului nr. 1. Procedura de licitatie, insa, asa cum s-a derulat ea, devoaleaza modul in care rezultatul a fost de atribuire exclusiva a contractului, in favoarea unui singur ofertant, LOTUS DISTRIBUTION & SERVICE SRL (importator de pistoale Glock).

Apartenenta ANP la Ministerul Justitiei pare ca sa fi influentat decisiv organe de reglementare si control cu atributii in achizitiile publice, care au incercat sa acopere orice urma de posibila frauda.

Astfel, Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice –ANRMAP, a avizat initierea procedurii care avea un caiet de sarcini in care autoritatea contractanta a preluat integral, in aceeasi ordine a caracteristicilor tehnice si pastrand aceleasi valori, fisa tehnica a fabricantului Glock – Austria, pentru produsul pistol Glock 17 Generatia (Gen) 4 si in care specificatiile tehnice contin elemente dimensionale, denumiri de procedee specifice de fabricatie sau marci de produs fara utilizarea sintagmei „sau echivalent” si alte cerinte exprese sau vagi, care in ansamblu, definesc un singur produs, un singur model de pistol;

Apoi, Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor – CNSC a respins,incalcand anumite prevederi legale, contestatiilor depuse impotriva modului de organizare a acestei proceduri de achizitie. Reprezentantii SC Transcarpat Sportours International SRL, care a trimis pentru aceasta licitatie oferta de armament marca Sig Sauer ne-au declarat ca CNSC a adoptat ”o argumentatie de conjunctura, oscilanta, subiectiva si nebazata pe prevederile legii, astfel incat sa protejeze ANP – Baza de Aprovizionare, Gospodarire si Reparatii (BAGR) de anularea procedurii, singura masura legala ce s-ar fi impus in acest caz. Urmare a acestei actiuni concertate, modele de pistoale care sunt deja in dotarea unor categorii de forte armate din Romania, cu exigente mult mai stricte decat ale ANP, au fost impiedicate sa participe sau nu se puteau califica tehnic, concurenta fiind astfel grav afectata„.

Acordul-cadru, semnat in regim de extrema urgenta, fara respectarea termenelor legale

Desi licitatia avea fisuri majore, ANP si LOTUS DISTRIBUTION & SERVICE srl (importator pistoale Glock) au semnat atat acordul-cadru, cat si contractul subsecvent inainte de expirarea perioadei de asteptare prevazute in OUG 34/2006 la art. 205 si 256 indice 3, ceea ce face ca acest contract sa fie lovit de nulitate absoluta. De altfel, ANP a achiesat, prin derularea acesti contract, si la plata unui pret supraevaluat pentru produsele respective, arata specialisti in acest domeniu pentru Lumeajustitiei.ro. Subliniem ca ultima decizie privind rezultatul procedurii, data de la care se calculeaza termenele de asteptare, a fost comunicata partilor in data de 03.09.2012. De la aceasta data, autoritatea contractanta trebuia sa respecte un termen de asteptare de 11 zile, termenul implinindu-se in data de 14.09.2012.

Cu toate aceastea, ANP a sarit peste aceste prevederi exprese si a semnat acordul-cadru in 07.09.2012, iar contractul subsecvent nr. 1 in 11.09.2012. In regim de „extrema urgenta”, produsele au fost livrate si receptionate in ziua imediat urmatoare, in data de 12.09.2012, LOTUS DISTRIBUTION & SERVICE SRL (importator de pistoale Glock) avand produsele deja pregatite in stoc. In ce priveste preturile, acestea au fost majorate astfel:

pistolul Glock, cu cca. 30% mai scump decat pistoalele achizitionate de alte structuri armate;

munitia, achizitionata tot de la LOTUS DISTRIBUTION & SERVICE srl, cu cca. 45 % mai scump decat cea achizitionata de alte structuri armate (MAI, SRI, SPP), unde exista informatia ca acest operator economic nu a participat niciodata cu oferta

tocurile de pistol, cu 30 % mai scumpe decat in alte proceduri unde s-a asigurat o concurenta reala.

Tinta, viitoarele achizitii, prin negociere directa cu castigatorul acestei licitatii

Pe de alta parte, reprezentantii SC TRANSCARPAT SPORTOURS sustin ca, in conformitate cu Legea 295/2004, produsele care au facut obiectul livrarii, datorita destinatiei lor militare, nu puteau fi detinute pe stoc de catre importator anterior existentei contractului de furnizare si semnarii de catre partile contractante a Declaratiei Destinatarului Final, conform O.U.G. nr. 158/1999 si Normelor de aplicare aferente, intregul demers al partilor demonstrand vointa comuna de eludare a normelor legale.

Este o situatie deosebita, tinand cont de caracterul special al produselor, respectiv armament cu destinatie militara, care presupune licenta de import pentru produse militare eliberata de MAE/D-ANCEX, care se obtine in circa 30 de zile de la depunerea cererii de licenta insotita de copie a contractului de furnizare, conform OUG 158/1999 si Normelor de aplicare aferente, aviz de import pe Licenta de Import, eliberat in circa 15 zile de Politia Romana, conform Legii 295/2004, precum si organizarea unui transport cu caracter special, ce necesita minim 48 ore pentru asigurarea pazei cu efective de jandarmi, conform Legii 333/2003.

Gravitatea faptelor grupului este sporita, deoarece au determinat cursul unor achizitii viitoare exclusiv in favoarea unui singur ofertant de pe piata. Rareori o institutie armata achizitioneaza mai multe tipuri de pistoale, deci, odata livrate primele pistoale de o anume marca, toate achizitiile viitoare pot fi „disimulate” in achizitii directe, fara licitatie, sau in negocieri fara publicarea unui anunt de participare.

ANRMAP, sub conducerea Cristinei Traila, s-a facut ca nu vede specificatiile exclusive ale pistolului Glock

Concluzia este ca daca s-ar fi ofertat pe loturi diferite si nu pe un pachet articificial conceput, atunci s-ar fi primit oferte de la cei mai buni de pe piata pe fiecare segment in parte, obtinandu-se implicit preturi mult mai mici.

Dovada ca acest caiet de sarcini a fost bibilit la cele mai mici amanunte pentru a introduce conditii tehnice restrictive care sa determine un singur ofertant si castigator din start (LOTUS), cei de la ANP au introdus in caietul de sarcini pana si dimensiunile periei si vergelei de curatare!

Pe de alta parte, in specificatiile tehnice, alti tovarasi cu ”aplecare” pe aceasta licitatie, adica cei de la ANRMAP (prin fostul director Cristina Traila), au avizat specificatia tehnica facandu-se ca nu observa faptul ca aceasta specificatie contine denumiri de marci, procedee de fabricatie caracteristice exclusiv pistoalelor GLOCK (n.red.- cum ar fi teniferarea tevii sau a mansonului) fara a exista mentiunea ”sau echivalent”. Legea achizitilor prevede, la art.38, ca daca nu se poate descrie un procedeu, in cazul acesta e vorba de acoperirea coroziva – atunci trebuie obligatoriu mentionat folosita sintagma ”sau echivalent” pentru a nu se face trimitere expresa catre un singur produs.

In urma sesizarii facute de SC Transcarpat Sportorus International SRL, Consiliul de Solutionare a Constestatiilor a observat ca au existat nereguli la specificiatiile tehnice, dar nu a anulat procedura pe motiv ca orice operator economic are la indemana sa o prevedere legala imperativa si expresa, OUG 34/2006, care arata ca se pot preciza performantele si/sau cerintele functionale solicitate. In sustinerea contestatiei de la CNSC, firma Transcarpat Sportours a aratat ca in caietul de sarcini sunt mentionate ”cerinte tehnice care restrang concurenta, respectiv specificatile tehnice contin elemente dimensionale, denumiri de procedee specifice de fabricatie sau marci de produs fara utilizarea sintagmei , iar modificarile pe care le-a adus autoritatea contractanta cerintelor tehnice nu sunt de esenta, tolerantele impuse asigurand calificarea unui singur ofertant, si anume Glock 17 Generatia 4. Pe de alta parte, contestatoarea a comunicat, in data de 26.06.2012, prin adresa nr. 3991, inregistrata la CNSC sub numarul nr.18103/27.06.2012 sustinand ca autoritatea contractanta a demonstrat, prin documentele prezentate, faptul ca procedura de atribuire este grav afectata prin determinarea cu care protejeaza interesele unui operator economic si exclude sansele de calificare ale oricarui ofertant participant„.

Sa rezumam: autoritatea contractanta, ANP, a ales de la bun inceput caracteristicile dimensionale si de greutate ale unui tip de pistol care nu putea corespunde decat cu tipul de pistol prezentant de firma castigatoare, LOTUS. Astfel, desi celalalt ofertant, Transcarpatours a contestat, aducand argumente clare, aceasta licitatie, CNSC a respins contestatia. In aceste conditii, contestatorul SC Transcarpat Sportours International s-a adresat, in 12,09.2012, Curtii de Apel solicitand in contencios suspendarea procedurii de atribuire pana la solutionarea acestei cereri. Solutionarea acestei cauze a fost amanata de instanta CAB pana la data de 12.11.2012.

In final, tinand cont de acest conflict juridic fara precedent legat de aceasta licitatie, care priveste, in esenta, dotarea personalului penitenciarelor cu armament si munitie, Lumeajustitiei.ro a contactat Ministerul Justitiei. Raspunsul primit direct de la Cabinetul Ministrului a fost ca acest caz se afla in atentia sefului MJ, ”care a dispus efectuarea verificarilor de catre Corpul de Control, rezultatul acestora urmand a fi facut public”.

* Cititi aici actiunea in contencios introdusa de SC Transcarpat Sportours International SRL la Curtea de Apel Bucuresti

* Cititi aici Acordul-cadru incheiat intre ANP si S.C.Lotus Distribution & Service SRL pentru armament letal, cartuse si accesorii

Comentarii

# blind date 6 November 2012 18:18 +6

ia sa scotoceasca domana Pivniceru si sa vada cate licitatii a trucat tanti macovei si nenea predoiu, sa vedeti ce magarii ar iesi....si totul sub ochii Minoisterului acesta al marii justitii independente!

# Traiasca Traila a lu Stoica date 6 November 2012 19:42 +4

Cine a trucat licitatia? Preacinstitul Silviu Barbu sau Preafrumosul Ragea? Luju, vrem sa aflam!

# leo date 6 November 2012 21:53 +2

ei cine....comisionul, un baiat adevarat!

# Comisarul date 7 November 2012 12:29 +1

Comisionul trebuie impartit intre BAGR si ANP. La nivel superior bineinteles :lol:

# UMBRA date 7 November 2012 14:04 +2

dar s-au facut cumva probe de poligon, prin trageri si s-a constatat ca marca GLOCK este mai fiabila decat SIG SAUER?in unitatile penitenciare nu s-a facut nici un sondaj pe aceasta achizitie!

# belo date 7 November 2012 18:12 0

normal ca nu. ce erau prosti? dar noi, romanii, vrem sa ramanem la stadiul de merlc si sa mai si zburam cu cochilia in Univers. Niste semidocti care nu vad decat banul, nu si necesitatea si o logistica din ce in ce mai buna, mai avansata. ;-)

# târgu mures date 7 November 2012 20:37 +6

Dar poate ne spune doamna ministru cum de amanta lui stef ...doamna ramona berta ...pe care o tine detasa la anp...a facut un curs special..de trei luni..iar pentru asta a fost in concediu medical tot trei luni...in aceasi perioada ..ci ca la anp e curtea de conturi....poate se sesizeaza

# Ciocoii vechi si noi date 7 November 2012 21:22 +6

pai el nu sta de luni intregi prin concedii sa invete pentru concurs? iar ANP i-l mai si premiaza cu o noua imputernicire pe 6 luni. Pe el, cel care acopera mai rau ca pe vremea lui Ungureanu ce trimit subalternii din teritoriu. El care nu exploateaza decat lucrarile care nu-i deranjeaza apropiatii.

# cineva din jilava date 7 November 2012 21:53 +1

Apropo.. :-) .dar daniela letcanu cum de sta la anp fara comandantul de la  bagr. gura lumii vorbeste ca in perioada când a fost letcanu la subunitate ar fi fost ceva intre ei.  de aceea s a inscris la concurs..sa o urmeze.  sa inteleg ca banii de pe armament au  fost  juma anp-bagr..dar bagr -ul cu cine a impartit? cu prevenirea?  câte probleme la bagr..daca daniela  letcanu e la anp....soaricii isi fac de cap. unitatea e neacoperita...

# doru date 8 November 2012 07:09 0

s-au suparat americanii ca am achizitionat arme europene si nu "americaneshti". Ma mir ca nu se revolta si la autoturizme, ca la mintea lor, tot ei fac cele mai bune masini din lume.

# domus date 8 November 2012 09:23 +1

zici tu? dorulet, reaba e alta cu licitatiile aranjate bre!

# doru date 8 November 2012 11:27 0

asta daca crezi chiar tot ce citesti...

# doru date 8 November 2012 11:33 +1

ca uite ce zice site-ul ministerului de finante: data ultimei inregistrari a SC Transcarpat Sportours este prin 2009, iar eu stiu ca, cel putin bilanturile se depun anual si la RC si la MF.

# profesor date 10 November 2012 11:22 +2

Poate cerceteaza Corpul de Control al Ministrului cum si-a angajat cumatra directorul Centrului de minori de la Tirgu Ocna cu nota 4 pe un post de profesor. Nu este la primul abuz si ilegalitatile au fost musamalizate de ANP.Acolo nu au loc decit profesori preferati de domnul director chiar daca oficial posturile sunt facute publice. Nimic nu se schimba,totul se transforma!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva