27 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ATENTIE CSM! - Orice hotarare de numire a directorului INM poate fi declarata nula daca va fi adoptata de Plenul Consiliului in formula actuala. In momentul de fata, CSM nu este in alcatuire completa, lipsind reprezentantii societatii civile. Judecatorul Horatius Dumbrava viseaza la o sinecura, dar trebuie sa treaca de judecatoarele Elisabeta Rosu, de la CAB, si Cristina Rotaru, de la ICCJ (Document)

Scris de: George TARATA | pdf | print

26 February 2017 12:14
Vizualizari: 5859

Procedura de numire a noului director al Institutului National al Magistraturii, functie ramasa vacanta dupa detasarea judecatoarei Octavia Spineanu Matei la Tribunalul Uniunii Europene, a intrat in linie dreapta. Plenul CSM va incepe saptamana viitoare discutiile pentru numirea directorului INM, insa o decizie in nu poate fi luata in momentul de fata. Asta intrucat ea ar fi nula, caci Plenul CSM nu este inca in componenta sa finala.

Astfel, in sedinta de marti, 28 februarie 2017, Plenul CSM are programat la punctul 8 al ordinii de zi discutarea “Notei Directiei resurse umane si organizare nr. 6/20219/2016 privind numirea in functia de director al Institutului National al Magistraturii”. Probabil ca nu va fi discutata numirea in functia de director al INM, ci doar propunerile Directiei mai sus amintite, de analizare a candidaturilor si de invitare a candidatilor pentru sustinerea interviului. Surprize pot aparea insa oricand.


Problema este insa ca si aceste lucruri, analizarea candidaturilor si invitarea candidatilor la interviu, fac parte din procedura de numire a directorului INM. Or, in momentul de fata, Plenul CSM nu este in componenta sa finala, lipsind reprezentantii societatii civile.

Iata ce prevede Legea 317 din 2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii:

Art. 3) - Consiliul Superior al Magistraturii este alcatuit din 19 membri, din care:

a) 9 judecatori si 5 procurori, alesi in adunarile generale ale judecatorilor si procurorilor, care compun cele doua sectii ale Consiliului, una pentru judecatori si una pentru procurori;

b) 2 reprezentanti ai societatii civile, specialisti in domeniul dreptului, care se bucura de inalta reputatie profesionala si morala, alesi de Senat;

c) presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, reprezentant al puterii judecatoresti, ministrul justitiei si procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, care sunt membri de drept ai Consiliului”.

Art. 36) - (1) Plenul Consiliului Superior al Magistraturii are urmatoarele atributii referitoare la admiterea in magistratura, evaluarea, formarea si examenele judecatorilor si procurorilor:

g) numeste si revoca directorul si directorii adjuncti ai Institutului National al Magistraturii, la propunerea Consiliului stiintific al Institutului National al Magistraturii, si desemneaza judecatorii si procurorii care vor face parte din Consiliul stiintific al Institutului National al Magistraturii”.

Lucrurile sunt deci cat se poate de clare:

-directorul INM este numit de CSM;

-CSM este alcatuit din 19 membri;

-in momentul de fata, CSM are in compunerea sa doar 17 membri, lipsind cei doi reprezentanti ai societatii civile, care, din informatiile pe care le detinem, ar urma sa fie alesi de Senat chiar marti, 28 februarie 2017;

Graba suspecta. Horatius asteapta o sinecura

Nu credem ca aceste lucruri nu sunt cunoscute si de catre membrii CSM. Asa cum nu credem ca membrii CSM nu constientizeaza faptul ca orice hotarare luata in 17 membri in legatura numirea directorului INM este nula. Ea ar putea fi atacata in instanta oricand de unul dintre candidatii la sefia INM fix pe acest motiv, ca a fost adoptata de un Consiliu ce nu se afla in alcatuire completa. Si atunci se pune intrebarea de unde atata graba pentru numirea directorului INM, dupa ce luni de zile s-a functionat pe interimat?

In ceea ce priveste candidatii, pentru ocuparea functiei de director al INM s-au inscris trei judecatori. Este vorba despre judecatorul Horatius Dumbrava (foto dreapta, alaturi de generalul SRI Florian Coldea), fost membru CSM, care viseaza si el la o sinecura pentru a evita sa se intoarca la dosare, judecatoarea Elisabeta Rosu, presedinta cu delagatie a Curtii de Apel Bucuresti, si judecatoarea Cristina Rotaru-Radu, de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

*Cititi aici Notei Directiei resurse umane si organizare nr. 6/20219/2016 privind numirea in functia de director al Institutului National al Magistraturii

Comentarii

# DODI date 26 February 2017 13:56 +9

Mult rău au făcut și mai vor să facă României aceste două dumbrave (SRI și fost CSM). Ambii pupincuriști, ambii simpatizanți ai lui coldea și sistemului, ambii fără bun simț, ambii amatori de sinecuri. Sper că de astă dată o dumbravă (fost CSM) să ia foc de supărare că nu i-a reușit pupincurismul.

# Cetateanul date 26 February 2017 17:15 +6

Cristina Rotaru este un profesionist si ar fi pacat sa plece de la ICCJ. "dumbrava" sa mearga unde ii e locul: la lada de gunoi a istoriei. Haideti csm, scremeti-va si puneti un om care sa nu faca "gaura" in sistem dar nici "mizerie". Poate judecatoarea Rotaru mai "molipseste" si securistii de la ICCJ cu obiectivitate si ceva bruma de "carte"... sau dati-i la lada de gunoi! Nu mai bagati in cap copiilor de la INM aroganta voastra ipocrita si slogane de doi bani! Judecatorii sunt baza statului de drept, nu securistii! Faceti-i sa fie judecatori, sa aiba constiinta misiunii lor, nu ii transformati in "slugoi" de trei bani, gen "dumbrava"!

# Chioru date 26 February 2017 13:57 0

Noii membri sa faca intai curatenie prin CSM, ca oamenii lui Dumbrava au ramas pe pozitii. Daca nu face asta, inseamna ca sunt tot cu el si pot sa il si numeasca director.

# Edelweiss - Iscoadă de Bukowina date 26 February 2017 17:09 +4

Inga catindatul (ecce homo): 4,70 la DPC. * http://www.romanialibera.ro/politica/institutii/judecatorul-horatius-dumbrava-se-vrea-director-la-inm-431588 /// Nota: * 4,70 a lui dumbravă la DPC îmi aduce aminte de notele pe care le-o luat puicuța judiciară @Lioara în 2011 la egzamenul de admitere la barou: DC - 8,50, DPC – 4,88 DP – 9,00 DPP – 9,63 Nota finală – 8,00 . Amu faza tare e că din feb. 2017, după ce o implementat „rasolul judiciar cu fainoșag” în dosare, comițând erori materiale monumentale, @Lioara s-o făcut jude de drept civil. Nu-i așa că-i taman nimerită, cu 4,88 la DPC, să asigure o bună desfășurare a ședințelor de judecată și o echitabilă soluționare a spețelor? :sad:

# Edelweiss - Grefuhrer ( de Ploiești) date 26 February 2017 17:25 +1

Ma'am Rotaru, UNDE ESTE pe portalul ECRIS, secțiunea CA Ploiești, dosarul 18890/281/2016 , soluționat pe fond de judecătoria Ploiești? Că doară sunt clar scrie aclo părțile: BALLEA PAUL ADRIAN Inculpat ROTARU RADU CRISTINA Parte vătămată STRÂMB CODRUŢA CU DOM ALES LA CURTEA DE APEL BUCUREŞTI Parte vătămată ALEXANDRESCU ANCA MĂDĂLINA CU DOM.ALES LA ICCJ Parte vătămată http://portal.just.ro/281/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=28100000000299152&id_inst=281 :-? :-? :-?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva