19 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

AU DAT RAPORTUL LA STAPANI – Sefii CSM s-au plans expertilor Comisiei Europene veniti sa ne evalueze despre pretinsele atacuri la independenta Justitiei si a magistratilor: “Expertii Comisiei Europene au subliniat necesitatea de a se identifica si aplica masuri pentru o aparare mai eficienta a acestora, inclusiv prin sustinerea unor dezbateri publice cu reprezentantii celorlalte puteri in stat si mass media” (Comunicatul)

Scris de: G.T. | pdf | print

18 September 2015 12:26
Vizualizari: 4150

Expertii Comisiei Europene, aflati in misiune de evaluare a progreselor inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, au descins la sediul CSM. Acolo unde au discutat cu presedintele Marius Tudose (foto stanga), vicepresedintele Bogdan Gabor (foto dreapta) si procurorul Gheorghe Muscalu, membru CSM.

Imediat dupa aceasta intalnire, CSM a emis un comunicat de presa, in care, printr-un limbaj de lemn, dezvaluie ce s-a discutat cu oficialii Comisiei Europene. Astfel, potrivit CSM, au fost prezentate “progresele realizate in indeplinirea rolului constitutional de garant al independentei justitiei, colaborarea interinstitutionala cu toti factorii de decizie in domeniul reformei judiciare, fiind subliniata buna colaborare intre CSM – MJ – ICCJ - MP, in special in coordonarea activitatii de pregatire a sistemului judiciar pentru implementarea noilor coduri si a Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar”. De asemenea, a fost prezntata situatia in domeniul raspunderii disciplinare a magistratilor, discutiile vizand si demersurile pentru continuarea reformei sistemului judiciar roman.


Conform comunicatului CSM, un alt punct al discutiilor s-a referit la pretinsele atacuri la independenta Justitiei si a magistratilor. In acest sens, expertii Comisiei Europene ar fi sugerat organizarea unor dezbateri publice cu reprezentantii celorlalte puteri in stat si ai mass-media.

Prezentam comunicatul CSM:

Azi, 17 septembrie 2015, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, a avut loc intalnirea reprezentantilor Consiliului - domnul judecator Marius Badea Tudose, presedinte, domnul procuror Bogdan Gabor, vicepresedinte si domnul procuror Gheorghe Muscalu, membru - si Ministerului Justitiei cu expertii Comisiei Europene aflati in misiune de evaluare a progreselor inregistrate in domeniile reformei justitiei si luptei impotriva coruptiei in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare.

In prima parte a intalnirii, reprezentantii Consiliului Superior al Magistraturii au prezentat progresele realizate in indeplinirea rolului constitutional de garant al independentei justitiei, colaborarea interinstitutionala cu toti factorii de decizie in domeniul reformei judiciare, fiind subliniata buna colaborare intre CSM – MJ – ICCJ - MP, in special in coordonarea activitatii de pregatire a sistemului judiciar pentru implementarea noilor coduri si a Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar. De asemenea, au fost punctate masurile esentiale luate pentru consolidarea, eficientizarea si cresterea transparentei sistemului judiciar, dar si pentru cresterea increderii justitiabililor si a societatii civile, in general, in justitie.

In contextul intensificarii din ultima perioada a atacurilor la adresa independentei sistemului judiciar roman, independentei, impartialitatii si reputatiei judecatorilor si procurorilor, expertii Comisiei Europene au subliniat necesitatea de a se identifica si aplica masuri pentru o aparare mai eficienta a acestora, inclusiv prin sustinerea unor dezbateri publice cu reprezentantii celorlalte puteri in stat si mass media.

Au fost prezentate situatia in domeniul raspunderii disciplinare a magistratilor si rezultatele analizei de etapa a impactului noilor coduri civile si penale asupra activitatii instantelor si parchetelor, in special aspecte practice ale aplicarii dispozitiilor din Codul de procedura civila referitoare la procedura regularizarii cererilor de chemare in judecata.

Referitor la demersurile pentru continuarea reformei sistemului judiciar roman, au fost mentionate propunerile legislative in curs, in principal propunerile de modificare a legii privind statutul magistratilor avand ca obiect adoptarea unor noi modalitati de acces in profesia de judecator si procuror, vechimea in magistratura necesara pentru a promova in functie, promovarea in functii de conducere si procedurile de numire la nivel inalt, propuneri aflate in prezent in dezbaterea adunarilor generale ale judecatorilor si procurorilor.

Cea de-a doua parte a intalnirii, la care au luat parte si reprezentantii Ministerului Justitiei, a fost dedicata discutarii unor probleme de management in cadrul sistemului judiciar, Planului de actiune privind implementarea Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar 2015 – 2010, masurilor privind redesenarea hartii judiciare, statutului grefierilor din instante si parchete, trecerea unor atributii jurisdictionale din competenta magistratilor in cea a grefierilor, situatia cererilor de chemare in judecata repetitive dintre cetateni si institutii ale administratiei publice si punerea in executare a hotararilor Curtii Europene a Drepturilor Omului.

La finalul intalnirii, au fost subliniate principalele directii de actiune de indeplinit in urmatoarea perioada, acestea vizand apararea independentei sistemului judiciar, cresterea gradului de integritate si responsabilitate, eficientizarea activitatii instantelor si parchetelor, continuarea implicarii active in reformarea sistemului judiciar si lupta impotriva coruptiei”.

Comentarii

# remember date 18 September 2015 12:40 +22

Ce ma intereseaza pe mine ce tampenii au debitat astia din CSM?? Singurul lucru ce m-ar interesa ar fi daca cei din comisia europeana au precizat momentul cand vor fi dati afara toti din CSM, cand va fi desfiintat CSM-ul pentru economii la buget si cand va fi pusa in dezbaterea parlamentului o legislatie care sa ingradeasca abuzurile justitiei.Au pomenit astia din comisia europeana de asa ceva sau se plimba si ei, pe banii europenilor, de dragul plimbarilor???? :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :P :P :P :P :eek: :eek: :eek: :eek:

# Goe date 18 September 2015 13:04 +21

Slugi nenorocite cu pretentii de elite. As dori ca urmatoarea stire sa fie despre desfiintarea acestei gasti experta in taiatul frunzei la caini pe salarii monstruoase. 

# Unu date 18 September 2015 13:57 +17

Ar trebui mai des sa se vorbeasca de salariile celor din CSM si din Magistratura,poporul este foarte sensibil la veniturile altora.Si apoi ce fac cei din CSM toata ziua,scriu pe Facebook ,ati mai vazut sa-ti faci reclama ca si Judecator??Si astia nu raspuns pentru abuzuri pentru ca este un abuz sa te folosesti de opinia publica ,toate motivarile date sunt cu referire la opinia publica Astfel de practici trebuie condamnate cat mai urgent!!!Fara Justitia de acum Romania ar fi mai bogata ,oricum criminalii sunt liberi.....

# marius date 18 September 2015 14:40 +14

Vad ca avem o comunitate foarte preocupata de grija fata de bietele organisme de forta ale statului, nu de drepturile cetatenilor. Oare n-ar fi mai interesant de studiat faptul ca o secretara ce a platit utilitatile, in loc sa isi primeasca cei 2500EUR dati, ia 6 luni de inchisoare? Sau asta e normal in UE?

# vova date 18 September 2015 15:00 +11

Dupa 18 ani de procese cu toate autoritatile statului, pt.2,5 ha teren cistigat in final , cred ca expertii UE ar trebui sa discute si de ce simpli cetatenii romani vorbesc despre incorectitudinea procurorilor si judecatorilor, ce poate fi demonstrata usor cu ACTE si documente din dosare . Cind te judeci in Bucuresti cu M.Justitiei apar situatii chiar de cascadorii risului. Am avut 2 hotariri definitive ,irevocabile si date executorului judecatoresc care a cerut instantei aprobarea executarii MJ. Instanta suspenda procesul pe motiv ca nu s-a indicat in 2014 pe ce cod civil se dea aprobarea de executare.Am reclamat la TB si Inspectia Judiciara ca suspendarea este incorecta pt.ca judecatorul aplicind ,,suspendarea '' dupa codul vechi inseamna ca stia codul necesar si exista motiv de suspendare. Trib.Buc. a dat aprobarea de executare silita in 3 zile dupa reclamatie si inspectia judiciara mi-a raspuns ca nu-mi poate analiza e-mailul deoarece ,,nu este semnat''.

# gogu date 18 September 2015 22:38 +5

Experți UE? Să nu exagerăm. S-a dus la CEDO tov-a Macovei să-l apere pe Belmondo Cobzaru și a muls România de 40 mii EUR, 1/3 din sumă onorariul ei. Interlopul și-a dovedit pe deplin nevinovăția înjunghiind altă femeie.

# gicu date 18 September 2015 20:25 +7

Dragi comentaci, daca alegeam pe Ponta presedinte acum era desfintat CSM-ul si nu mai aveam ce comenta. Eram adevarati romani.

# leurda date 19 September 2015 01:55 +4

Despre cumatriile din justitie au dat raportul magistratii nostri? Incepand de la Csm, la Mj, la instante... despre rudele cocotate in functii deindata ce un sot, o sotie, un nas sau o nasa, in frate sau o sora ajunge intr-o functie de conducere, au vorbit reprezentantii puterii judecatoresti? Sau nu indraznit, tocmai pentru ca au ei insisi rudele cocotate in functii de conducere? Daca unul e mare in CSM, aotia e mare in MJ, daca mama e jude, si copilul trebuie sa fie asimilat magistratilor pe undeva...samd... Iar inspectia saraca, cum sa sanctioneze un coleg, colega etc? Dle ministru, de cand aveti o relatie buna cu CSM? Nu e important, nu? 

# 4pedu Dănileț finu Oanei date 21 September 2015 17:36 +1

Desigur au ținut sub tăcere behăielile ce răzbat din CSM prin purtătorul de vorbe CVD:  “Instanta a stabilit ca a comis o fapta... S-a comis ceva”; “daca esti achitat nu inseamna ca esti nevinovat”; „a acţionat considerându-se victimă a unei infracţiuni, nu ca magistrat”

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.12.2024 – Ziua decisiva pentru democratia din Romania

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva