27 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

AU FACUT-O PE HAINEALA – CSM i-a acoperit pe Procurorul General Augustin Lazar si pe membrii Sectiei pentru procurori care au dispus abuziv incetarea detasarii Oanei Haineala la Ministerul Justitiei. Plenul CSM a respins contestatia Oanei Haineala impotriva Hotararii Sectiei pentru procurori, desi este evident ca incetarea detasarii a fost facuta cu incalcarea legii, a Regulamentului CSM si a jurisprudentei CSM. Decizia CSM nu are cum sa reziste in instanta

Scris de: George TARATA | pdf | print

21 March 2017 17:14
Vizualizari: 8943

CSM a transat cazul procuroarei Oana Haineala (foto), a carei detasare la Ministerul Justitiei a fost incetata abuziv, doar pentru a fi inlocuita din functia de secretar de stat. Plenul CSM a discutat, marti 21 martie 2017, contestatia Oanei Haineala impotriva Hotararii Sectiei pentru procurori a Consiliului nr. 51 din 3 februarie 2017, prin care s-a dispus incetarea detasarii acesteia la MJ, in paralel cu incetarea detasarii procurorului Constantin Sima la aceeasi institutie. A fost o hotarare adoptata de patru dintre cei cinci procurori care fac parte din Sectie, cel care a votat impotriva fiind Codrut Olaru. O hotarare abuziva, asa cum Lumeajustitiei.ro a aratat, luata la propunerea Procurorului General al Romaniei Augustin Lazar, in conditiile in care incetarea detasarii inainte de termen (Haineala fusese detasata la inceputul lui 2017 pe 3 ani) se dispune numai la cererea celui detasat sau la cererea institutiei care a solicitat detasarea.


Astfel, Plenul CSM a dispus respingerea contestatiei pe care Oana Haineala a formulat-o impotriva Hotararii Sectiei pentru procurori. Este o decizie ciudata, care in mod normal nu va rezista in instanta, credem noi, daca ea va fi atacata de Oana Haineala. Spunem asta avand in vedere prevederile legale ce au fost incalcate in momentul in care s-a dispus incetarea detasarii Oanei Haineala la CSM.

Ne referim, spre exemplu, la art. 3 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor care prevede urmatoarele:

"(1) Procurorii numiti de Presedintele Romaniei se bucura de stabilitate si sunt independenti, in conditiile legii;

(2) Procurorii care se bucura de stabilitate pot fi mutati prin transfer, detasare sau promovare, numai cu acordul lor. Ei pot fi delegati, suspendati sau eliberati din functie in conditiile prevazute de prezenta lege".

De asemenea, la art. 58 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 se prevad urmatoarele:

"(1) Consiliul Superior al Magistraturii dispune detasarea judecatorilor si procurorilor, cu acordul scris al acestora, la alte instante sau parchete, la Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul National al Magistraturii, Ministerul Justitiei sau la unitatile subordonate acestuia ori la alte autoritati publice, in orice functii, inclusiv cele de demnitate publica numite, la solicitarea acestor institutii, precum si la institutii ale Uniunii Europene sau organizatii internationale".

Iar art. 9 din Regulamentul CSM privind transferul si detasarea judecatorilor si procurorilor stabileste ca:

Detasarea judecatorului sau a procurorului poate inceta anterior duratei pentru care a fost dispusa, prin hotararea Sectiei corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii, la cererea celui care a solicitat detasarea ori a judecatorului sau procurorului detasat”.

CSM si-a incalcat propria jurisprudenta

Culmea, Sectia pentru procurori a CSM a ignorat toate aceste prevederi si a dispus incetarea detasarii Oanei Haineala la MJ. Iar Plenul CSM a mentinut hotararea, dupa cum am vazut. Mai mult, CSM nu a tinut cont nici macar de propria jurisprudenta. Mai exact, Plenul CSM trebuia sa isi arunce un ochi pe Hotararea din 20 martie 2008 prin care s-a stabilit ca incetarea detasarii se face in aceleasi conditii ca si detasarea, adica la cererea celui detesat sau a institutiei la care a fost detasat. Aceeasi hotarare din 2008 statua ca Sectiile CSM nu pot dispune din oficiu incetarea detasarii, asa cum s-a intamplat insa in cazul Oanei Haineala:

Hotararea Plenului CSM nr. 283 din 20 martie 2008 a stabilit:

Incetarea detasarii se face in aceleasi conditii ca si detasarea, la solicitarea institutiilor la care magistratul este detasat ori daca acordul acestuia nu mai exista (...) O a doua problema analizata se refera la posibilitatea Sectiei pentru procurori de a dispune incetarea detasarii judecatorilor si procurorilor, din oficiu. Cu privire la acest aspect, Plenul constata ca Legea nr. 303/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, nu cuprinde dispozitii speciale in ceea ce priveste incetarea detasarii judecatorilor si procurorilor. In acest caz, facand aplicarea principiului simetriei in drept, Plenul apreciaza ca, in conformitate cu prevederile art. 5 alin. (1) din legea mentionata, incetarea detasarii se face in aceleasi conditii ca si detasarea, la solicitarea institutiilor la care magistratul este detasat ori daca acordul acestuia nu mai exista. In acest sens, potrivit art. 9 din Regulamentul privind transferul si detasarea judecatorilor si procurorilor, delegarea, numirea judecatorilor si procurorilor in alte functii de conducere, precum si numirea judecatorilor in functia de procuror si a procurorilor in functia de judecator, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 193/09.03.2006, detasarea judecatorului sau a procurorului poate inceta anterior duratei pentru care a fost dispusa, prin hotararea sectiei corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii, la cererea celui care a solicitat detasarea ori a judecatorului sau a procurorului detasat. Detasarea poate inceta si la solicitarea motivata a presedintelui instantei sau a conducatorului parchetului la care functioneaza judecatorul ori procurorul in cauza. Pe aceste premise juridice, Plenul retine ca Sectiile Consiliului Superior al Magistraturii nu pot dispune, din oficiu, incetarea detasarii, cu exceptia situatiei in care judecatorul sau procurorul este detasat la Consiliul Superior al Magistraturii”.

Comentarii

# DODI date 21 March 2017 18:06 +9

CSM-ul lui pește prăjit! Pe când mă pregăteam să îi salut pentru decizia în cazul Portocală, hop că au și sărit să îl apere pe zdreanță. Așa exemplu dă acest CSM? O ilegalitate nu o poți acoperi cu o fărădelege. Pe când se vor învăța cei din CSM că ei sunt primii chemați în țara asta să respecte legea și nu să o interpreteze după bunul plac? Cum cred ei că pot întrona respectul față de lege? Cu astfel de mârșăvii? De la unii dintre membrii CSM nu poți scoate năravurile comunisto-securitoide nici cu forcepsul. Chiar dacă sunt preponderent femei. Sau poate tocmai din cauza asta? Mai știi?

# Pif date 22 March 2017 08:14 +1

Nici macar nu erau incidente prevederi legale intrepretabile, ci foarte clare, fara echivoc, pe care aveau obligatia sa le respecte si sa le aplice in solutionarea contestatiei. In plus , Hotararea CSM nr.283/2008 nu este o hotarare de speta, ci una care ar intra sub incidenta prev. art.29 al.5 din L 317/2004, vizand cariera si drepturile judecatorilor si procurorilor.

# Zeus date 21 March 2017 18:10 +4

E absolut ilegala hotararea plenului CSM care a consolidat o practica abuziva pt. viitor. Depinde doar de Haineala daca vrea sau nu sa atace in contencios administrativ o astfel de mizerie.Orice om normal la cap realizeaza ca o Hotarare CSM neatacata in instanta de judecata va putea fi folosita in viitor de CSM impotriva tuturor magistratilor aflati in situatii similare. N-as vrea sa cred ca H a negociat pretul pt. a nu ataca in instanta hotararea CSM ilegala.

# unul din lumea cea mare date 22 March 2017 06:35 +1

csm= o mina de infractori care indoaie legea dupa cum le convine in ZIUA RESPECTIVA

# Carla date 22 March 2017 09:33 +1

pai ce tot atata tam tam când se stie ca a demisionat ???

# Pandora date 22 March 2017 13:03 0

De unde "se stie" ? Chiar daca ar demisiona,imprejurarea aceasta nu o impiedica sa conteste hotararea CSM , solicitand si despagubiri pt. prejudiciul care i-a fost cauzat. Mai mult, oricare dintre asociatiile profesionale ale magistratilor sau chiar un tert pot contesta in contencios administrativ hotararea CSM, solicitand anularea acesteia prin invocarea interesului legitim public. Scrie in lege ca pot face asta chiar daca Haineala n-ar mai avea chef s-o conteste pt. ca si-ar da demisia.

# ADEVARUL date 22 March 2017 09:58 +1

SCÂRBELOR BĂSISTE(SI NU DAU NUME SĂ NU SE SUPERE MAIMUTELE PE CARE NU LE-AS POMENI)LE PLACE SĂ SE BĂLĂCEASCĂ ÎN NOROIUL PORCESC,OMNIPREZENT ÎN ZONELE DE ADMINISTRARE A ACTELOR DE JUSTIȚIE-PARCĂ AR FACE BĂI CU NĂMOL ACESTE SCROAFE ȘI PORCI,JIVINE PESTILENȚIALE,PE CARE LUJU LE SPALĂ ȘI SUNT CA NOI...NU ZIC SĂ LE SPUNEȚI ȘI DUMNEAVOASTRĂ PORCURORI SAU MAI STIU EU CE DENUMIRE PAMFLETARĂ,DAR MĂCAR SPECIFICAȚI ATUNCI CÂND VORBIȚI DE PROCURORI,DUPĂ NUMELE ACESTORA,CĂ SUNT BĂSIȘTI,ALTFEL ADUCEȚI GRAVE PREJUDICII 8) 8) PROCURORILOR ONESTI,CARE NU UMBLĂ CU OALA DE SARMALE ÎN CAP ȘI NU DORESC SĂ :-* ȘI SĂ EXECUTE COMEZI MAI CEVA CA NISTE CHELNERI,EVIDENT MULTI AU NEVOIE DE TESTE PSIHOLOGICE,NU DE COMPETENȚĂ,DAR ÎN CAUZĂ DISCUTĂM DE PERVERTIREA DEFINITIVĂ A CALITAȚII DE PROCUROR,PENTRU CĂ NU POȘI FI SI CU SI CU...

# Pandora date 22 March 2017 10:26 0

Sunt curioasa daca si cum vor reactiona asociatiile profesionale ale magistratilor la acest caz concret in care CSM a demonstrat cat de usor le poate incalca drepturile, trecand ca buldozerul peste lege. Pur si simplu de dragul unui personaj cu apucaturi discretionare care ocupa temporar o functie importanta si in fata caruia CSM s-a facut pres pt. a-i satisface dorinta. Ca fapt divers, as vrea sa vad si cum se sesizeaza sectiile CSM din oficiu la solicitarea scrisa sau verbala a oricarui simplu cetatean pt. incetarea detasarii oricarui judecator sau procuror. Pur si simplu pt.ca asa vor muschii cetateanului . Sa se deschida cutia, deci !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva