27 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

BILANT LA CSM PE CONDAMNARI SI SANCTIUNI – Peste 100 de magistrati au fost sanctionati disciplinar in perioada 2010-2015. In ultimul an, 36 de judecatori si procurori au fost condamnati pentru coruptie. CSM: „Incalcarea normelor Codului deontologic al judecatorilor si procurorilor a fost constatata in doua situatii in cazul judecatorilor si in trei cazuri pentru procurori in perioada 2012–2015”

Scris de: G.T. | pdf | print

6 December 2015 12:00
Vizualizari: 4546

Bilant la CSM. Nu este vorba insa despre raportul de activitate pe ultimul an al Consiliului condus de judecatorul Marius Tudose (foto stanga) si procurorul Bogdan Gabor (foto dreapta), ci despre o statistica pe ultimii ani referitoare la sanctiunile disciplinare aplicate judecatorilor si procurorilor, condamnarile in randul magistratilor pentru fapte de coruptie si incalcarile Codului deontologic.

Potrivit statisticei oferite de CSM, in perioada 2010-2015, peste 100 de magistrati au fost sanctionati disciplinar. Mai exact, in acest interval de timp au fost dispuse 114 sanctiuni disciplinare.


In ceea ce priveste condamnarile pentru fapte de coruptie din randul judecatorilor si procurorilor, CSM a oferit datele doar pentru ultimul an. Astfel, in perioada 2014-2015, 36 de magistrati au fost condamnati definitiv pentru diverse acte de coruptie.

Cat despre incalcarea Codului deontologic, Consiliul dezvaluie ca aceasta a fost constatata, in perioada 2012-2015, in cazul a doi judecatori si trei procurori.

Prezentam bilantul CSM pe condamnari si sanctiuni disciplinare:

Judecatori si procurori:

-114 de sanctiuni disciplinare in perioada 2010 – 2015;

-36 de condamnari definitive pentru infractiuni de coruptie in perioada 2014 – 2015;

-incalcari ale Codului deontologic, conditia bunei reputatii si condamnari pentru savarsirea de infractiuni

Discutia despre valorile etice in interiorul profesiei, modul in care acestea sunt reflectate in comportamentele judecatorilor/procurorilor, educatia acestora in spiritul acestor valori etice, intelegerea si constientizarea valorilor, raportarea fiecarui judecator/procuror si a profesiei la valorile etice, cum trebuie ele analizate, toate acestea sunt o modalitate eficienta de prevenire a sanctiunilor.

Dimpotriva, lipsa celor de mai sus in mod cert reprezinta anticamera sanctiunilor, incalcarilor Codului deontologic, lipsei de buna reputatie, pedepselor penale.

De aceea, o scurta trecere in revista a sanctiunilor e utila din perspectiva amintita anterior:

-Sectiile pentru judecatori si procurori in materie disciplinara au fost confruntate cu o intensa activitate in ultimii 5 ani.

Judecatori: Trendul in materia sanctiunilor disciplinare pentru judecatori a fost unul ascendent. Daca in anul 2010 pe rolul Sectiei de judecatori in materie disciplinara au fost intregistrate 16 dosare, fiind pronuntate un numar de 9 hotarari prin care au fost aplicate sanctiuni judecatorilor, in anul 2015, pana in luna noiembrie, pe rolul sectiei au fost inregistrate 41 de dosare.

Anul 2015 a adus cele mai multe sanctiuni disciplinare impotriva judecatorilor: actiunile disciplinare au fost exercitate in principal de Inspectia Judiciara impotriva judecatorilor si au fost pronuntate 25 hotarari prin care judecatorii au fost sanctionati pentru savarsirea unor abateri disciplinare.

Statistic, s-a constatat ca majoritatea judecatorilor sanctionati desciplinar detin functii de executie. Acestia provin de la instante cu volum mare de activitate, in special judecatorii si tribunale.

Procurori: din punct de vedere al dosarelor in materie disciplinara, situatia a fost relativ constanta. Numarul lor in perioada 2010 – 2015 a variat intre 7 si 13 dosare. In 2015, pana in luna noiembrie, au fost aplicate 7 sanctiuni disciplinare, fata de 4 sanctiuni in anul 2010.

Sanctiunile aplicate judecatorilor si procurorilor in perioada 2010 – 2015 au acoperit intreaga paleta de sanctiuni disciplinare prevazute de art. 100 din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, predominand sanctiunea avertisment.

Sanctiunea excluderii din magistratura a fost aplicata anual in cate cel putin 2 cazuri pentru judecatori, situatia culminand cu anul 2015, cand 6 judecatori au fost exclusi din magistratura.

-Incalcarea normelor Codului deontologic al judecatorilor si procurorilor a fost constatata in doua situatii in cazul judecatorilor si in trei cazuri pentru procurori in perioada 2012 – 2015.

-Din punct de vedere al indeplinirii conditiei de buna reputatie, in perioada 2012-2015 pe rolul Sectiei pentru judecatori au fost inregistrate opt sesizari privind verificarea indeplinirii conditiei bunei reputatii a judecatorilor. In unul dintre cazuri procedura a fost suspendata ca urmare a punerii in miscare a actiunii penale impotriva judecatorului, iar intr-un alt caz s-a constatat neindeplinirea acestei conditii de catre magistrat.

Pe rolul Sectiei pentru procurori au fost inregistrate doua sesizari privind verificarea indeplinirii conditiei bunei reputatii a procurorilor (in una dintre cauze s-a constatat ca nu sunt indicii iar celalta a ramas fara obiect).

-Condamnarile penale pentru infractiuni de coruptie sunt cele mai grave situatii in care au fost implicati judecatori si procurori: in anul 2014 au fost condamnati definitiv un numar de 20 de magistrati dintre care 7 judecatori si 13 procurori.

In primele opt luni ale anului 2015 instantele de judecata au pronuntat hotarari de condamnare definitive fata de 16 magistrati, dintre care 5 judecatori si 11 procurori.

Comentarii

# unul din lumea cea mare date 6 December 2015 15:26 +4

LA CIT DE MERMELITA ESTE JUSTITIA VI SE PARE MULT????baaaaa!!!!!!!!! aia din cesemea,LA CIT MUNCITI VOI NU VA JUSTIFICATI DIN SALARIILE NESIMTITE ,NICI MACAR C/V UNUI BILET DE TRAMVAI!!!!!!!!!

# LEO date 6 December 2015 18:28 +4

Fraude de ordinul miliardelor de euro,zac in sertarele DNA de ani de zile,sesizari care privesc vreo 450 de posibele fapte penale,sesizanti fiind Corpul de control al primului ministru si Curtea de conturi.Intrebarea ce se va intampla cu aceste sesizari si daca cineva va fi sau nu tras la raspundere?Ce se va intampla cu JAFUL DE LA CASA DE SANATATE de 47 miliarde euro.

# Exclusu date 6 December 2015 18:55 +3

..Au stat mult peste program si au tocit la Codul deontologic...La anu ii vedem sigur cu cate o frumoasa pereche de catuse....

# Dan date 7 December 2015 00:27 +4

Mai nea Tudose, intransigentule. Hai sa-ti dau eu subiect de dezbatere. Saptamana trecuta ma judecam in recurs la CAB, cu prietena matale Geta Catrina. Dupa cinci ani unde o tavalusem la fond si la apel. Cauza de minori si familie care dureaza de...5 ani (...cu celeritatea voastra). Vine avocata ei si abereaza 5 minute. Imi da si mie onoratul complet cuvantul pe fond, trebuia sa ating 3 motive de recurs invocate de oponenta, dar ce sa vezi. Dupa nici 30 de secunde, presedinta de cimplet da din mana a lehamite si imi pune botnita. Solutia desigur, clara si orecisa asa cum a vrut-o prietena matale: dupa 5 ani de cafteala in care era vorba de stabilirea adevaratei paternitati a unui copil, ce sa vezi:: REJUDECARE. Jura-te pe ceasul tau ala Bulova ca acolo nu a fost facatura.  

# Justițiabilul date 7 December 2015 10:13 +3

Pe stimabilii membrii CSM cine îi va analiza(cerceta) pentru dezastrul pe care l-au provocat în sistemul judiciar de aproape 5 ani, de când s-au instalat în acele scaune bine plătite și au făcut mult rău, adică doar ce le-a convenit lor, fără să țină seama de lege, reguli, criterii, părerile celor care i-au ales. Cel mai nefast CSM din toată istoria acestui organ struțo-cămilă, care ar trebui să fie și el controlat cumva, fiindcă a ajuns intangibil în abuzurile sale.

# Temida Virginalis date 7 December 2015 20:33 +2

http://tazmaniandemoon.blogspot.ro/2015/05/mic-indreptar-de-ticalosie-judiciara.html

# Rusine date 12 December 2015 12:14 0

Judecatorul Andrei Iordan de la Tribunalul Tulcea se ocupa de statistici si calcule simple de genul ca: fiecarui judecator ii revin in lucru circa 400 de dosare pean. Ce inseamna?.... Nici un dosar pezi, deoarece multe se amana pentru diferite lipsuri de procedura. Or, altele sunt usor de amanat de la un termen la altul pentru lipsuri ale partilor si altele motivate de situatii diverse ex. epertize neindeplinite la termern de experti, neprezentare parti si altele. Cati bani primesc pe luna, de ce nu ne spun. De ce nu ne spun nici trei dosare nu finalizeaza pe judecata fundamentate, in timp ies si se plang?.... A se vedea Ziarul Delta Tulcea din 12 decembrie 2015, pag. 3. Judecatorul Anrdei Iordan se ocupa de statistiti si de imagine prin ziare locale, ci nu de o judecata dreapta impreuna cu sotia sa conduceau institutiile in teritoriu in acelasi timp, unul la judecatorie altul la Trtibinal - sotia. Vor iar sa conduca astfel si se afirma public cu tot felul de statistici??.......

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva