BLATUL PENTRU KOVESI A TRECUT DE CSM – Sectia pentru procurori a dat aviz favorabil reinvestirii Laurei Codruta Kovesi la sefia DNA. Decizia a fost luata cu unanimitate, dupa un interviu in care Kovesi nu a avut parte de nicio intrebare cat de cat mai incomoda. Ministresa Raluca Pruna a propus-o pe Codruta Kovesi pentru un nou mandat, fara a exista o procedura transparenta, asa cum inclusiv Comisia Europeana a recomandat
Nicio surpriza de la CSM. Laura Codruta Kovesi a primit aviz favorabil pentru reinvestirea in functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie. Decizia a fost luata, luni 28 martie 2016, de Sectia pentru procurori a CSM. Presedintele Romaniei Klaus Iohannis urmeaza sa se pronunte acum pe reinvestirea Codrutei Kovesi si cel mai probabil va semna decretul prin care actuala sefa DNA va ramane la conducerea parchetului anticoruptie pentru alti 3 ani.
Avizul pentru acordarea unui nou mandat Laurei Codruta Kovesi a fost luat in unanimitate. Toti cei 5 membri ai Sectiei pentru procurori a CSM – Luminita Palade, Gheorghe Muscalu, Oana Haineala, Bogdan Gabor si Florentina Gavadia - au votat pentru reinvestirea sefei DNA.
Decizia CSM a fost o simpla formalitate, asa cum a fost, in opinia noastra, si interviul sustinut de Kovesi in fata Sectiei pentru procurori. Sefa parchetului anticoruptie nu a avut parte de nici macar o intrebare cat de cat incomoda sau care sa o puna in dificultate. Spre exemplu, Kovesi nu a fost intrebata despre numarul urias de achitari al DNA, in comparatie cu DIICOT si celelalte parchete, despre acuzatiile privind anchetele selective pe care procurorii le fac sau despre episodul de anul trecuta, cand DNA si-a permis sa critice hotarari judecatoresti definitive de achitare a inculpatilor trimisi in judecata de procurorii anticoruptie.
In schimb, Codruta Kovesi a avut parte de intrebari de gemnul “ce asteptari aun procurorii DNA de la CSM?”.
Kovesi, propusa la reinvestire fara o procedura transparenta
De asemenea, membrii Sectiei pentru procurori a CSM nu au avut vreo problema nici cu modalitatea in care a fost propusa reinvestirea Laurei Codruta Kovesi. Un veritabil blat, in opinia multora. Ne referim la faptul ca fosta asistenta a Monicai Macovei, ministresa Justitiei Raluca Pruna, a propus acordarea unui nou mandat Codrutei Kovesi, fara a exista o competitie corecta, fara a da sansa altor procurori sa isi depuna candidatura si fara a exista o procedura transparenta, asa cum inclusiv Comisia Europena a recomandat in Raportul MCV.
De altfel, modul in care Kovesi a fost propusa pentru un nou mandat a provocat indignare in randul judecatorilor. In acest sens, amintim ca UNJR a cerut CSM sa amane audierea Laurei Codruta Kovesi pana cand ministresa Pruna nu va face publice criterii care au stat la baza propunerii. De asemenea, UNJR a acuzat ca, prin modul in care a actionat, fosta asistenta a Monicai Macovei a creat aparenta unei intelegeri politice. Evident, solicitarea UNJR a fost respinsa de CSM.
Iata comunicatul CSM:
„In sedinta de astazi, 28 martie 2016, dupa parcurgerea activitatilor prevazute in procedura de avizare, analizarea proiectului de management si sustinerea interviului, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat, cu unanimitate de voturi, propunerea ministrului justitiei de reinvestire in functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie a doamnei Laura Codruta Kovesi, procuror sef al DNA.
Propunerea pentru reinvestirea in functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie a doamnei procuror Laura Codruta Kovesi a fost inaintata Consiliului Superior al Magistraturii de catre ministrul justitiei in data de 29 februarie 2016.
Hotararea de avizare a Sectiei pentru procurori va fi transmisa Ministerului Justitiei in cursul zilei de astazi, 28 martie 2016.
Potrivit art. 54 alin. 1 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai acestor parchete, precum si procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si adjunctii acestora sunt numiti de Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# steluta 28 March 2016 12:45 +12
# Atunci, bines 28 March 2016 13:01 +5
# mordekai 28 March 2016 13:48 +3
# mordekai 28 March 2016 13:43 +7
# Steluta 28 March 2016 14:46 +8
# pelin 28 March 2016 14:12 +8
# unul din lumea cea mare 28 March 2016 14:25 +7
# pelin 28 March 2016 14:44 +6
# No comment 28 March 2016 15:06 +7
# ADEVARUL 28 March 2016 15:14 +6
# No comment 28 March 2016 16:43 +2
# Vladi Mir 28 March 2016 15:55 +4