BODE FACE SCUT PENTRU ARAFAT – Prestatie jenanta a ministrului de Interne Lucian Bode cand i-a fost ceruta socoteala pentru faptul ca Raed Arafat e sef DSU fara act oficial de numire-n functie: „Subiect de cancan, dezbateri ce nu intereseaza opinia... Numirea n-a fost in mandatul meu... Nu noi, ci instanta decide daca o persoana e-ndreptatita sa ocupe o functie... DSU e structura-etalon a MAI la atragerea fondurilor europene... Varf de lance-n gestionarea crizei umanitare din Ucraina” (Video)
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode (foto stanga), a dat dovada de o disperare greu de banuit cand i-a fost ceruta socoteala in legatura cu secretarul de stat din MAI Raed Arafat (foto dreapta). S-a intamplat marti, 19 aprilie 2022, in plenul Camerei Deputatilor, la „Ora Guvernului”, unde deputatii George Simion (presedintele AUR) si Dumitru Coarna (recent exclus din PSD) i-au solicitat ministrului Bode explicatii legate de faptul ca Arafat activeaza ca sef al Departamentului pentru Situatii de Urgenta fara sa existe un act oficial – publicat in Monitorul Oficial – de numire a lui Arafat la conducerea DSU.
Amintim ca aceasta problema face obiectul unui dosar in contencios administrativ, in care judecatorul Lucian Ioan Gherman de la Curtea de Apel Alba Iulia a constatat lipsa calitatii lui Raed Arafat de reprezentant al DSU intr-un proces in care au fost atacate mai multe hotarari de Guvern privind starea de alerta (click aici pentru a citi).
Revenind: dupa cum veti vedea mai jos, atat George Simion, cat si Dumitru Coarna au insistat ca Lucian Bode sa exprime un punct de vedere in legatura cu situatia juridica a lui Raed Arafat la conducerea DSU. Si nu doar atat: Coarna a amintit de o serie de tragedii (accidentul aviatic din Muntii Apuseni, incendiile de la clubul Colectiv si din numeroase spitale etc.), despre care a sustinut ca au reprezentat doar o sursa de promovare pentru Arafat, DSU negestionandu-le corespunzator.
In schimb, Bode a pretextat ca subiectul este unul „de cancan” si ca „nu intereseaza mai deloc opinia publica”. Cand a vazut ca interlocutorii insista, ministrul Bode s-a spalat pe maini, afirmand ca numirea lui Arafat la carma DSU s-a petrecut in 2014, nu in mandatul ministerial al lui Bode. In final, seful MAI a aruncat o fumigena, deplasand discutia dinspre Raed Arafat catre Departamentul pentru Situatii de Urgenta, ministrul laudand performantele acestei institutii.
Redam principalele schimburi de replici dintre ministrul Afacerilor Interne si deputati (vezi video):
„George Simion: Tema dezbaterii politice de astazi este domnul Raed Arafat. Vrem sa stim si noi ce sprijin politic are domnul Raed Arafat. Cine, din structurile statului roman, il tine in brate pe domnul Raed Arafat?
Vrem sa stim de ce domnul Raed Arafat nu coordoneaza structuri din cadrul Ministerului Sanatatii, de exemplu, pentru ca, probabil, suntem singura tara din Europa unde situatia epidemiologica a fost coordonata de la Ministerul Afacerilor Interne – de parca erau pregatiti domnii politisti din Romania sa aresteze virusul la comanda ministrului de Interne Vela si la comanda nemuritorului Arafat.
Exista dezbateri la nivel public care nu sunt asumate de catre partidele din coalitia de guvernamant. Ministrul Sanatatii spune una, si din partea cealalta este tacere: nu raspunde nici Raed Arafat, nu raspunde nici Partidul National Liberal (care trebuie sa ne spuna astazi), si UDMR trebuie sa ne spuna astazi, si PSD trebuie sa ne spuna astazi daca il tin sau nu il tin in brate pe acest om care aparent nu are sustinere politica. Pe Raed Arafat l-am vazut in posterele electorale ale domnului Victor-Viorel Ponta si stiu ca la un moment dat avea sustinere politica din partea lui Gabriel Oprea si din partea Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei. (...) Un partid-balama si un partid al sistemului, creat special pentru astfel de indivizi din statul roman, precum Raed Arafat.
Dar vrem sa stim cine ne conduce, de fapt. O tara intreaga a fost arestata pentru ca asa dispunea comandantul operatiunii. Comandantul operatiunii fuge la Curtea Constitutionala, in instantele de judecata, in Comisia pentru sanatate, unde l-am chemat, in comisiile parlamentare, in plenul Parlamentului, de orice urma de control, mai ceva decat Serviciul Roman de Informatii sau Serviciul de Informatii Externe. Nu stim daca vreunul din aceste servicii si-l asuma pe domnul Raed Arafat.
Asa ca sa spuna domnul ministru Bode, cu subiect si predicat, daca si-l asuma, sa spuna domnul ministru Bode ca asta a fost singura cale prin care am putut discuta calitatea oficiala pe care Raed Arafat o are in statul roman, daca este de acord sa il aiba ca secretar de stat pe acest individ numit Raed Arafat si sa spuna fiecare partid politic. USR e un partid nou, cu oameni noi in politica. In timpul guvernarii, la care ati participat si dumneavoastra, Raed Arafat a fost acolo. Avea sustinerea politica a USR-ului? Da sau nu? Inseamna ca, daca nu avea din partea USR-ului (o sa ne confirmati dumneavoastra), avea sustinerea politica din partea Partidului National Liberal. Face parte Raed Arafat din vreuna din filialele Partidului National Liberal?
Dumneavoastra, domnilor deputati, cand mergeti la cabinetele dumneavoastra parlamentare si in circumscriptii, cand va intreaba lumea de domnul Raed Arafat, ce spuneti despre el? Vi-l asumati? Sunteti de acord cu politicile pe care le-a avut in cazul situatiilor de urgenta, in cazul atator si atator accidente, in care a venit sa salveze situatia, dar de fapt a venit sa faca un PR? Inteleg ca nu politic, pentru ca dumnealui nu este un om politic si nu e asumat in acest sens.
Exista o decizie a unei instante din Romania. O sa veniti aici, la microfon, si o sa spuneti: 'Asta e un fake news'. A admis acea instanta de judecata – chiar si in fond – lipsa calitatii de reprezentant DSU a lui Raed Arafat, pentru ca Raed Arafat a fost pus in functie la Departamentul pentru Situatii de Urgenta, conform Monitorului Oficial, cand aceasta institutie nici macar nu era infiintata. Dar s-a infiintat Departamentul pentru Situatii de Urgenta cu dedicatie, si atunci intelegem. (...)
O singura intrebare si vreau sa vad daca in acest Parlament imi poate raspunde cineva.
De ce politica medicala a fost facuta de Ministerul de Interne in perioada pandemiei de coronavirus si in cate alte tari din Uniunea Europeana aveti cunostinta, domnule ministru Bode, ca pandemia a fost gestionata de o institutie cu atributii... o institutie militarizata, in fond si la urma urmei? Va multumesc. (...)
Lucian Bode: Domnule presedinte de sedinta, stimati colegi parlamentari, particip la aceasta dezbatere in semn de respect pentru Parlamentul Romaniei, fata de activitatea desfasurata de catre dumneavoastra, prin intermediul instrumentelor democratice de control parlamentar asupra Guvernului, dar mai ales fata de dumneavoastra, cei care imi sunteti colegi. Am asteptat, in schimb, ca subiectul dezbaterii sa fie unul serios si major, in ton cu vremurile pe care le traim. Am sperat sa nu fie unul de cancan si sa nu irosim timpul cu dezbateri care nu intereseaza mai deloc opinia publica.
Doamnelor si domnilor deputati de la AUR, ati adus in atentia opiniei publice un subiect care se afla la periferia agendei publice, un subiect de scandal care nu onoreaza deloc cea mai reprezentativa institutie a statului roman, care este Parlamentul. De altfel, cred ca asistam la o premiera in plenul Camerei Deputatilor. A fost solicitata o dezbatere despre o persoana si i se cere ministrului Afacerilor Interne sa se pronunte pe o speta care face obiectul unui dosar aflat pe rolul instantei de judecata. Mai mult: mi se cere sa dau explicatii despre o numire intr-o functie care nu s-a petrecut in mandatul meu, s-a petrecut, asa cum bine stiti, in urma cu opt ani.
Cred ca realizati cu totii absurdul si penibilul situatiei si sunt convins ca majoritatea dintre dumneavoastra nu rezoneaza cu acest mod de a face politica. Un demers politicianist, construit intr-un registru revansard si axat strict pe obtinerea unui eventual beneficiu de imagine. Un beneficiu mic, in opinia mea, egal cu zero.
Dragi colegi, cu totii am jurat pe Constitutie la preluarea mandatului si vreau sa cred ca acel juramant a insemnat ceva pentru noi, toti, nu doar pentru o parte dintre noi. Separatia puterilor in stat este un principiu constitutional de baza. Dar pentru unii se pare ca respectarea Constitutiei este doar facultativa. Puterea legislativa nu poate interfera cu puterea judecatoreasca, iar plenul Camerei Deputatilor nu este instanta de judecata.
Nu noi decidem aici daca o persoana este indreptatita sa ocupe o functie in statul roman. In situatia data, competenta de a se pronunta apartine instantei de judecata investite cu solutionarea unei astfel de cauze. Ma astept ca pentru liderii AUR sa nu fie suficienta nici macar o decizie definitiva si irevocabila a instantei care ar putea infirma decizia Curtii de Apel Alba Iulia, iar judecatorul sa fie chemat in Parlament pentru a-si explica solutia juridica.
In ceea ce priveste numirea secretarilor de stat, ABC-ul legislativ ne invata ca atat numirea, cat si eliberarea din functie a secretarilor de stat reprezinta atributul prim-ministrului. Iar in cazul de fata vorbim despre o numire in baza unei decizii din anul 2014 a prim-ministrului de atunci, completata de acte normative subsecvente care evidentiaza calitatea de sef al Departamentului pentru Situatii de Urgenta a domnului Raed Arafat. Astazi, domnul doctor Raed Arafat este numit expres ca sef al Departamentului pentru Situatii de Urgenta, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Interne. Cred ca nu persoana care ocupa temporar o functie in arhitectura statului roman trebuie sa ne preocupe asa de mult, ci mai degraba nivelul de pregatire profesionala a persoanei, modul de functionare a acelei institutii, rezultatele palpabile si impactul ei in societate si asupra vietilor noastre.
Ce lasam fiecare in urma este mult mai important decat discutia despre persoana in sine. Ma intreb, asadar: cand o sa reusim sa depasim abordarile superficiale si cand vom trece la urmatorul nivel de a intelege si de a face politica? As vrea sa nu ramana o intrebare retorica si sa actionam cat nu e prea tarziu. A devenit deja obositor acest fel de a face politica, obositor pentru cetateni deopotriva si descalificant pentru clasa politica.
Dragi colegi deputati, imi doresc ca acest moment de dezbatere politica sa aduca si un plus, sa nu ramana o ora pierduta din timpul nostru si al celor care ne urmaresc. De aceea, as vrea ca in a doua parte a interventiei mele sa va vorbesc despre activitatea Departamentului pentru Situatii de Urgenta, structura care are o contributie uriasa in societate si in vietile noastre. (...)
In cei opt ani de la infiintare, Departamentul pentru Situatii de Urgenta, ca parte integranta a Ministerului Afacerilor Interne, a demonstrat si continua, prin fiecare interventie, sa demonstreze, atat pe plan national, cat si pe plan international, ca acest sistem dedicat salvarii de vieti exceleaza si a reusit, in timp, sa se alinieze standardelor internationale. Acest fapt este confirmat de interesul altor state de a observa mecanismul de functionare a acestui sistem de management al situatiilor de urgenta si de a-l implementa in propria lor tara. Va multumesc. (...)
Dumitru Coarna: Eu o sa raman ancorat in tema si o sa spun ca tema este de actualitate si este o tema legitima. Doua lucruri ar trebui sa ne clarifice domnul ministru Bode: actul administrativ prin care domnul Raed Arafat a fost numit in functia de secretar de stat, din 2014, la zi (daca exista, pentru ca o instanta in fond ne spune ca nu exista); si doi: din perspectiva profesionala – daca privim din muntii Apuseni, Colectiv si douasprezece spitale care au ars –, este exclusiv competenta Departamentului pentru Situatii de Urgenta?
Au murit peste 100 de oameni. Daca asta inseamna profesionist in fruntea Departamentului pentru Situatii de Urgenta, sa vina, sa contabilizeze mortii, sa caute scuze si sa abuzeze, daca vreti, poporul roman, in ultimii doi ani, prin decizii care au fost declarate rand pe rand ca fiind neconstitutionale... Domnul Arafat vorbea despre Constitutie ca despre, nu stiu... ceva... o carte pe care probabil dumnealui nu a citit-o. Asta cred ca este tema legitima.
Domnule ministru, numarul actului administrativ prin care a fost numit si daca dumneavoastra considerati ca cei 100 de morti justifica mentinerea in functie a domnului Raed Arafat. Multumesc. (…)
Lucian Bode: Domnule presedinte de sedinta, distinsi colegi, mi-am notat 19 intrebari. Niciuna nu are legatura cu tema pentru care m-ati invitat astazi aici.
George Simion (din sala): E intrebarea mea!
Lucian Bode: Dar pentru cei care, totusi, au ridicat cateva teme importante pentru Romania...
George Simion (din sala): Vorbiti despre Raed Arafat!
Lucian Bode: ...precum raportul Departamentului de Stat al Statelor Unite, cu siguranta este o tema...
George Simion (din sala): Raed Arafat!
Vasile Suciu: Domnule Simion, cum mi-am oprit colegul din grupul parlamentar, asa va opresc si pe dumneavoastra! Domnule Simion!
Lucian Bode: ...cu siguranta este o tema importanta pentru Romania. Ma surprinde ca un fost ministru (n.r. Stelian Ion, fost ministru USR al Justitiei) vine la tribuna Parlamentului si spune neadevaruri de aici, in ideea ca ar putea castiga un pic de simpatie politica. Nu castigati, domnule ministru, nimic, spunand neadevaruri de aici despre politia judiciara si despre alte lucruri pe care impreuna le-am gestionat in Guvernul Romaniei.
George Simion (din sala): Raed Arafat! Vorbiti despre Raed Arafat!
Lucian Bode: Asadar, pentru a nu pierde aceasta zi, o sa vorbesc despre Raed Arafat si despre Departamentul pentru Situatii de Urgenta.
George Simion (din sala): Asa!
Lucian Bode: DSU este una dintre structurile-etalon ale Ministerului Afacerilor Interne la capitolul 'Atrageri fonduri europene'. Peste 400 de milioane de euro, bani europeni nerambursabili, atrasi de catre Departamentul de Stat, Departamentul pentru Situatii de Urgenta.
Pentru a intelege complexitatea acestui sistem integrat si eforturile depuse in executarea misiunilor de salvare de vieti: DSU, prin structurile sale, coordoneaza, in 2021 doar, urmatoarele activitati: peste 586.000 de interventii ale Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, din care 442.000 cazuri de acordare asistenta medicala de urgenta SMURD; 3.760 de misiuni SMURD ale Inspectoratului General de Aviatie; 5.759 ore de zbor; peste 3,5 milioane de interventii ale serviciilor publice de ambulanta; peste 3,4 milioane prezentari in UPU; 7.148 de interventii Salvamont.
In spatele acestor milioane de interventii, in decursul unui an, sunt semeni de-ai nostri care au primit din partea salvatorilor o noua sansa la viata. DSU, prin activitatea sa, a facut parte constant si la un nivel foarte ridicat de implicare din viata noastra. Ma refer in special la cei doi ani de pandemie.
Iar acum, prin conflictul militar de la granitele Romaniei, este din nou varful de lance pe linia lor de competenta, care vizeaza gestionarea crizei umanitare generate de agresiunea militara abuziva a Rusiei impotriva Ucrainei. Printre actiunile de protectie civila derulate in ultima perioada amintesc operationalizarea centrelor de tranzit pentru refugiati, cele 15 centre, din cele 39, cu peste 1.300 de locatii de cazare, operationalizate, cu o capacitate de peste 50.000 de persoane.
De asemenea, DSU a facilitat realizarea culoarelor verzi. Extrem de importante in fluidizarea fluxului de persoane refugiate, stramutate pe teritoriul tarii noastre.
Dan Tanasa (din sala): Zi de Raed Arafat! Nu mai citi de pe hartii! Vorbeste liber!
Lucian Bode: Dragi colegi, pe final de dezbatere insist sa ne concentram atentia asupra lucrurilor care conteaza si cred ca ceea ce conteaza cu adevarat este performanta institutionala. (Vociferari.)
Din pacate, pe fondul necunoasterii, apar voci ratacite care contesta si blameaza un om, si odata cu el un intreg sistem de urgenta. Asta nu face decat sa slabeasca o institutie a statului si sa o vulnerabilizeze, intr-un context geopolitic dificil, expunandu-ne inutil unor riscuri in plina criza de securitate.
Dan Tanasa (din sala): Raed Arafat se pricepe si la razboaie acum?!
Lucian Bode: De aceea, imi doresc ca noi toti din aceasta sala sa fim constienti ca in aceste timpuri este nevoie de solidaritate si de unitate, de responsabilitate si asumare, nu de discutii sterile si mesaje de ura si de dezbinare. Vreau sa va asigur, dragi colegi, ca Departamentul pentru Situatii de Urgenta va ramane aceeasi institutie puternic ancorata in...
Dan Tanasa (din sala): Nu a zis nimeni de departament! Zi de Raed Arafat!
Lucian Bode: ...comunitate, pe care romanii se pot baza in cele mai dificile momente ale istoriei. Si-a construit acest statut solid in timp, Romania devenind un furnizor de siguranta atat pentru cetatenii sai, cat si pentru partenerii internationali.
Voci de la AUR: Ceausescu, pace!
Lucian Bode: Ne aflam in Saptamana Patimilor si ceea ce transmitem romanilor este definitoriu pentru noi, cei din clasa politica.
Voci de la AUR: Ceausescu, pace!
Dan Tanasa (din sala): Raspunde la intrebare, nu mai citi de pe hartii!
Lucian Bode: Sa avem cu totii intelepciunea si maturitatea necesara sa implinim asteptarile romanilor! Va doresc tuturor sarbatori cu bine, in pace, intelegere si armonie. Va multumesc. (...)
Dan Tanasa (din sala): Oricine poate sa citeasca!”
sursa foto: Agerpres
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Alexia 21 April 2022 15:08 +90
# nae din dealul feleacului 21 April 2022 19:46 +114
# ZC 21 April 2022 20:07 +126
# DODI 21 April 2022 20:40 +178
# maxtor 22 April 2022 11:12 +1