18 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt

CANDIDAT LA CSM – Judecatoarea Dana Girbovan, de la Curtea de Apel Cluj: „Am o componenta de comunicare publica si o forta de persuasiune ce ar putea ajuta CSM in acest moment!”

Scris de: Adina A. STANCU - Razvan SAVALIUC | pdf | print

19 June 2011 13:15
Vizualizari: 18188

Este o fire vesela si comunicativa. Si implicata in mai multe asociatii profesionale ale magistratilor care au monitorizat in ultimii ani Justitia, cea mai importanta fiind UNJR. Judecatoarea Dana Cristina Girbovan (foto) de la Sectia civila a Curtii de Apel Cluj candideaza la alegerile de luna aceasta pentru CSM, pentru locul rezervat judecatorilor de la curtile de apel. Dana Girbovan este fara indoiala un candidat controversat, o aparitie inedita in alegerile pentru CSM, in care nu s-a sfiit sa conteste anumite candidaturi pe care le-a considerat nelegale. Gestul i-a atras simpatii si antipatii deopotriva, iar la votul din 24 iunie 2011 se va vedea daca apartenenta sa la grupul „celor trei muschetari” din CSM va contabiliza insucesele acestora din primele sase luni de mandat. In unele cercuri, persoane avizate sustin ca fara implicarea Danei Girbovan in campania electorala de anul trecut, „cei trei muschetari” nu ar fi reusit victoria pe care au repurtat-o. Nascuta la 3 septembrie 1978, Judecatoarea Dana Girbovan este casatorita si are doi copii. A absolvit in 2000 Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, precum si Institutul National al Magistraturii. Si-a inceput cariera de judecator de scaun la Judecatoria Zalau in 2001, ca stagiar. A promovat, rand pe rand, la Judecatoria Oradea, apoi la Tribunalul Bihor, iar din noiembrie 2008 si pana in prezent este judecator la Curtea de Apel Cluj. Nu a detinut functii de conducere in sistem, dar a condus Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania in perioada iulie 2007 – iulie 2010. Atat in UNJR, cat si in SoJust (in care a fost membra pana in 2008) i-a avut colegi pe judecatorii Horatius Dumbrava, Adrian Neacsu si Cristi Danilet, care azi sunt in CSM. Dana Garbovan este si membru in consiliul director al Asociatiei Magistratilor Europeni pentru Democratie si Libertati (MEDEL) din februarie 2010 si pana in prezent. Prezentam in continuarea interviul acordat pentru Lumeajustitiei.ro de judecatoarea Dana Girbovan.


Proveniti din grupul de magistrati care a repurtat o mare victorie la alegerile CSM de anul trecut (judecatorii Dumbrava, Danilet si Neascu). Cu toate acestea, opinia noastra este ca noul CSM, care a fost votat pe fondul multor sperante si asteptari, nu a realizat mare lucru din promisiunile facute in campania electorala. Ce credeti ca veti putea aduce in plus, daca veti fi aleasa in CSM alaturi de grupul dvs fata de ceea ce s-a realizat din ianuarie 2011 si pana in prezent?

Inainte de a raspunde punctual intrebarii dumneavoastra, as vrea sa fac o precizare. Eu fac parte dintr-un grup de magistrati constituiti intr-o asociatie numita Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania. Ceea ce ne uneste este impartasirea valorilor justitiei si cu o viziune comuna privind calea ce trebuie urmata. Domnii judecatori Horatiu Dumbrava si Adrian Neacsu s-au retras din UNJR in vara anului 2009, iar domnul judecator Cristi Danilet a fost membru UNJR pana dupa validarea sa ca membru CSM. Am lucrat pe multe proiecte vizand justitia impreuna cu cei trei colegi, de cele mai multe ori cu succes. Acesta nu ne-a impiedicat insa sa abordam diferit campania privind alegerile pentru CSM. Cei trei au candidat ca o echipa, propunand electoratului un proiect comun. Eu am candidat cu un proiect propriu, ce reflecta viziunea mea personala asupra obiectivelor pe care le-as urmari in CSM, viziune ce exprima in special experienta dobandita in perioada in care am condus UNJR. Din campania electorala, in special cea de anul trecut, s-a desprins insa un fond comun de idei, proiectele majoritatii candidatilor reliefand in esenta – in mod de altfel deloc surprinzator – problemele fundamentale ale sistemului. Revenind la intrebarea dumneavoastra, cred ca as putea contribui la indeplinirea de catre CSM a rolului sau prin determinare, am invatat in ultimii ani sa reactionez curajos, ferm si rapid atunci cand situatia o cere, dar si sa construiesc si sa pun in aplicare cu rabdare strategii pe termen mediu si lung, pentru probleme ce nu pot fi rezolvate peste noapte. In plus, am o componenta de comunicare publica si o forta de persuasiune ce ar putea ajuta Consiliul Superior al Magistraturii in acest moment.

Ati fost judecatorul care a contestat legalitatea celui de-al doilea mandat de membru in CSM in cazul magistratilor Lidia Barbulescu, Dan Lupascu si Dan Chiujdea, pe care Curtea Constitutionala i-a invalidat. In ce stadiu se afla contestatiile dvs si ce solutii s-au dat in aceste dosare?

In dosarul privind contestatia impotriva deciziei Colegiului Electoral Local al Curtii de Apel Bucuresti privind admiterea candidaturii domnului Dan Lupascu s-a pronuntat o hotarare de admitere in prima instanta a contestatiei de catre Tribunalul Bucuresti. Recursul a fost stramutat la Curtea de Apel Constanta, unde este inca pe rolul acestei instante. Al doilea dosar priveste contestatia impotriva hotararii Plenului CSM si vizeaza candidatura celor trei magistrati amintiti de dumneavoastra. Dosarul a fost stramutat la Curtea de Apel Suceava. Intrucat inainte de dezbaterea pe fond a cauzei a fost pronuntata decizia Curtii Constitutionale, fata de efectele obligatorii erga omnes ale acestei decizii, am renuntat la judecarea cauzei, instanta luand act de aceasta renuntare. Recursul formulat de catre doamna judecator Lidia Barbulescu, domnul judecator Dan Lupascu si domnul procuror Dan Chiujdea se afla pe rolul inaltei Curti de Casatie si Justitie, avand termen pe 21 septembrie 2011. In final, doresc - asa cum am facut-o si in cadrul altor interviuri - sa arat ca am luat decizia de a contesta candidaturile fostilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii dintr-un motiv simplu, dar peste care nu am putut trece. In opinia mea, legea fusese incalcata. Iar pentru un judecator, legea este nu doar singura sa limita, ci ratiunea pentru care exista. El este cel chemat sa constate si sa sanctioneze incalcarea legii si sa dispuna restabilirea legalitatii, cu respectarea normelor si a procedurilor pe care tot legea le contureaza. A fost singura cale pentru apararea unui principiu fundamental pentru mine, una ce a exclus orice aprecieri cu caracter subiectiv. Regret insa ca nu instantele de judecata au fost cele care au transat aceasta problema inainte de finalizarea procesului elecoral.

Ce pozitie aveti in prezent in UNJR, cati membri are aceasta asociatie si de ce credeti ca CSM a avizat acordarea statutului de organizatie de interes public formatiunii a carui presedinte ati fost? Cumva datorita sustinerii reciproce in campania electroala pentru CSM?

In prezent sunt membru in comitetul director al UNJR, organ de conducere al asociatiei format din sapte membri. UNJR cuprinde doua asociatii ale judecatorilor – Asociatia pentru Apararea Drepturilor si Independentei Judecatorilor si Asociatia Profesionala a Judecatorilor Alba – precum si un numar de aproximativ 100 de membri cu titlu individual. Sunt ferm convinsa ca avizarea acordarii statutului de utilitate publica asociatiei nu are nici o legatura cu supozitia cuprinsa in intrebarea dumneavoastra. Sunt cel putin trei considerente care justifica aceasta certitudine: in primul rand, cei trei colegi nu au nici o datorie fata de UNJR; in al doilea rand, avizul a fost votat cu o majoritate larga si, in al treilea rand, activitatea UNJR este suficient de substantiala pentru a justifica statutul de utilitate publica. Asa cum am aratat, cei trei colegi au ales o campanie proprie, fara vreun sprijin direct sau indirect al UNJR. A fost campania lor ca echipa si succesul ei se datoreaza exclusiv increderii acordate de catre colegii care i-au votat. Ca atare, nu au nici un fel de datorie fata de UNJR. In al doilea rand, faptul ca avizul a fost dat cu un numar net superior votului celor trei este si el este un element important pentru inlaturarea oricaror speculatii. Nu cred ca in mod obiectiv cineva poate nega implicarea UNJR in tot ceea ce a insemnat rezolvarea problemelor justitiei, incepand de la participarea la dezbaterea proiectelor de legi, continuand cu demersuri constant sustinute in problematica salarizarii, a eficientizarii actului de justitie, a recrutarii si promovarii magistratilor si pana la evenimente internationale, unde am abordat ferm probleme sensibile ale sistemului: statutul procurorilor, relatia cu presa, lustratia sau implicarea serviciilor secrete in justitie.

Care sunt prioritatile din proiectul dvs. de candidat la CSM, ce aduce el in plus si cum credeti ca odata ajunsa in CSM veti putea pune in practica prioritatile dvs in conditiile in veti avea un singur vot?

Prioritatile mele sunt legate de prioritatile sistemului, in prezent tot mai des dezbatute in spatiul public: a) raspunderea magistratilor – care trebuie sa raspunda unor exigente fundamentale: pastrarea echilibrului binomului responsabilitate - independenta si includerea raspunderii magistratilor intr-o viziune mai larga a raspunderii individuale a tuturor membrilor celor trei puteri, pentru a avea intr-adevar eficienta fata de ceea ce toate cele trei puteri datoreaza societatii si statului de drept; b) rezolvarea dezechilibrului dintre numarul de dosare si numarul de judecatori – unde cred ca trebuie actionat pe doua paliere, unul care sa aiba ca obiectiv redimensionarea schemelor de personal si un altul care sa urmareasca scaderea numarului de dosare de pe rolul instantelor; c) evaluarea judecatorilor – pentru a asigura identificarea si corectarea vulnerabilitatilor legate de necorespunderea profesionala; d) pregatirea sistemului pentru intrarea in vigoare a noilor coduri; e) modalitatea de numire a judecatorilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie – fata de care imi mentin punctul de vedere exprimat in proiect. Un singur vot din nouasprezece este slabiciunea si puterea fiecarui membru al Consiliului. Apreciez ca slabiciunea votului singular se transforma intotdeauna intr-o putere multiplicata, atunci cand calea comunicarii deschise si tolerante este urmata de catre fiecare dintre noi.

Lumeajustitiei.ro a prezentat in urma cu mai multe luni un set de imagini de la o petrecere a dvs cu actualii membri ai CSM Horatius Dumbrava, Cristi Danilet, Adrian Neacsu si altii. Cum comentati evenimentul? A fost el unul de natura sa puna la indoiala imaginea si credibilitatea participantilor la petrecere?

Imaginile sunt de la o petrecere privata din ianuarie 2008, intr-o pensiune inchiriata in totalitate pentru intalnire. Imi amintesc perfect evenimentul, pentru ca sarbatoream ziua de nastere a unui coleg american, pe care l-am ajutat in colectarea datelor pentru un studiu privind justitia. A fost o petrecere reusita, apreciind-o in termenii comuni, adica am cantat, am dansat, am ras si ne-am bucurat de o seara frumoasa. Daca trecem de pragul ipocriziei, nu cred ca aceste fotografii pot pune la indoiala valori precum imaginea si credibilitatea participantilor, nedepasindu-se in vreun fel pragul decentei. Pozele au fost insa destinate uzului privat si o regula de bun simt te obliga sa nu le faci publice fara acordul celor vizati. Aceasta ca o apreciere generala si de principiu.

Presedintele CSM, Horatius Dumbrava, a clamat de curand excelentele relatii pe care Consiliul le are cu Ministerul Justitiei. Cu toate acestea, la MJ se pregateste o lege a raspunderii magistratilor care nemultumeste multi procurori si judecatori. Sunteti de parere ca exista relatia excelenta de care vorbea seful CSM? Dar despre ordonanta de urgenta privind promovarea la Inalta Curte ce opinie aveti?

Nu pot decat sa apreciez o relatie buna intre CSM si Ministerul Justitiei. O relatie excelenta este cu atat mai buna, cu singura conditie ca rezultatele acesteia sa aiba efecte benefice pentru sistem si sa nu se transforme, bineinteles, in subordonare. Un stat de drept se bazeaza nu doar pe separatia dintre puteri, ci si pe colaborarea si controlul reciproc dintre acestea. In mod special in domeniul justitiei, unde competentele sunt impartite intre CSM si MJ, colaborarea transparenta si loiala dintre cele doua institutii este esentiala pentru rezolvarea unor probleme cronice ale sistemului – resursele umane au devenit un exemplu clasic in acest sens. Pe scurt despre proiectul raspunderii disciplinare aflat pe site-ul MJ: extinderea abaterilor disciplinare la activitatea de judecata si modul de motivare – ultimul fiind de altfel un criteriu ce tine de evaluare, nu de sanctionare – precum si instituirea ca titular al actiunii disciplinare a ministrului justitiei constituie interventii legislative ce trec de limita responsabilitatii, intrand in sfera independentei judecatorului, fara de care nu exista proces echitabil. Sper ca dezbaterile pe marginea acestui proiect vor convinge ministerul justitiei de acest pericol care pentru mine este evident, cu atat mai mult cu cat sunt si elemente pozitive in proiect, in special cel legat de cresterea independentei Inspectiei Judiciare. Pana atunci insa, CSM trebuie sa consulte de urgenta corpul magistratilor in aceasta problema fundamentala, pentru ca forta sa consta in puterea celor pe care ii reprezinta. In ceea ce priveste ordonanta de urgenta, m-am opus mereu intervenirii in acest mod in domeniul legilor organice, cu precadere a celor privind justitia. Regret ca pozitia Inaltei Curti a blocat proiectul de lege in Parlament. Am urmarit cu atentie inregistrarea dezbaterilor din comisia juridica a Camerei Deputatilor. Unul dintre reprezentantii Inaltei Curti de Casatie si Justitie a subliniat in mod repetat ca ICCJ este varful autoritatii judecatoresti. Imi permit sa am categoric o alta opinie. ICCJ este varful puterii judecatoresti, o chestiune fundamental diferita. ICCJ nu are si nici nu trebuie sa aiba vreun rol de decizie in privinta carierei judecatorilor, acest atribut revenind exclusiv Consiliului Superior al Magistraturii. Este o reglementare constitutionala cat se poate de clara si bine fundamentata. Revenind la blocajul existent, constat ca viziunea in Camera Deputatilor s-a schimbat si se indreapta spre concurs ca modalitate de selectie. O solutie agreata in mod covarsitor de judecatorii consultati asupra problemei in vara anului trecut, cu singura mentiune ca acest tip de examinare trebuie sa asigure verificarea cunostintelor profesionale la nivel de viziune, si nu de absolvent de facultate. In plus, el trebuie corelat cu alte instrumente care sa reliefeze componentele de integritate, motivatie si rezistenta la presiune ale candidatilor.

Daca ar fi sa-i acordati actualului presedinte al CSM o nota de la 1 la 10 pentru primele sase luni de mandat, ce nota i-ati da si cum apreciati/criticati prestatia acestuia in functie de nota acordata?

O apreciere pertinenta si corecta se face la sfarsitul mandatului, nu la jumatatea lui. In acel moment vom lua proiectul domnului presedinte si vom vedea ce s-a realizat si ce nu s-a realizat din ceea ce acesta si-a propus, ce a fost bine si ce a fost rau pentru sistem. Fiti sigur ca aceasta evaluare va fi facuta. Pana atunci, ori de cate ori membrii CSM vor actiona in mod gresit, UNJR va reactiona, asa cum a facut-o mereu. Pozitia noastra fata de numirile la ICCJ este o dovada in acest sens.

Ii aveti ca adversari la alegerile din 24 iunie 2011, pe palierul curtilor de apel, pe judecatorii Alina Ghica si Mihai Viorel Tudoran. De ce credeti ca meritati sa castigati in fata contracandidatilor enumerati. Ce atuuri aveti in plus? De ce ati fi dvs cea potrivita si ceilalti nu?

Intai de toate, vreau sa ii salut si sa ii felicit. Le-am studiat proiectele si cv-urile si am toata credinta ca sunt niste foarte buni profesionisti. In plus, si-au asumat candidatura pentru CSM, o pozitie deloc usoara si care dovedeste o implicare personala serioasa, necesara reformarii sistemului. Imi pare sincer rau ca nu au facut acest lucru mai multi dintre noi. Ma gandesc ca am in plus fata de colegii mei o experienta lunga in ceea ce inseamna lupta pentru o justitie eficienta si respectata. Cred ca respectul si demnitatea sunt valori care trebuie castigate, si nu pretinse, iar toata activitatea mea de pana acum a fost dedicata si acestor valori. Am dovedit ca sunt suficient de puternica, am destula rabdare si determinare pentru a-mi duce proiectele la bun sfarsit. Nu imi este teama sa imi asum riscurile unor decizii chiar daca acestea sunt incomode si ma pot afecta la nivel personal, daca rezultatul este unul pozitiv pentru sistem.

Sunteti un magistrat care ati militat si miltati in continuare in anumite ONG-uri. Enumerati va rog ONG-urile din care ati facut sau faceti parte si, in cazul in care veti fi aleasa in CSM, veti continua legatura cu aceste organizatii sau va veti suspenda/demisiona din ele asa cum au procedat “cei trei muschetari”? Daca o veti face, de ce credeti ca e necesar ca un membru al CSM sa nu fie membru al vreunui ONG?

Singurele organizatii din care fac parte sunt organizatii profesionale, si anume UNJR si MEDEL. In perioada 2006-2008 am fost membru Sojust, m-am retras in momentul in care viziunea mea – pe anumite paliere – nu a mai corespuns cu cea a asociatiei. Asa cum am mentionat, sunt membra in asociatii profesionale si nu cred ca exista un motiv pentru a-mi da demisia din acestea. Sigur, voi renunta la orice functii ce implica puterea de decizie, dar nu voi renunta la calitatea de membru. Asociatiile profesionale urmaresc si ele protejarea independentei justitiei si nu au nici un alt scop ce m-ar putea pune in vreun conflict de interes. Bineinteles, daca vreodata, prin exceptie, se va pune problema conflictului de interese, ma voi abtine de la vot. Dar, inca o data, situatiile de exceptie nu justifica retragerea mea din asociatie. Din punctul meu de vedere este o chestiune de transparenta si consecventa pe care eu personal mi-o asum.

Ce parerea aveti despre viitoarea Constitutie, care vrea sa mareasca numarul membrilor societatii civile in CSM de la 2, la 6? Este oportun? Exista cumva riscul ca numirile reprezentantilor societatii civile sa fie politice si de aici sa se ajunga la un control al altei puteri in stat asupra puterii judecatoresti?

Voi da un raspuns pe care l-am dat de fiecare data cand am fost intrebata asupra acestui aspect. Propunerea inaintata de institutia prezidentiala in acest sens nu poate fi in nici un caz acceptata, implicand in fapt un control politic real asupra Consiliului. De aceea, pe aceasta tema, se impune o pozitie institutionala a C.S.M., care trebuie exprimata public si ferm, ca o voce a intregului sistem. Independenta justitiei este o valoare fundamentala in orice stat de drept si nu poate fi subiect al vreunei negocieri. Apoi, numarului crescut al reprezentantilor societatii civile i se adauga, mai grav, modalitatea de numire a acestora, o modalitate exclusiv politica, ce denatureaza rolul pe care acesti reprezentanti ar trebui sa il aiba in Consiliu si contravine tuturor recomandarilor europene in materie. Mai mult, numarul procurorilor egal cu cel al judecatorilor incalca nu doar principiul reprezentativitatii ci ascunde, mult mai periculos, aceeasi tendinta de control asupra consiliului, in conditiile in care aceasta propunere nu este dublata de o reglementare noua a statutului constitutional al procurorilor in vederea consolidarii independentei acestora ca magistrati, ci dimpotriva acestia raman in continuare sub autoritatea Ministrului Justitiei. In schimb, Ministrul Justitiei ramane in continuare membru de drept al Consiliului, in pofida faptului ca exprima in mod natural si firesc vointa politica a partidelor aflate la un moment dat la guvernare. Probabil ca unele dintre aceste argumente au stat si la baza recentei decizii a CCR care a dat un aviz consultativ negativ acestei propuneri de modificare a legii fundamentale.

Ce mesaj le transmiteti la final colegilor de la care asteptati sa va dea votul?

Multumesc tuturor colegilor, indiferent de alegerea pe care in final fiecare o va avea. Participarea la aceasta campanie a fost pentru mine o lectie extrem de bogata in continut si multumesc fiecaruia dintre ei pentru ideile, criticile si sugestiile oferite. Am dobandit maturitate si o viziune mult mai asezata asupra sistemului si a asteptarilor pe care judecatorii le au de la cei care ii reprezinta. Iin final, le doresc fiecaruia dintre ei ceea ce imi doresc si mie: un Consiliu Superior al Magistraturii integru si determinat, un consiliu suficient de puternic pentru a-si indeplini atributiile ce ii revin potrivit Constitutiei si legii dar, mai ales, un consiliu capabil de a-si realiza menirea de aparator al independentei justitiei.

* Cititi aici proiectul de candidat la CSM al judecatoarei Dana Cristina Girbovan!

 

 

 

Comentarii

# Pintea date 19 June 2011 13:32 +11

De ce nu ne spune madam Garbovan ca nu vrea cu niciun chip sa-i critice pe pretenarii ei de la c.s.m. Dumbrava si Danilet? Ca au fost tovarasi de o.n.g. si de petreceri. Si se mai petreceri frate!!!!Ou sont les temps d'autant? :D

# PLOUA CU ASTIA CERE NU NE REPREZINTA date 19 June 2011 18:57 0

:cry: ploua cu vorbe din gura lu astia care nu suntem noi, ei sunt circa 5000 iar noi douajdemilioane; oare cand va cuvanta nevasta psd corina, si va explica avatarurile? dar pe domnul maican, dinuica, melnic, iorgulescu, andreica -- astia care ar trebui sa ne reprezinte, pe astia putem sa-i auzim ori cenzura este prea puternica? (cenzura noastra fiindca suntem .... si lingai si slugile alora care dicteaza - in loc de democratie)

# carmen date 21 June 2011 19:19 0

Si asta n-ar fi nimic, daca ceilalti s-ar fi dovedit in regula. Mai ales Vasilica. De spectacol ne-am saturat, am fi dorit altceva. Cum exista prezumtia ca cine se aseamana se aduna, cred ca am vazut destul.

# voma alcoolica date 19 June 2011 13:52 +12

Nu ai nici o "forta de persuasiune" si nici o componenta de comunicare publica (o componenta in tine? sau a ta?), esti o simpla analfabeta ajunsa judecatoare din pura conjunctura si promovata de cheflii ca tine, de care e plina magistratura. Esti o alcoolica penibila, nu stii nimic profesional, ai o exprimare de tampita si o sa o iei din nou in freza ta baieteasca iesind iarasi ultima la vot. Ai un sot penibil si alcoolic, si nu gasesc nimic in legatura cu tine care sa nu tipe "penibil". Nu mai pacalesti pe nimeni si o sa iesi ultima!

# the_punisher date 19 June 2011 19:21 -10

Ma boule si prostule cred ca tu esti un analfabet.Te-ai nascut intr-o halta de tren si acuma te crezi in gara..ratatule!

# Te-am dat la disparuti The punisher date 19 June 2011 19:32 +9

nu ca ar fi fost vreo pierdere dar riscam sa uitam cum vorbesc mitocanii.

# E afiliata puterii portocalii la fel ca amicii ei. date 19 June 2011 13:55 +10

Ar fi trebuit sa ne spuna de ce nu a asteptat un verdict in justitie pe tema legalitatii alegerilor si a apelat la Basescu sa o sprijine, care ne suprima zi de zi independenta?!

# Suntem satui de miniciunile garboviste date 19 June 2011 13:57 +16

si de aburii de alcool, de dezmat public si ardelenii lui Boc.

# CONTEAZA CEEA CE SPUNE date 19 June 2011 19:12 -8

:-) IMPORTANT E CEEA CE SPUNE! (dar si ceea ce face)

# Ghita date 19 June 2011 19:23 -8

Ardelenii ti-o dau la popou fraiere!!!

# Stai jos Ghita date 19 June 2011 19:35 +7

daca numai atata poti sa boncai! Ia-l pe Boc si pe ceilalti ardeleni neaosi (Dumbrava, Garbovan, Daniletu,) ca v-ati facut numarul de circ!

# Ghita aici nu-i de tine date 19 June 2011 19:47 +10

du-te pe forumul lui Dumbrava. Acolo se injura, se scuipa. Te vei simti in elementul tau.

# vasile date 20 June 2011 09:27 -1


Citeza pe Stai jos Ghita
daca numai atata poti sa boncai! Ia-l pe Boc si pe ceilalti ardeleni neaosi (Dumbrava, Garbovan, Daniletu,) ca v-ati facut numarul de circ!
Danilet nu e ardelean. Ce bou esti...

# Candidata care dispretuieste judecatorii date 19 June 2011 14:02 +9

Garbovan vrea acum sa ajunga in CSM. Sustine public ca trebuie sa raspunda material, ca justitia din Romania nu e credibila, ca avem nevoie sa fim monitorizati. Mai vreti? Votati-o.

# Vrajitoarea date 19 June 2011 14:02 +9

Forta de persuasiune va trebui sa o folosesti pentru a-i duce la dezalcoolizare, iar despre scolarizare nu poate fi vorba la varsta lor. Oricum, va trebui sa faci o magie pentru asta sau este doar o vrajeala cum au fost si cele anterioare. Cu toata forta de care vorbesti, pe mine nu ai reusit sa ma convingi.

# Ne-a ajuns! Suntem satui date 19 June 2011 14:14 +8

Chiar trebuie sa te sustina ONG-urile lui Macovei ca sa te angajezi intr-un proiect? Judecatorii sunt chemati sa aleaga intre ipocrizie si drumul cel bun pentru ei. Atat Girbovan cat si amicii ei au fost sustinuti financiar in campania electorala de fundatii straine intereselor justitiei.

# Nici la Cluj nu are sustinere date 19 June 2011 14:17 +9

lumea s-a mai desteptat in ce-i priveste

# Deontologia date 19 June 2011 14:20 +10

se aplica selectiv. In opinia candidatei in spatiul public ea si amicii ei pot face orice. Dar numai ei. Alti judecatori care apar in ipostaze susceptibile de indoieli trebuie sanctionati. Deontolgic si etic.

# Un alegator hotarat date 19 June 2011 14:21 +11

La Curtea de Apel Cluj are cel mult o tremie din voturi. Colegii mei au inteles cine este fata si cine este in spatele ei.

# Clujul era pe vremuri vestit pentru .... ! date 19 June 2011 19:16 -4

;-) Clujul este in schimbare, poate ca si G are un merit; pe vremuri nu exista condamnare la accident: erau toate caz fo.

# Observator date 19 June 2011 14:25 +6

Vad ca tot mai multa lume ii acuza de legaturi cu puterea. Pentru ca e prea evident. Candidata Garbovan e in aceeasi barca. Asta ne mai lipseste.

# Forta de persuasiune la pahar date 19 June 2011 14:27 +6

ca altfel nu se vede nicio isprava.

# Persuasiune si atat! date 19 June 2011 14:37 +5

in rest, tot ce au facut acesti judecatori care au "militat" in asociatii a fost pentru a se promova pe ei. Niciodata interesele justitiei. Dana Girbovan a sustinut la Bruxelles ca tebuie sa fim monitorizati pe justitie. Ca justitia nu e credibila. Ce cauta in aceste alegeri?

# georgel date 20 June 2011 15:01 +3

pai nu sunt 4 gipane la CSM? plus ca muschetarii au nevoie de companie la petreceri

# Dana si Danilet farsa comunicarii date 19 June 2011 14:46 +8

Unul in slapi la tejghea cu robele, cealalta despre cat de neispraviti sunt judecatorii romani in care a spus ca nu are incredere. Avem nevoie de altceva. De echilibru. Destul a fost coborata imaginea CSM incat ti-e rusina ca te reprezinta. Dumbrava abia aticuleaza cate un cuvant la 5 min. Si acela, de slava la adresa lui Predoiu. Dana apeleaza la Basescu in loc sa apeleze la justitie. Despre ce vorbim?

# Garbovan la CAB date 19 June 2011 14:56 +6

joi, 16 iunie. Dupa modelul "Tudoran" a impartit pliante batand la usa a catorva judecatori. Nu a avut curajul sa se expuna unei dezbateri! Erau multe de lamurit. Atat din proiect cat si din activitatea ei binecunoscuta. Multi colegi se asteptau sa ii vada forta "comunicarii" si sa lamureasca niste chestiuni incurcate din activitatea ei. Cu sponsorizarile campaniilor ei, cu bocetele facute lui Basescu, cu dorinta ei de a fi monitorizata justitia. Dar n-a avut aceasta putere de a se expune. A lasat pliante si a fugit. Probabil ca amintirea dezbaterii de anul trecut...

# Confruntarea cu Alina Ghica date 19 June 2011 15:01 +8

ar fi transat definitiv lucrurile. Si nu in avantajul Danei. Le-am vazut pe amandoua. E un plus de argumente in favoarea Alinei (consecventa, respectul pentru colegii judecatori, franchetea si o anume naturalete in felul ei de-a fi). Pacat ca n-a avut loc.

# Neconvingator date 19 June 2011 15:26 +9

La CAB Danuta s-a scuzat ca nu si-a putut face o campanie adevarata, in realitate evitand bineinteles confruntarea cu Alina Ghica, dar si o intalnire cu judecatorii curtii. Aceasta este componenta de comunicare publica, minciuna? Alina Ghica a fost la Cluj si a avut o astfel de intalnire cu judecatorii. Asta inseamna curaj si responsabilitate.

# antigarbovan date 19 June 2011 23:03 -6

Se spune ca pe la CAB aceia care acum posteaza sub te miri ce porecle pe aici au stat cu nasul in dosare si nu prea au indraznit sa ridice ochii sa se uite in ochii "Danutei", asa ca de tipat aiurea si de jignit pe luju e cel mai simplu lucru. Am vazut si postari de genul "as fi intrebat-o.." Si cine v-a oprit sa o intrebati? Lasitatea? Iar Curtea de Apel Cluj si nu numai e cu Dana. Uite asa, sa va stea in gat!

# Garbovitul date 19 June 2011 23:24 +6

La CAB nu a facut decat sa dea ochii peste cap pentru ca nu avea niciun raspuns. De altfel, nimeni nu vroia sa afle nimic de la ea. Nu este deloc interesanta. In plus, a venit si cu antipatica de Lefterache dupa ea, probabil sa o protejeze. Oricum, interesul a scazut si mai tare cu o astfel de companie. Eu va doresc sa o tineti la voi acolo daca e asa de buna precum spui.

# ei, da' si cand va ajunge blonda voastra... date 19 June 2011 23:27 0

cu mapele ei dictate de Lupascu, care putea fi mai inspirat in alegerea succesorului in CSM, o sa vedeti voi fortza! Si inspiratie, si mai ales determinare in CSM!!! In nici doua luni v-o fac muschetarii ca la nufarul :D Pentru ca ea nu-i cunoaste. Deci, bafta tuturor trei si ..ne auzim la toamna? :P

# Incremeniti in ura date 20 June 2011 07:19 +7

Domnul Lupascu are o statura care v-a luat suflarea si ati ramas incremeniti in ura pentru ceea ce nu ati putea fi niciodata. L-ati invins cu ajutorul lui Basescu, intr-un mod rusinos politic, in conditiile in care era cel mai respectat intre judecatori. Asta ar trebui sa va rusineze. Dar tupeul vostru si al Girbovanei e mare. N-aveti nimic comun cu interesele justitiei. Decat cu interesele clasei politice.

# jenel date 20 June 2011 11:52 +1

ba nu, Lupaşcu nu a fost învins, he will be back under a different skin, call it Ghica and vote it, plăieşilor! hîc :)

# Lasitatea marca Girbovan date 20 June 2011 07:24 +6

"antigirbovan", ar fi trebuit sa pricepi ca Danuta ta a venti pe usa din dos la CAB si tot pe acolo a plecat. N-a avut puterea sa se expuna unei dezbateri unde sa i se puna probleme. A batut la cateva usi la care a indrumat-o Lefterache (cea care ii duce mapele cu manifeste) si apoi a sters-o. O invitam la o confruntare cu Alina publica!

# un alt alegator date 19 June 2011 23:38 -4

Nu a convins cu nimic madam Ghica. Nici macar pe aceia putini care s-au ostenit sa mearga sa o asculte...Bla,bla,bla....

# Aligatorul date 21 June 2011 19:49 +2

Tu si cu celalalt alegator, probabil colega ei de birou, sunteti printre putinii care o veti vota pe fata asta ce isi aroga puteri de zana. Singurul pe care probabil il poate impresiona este dumbravul, care atunci cand vede o fata isi pierde mintile, putine pe care le are.

# Perversitate nu persuasiune date 19 June 2011 15:06 +6

mai bine spus.

# Zici Girbovan zici tupeu date 19 June 2011 15:10 +4

N-a avut nicio retinere sa vina la CAB dupa toata mizeria pe care a facut-o acestei instante. Si dupa imensul scandal in care a tarat justitia. Permitand politicului sa se amestece. Tupeul e a doua ei natura. Se vede de altfel. Sper ca judecatorii sa nu uite acest lucru.

# Cu ochisorul stang in ce directie se uita? date 19 June 2011 17:29 +7

te pune pe ganduri.

# la alcool date 19 June 2011 18:24 +12

la alcool

# marcu date 20 June 2011 10:20 +6

Fata e slabuta rau. De fapt judecatorii au mai respins-o o data la alegerile anterioare. Evident ca acum o sa aiba un rezultat si mai slab cu toata sustinerea muschetarilor( pe care oricum a avut-o si data trecuta).

# magistru date 20 June 2011 14:31 -4

Sfant naivitate, scuzabila numai prin faptul ca ramane, sper, o naivitate, a crede ca adoptarea de pozitii ireconciliante poate fi o salvare pt sistem. Mie mi se pare ca in favoarea Danei pledeaza tocmai faptul ca stie sa negocieze, sa intre in dialog cu ceilalti participanti la dialog si sa aduca argumentele breslei la urechea celorlalti jucatori intr-un mod care nu exclude dialogul. Are o stiinta si un talent reale pt a lupta fara a-si anula sansele pt cauza magistratilor, si ma mir ca se uita eforturile ei in cadrul UNJR si luarile de pozitii, nu numai in trecut, ci si acum, cand UNJR ramane o voce aproape singulara si un luptator vocal pt statutul magistratului. Oare de ce se crede ca a te certa cu decidentii poate duce la altceva decat la incapatanarea acestora in cele mai rele si mai primejdioase ipoteze, cum ar fi in ce priveste raspunderea materiala a magistratilor? Oare de la Socrate incoace, s/a descoperit vreo metoda mai buna decat dialogul pt descalcirea unor discursuri contrarii? Mie mi se pare ca un om care stie sa intre în dialog şi sa actioneze ca un jucator, activ, care nu asteapta sa fie victimizat, ci iese la atac şi lupta pentru drepturile judecatorilor şi ale magistratilor în genere, ar fi de dorit în Consiliul Superior al Magistraturii. Iata ce a stiut sa faca, evident, nu singura, din UNJR, dar cat de usor este sa discreditezi o asociatie profesionala, clamand ca atuurile ei sunt rusinoase şi succesul ei este nemeritat. Pai da, strugurii pot fi acri, dar intrebati vulpea cand se intampla asta… Cat despre atacarea candidaturilor considerate nelegale la CSM, oare de ce nu si-a asumat CSM-ul vechi rolul de a aplica legea la timp, transand intr/un fel sau altul, si a lasat CC/ul sa transeze? Mi se pare ca problema, care aparent nu presupunea nici o probatiune, ci simpla dezlegare a dreptului aplicabil, a fost amanata pana cand a ramas practic fara obiect. Ce credibilitate au cei pe care ii deranjeaza legalitatea? Si care il incrimineaza pe singurul magistrat care a avut decenta de a afirma ca el personal, vede ca imparatul e gol? Dar evident, pe comentarii se poate spune orice, doar spatiul virtual suporta. Si curios cum stiu romanasii sa ironizeze, stand ascunsi in spatele neimplicarii, atunci cand e cazul, pe cei (a se citi muschetarii) care la vremea lor au luptat, mai bine sau mai rau, mai stangaci sau mai dexter, pentru statutul nostru si care sper ca o sa lupte in continuare. Oare de ce nu faceti ceva pozitiv, domnilor critici, cum ar fi scrisori deschise, de ce nu provocati domniile voastre, atat de competenti, dezbateri publice, de ce nu va deplasati la capitala sa discutati si sa negociati soarta viitoare a magistratilor? Cred ca e mai simplu sa stai la calculator si sa faci consideratii. Cum fac şi eu. Iata. A bon entendeur, salut! Şi inca ceva. Nu vad de ce atata rea vointa în a critica modul în care un catindat isi face pentru a doua oara propaganda. Probabil la fel de hulita ar fi fost catindata şi daca se prezenta a doua oara în teritoriu, la dialog cu alegatorii magistrati. De data asta, s-ar fi spus ca nu are de lucru la instanta, de indata ce oboseste inca o data oamenii muncii cu acelasi discurs. Sau ca de ce nu a elaborat o noua viziune, mai buna, de la ultimele alegeri. Orice se poate spune şi argumenta, mai ales de catre juristi. Dar eu propun sa aducem argumente consistente şi de buna credinta, nu futile, şi chiar mi-as dori un vot matur, nu bazat pe pareri preconcepute şi pe ranchiune care tare imi miros a sindrom de capitala. Si inca: voua chiar va e frica de Virginia Wolf? a se citi, de un chefulet? chiar stati sobri in fuste pana la genunchi, sau in sacouri apretate, cu mansetele la vedere si cu ceasul frumos afisat, la petrecerile private? Bravo, da pe mine sa nu ma chemati, ca eu ma duc la cheful unde se bea o bere sincera, nu un ceiut fariseu. Despre celelalte candidaturi nu spun nimic, pt ca nu vreau sa cad in pacatul celor care critica pentru ca nu vor sa laude si pt ca daca ma pun in pielea catindatului, ma gandesc ca si eu as fi fost cum mi-e firea si nu as fi putut face mai mult decat pot eu face. Fiecare sa voteze pe cine considera mai bun.

# Vasile Ilie date 18 July 2016 13:40 0

Subsemnatul Vasile Ilie, domiciliat în localitatea Slatina, expun urmatoarele: Cat de ,,TICALOS” poate sa fie un om legitimat de STAT ca ,,MAGISTRAT” s-a condamne un om la puscarie, ca doarme acasa in pat (vezi Decizia penala nr. 720 din data de 06.05.2016, dosar 10462/311/2012). Comsarul Sef Traian Berbeceanu a castigat procesul cu colegi sai pentru ca facea parte din system. Dosarul Comisarului Sef a fost construit pe baza unor mărturii mincinoase si majoritatea martorilor care au fost folosiți în acest dosar, si-au schimbat declaratiile în fața judecătorilor.. In Slatina s-au platit milioane de EURO de MAFIA ALUMINIULUI, pentru formarea Dosarelor 10882/311/2010 si 10462/311/2012, iar procurori si judecatorii ... pe ei de frica SA NU RETURNEZE DE DOUA ORI SUMA PRIMITA, sau sa fie gasiti in putrefactie in mijlocul casei, daca nu

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.11.2024 – Procurorul Lia are viata grea

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva