CSAT IA DE PROSTI 2,1 MILIOANE DE ROMANI – La trei ore dupa ce CCR a dispus renumararea voturilor din primul tur al alegerilor prezidentiale, CSAT sfideaza vointa romanilor si acuza ca victoria lui Calin Georgescu ar fi rezultatul incalcarii legislatiei electorale de catre TikTok. Urmeaza dosare penale pentru blocarea lui Georgescu? CSAT: “Membrii Consiliului au cerut organelor de urmarire penala sa intreprinda de urgenta demersurile necesare”
Cu presedintele Klaus Iohannis (foto) in frunte, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) sfideaza voturile a 2,1 milioane de romani, sustinand ca victoria lui Calin Georgescu din primul tur al alegerilor prezidentiale ar fi de fapt rezultatul incalcarii de catre platforma TikTok a legislatiei electorale.
La trei ore dupa ce Curtea Constitutionala a Romaniei a decis, joi, 28 noiembrie 2024, renumararea voturilor din primul tur, CSAT a acuzat, in urma sedintei derulate in aceeasi zi, ca Georgescu ar fi beneficiat de un tratament preferential pe compania TikTok, prin nerespectarea de catre reteaua de socializare a legislatiei electorale, fapt care a crescut vizibilitatea candidatului. Asta desi, adaugam noi, indiferent de expunerea de pe orice retea de socializare, in final alegatorul este cel care decide si care voteaza.
De asemenea, CSAT dezvaluie ca au existat atacuri cibernetice pentru influentarea procesului electoral, dar si ca Romania a devenit o prioritate pentru actiunile ostile ale unor actori statali si non-statali, in special Federatia Rusa, existand din partea acesteia un interes in crestere pentru a influenta agenda publica in societatea romaneasca si coeziunea sociala.
Nu in ultimul rand, CSAT au cerut organelor de urmarire penala sa declanseze cercetari pentru verificarea aspectelor prezentate in sedinta Consiliului. Un aspect care ne face se ne intrebam daca nu cumva este semnalul pentru deschiderea unor dosare penale cu scopul blocarii alegerii lui Calin Georgescu in functia de presedinte al Romaniei.
Iata comunicatul CSAT:
“Joi, 28 noiembrie 2024, a avut loc, la Palatul Cotroceni, sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, condusa de catre Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis.
Consiliul Suprem de Aparare a Tarii nu are atributii legate de desfasurarea procesului electoral, insa, in cazul in care exista elemente cu impact asupra securitatii nationale, se impune analiza acestor aspecte in cadrul unei reuniuni a CSAT.
In cadrul sedintei, reprezentantii autoritatilor cu atributii in domeniul apararii, al ordinii publice si al securitatii nationale au prezentat evaluari cu privire la posibile riscuri la adresa securitatii nationale, generate de actiunile unor actori cibernetici statali si non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral.
Potrivit documentelor prezentate, membrii Consiliului au constatat ca au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenta corectitudinea procesului electoral.
De asemenea, a fost confirmat faptul ca, in actualul context de securitate regional si mai ales electoral, Romania, alaturi de alte state de pe Flancul Estic al NATO, a devenit o prioritate pentru actiunile ostile ale unor actori statali si non-statali, in special Federatia Rusa, existand din partea acesteia un interes in crestere pentru a influenta agenda publica in societatea romaneasca si coeziunea sociala.
Din analiza documentelor a reiesit, totodata, ca, prin incalcarea legislatiei electorale, un candidat la alegerile prezidentiale a beneficiat de o expunere masiva pe fondul tratamentului preferential pe care platforma TikTok l-a acordat acestuia prin faptul ca nu l-a marcat drept candidat politic, respectiv fara a-i cere obligatia de a marca materialele electorale de tip video cu codul unic de identificare atribuit de Autoritatea Electorala Permanenta la desemnarea mandatarului financiar coordonator, obligatie impusa prin legislatia electorala.
Astfel, vizibilitatea candidatului respectiv a crescut semnificativ in raport cu ceilalti candidati care au fost recunoscuti de algoritmii TikTok drept candidati la alegerile prezidentiale, iar continutul promovat de acestia a fost filtrat masiv, diminuand exponential vizibilitatea acestora la nivelul utilizatorilor platformei.
Acest tratament preferential a fost potentat cu nerespectarea de catre TikTok a Deciziei Biroului Electoral Central, care a constatat ca, in fapt, compania chineza, contrar celor comunicate in mod oficial autoritatilor romane, nu a implementat sub niciun aspect prevederile Deciziei BEC.
Din aceasta perspectiva, CSAT a luat act de faptul ca, in mod cert, reteaua de socializare TikTok, prin neimplementarea Deciziei BEC, nu a respectat normele legale care reglementeaza desfasurarea procesului electoral, cu impact asupra rezultatului final al acestuia.
in acest sens, membrii Consiliului au cerut autoritatilor cu atributii in domeniul securitatii nationale, celor cu atributii in buna desfasurare a procesului electoral, precum si organelor de urmarire penala sa intreprinda de urgenta demersurile necesare, conform competentelor legale, pentru clarificarea aspectelor prezentate in sedinta CSAT”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Limite 28 November 2024 17:56 +5
# Juridic nu are nicio logică această măsură! 28 November 2024 18:26 +4
# Io 28 November 2024 18:34 +2
# Io 28 November 2024 18:40 +3
# maxtor 28 November 2024 19:11 0
# DODI 28 November 2024 19:40 +4