21 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CU BOCANCII PE GATUL JUDECATORILOR CARE NU PLAC “STATULUI DE DREPT” - Inca un atentat la independenta magistratilor. Inspectia Judiciara a declansat ancheta dupa ce judecatorul Constantin Luchian Constantinescu de la Curtea de Apel Bucuresti a dispus eliberarea fostului primar Cristian Popescu Piedone. “Cutia Pandorei” a fost deschisa cu judecatorii Risantea Gagescu si Damian Dolache de la CAB, anchetati pentru achitarea pensionarei Marian Rarinca

Scris de: George TARATA | pdf | print

12 November 2015 13:58
Vizualizari: 6143

Dupa cazul judecatorilor Risantea Gageascu si Damian Dolache de la Curtea de Apel Bucuresti, fata de care Inspectia Judiciara a dispus exercitarea actiunii disciplinare dupa solutia de achitare a Marianei Rarinca, iata ca avem de-a face cu un nou atentat grav la independenta magistratilor. Inca un judecator a devenit subiect de ancheta pentru Inspectia Judiciara si tot pentru o solutie data intr-un dosar. Este vorba despre judecatorul Constantin Luchian Constantinescu de la Curtea de Apel Bucuresti, cel care a dispus eliberarea fostului primar Cristian Popescu Piedone, arestat in dosarul “Colectiv”. Un judecator recunoscut in sistem pentru profesionalismul sau, dar care, dupa cum am auzit, impreuna cu alti colegi de-ai sai, a ajuns sa nu mai fie pe placul institutiilor de forta si a “statului de drept”, astfel incat trebuie eliminat sau denigrat prin orice mijloace.


Inspectia Judiciara, o institutie deloc credibila, cunoscuta si sub denumirea de “Cooperativa Nufarul”, a anuntat, joi 12 noiembrie 2015, ca, in urma relatarilor din presa (relatari care, trebuie spus, apartin propagandei si presei de casa a DNA), s-a sesizat din oficiu cu privire la modul in care a fost instrumentat si solutionat cauza in care Piedone a fost pus in libertate. Dupa cum se stie, Constantin Luchian Constantinescu a admis, miercuri 11 noiembrie 2015, contestatia fostului primar si a decis punerea acestuia in libertate. Care sunt motivele ce au stat la baza acestei hotarari nu se cunosc deocamdata, in conditiile in care incheierea nu a fost motivata. Asadar, actiunea Inspectiei Judiciare apare ca fiind una deplasata, atat timp cat nu stim ce a stat la baza hotararii luate de judecatorul Constantin Luchian Constantinescu.

In paranteza fie spus, in opinia noastra eliberarea lui Piedone este o decizie cat se poate de corecta, in conditiile in care acesta isi daduse demisia din functia de primar, functie din care ar fi existat riscul sa influenteze ancheta, daca este sa tinem cont ca asta s-a invocat in cazul lui Sorin Oprescu, si este evident ca nu poate reprezenta pericol public. Mai mult, credem noi, o fapta de abuz in serviciu nu justifica o masura atat de grea precum arestul preventiv. Asa cum nu ar fi necesitat nici in cazul lui Adriean Videanu, arestat pentru complicitate la abuz in serviciu, sau al Alinei Bica, arestata pentru abuz in serviciu. Si sunt doar doua exemple in acest sens.

Totusi, chiar si atunci cand incheierea va fi motivata o asemenea actiune a Inspectiei Judiciare nu are cum sa fie justificata. Niciun judecator nu poate fi anchetat, nici macar disciplinar, pentru o solutie data intr-un anumit dosar. Independenta judecatorilor este insa, asa cum spuneam, calcata in picioare din ce in ce mai mult. Pe logica Inspectiei Judiciare, de a ancheta un magistrat pentru o solutie de punere in liberatate a unui inculpat, la fel ar trebui sa se intample si in cazul judecatorilor care mentin oameni in arest preventiv, iar in final acestia din urma ajung sa fie achitati.

In acest ritm si cu asemenea practici, deznodamantul nu va fi decat unul singur: niciun judecator nu va mai avea curajul de a da o solutie corecta care nu convine unor institutii sau grupuri de oameni, de teama ca va fi tarat prin fel de fel de proceduri disciplinare si chiar penale.

Prezentam comunicatul Inspectiei Judiciare:

Avand in vedere relatarile recente din mass media, Inspectia Judiciara s-a sesizat din oficiu, la data de 12 noiembrie 2015, cu privire la posibile abateri disciplinare in legatura cu modul in care Curtea de Apel Bucuresti a instrumentat si solutionat, in data de 11.11.2015, cauza avand ca obiect masuri preventive.

Lucrarea a fost inregistrata distinct la Directia de inspectie judiciara pentru judecatori si Directia de inspectie judiciara pentru procurori.

Verificarile prealabile urmeaza a fi efectuate in conformitate cu dispozitiile art.45 alin. 2, 3 si 4 lit. b din Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata si ale art.12-19 din Regulamentul privind normele pentru efectuarea lucrarilor de inspectie de catre Inspectia Judiciara.

Mentionam faptul ca etapa verificarilor prealabile este o etapa premergatoare cercetarii disciplinare, competenta Inspectiei Judiciare fiind, potrivit prevederilor art. 45 alin. (3) si (4) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata, 'de a stabili daca exista indiciile savarsirii de catre magistrati a unei abateri disciplinare si de a se pronunta dupa caz, in functie de rezultatul verificarilor'”.

Comentarii

# herta date 12 November 2015 13:26 +30

Eu nu inteleg de ce ii mai platim pe judecatori.Nu mai bine judeca CSM-ul toate cauzele cu a sa inspectie judiciara.Ei stiu ce solutie trebuie data dinainte -ca sa fie bine-.Asa ca sa puna o stampila si gata.De ce nu este anchetat si judecatorul care a dispus arestarea ca poate a gresit el......

# unul din lumea cea mare date 12 November 2015 13:30 +4

pai ce sa faca si i.j. ??trebuie sa contribuie la ,,mentinerea in)justitiei bucatarilor chinezi.vai ce ,,oameni rai,,!!!!!!sa va luati de masina de spalat albalux 3........o sa se umple iar piata universitatii in scurta vreme,oricum traiti cu frica si cu spaima ,si de ceea ce va este frica de aia nu o sa scapati bucatarilor chinezi ai injustitiei.repetati/va in mintea voastra gaunoasa CE FACI TE FACE!!!!!

# Gica de la Scularie date 12 November 2015 13:56 +18

Mie, cand am reclamat abuzuri ale judecatorului legate de procedura, mi s-a raspuns stereotip ca IJ "nu se poate imixtiona in actul de justitie si ca trebuie sa uzez de caile extraordinare de atac. Aici vad ca se poate. Poate IJ sa aiba o practica unitara, bazata pe criterii comune de analiza! :cry:

# bubu date 12 November 2015 14:10 +15

nici in anii 50.nu era justitie asa de proletara parca ne-am afla in timpul revolutiei franceze.tdaca este transparenta vreau sa se arate toate sursele de finantare a ong-urilor vom avea mari surprize

# Toma date 12 November 2015 15:28 +11

"Avand in vedere relatarile recente din mass media" reprezinta o justificare cu un caracter de generalitate prea mare pt. ca IJ sa se sesizeze din oficiu.Au existat si exista numeroase relatari in mass media cu privire si la alte complete de judecata, fara ca IJ se sesizeze din oficiu.Pai, fie IJ se sesizeaza din oficiu ori de cate ori exista relatari in mass media,fie IJ sa precize clar articolele de presa/emisiunile TV pe care le-au urmarit astfel incat au simt ca trebuie sa se sesizeze din oficiu si sa anunte public treaba asta. In lipsa unor criterii obiective si fara precizarea sursei care ii face sa se sesizeze din oficiu, se poate intelege ca primesc ordin de autosesizare in unele situatii,in timp ce in multe altele fie nu-i intereseaza relatarile din mass media, fie considera tocmai aceste relatari ca fiind atacuri la independenta magistratilor. De vina sunt si judecatorii pt. ca nu protesteaza in masa fata de astfel de manevre ale IJ, lipsite de transparenta si echidistanta.

# florian date 12 November 2015 16:06 +9

Extrema dreapta ordinara, control politic, minciuni, mani******re (ajunsda in pragul imbecilizarii), politie politica, abuzuri si mai tarziu, cel mai probabil, crime pe fata. Acesta este regimul sustinut de servicii si aliatii lor din justitie. Nu cred ca vom prinde sfarsitul acestor monstri. Astia cand se agata, se lipsec de putere ca r... de closet

# stefania.olteanca date 13 November 2015 11:42 0

va rog incetati odata cu independenta judecatorilor si cu constiinta lor. Sunt independenti sa fure si sa ia spaga de milioane pentru ca nu-i controleaza nimeni. Nu toti dar multi dintre ei iau bani de la infractori si dau solutii dupa cum e spaga de mare.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.07.2024 – Procurorul care vrea sa infunde AUR nu se lasa

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva