CU EI DEFILAM PANA IN 2023 - Se cunosc oficial numele celor 14 reprezentanti ai instantelor si parchetelor in noul CSM. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a constatat legalitatea procedurilor de alegere a celor 9 membri-judecatori si 5 membri-procurori. Lista e deschisa de judecatoarele ICCJ Simona Camelia Marcu si Mariana Ghena. Locul ocupat de Vasilica Danilet a fost adjudecat de Bogdan Mateescu, de la Judecatoria Ramnicu Valcea (Lista)
Consiliul Superior al Magistraturii a facut publice numele celor 9 judecatori si 5 procurori care vor forma viitorul CSM (2017-2022). Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a constatat, in sedinta de marti 22 noiembrie 2016, legalitatea procedurilor desfasurate la sfarsitul lunii trecute in cadrul adunarilor generale ale instantelor si parchetelor, pentru alegerea celor 14 membri. Schema viitorului CSM ramane aceeasi, cu 2 judecatori supremi, 3 judecatori de la curtile de apel, 2 judecatori de la tribunale, 2 judecatori de la judecatorii, 1 procuror din PICCJ, 1 procuror de la parchetele de pe langa curtile de apel, 2 procurori de la parchetele de pe langa tribunale si 1 procuror de la parchetele de pe langa judecatorii.
Astfel, cele doua scaune rezervate magistratilor de la ICCJ – ocupate in prezent de Mircea Aron si Adrian Bordea – au fost adjudecate de judecatoarele Simona Camelia Marcu, de la Sectia de contencios administrativ si fiscal, si Mariana Ghena, de la Sectia penala.
Lia Savonea, sefa Curtii de Apel Bucuresti, Nicoleta Margareta Tint de la CA Brasov si Andrea Annamaria Chis de la CA Cluj au fost alese in noul CSM ca reprezentanti din partea judecatorilor de la curtile de apel.
Din partea judecatorilor de la tribunale au fost alese presedinta AMR Gabriela Baltag, de la Tribunalul Neamt, care a obtinut cel mai mare numar de voturi la nivel national, si Evelina Mirela Oprina, de la Tribunalul Ilfov.
Pe locurile ocupate acum de Marius Badea Tudose si Vasilica Danilet vor veni judecatorii Mihai Andrei Balan, de la Judecatoria Timisoara, si Mihai Bogdan Mateescu (foto), de la Judecatoria Ramnicu Valcea.
Patru dintre cei cinci reprezentanti ai parchetelor sunt din Capitala: Codrut Olaru de la PICCJ, fost sef al DIICOT, Cristian Mihai Ban de la PCA Bucuresti, Florin Deac (PT Maramures), Nicolae Andrei Solomon (PT Bucuresti) si Tatiana Toader (PJS2 Bucuresti).
Judecatorii si procurorii alesi vor fi verificati de CNSAS si apoi vaildati de Senat.
Prezentam in continuare comunicatul CSM:
„In sedinta de astazi, 22 noiembrie 2016, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a constatat legalitatea procedurilor de alegere a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, declarand pe urmatorii magistrati membri alesi ai Consiliului:
I. Judecatori:
A. Inalta Curte de Casatie si Justitie:
1. Dna. judecator Simona Camelia Marcu
2. Dna. judecator Mariana Ghena
B. Curti de apel:
1. Dna. judecator Lia Savonea - Curtea de Apel Bucuresti
2. Dna. judecator Nicoleta Margareta Tint - Curtea de Apel Brasov
3. Dna. judecator Andrea Annamaria Chis - Curtea de Apel Cluj
C. Tribunale:
1. Dna. judecator Gabriela Baltag - Tribunalul Neamt
2. Dna. judecator Evelina Mirela Oprina - Tribunalul Ilfov
D. Judecatorii:
1. Dl. judecator Mihai Andrei Balan - Judecatoria Timisoara
2. Dl. judecator Mihai Bogdan Mateescu - Judecatoria Ramnicu Valcea
II. Procurori:
A. Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie:
1. Dl. procuror Codrut Olaru
B. Parchete de pe langa curti de apel:
1. Dl. procuror Cristian Mihai Ban - Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti
C. Parchete de pe langa tribunale:
1. Dl. procuror Florin Deac - Parchetul de pe langa Tribunalul Maramures
2. Dl. procuror Nicolae Andrei Solomon - Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti
D. Parchete de pe langa judecatorii:
1. Dna. procuror Tatiana Toader - Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 2 Bucuresti
In temeiul art. 18 alin. (2) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, Plenul a hotarat transmiterea solicitarii catre Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii pentru a verifica daca judecatorii si procurorii alesi au facut parte din serviciile de informatii inainte de anul 1990 sau au colaborat cu acestea.
Dupa primirea raspunsului din partea CNSAS sau cel mai tarziu dupa expirarea termenului de 15 zile de la data sesizarii, Consiliul Superior al Magistraturii va transmite lista finala cuprinzand judecatorii si procurorii alesi Biroului permanent al Senatului Romaniei, in vederea validarii.
Reamintim ca, potrivit art. 3 din Legea nr. 317/2004, Consiliul Superior al Magistraturii este alcatuit din 19 membri, dintre care 9 judecatori si 5 procurori, alesi in adunarile generale ale judecatorilor si procurorilor, 2 reprezentanti ai societatii civile alesi de Senat si 3 membri de drept, respectiv presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, ministrul justitiei si procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii sunt alesi pentru un mandat de sase ani, fara posibilitatea de a fi prelungit.
In termen de 15 zile de la publicarea in Monitorul Oficial a Hotararilor Senatului privind validarea si alegerea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, acestia se vor intruni in sedinta de constituire, convocata si prezidata de presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, ocazie cu care vor fi alesi presedintele si vicepresedintele Consiliului pentru anul 2017”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# DODI 22 November 2016 19:41 +17
# Edelweiss 22 November 2016 21:09 -1
# UN PESIMIST 22 November 2016 23:39 +10
# ceir 22 November 2016 20:02 +7
# Cetateanul 22 November 2016 20:28 +13
# Tica 23 November 2016 08:53 +3
# NIMIC NOU SUB SOARE 22 November 2016 23:31 +10
# carcotescu 23 November 2016 01:50 0
# Lupul alb 23 November 2016 13:14 +1
# ADEVARUL 23 November 2016 13:51 0
# 23.11.2016 23 November 2016 14:03 +1
# mda ... 23 November 2016 14:59 -2