DEFILARI DE JUDECATORI SUPREMI LA DNA - Procurorul Viorel Cerbu i-a returnat judecatoarei Gabriela Birsan margelele si fotografiile ridicate la perchezitia abuziva de la Snagov. Birsan a refuzat sa dea declaratie intrucat nu i s-au prezentat acuzatiile! „Proba” DNA impotriva divulgarii unui mandat de interceptare imputata judecatorilor Anton Pandrea si Corina Corbu este o simpla barfa a judecatoarei Pusoiu, interceptata telefonic. Procurorul Cerbu a anuntat ca si-a terminat ancheta
Dupa mai bine de un an de ancheta stagnata la mal, procurorul DNA, Viorel Cerbu, a reactivat dosarul judecatorilor ICCJ Gabriela Birsan (foto), Iuliana Pusoiu (care s-a pensionat dupa ultra-mediatizarea cazului), Anton Pandrea (pensionat) si Corina Corbu, in care sunt pusi sub invinuire alaturi de avocata Claudia Gherbovan Silinescu. Primul „lot”, format din Birsan – Pusoiu – Gherbovan este acuzat de trafic de influenta, in timp ce „lotul” doi format din Pandrea si Corbu este acuzat ca le-ar fi informat pe judecatoarele din primul „lot” de faptul ca pe numele lor s-au emis mandate de interceptare a telefoanelor, astfel incat acestea sa se puna „la adapost”.
Vineri, 16 noiembrie 2012, procurorul Cerbu le-a chemat la audieri, rand pe rand, pe avocata Claudia Gherbovan Silinescu, apoi pe Gabriela Birsan, iar la final pe fosta judecatoare Iuliana Pusoiu, impotriva carora a inceput de multe luni urmarirea penala, sub acuzatia de trafic de influenta. Desi in presa s-a scurs repede informatia ca celor trei li s-ar fi prezentat materialul de urmarire penala, in realitate acest lucru nu s-a intamplat, chiar daca investigatiile au fost declarate finalizate de catre procurorul Cerbu. Abia saptamana viitoare este posibil sa se programeze prezentarea materialului de urmarire penala, in urma caruia se va da ori solutia de scoatere de sub urmarirea penala ori cea de trimitere in judecata.
Jenant: „Corpurile delict” ridicate la perchezitie au fost returnate judecatoarei Birsan
In cazul judecatoarei Gabriela Birsan, de la Sectia de contencios-administrativ a ICCJ (fosta presedinte a acestei sectii), discutia cu procurorul de caz nu a durat mai mult de 30 de minute. Procurorul Cerbu i-a inapoiat, pe baza de proces verbal, margelele si mai multe fotografii cu instantanee surprinse in Paris, ridicate de anchetator de la locuinta sotilor Birsan, la perchezitia abuziva care a avut loc la 16.10.2011, care a incalcat imunitatea celor doi inalti magistrati, motiv pentru care Romania a fost sanctionata la CEDO. Returnarea acestor obiecte releva faptul ca perchezitia de la Snagov, efectuata de Cerbu, pe langa faptul ca a fost abuziva a fost un mare „fas” si ca asa-zisele corpuri delicte „probe ale coruptiei” vehiculate in presa alimentata de DNA nu reprezinta nimic pentru ancheta.
Gabriela Birsan nu a dat nicio declaratie, aratand ca nu va face acest lucru pana cand nu i se vor prezenta in ce constau in mod concret acuzatiile care i-au fost aduse, pentru a i se da posibilitatea sa se apere in cunostinta de cauza.
Dupa Gabriela Birsan a fost audiata fosta judecatoare Iuliana Pusoiu, pe discutiile telefonice a careia s-a crosetat mai tot acest dosar.
Chiar si acuzatiile aduse fostului sef al Sectiei penale a ICCJ, Anton Pandrea si judecatoarei Corina Corbu, cum ca acestia ar fi divulgat informatia judecatoarelor Pusoiu si Birsan potrivit careia pe numele acestora s-ar fi emis mandate de ascultare a telefoanelor au la baza ca „proba”, atentie, o barfa a judecatoarei Pusoiu spusa la telefon. Ceva in genul „auzi draga, ca ne-au dat astia mandate, am auzit de la.... care zice ca a aflat de la...”
Procurorul Cerbu a sustinut ca si-a terminat investigatiile si ca in cursul saptamanii viitoare e posibil sa purceada la prezentarea materialului de urmarire penala, pentru ca apoi sa dea solutia. Aceasta nu poate fi decat una de scoatere de sub urmarirea penala sau de trimitere in judecata.
Istoricul dosarului Birsan-Pusoiu-Gherbovan
In dosarul pornit in tromba, cu spectacol mediatic, in toamna anului 2011, DNA a adus judecatoarei Gabriela Birsan acuzatia de primire de bijuterii si alte foloase in schimbul facilitarii solutionarii favorabile a unor dosare aflate pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie - Sectia de contencios administrativ si fiscal. In comunicatul DNA de anul trecut s-a anuntat: „Gabriela Victoria Birsan, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie - presedinte al Sectiei de contencios administrativ si fiscal, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de trafic de influenta; Iuliana Pusoiu, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie in cadrul Sectiei de contencios administrativ si fiscal, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de trafic de influenta; Claudia Gherbovan Silinescu, avocat in Baroul Bucuresti, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de cumparare de influenta si Gabriel Chriac, om de afaceri, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de cumparare de influenta".
Potrivit aceluiasi comunicat: „In perioada mai 2010 - mai 2011, „invinuitele Birsan Gabriela Victoria si Pusoiu Iuliana au primit, in mod repetat, de la invinuitii Claudia Gherbovan Silinescu si Gabriel Chiriac, diferite foloase reprezentand bijuterii, contravaloarea unor bilete de avion si plata cazarii pentru diferite deplasari in strainatate, suportarea cheltuielilor ocazionate de organizarea unor petreceri la restaurant, asigurarea folosintei gratuite a unui apartament situat in Paris-Franta”.
In acest caz, CEDO de la Strasbourg a constatat in noiembrie 2011, prin hotarare, ca procurorii DNA au efectuat perchezitia si urmarirea penala impotriva judecatoarei Gabriela Birsan in mod abuziv, incalcand imunitatea acesteia conferita de faptul ca sotul ei, judecatorul Corneliu Birsan este judecatorul romana la CEDO si se bucura de imunitate speciala, dar si diplomatica.
Sotii Birsan au formulat numeroase plangeri penale impotriva membrilor CSM, care au avizat perchezitia, a procurorilor DNA, a judecatorilor ICCJ care au emis mandatul de perchezitie, pentru o serie de infractiuni, insa toate aceste plangeri sunt blocate la PICCJ, in pofida faptului ca exista o hotarare a CEDO cu autoritate de lucru judecat, care a constatat incalcarea imunitatii si ilegalitatea perchezitiei, hotarare care are aplicabilitate inaintea oricarei legi interne. Practic, in acest caz, procurorii PICCJ isi permit sa sfideze hotararea CEDO si incearca sa-i acopere pe cei care au intrat ilegal in casa judecatorului roman la CEDO si a judecatoarei Gabriela Birsan.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Titi Gutan 16 November 2012 19:03 +22
# Maria 16 November 2012 21:35 -21
# Maria 16 November 2012 21:40 -22
# minciuni 16 November 2012 21:52 +20
# ana-maria 16 November 2012 19:41 +19
# Robert 16 November 2012 19:49 +24
# Ordin de compromitere 19 November 2012 12:15 +6
# viata de dupa 20 November 2012 15:19 +2
# viata de dupa 20 November 2012 15:32 +2