psdolt
25 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

DISPERATI CA RAMAN FARA CULOARE – Procurorii DNA se aduna sa discute modificarile la Legile Justitiei. Principala nemultumire este legata de aparitia unei structuri specializate de anchetare a magistratilor, ceea ce va face ca DNA sa nu mai poata pune presiune pe judecatori prin fabricarea de dosare astfel incat acestia sa dea solutiile dorite de parchetul lui Kovesi. Halucinant, o alta acuza este ca in parchetul anticoruptie vor ajunge doar procurori cu experienta mai mare

Scris de: George TARATA | pdf | print

24 August 2017 15:37
Vizualizari: 9277

Procurorii DNA se vor aduna, in 31 august 2017, pentru a discuta modificarile la Legile Justitiei anuntate de ministrul Tudorel Toader (foto). Parchetul condus de Laura Kovesi (foto) a avut o prima reactie, joi 24 august 2017, in cazul modificarilor propuse de ministrul Toader. Evident, a fost o reactie critica, avand in vedere ca unele dintre propuneri ar avea ca efect limitarea puterii DNA care a dat nastere la nenumarate abuzuri si derapaje.

Una dintre nemultumirile exprimate de DNA priveste crearea unei structuri specialie de ancheta a magistratilor. Parchetul lui Kovesi acuza ca in acest fel s-ar restrange aria de competenta a DNA si ca procurorii anticoruptie nu vor mai putea face dosare magistratilor. De fapt asta e problema, ca DNA nu va mai putea face dosare judecatorilor. Practic, prin respectivca modificare, DNA ar ramane fara culoarele din instanta, caci nu va mai avea posibilitatea de a deschide dosare judecatorilor si de a pune in acest fel presiune pentru ca acestia sa dea solutiile dorite de parchetul anticoruptie. In momentul de fata ne aflam in situatia bolnava in care oricand DNA poate incepe urmarirea penala fata de un judecator care solutioneaza dosare DNA, iar acesta din urma sa fie in acest fel presat sa dea hotarari pe placul procurorilor. De asemenea, tot DNA poate trece pe linie moarta oricand un judecator care nu ii este pe plac, prin punerea in miscare a actiunii penale sau trimiterea in judecata, moment care atrage suspendarea din magistratura.


O alta critica, halucinanta din punctul nostru de vedere, vizeaza vechimea necesara pentru a ajunge la DNA. In acest sens, parchetul lui Kovesi reclama faptul ca se doreste ca la DNA sa lucreze procurori cu experienta cat mai mare. Practic, in momentul de fata conducerea DNA doreste procurori cat mai multi, chiar daca sunt neexperimentati. Cu alte cuvinte, actuala conducere DNA merge pe cantitate, in loc sa mearga pe calitate.

Pe de alta parte, critici la adresa propunerilor lui Tudorel Toader au fost formulate si de Asociatia Procurorilor din Romania. Comunicatul APR este atasat la finalul articolului.

Iata comunicatul DNA:

Avand in vedere situatia de incertitudine creata dupa prezentarea, de catre ministrul Justitiei, la o conferinta de presa, a unor modificari pe care intentioneaza sa le aduca legilor justitiei (Statutul magistratului, Legea pentru organizarea judiciara, Legea privind CSM), conducerea Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a decis convocarea Adunarii Generale pentru data de 31 august 2017, astfel incat procurorii sa isi poata exprima opiniile referitoare la modificarile propuse si la felul in care le va fi influentata activitatea pe care o desfasoara in cadrul DNA.

De asemenea, conducerea Directiei Nationale Anticoruptie a transmis o scrisoare deschisa ministrului Justitiei, Consiliului Superior al Magistraturii, procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si presedintei Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru a semnala o serie de aspecte legate de situatia creata dupa anuntul ministrului Justitiei.

1.DNA nu a luat cunostinta nici anterior, nici dupa conferinta de presa in care au fost prezentate modificarile la legile justitiei, de forma scrisa a celor trei proiecte de lege pentru a avea posibilitatea de a le analiza si de a exprima un punct de vedere fundamentat pe marginea acestor modificari.

2.Raportat la modificarile propuse, desi ministrul Justitiei a afirmat ca proiectele vor fi trimise spre avizare la CSM, DNA nu a fost consultata in vreun fel, nici cu privire la necesitatea lor, nici cu privire la impactul pe care acestea l-ar determina asupra activitatii desfasurate de procurorii anticoruptie.

3.Intr-o prima evaluare, realizata numai pe baza prezentarii facute de ministrul Justitiei, in lipsa proiectelor integrale, scrise, au rezultat urmatoarele:

-Trecerea Inspectiei Judiciare in subordinea ministrului Justitiei, numit politic, este o modificare de natura sa afecteze grav independenta procurorilor in exercitarea activitatii lor, in raport de factorul politic;

-Crearea unei directii specializate pentru cercetarea magistratilor nu a fost justificata de aparitia unei situatii obiective ce ar necesita o schimbare de politica penala si nici nu a fost discutata in cadrul sistemului judiciar; o asemenea modificare ar restrange aria de competenta a DNA, in sensul ca procurorii DNA nu vor mai putea investiga fapte de coruptie savarsite de magistrati. Datele statistice privind condamnarile definitive arata ca faptele de coruptie comise de magistrati nu reprezinta un fenomen aparte in comparatie cu alte categorii, nici prin tipologii, nici ca numar: astfel, in perioada 2005 – august 2017, s-au pronuntat decizii de condamnare definitiva fata de un numar de 88 de magistrati (44 procurori, 43 de judecatori si un magistrat asistent), majoritatea pentru infractiuni de luare de mita si trafic de influenta, comparativ un numar de 575 de ofiteri si agenti de politie, 121 lucratori vamali, 106 primari de comune, orase si de municipii condamnati definitiv in perioada 2005 – 2016;

-extinderea motivelor pentru care procurorul ierarhic superior poate sa infirme solutiile adoptate de procurorul de caz ar putea sa creeze conditii pentru restrangerea independentei procurorului care desfasoara ancheta penala;

-majorarea vechimii necesare la de 6 ani (inclusiv anii de pregatire la INM) la 8 ani (fara anii de pregatire la INM) va face mai dificila asigurarea gradului de ocupare a schemei de personal a DNA.

Din evaluarea preliminara a mai reiesit ca exista si alte aspecte de natura a afecta activitatea procurorilor anticoruptie, dupa cum exista si o serie de modificari ce pareau a fi necesare, insa asupra acestora DNA va exprima o opinie numai dupa ce va lua cunostinta de proiectele de modificare, in integralitatea lor”.

*Cititi aici comunicatul Asociatiei Procurorilor din Romania

Comentarii

# Awa date 24 August 2017 16:45 +9

Judecătorul e independent, nu procurorul.Procurorul nu e magistrat !!!! Hot.CE DO exista pt. a fi aplicate și citite în prealabil.

# george date 24 August 2017 17:20 -8

Tanti Cristiana, in opinia d-tale aceste modificari sunt de bun augur ptr justitia din Romania.Corect ? Dar nu cumva se incearca sa se politizeze totul,creandu-se posiilitatea de a fi un control in totalitate politic ??? :sad:

# DODI date 24 August 2017 21:43 +7

Pocurorii DNA ar trebui să fie supărați pe mândrețea lor de șefă, cea care a dus instituția la cele mai joase cote de profesionalism, la cel mare nivel de dosare cu achitări și restituri, la care multinaționalele nu sunt luate în vizor și la care tot ce mișcă și respiră românește trebuie distrus. Dacă nu ar fi atât de obedienți (a se citi pupincuriști), atât de slab pregătiți profesional și cu atât de puțin bun simț ar părăsi pe capete instituția câtă vreme dorel șic iolanis o mai păstrează pe doctorița plagiatoare în funcție.

# ION date 25 August 2017 00:38 +1

Tu, LKC, vrei ca INSPECTIA JUDICIARA sa fie subordonata DNA?Care este temeiul  legal   al punctuluia 2 si de ce trebuie ca DNA sa fie consultata cu privire la NECESITATEA unei legi?  Nu vreti voi sa va pensionati TOTI si sa ne lasati in durerea noastra?

# sam date 25 August 2017 11:18 +2

pensionata la Targsor!...MIZERABILA NU MERITA PENSIE DE LA STATUL ROAMAN!..este doar o relicva basista,mediocra,frustrata si cu intelect limitat!...

# Pif date 25 August 2017 07:47 +2

E chiar ironic sa militeze Kovesi pt. independenta procurorilor cand tocmai ea se lauda, cu precizie, ca in dosarul cu OUG 13 nu miscau procurorii un milimetru in dreapa sau in stanga fara acordul ei.

# Botomei Vasile, date 25 August 2017 08:27 -4

Dnul dr.Tudorel Toader implementeaza recomandarile stiintifice din teza de doctorat Botomei Vasile.Ce frumos! Tudorel Toader a fost expert in Comisia juridica de aprobare a tezei BotomeiTeza prevede:1.Introducerea valudarii prin Parlament a candidatilor propusi pe functiile de conducere din Parchete si din instante;2.Prescriptia raspunserii materiale pt. magistrati sa curga de la data acordarii despagubirilor civile de catre Stat:3.Externalizarea Inspectiei judiciare catre un Institut de cercetari juridice;4.Pluralismul de Uniuni Nationale a Barourilor din Romania,prin organizarea profesiei de avocat cu mai multe barouri in fiecare judet. Daca acum magistratii se razvratesc impotriva Ministrului Tudorel Toader,ganditi-va oameni buni,cum s-au razvratit impotriva autorului dr.Botomei Vasile! Oare va ajunge la inchisoare cu executare si expertul care a autorizat teza de doctorat Botomei? Ar insemna sa faca inchisoare si Tudorel Toader caci exact pentru ce a fost publicat in teza,a consti

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.11.2024 – ICCJ a lamurit cum ramane cu Sosoaca (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva