DNA CERE ARESTARI PENTRU BARROSO – In motivarea Incheierii de arestare a asfaltatorului Nelu Iordache, judecatorul Voina Ionut Victor de la Tribunalul Bucuresti, releva ca afaceristul a devenit un “pericol public” intrucat, printre altele, nu le-a dat banii portughezilor de la MonteAdriano, iar aceasta firma l-a sesizat pe portughezul Jose Manuel Barroso, seful Comisiei Europene (Motivarea)
Procurorii DNA au cerut arestarea omului de afaceri Nelu Iordache (foto), care a si fost dispusa de altfel de judecatorul Voina Ionut Victor de la Tribunalul Bucuresti, invocand faptul ca patronul Romstrade nu poate fi cercetat in libertate intrucat este pericol public. Interesant este ca unul dintre argumentele la care DNA a apelat pentru a-l convinge pe judecator ca Iordache este pericol public se refera la faptul ca patronul Romstrade nu le-a platit avansul partenerilor sai portughezi, MonteAdriano (n.n. - o importanta firma de constructii de drumuri si autostrazi), cu care lucra la realizarea primului tronson din autostrada Arad – Nadlac. Cu alte cuvinte, in viziunea procurorilor DNA, Nelu Iordache este pericol public pentru ca nu le-a dat banii portughezilor, care apoi au sesizat Comisia Europeana, in fruntea careia se afla portughezul Jose Manuel Barroso.
Prezentam in continuare ce a mentionat judecatorul Voina Ionut Victor in incheierea sedintei in care a dispus arestarea preventiva a lui Iordache, referitor la acest argument pe care procurorii l-au invocat pentru a arata pericolul public in cazul patronului Romstrade: “Cu privire la pericolul concret pentru ordinea publica, reprezentantul Ministerului Public, a solicitat a se observa faptul ca M. nu a incasat nici la aceasta data cota procentuala din avans ce ii revenea conform acordului de asociere, fapt care l-a pus in imposibilitatea indeplinirii obligatiilor contractuale si l-a determinat sa sesizeze Comisia Europeana, cu consecinta directa a sistarii finantarii europene”.
Romania a ramas fara o parte din banii de la UE din cauza lui Nelu Iordache
De asemenea, un alt argument folosit de procurori pentru a convinge instanta sa emita un mandat de arestare pe numele lui Nelu Iordache a fost acela ca din cauza patronului Romstrade au fost suspendate fondurile europene destinate Programului Operational Sectorial Transporturi. Iata ce se precizeaza in motivarea judecatorului Voina Ionut Victor: “Reprezentantul Ministerului Public, avand cuvantul, dupa o scurta expunere a situatiei de fapt cuprinse in referat, a solicitat admiterea propunerii formulate de Parchet in sensul luarii masurii arestarii preventive a inculpatului, fiind intrunite cumulativ conditiile prevazute de dispozitiile art. 148 lit. f Cod procedura penala atat sub aspectul cuantumului pedepsei prevazute de lege pentru savarsirea infractiunilor retinute in sarcina inculpatului – aceasta fiind mai mare de patru ani, cat si sub aspectul pericolului social concret pentru ordinea publica pe care lasarea in libertate a inculpatului ar fi de natura sa o reprezinte, pericol ce rezulta indubitabil, din mijloacele de proba aflate la dosarul cauzei.
Procurorul a solicitat a se observa scrisoarea inaintata de catre A.R.I.C. prin care se arata ca plata avansului - potrivit prevederilor conditiilor de contractare FIDIC - se acorda sub forma de imprumut fara dobanda si este destinat actiunii de mobilizare executia lucrarilor de organizare de santier, procurarea stocului initial de materiale necesare executiei lucrarilor, in speta derularii proiectului constructiei autostrazii Nadlac – Arad si nu in alte scopuri.
S-a mai aratat ca deturnarea banilor a dus la neachitarea procentului din avans ce ii revenea potrivit Acordului de asociere a condus la sesizarea de catre M. a Comisie Europene, a condus in mod direct la nerealizarea proiectului, existenta suspiciunilor de frauda a determinat suspendarea platilor pe Programul Operational Sectorial Transporturi cu toate consecintele ce decurg din aceasta conform contractului de finantare, iar nu in ultimul rand schimbarea destinatiei fondurilor si insusirea sumelor de bani, sau efectuarea de plati in interesul altor societati din grup a avut consecinte grave si in ceea ce priveste situatia financiara a SC R. SRL – furnizori neplatiti, formularea unor cereri de insolventa, neplata salariilor pentru angajatii firmei”.
DNA i-a dat NUP lui Nelu Iordache in 2011, dupa ce l-a cercetat pentru evaziune fiscala, spalare de bani si dare de mita
Asadar, Nelu Iordache a ajuns sa fie considerat pericol public pentru ca nu a platit banii cuveniti companiei MonteAdriano din Portugalia, tara de origine a lui Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, adica institutia unde MonteAdriano, partenerul Romstrade, a formulat reclamatia. De altfel, a fost nevoie de acest episod pentru ca procurorii sa se “atinga” de Nelu Iordache, un personaj apropiat de anumiti lideri PDL. Pana la acest moment, Nelu Iordache a fost ocolit de toate anchetele DNA, iar atunci cand procurorii au ajuns la el, patronul Romstrade a primit neinceperea urmaririi penale.
Lumeajustitiei.ro a dezvaluit in urma cu cateva zile ca DNA l-a avut in mana pe Nelu Iordache in 2011, insa atunci omul de afaceri a primit NUP intr-un dosar privind un contract incheiat intre Romstrade si alte firme apropiate PDL (UTI, Delta, Tehnologica) si Aeroportul Baneasa, in urma caruia statul roman a fost prejudiciat cu 23 de milioane de lei. Procurorii au stabilit ca acesti bani au fost platiti in mod nejustificat catre Romstrade, insa au dispus trimiterea in judecata doar a conducerii Aeroportului Baneasa, nu si a omului de afaceri Nelu Iordache, desi acesta a fost cercetat pentru evaziune fiscala, spalare de bani sau dare de mita.
* Cititi aici Incheierea TMB prin care Nelu Iordache a fost arestat preventiv
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Dan 9 December 2012 13:25 +1
# ALFA 9 December 2012 13:56 -4
# Gama radiatul 10 December 2012 16:31 +1