DOSARUL REVOLUTIEI, PE MAINILE PROCURORILOR CIVILI – Avocatul Antonie Popescu cere demiterea sefului Sectiei Parchetelor Militare generalul Ion Vasilache si trimiterea dosarului "Revolutiei" la procurori civili: "Recenta solutie a Procurorului General interimar de redeschidere a dosarului Revolutiei este salutara si trebuie urmata de demisia sau de demiterea celor care au inchis dosarul. Instrumentarea dosarelor sa fie facuta de procurori civili, nu de procurori militari"
Avocatul Antonie Popescu (foto) din Baroul Bucuresti, aparator al Asociatiei 21 Decembrie 1989 in cauzele aflate pe rolul instantelor din tara si la CEDO, saluta decizia Procurorului General interimar al Romaniei, Bogdan Licu, de redeschidere a dosarului "Revolutiei", apreciind ca masura luata de acesta "spala intrucatva rusinea de pe obrazul Ministerului Public, incrustata adanc de Sectia Parchetelor Militare". Se impune, sustine avocatul Antonie Popescu, ca masura sa fie urmata de demiterea celor care au inchis dosarul "Revolutiei", facand trimitere la seful Sectiei Parchetelor Militare din PICCJ, generalul-locotenent Ion Vasilache.
Cunoscut drept "Groparul Dosarului Revolutiei", Ion Vasilache a fost acuzat constat de Asociatia 21 Decembrie 1989 ca a musamalizat crimele produse la Revolutia din 1989, desi in tot acest timp Romania a incasat mai multe condamnari la CEDO din cauza tergiversarii acestui dosar, actiunile lui Vasilache culminand cu clasarea din 14 octombrie 2015 a dosarului "Revolutiei".
Din acest motiv, avocatul Antonie Popescu isi exprima speranta ca de la decizia de redeschidere a dosarului "Revolutiei" luata de Bogdan Licu sa se inceapa efectiv cercetarile in acest caz, pornindu-se de la cauza "Asociatia 21 Decembrie 1989, Maries (I) Vlase si altii c. Romania".
Avocatul Popescu precizeaza insa ca este necesar ca cercetarile in dosarul "Revolutie" sa se faca de procurori civili si nu de procurori militari.
Iata pozitia avocatului Antonie Popescu din Baroul Bucuresti:
"Recenta solutie a Procurorului General interimar de redeschidere a dosarului Revolutiei, in contextul resurectiei comuniste de la Bucuresti si Chisinau - este salutara si trebuie urmata de demisia sau de demiterea celor care au inchis dosarul.
Masura procurorului general interimar, dl. Bogdan Licu spala intrucatva rusinea de pe obrazul Ministerului Public, incrustata adanc de Sectia Parchetelor Militare scl din 2007 incoace! Curtea EDO arata ca, exceptand perioadele 1998-2000 si 2005-2007 in aceste dosare practic nu s-a lucrat nimic!
Dar, cum cu o floare nu se face primavara, asteptam sa inceapa in mod efectiv cercetarile cu exigenta si eficienta cerute si evocate in hotararile Curtii Europene a Drepturilor Omului date chiar in acest dosar, incepand cu cauza Asociatia 21 Decembrie 1989, Maries (I) Vlase si altii c. Romania.
Totusi, imi exprim regretul ca dosarul Revolutiei nu a fost redeschis in Justitie, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, desi putea sa judece aceste plangeri inca de la primul termen de judecata de la 5 ianuarie a.c.
Sper ca o Ordonanta de urgenta a Guvernului initiata de Ministrul Justitiei in urma acestei situatii fara precedent, sa fie adoptata cat mai repede, iar instrumentarea dosarelor sa fie facuta de procurori civili, nu de procurori militari, incat sa se dea respectul cuvenit nu doar hotararilor CEDO ci si hotararii nr.610/2007 a Curtii Constitutionale pe care au ignorat-o autorii noului Cod de Procedura Penala intre care s-a aflat si unul dintre adversarii dosarelor Revolutiei.
As putea spune ca pentru mine inca de ieri decizia era predictibila, dupa ce am vazut proiectul managerial al noului nominalizat pentru functia de procuror general, dl. Augustin Lazar.
Sa speram ca va preemina jurisprudenta CEDO cu opinia corecta ca infractiunile impotriva umanitatii absorb nu doar infractiunile contra vietii (art.2) si libertatii (art.3 din Conventie) ci tot ceea ce s-a intamplat la Revolutie (si Mineriada) inclusiv atacurile cu gaze toxice, amenintarile cu tragerile cu arme automate si in plan orizontal folosind munitie de razboi, provocarea diversiunilor, distrugerile de bunuri de patrimoniu si colectii de arta ...depasindu-se influentele nefaste si opiniile incorecte ale procurorilor militari condusi de persoana interesata Ion Vasilache, procuror militar sef al carui mandat expira.
Sa speram ca nu veti fi iarasi ... "
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# DODI 7 April 2016 22:41 +4
# chirila marius 11 April 2016 18:19 +2