EXCLUSIV – A fost nebunie la intalnirea “secreta” dintre magistratii protestatari, sefii curtilor de apel si ministresa Raluca Pruna. Judecatorii i-au acuzat pe ministrii Muncii si Justitiei ca sunt infractori pentru ca nu respecta hotararile judecatoresti si ca vorbesc prostii cand spun ca protestele au fost declansate din cauza Ordinului Procurorului General. La iesire, Pruna s-a spalat pe maini de salarizarea magistratilor si s-a laudat ca nu a facut numiri politice la parchetele “de top”
Sutele de judecatori si procurori care au semnat “Memorandumul privind Justitia” nu vor sti niciodata concret care a fost tonul si ce s-a discutat integral la mult asteptata intalnire organizata de Consiliul Superior al Magistraturii, la care au participat sefii curtilor de apel, reprezentatii asociatiilor profesionale ale magistratilor, sefa ICCJ, judecatoarea Cristina Tarcea, dar si ministresa Justitiei Raluca Pruna (foto) si ministrul Muncii Dragos Pislaru. Organizata vineri, 23 septembrie 2016, in Aula de la Institutul National al Magistraturii, ceea ce se astepta a fi intalnirea care va rezolva cel putin o treime din problemele enuntate de judecatori si procurori in memorandum s-a dovedit a fi un mare “fas”! Si nu o spunem noi, ci magistratii prezenti in sala.
Inceputa la orele 11.00, intalnirea magistratilor cu ministresa Justitiei, Raluca Pruna, s-a desfasurat cu usile inchise, dupa ce Monica Prejmereanu – fosta purtatoare de cuvant a CSM, care a incercat de doua ori sa ocupe un post de inspector judiciar la Inspectia Judiciara, fara prea mult succes – ajunsa consiliera presedintelui CSM, Mircea Aron, a dispus jandarmilor sa nu permita accesul in sala jurnalistilor, dat fiind ca la finalul evenimentului va avea loc o conferinta de presa unde vor fi prezentate concluziile discutiilor. Evident, concluziile au apartinut doar sefului CSM, judecatorul Mircea Aron, caci reprezentatii asociatiilor profesionale ale magistratilor nu au avut loc, se pare, in Biblioteca INM-ului, pentru a-si expune propriile ganduri dupa intalnirea cu ministresa Pruna.
Desi reprezentantii Lumeajustitiei.ro si-au exprimat dorinta de a lua parte la intalnire, motivat de faptul ca a fost singura publicatie care a informat judecatorii si procurorii cu privire la evolutia protestelor dupa insusirea memorandumului si ca doreste sa faca acelasi lucru in continuare, pentru corecta si prompta informare a principalilor vizati de masurile ce urmeaza a fi luate de guvernul tehnocrat, organizatorii evenimentului, CSM, nu au inteles decat sa ingroase randurile jandarmilor de la intrarea in INM.
Dupa ce s-au deschis usile Aulei am aflat totusi amanunte importante din timpul intalnirii care vin sa explice de ce nu au dorit reprezentantii CSM sa permita accesul presei in sala.
Raluca Pruna a adus intariri la intalnirea cu magistratii
Desi ne-a surprins initial faptul ca ministresa Justitiei l-a adus pe ministrul Muncii Dragos Pislaru la intalnirea cu magistratii, ulterior am aflat si motivul. Din informatiile pe care le avem, Dragos Pislaru a fost incasatorul de serviciu al nemultumirilor magistratilor, iar aceasta intrucat Raluca Pruna a stat mai mult cu capul in hartii, parand preocupata de diverse alte lucruri.
Pe de alta parte, nici Dragos Pislaru nu ar fi lasat garda jos, din moment ce, persoane prezente in sala ne-au marturisit ca ministrul Muncii a indraznit sa il acuze pe Procurorul General al Romaniei ca a fost principalul vinovat al iscarii protestelor si nemultumirilor magistratilor.
Potrivit informatiilor pe care le avem, Dragos Pislaru ar fi exclamat ca toata “nebunia asta” ar fi pornit de la Ordinul privind salarizarea in cadrul Ministerului Public pe care Procurorul General Augustin Lazar l-a emis la scurt timp dupa aparitia OUG nr. 20/2016. Ceea ce a deranjat la culme magistratii prezenti in sala ar fi fost dorinta exprimata de Pislaru, care ar fi sugerat ca Augustin Lazar trebuia initial sa ii ceara sfatul pe aceasta chestiune: “Ce il costa pe Procurorul General sa imi dea un telefon si sa ma intrebe daca da ordinul?”, s-ar fi exprimat Dragos Pislaru.
Auzind acestea, un judecator din sala, cunoscut pentru ardoarea cu care militeaza pentru drepturile magistratilor, i-ar fi recomandat ministrului Muncii sa taca pentru ca “iar spune prostii”.
Nu a tacut insa, caci, din informatiile pe care le avem, la momentul discutarii problemei arzatoare a indemnizatiilor magistratilor, Dragos Pislaru a recunoscut ca nu este normal ca intr-o instanta sa nu fie un salariu unitar, insa “magistratii trebuie sa inteleaga ca nu exista banii necesari pentru majorari”, motiv pentru care face un apel la judecatori si procurori sa fie “solidari cu alte profesii greu incercate”. A explicat totodata Pislaru ca vor fi o serie de institutii care vor avea legi proprii de salarizare, iar in viitor va fi rezolvata si problema Legii salarizarii unitare, care va stabili foarte clar si niste criterii si bonusuri de performanta. (exact, bonusuri de performanta pentru judecatori!).
In timpul intalnirii, Dragos Pislaru a recunoscut ca OUG nr. 43/2016 a fost "o eroare" pe care si-o asuma, insa a aparut pentru ca nu si-au dat seama ce erori grave ascunde OUG nr.20/2016. (Va dati seama?)
In acest context, au existat judecatori in sala care i-au atras atentia Ralucai Pruna ca face afirmatii nepotrivite, facand trimitere la declaratiile sale privind diurnele si chiriile judecatorilor.
Pentru a pune capat acestor afirmatii si pozitii aiuristice ale reprezentantilor Guvernului, unul dintre liderii asociatiilor profesionale ale magistratilor i-a cerut ministresei Justitiei un deadline pentru solutionarea problemei indemnizatiilor unitare, moment in care Raluca Pruna ar fi exclamat: “Nu pot sa va dau un deadline pentru ca nu pot sa angajez Guvernul intr-o asemenea chestiune. Mai ales ca eu nu am mandat pentru asa ceva. Premierul Dacian Ciolos stie despre ce este vorba si o sa ii aduc si eu acum la cunostinta”.
Cireasa de pe tort a fost insa atunci cand, vazand ca guvernantii nu au niciun gand sa remedieze situatiile create prin aparitia ordonantelor de urgenta care au generat haos in sistemul judiciar, un judecator i-a acuzat pe Raluca Pruna si Dragos Pislaru ca sunt infractori intrucat “refuza sa puna in executare hotarari judecatoresti". Evident, judecatorul cu pricina a facut referire la prevederile cuprinse in OUG nr. 43/2016, care stabilesc la art. 3 ca vor fi luate in considerare doar drepturile salariale prevazute prin acte normative nu si cele stabilite prin hotarari judecatoresti.
Zau, domna Pruna, ce a fost transparent in numirea sefei DNA Laura Kovesi?
Dupa tot acest tavalug din spatele usilor inchise ale Aulei INM, Raluca Pruna a plecat de la intalnire inainte ca sa se finalizeze, oprindu-se in fata jurnalistilor pentru a face scurte declaratii, pe care le prezentam integral:
"Cred ca initiativa aceasta a Consiliului Superior al Magistraturii de a aduce in aceeasi sala toate asociatiile de magistrati si presedinti de curti de apel este o initiativ foarte buna. Am fost aici, dupa cum ati vazut, cu ministrul Muncii, cu Dragos Pislaru, tema acestei intalniri a fost memorandumul pe care asociatiile de magistrati din Romania l-au initiat si pe care multe dintre adunarile generale l-au adoptat. Acolo sunt probleme recurente, vechi, din sistemul judiciar. Chestiunea, de pilda, a subfinantarii sistemului judiciar, chestiunea infrastructurii, in fine, multe alte chestiuni pe care, daca veti citi Memorandumul si daca veti citi toate discutiile din timpul negocierilor pentru aderare le veti regasi si acolo. Multe dintre ele sunt chestiuni valide, la multe dintre ele o sa avem raspunsuri in momentul in care vom pune in dezbaterea publica asa numitul pachet de reforma a Justitie, deci modificarile la legile 303, 304 si 317. Este prima intalnire, nu si ultima, si urmeaza sa mai discutam.
Legat de salarii vreau sa repet ceea ce am spus si in sala. Eu nu sunt raspunzatoare de salarizare, de aceea l-am invitat pe domnul ministru Dragos Pislaru si nu doresc sa fac eu niciun fel de comentariu cu privire la salarizare.
Una dintre cererile din memorandum este ca numirile la nivel parchetelor sa nu mai fie politice. Acum puneti-va in pozitia mea. Cum ar fi ca eu acum sa vin sa spun ca numirile sunt politice, cand eu sunt, cum sa zic, chezasul faptului ca am facut o procedura absolut corecta, care nu e deloc politica. Singurul lucru politic este faptul ca eu sunt intr-un guvern, nefiind un om politic. Deci, in sensul acesta, da, puteti intreba si pe magistrati, le-am spus ca am sa ies public si am sa explic ca cele mai multe dintre probleme din memorandum sunt valide, sunt vechi, nu sunt probleme care au aparut acum, dar nu am sa ies sa spun 'da, aveti dreptate cu privire la numirea in parchete' pentru ca eu stiu ca nu este asa. Dar, nu ma opresc aici si am spus, vom pune in dezbatere publica acest pachet de legi care cuprinde si numirile la nivelul de top al parchetelor si societatea romaneasca, in cursul dezbaterii prevazute de Legea 52/2003 va avea ocazia sa se pronunte si va avea ocazia sa vada daca numirile, asa cum se fac ele acum in Romania, la fel ca si in alte 16 state europene din 28 de state membre sunt politice sau nu. In sensul acesta, da, am avut curajul sa imi afirm pozitiile de fata cu magistratii si ei la fel de fata cu mine. Cred ca asta inseamna un dialog civilizat. Urmeaza si alte intalniri, urmeaza ca CSM sa stabileasca data urmatoarei intalniri, dar in ceea ce ma priveste voi avea urmatoare intalnire cu presedintii curtilor de apel pentru ca sunt chestiuni de implementare a bugetului, chestiuni, cum sa zic, mai de bucatarie, care nu fac raiting in mod necesar. Urmatoarea intalnire este cu ei pe 29 si 30 septembrie la Sinaia, daca nu ma insel cu toti presedintii curtilor de apel”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# UNUL DIN LUMEA CEA MARE 23 September 2016 20:00 +20
# UNUL DIN LUMEA CEA MARE 23 September 2016 20:14 +10
# Un FIASCO, cu sefi de curti de apel incapabili sa articuleze 23 September 2016 21:57 +13
# Edelweiss 23 September 2016 22:41 +8
# tt 23 September 2016 22:51 +2
# Steluta 24 September 2016 05:45 +2
# TITULESCU 24 September 2016 11:40 +1
# Steluta 24 September 2016 14:01 0
# TITULESCU 24 September 2016 23:13 +1
# varza 24 September 2016 11:40 -2
# Edelweiss 23 September 2016 23:13 +1
# M 24 September 2016 11:18 +1
# basicuta 24 September 2016 12:07 0
# escu 24 September 2016 12:13 +8
# Gherghe 24 September 2016 20:24 +3
# santinela 25 September 2016 08:08 +3
# santinelo 26 September 2016 16:02 0
# Trutulescu 1 October 2016 08:37 0