28 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

EXCLUSIV – Ministerul Sanatatii tine la sertar, din aprilie 2011, proiectul de lege privind modificari aduse organizarii INML. Proiectul ar putea reintregi reteaua de medicina legala, prin trecerea serviciilor judetene de medicina legala in aria INML, iar certificatul medical traumatologic ar putea deveni „mijloc de proba”

Scris de: Adina A. STANCU - Razvan SAVALIUC | pdf | print

25 January 2013 17:02
Vizualizari: 5368

 

De mai bine de un an de zile, la Ministerul Sanatatii zace prin diverse sertare un proiect de lege care vizeaza modificari extrem de importante pentru organizarea si functionarea Institutului National de Medicina Legala. Aceasta institutie, INML, este extrem de importanta pentru criminalisti, pentru realizarea actului de justitie in codnitile in care expertize specifice se realizeaza numai de catre medicii legisti, dar cu toate acestea, Ministerul Sanatatii nu pare interesat de aceste aspecte.

Printre modificarile din acest proiect de lege inaintat de conducerea INML la Ministerul Sanatatii se afla si cea privitoare la trecerea Serviciilor Judetene de Medicina Legala sub aria de competenta a institutelor de medicina legala teritoriale, asa cum era legea pana la data la care a fost schimbata si aceste servici, prin ordonanta, au fost tecute la Directiile de Sanatate Publica. Specialistii considera ca, de atunci, s-a creat la nivel judetean, in acest domeniu, un talmes-balmes general, si ca in prezent exista o ingerinta a spitalelor de urgenta judetene in activitatea INML, pentru ca serviciul de medicina legala judetean poate fi asimilat unei sectii clinice din unitatea spitaliceasca, ceea ce este anormal.


Problema expertilor-parte angajati ai INML si conflictul de interese!

Practic, prin acest proiect de lege depus inca din luna aprilie a anului 2011 la cabinetul fostului ministru al Sanatatii, Cseke Attila, reteaua de medicina legala ar putea fi reintregita, oferindu-se posibilitatea oricarei persoane sa solicite in nume propriu autopsia pentru orice ruda a sa, daca doreste sa afle care a fost cauza exacta a mortii acesteia. Pe de alta parte, in noul proiect tinut la sertar in Ministerul Sanatatii, se clarifica rolul certificatului medical traumatologic, care, pe viitor, ar constitui mijloc de proba pentru organele judiciare. Si, o alta mare problema legata de expertii-parte in realizarea unei expertize medico-legale care ar putea fi rezolvata, de asemenea, prin aprobarea modificarilor din proiectul de lege inaintat de conducerea INML. Conform surselor Lumeajustitiei.ro, la aceasta ora exista experti-parte alesi pentru astfel de expertize, dar care lucreaza si in cadrul unitatii medico-legale unde s-a dispus realizarea expertizei, ceea ce constituie in mod categoric un conflict de interese.

Silenzio stampa

Pana acum, conducerea INML a revenit de mai multe ori cu solicitarea ca Ministerul Sanatatii sa dea avizul pentru modificarea legii sus-mentionate. Dupa cum aratam, in aprilie 2011, a fost facuta prima sesizare.

Ultimele patru adrese transmise de INML conducerii Ministerului Sanatatii sunt:

Adresa nr. 634/14.09.2011, Adresa nr.495/24.01.2012, 1780/27.062012 si cea mai recenta, 360/17 ianuarie 2013.

La inceputul saptamanii trecute ne-am interesat la minister pe unde ar fi acest proiect de lege si de ce INML nu primeste niciun raspuns. Nici pana azi nu ni s-a dat vreo informatie. In schimb, surse confidentiale ne-au informat ca in minister a fost agitatie mare pe acest subiect si, totodata, iritare mare ca Lumeajustitiei.ro se intereseaza de acest subiect. In loc sa faca anchete interne, responsabilii din Ministerul Sanatatii ar trebui sa-si faca datoria si, cu celeritate, sa rezolve problemele care treneaza de atata timp in fisetele directiilor din aceasta institutie.

Comentarii

# delus date 25 January 2013 19:51 +2

MINISTERUL ASTA MUSTESTE DE DOBITORI SI DE SMECHERI. SA FIE SCHIMBATI TOTI.

# jurist date 27 January 2013 21:50 +2

Autorii articolului ar trebui sa se documenteze inainte de a adopta o pozitie. In afara de faptul ca sustin o teza total opusa celei din cazul expertilor criminalisti, dupa o simpla si unica lecturare a asa-zisului proiect de lege, ar putea constata singuri incoerenta si absurditatea acestuia si dorinta freudiana a autorilor proiectului de lege de a nu mai fi umiliti profesional sau prinsi cu mata in sac de vreun expert parte insuficient controlat de ei. Daca mai exista un pic de intelepciune in MS, acest proiect de lege nu va fi adoptat niciodata, decat daca dorim sa redevenim o dictatura.

# Z date 30 January 2013 09:19 +1

Poate se doreste un monopol total.

# dumitru alexandra date 24 February 2013 13:24 0

Sunt studenta in anul III si ma confrunt cu urmatoarea problema: conform casei de sanatate nu mai sunt asigurata gratuit prin efectul legii potrivitart. 213 din Legea 95/2006 INTRUCAT AM OBTINUT VENIT DIN DOBANZI BANCARE, la un cont de economii depus de parinti, in suma de 57 ron drept pentru care am urmatoarea nedumerire : de cand venitul dein dobanda se considera un venit din munca potrivit legii cadru dupa care functioneaza ministerul sanatatii?. Daca pentru Ministerul Finantelor acest castig este un venit, de ce pentru Ministerul Sanatatii este un venit din munca? rog juristii din acest minister sa studieze acest aspect pentru a indrepta erorile materiale decurse din interpretarea gresita a unei legi de asa amploare.. Mentionez ca la fabuloasa suma de 57 ron din contul de economii pus de catre parinti pentru a-mi asigura o siguranta in cazul in care isi pot pierde dreptul de munca in vederea continuarii studiilor am fost impozitata cu suma de 9 ron reprezentand impozit pe venit (16%), de ce nu mi s-a retinut si 5,5% fond sanatate daca statul este in impas? Insa trebuie sa retineti ca acei bani provin din munca parintilor (drepturi salariale) deci in consecinta au fost impozitati o data. In spernta ca veti analiza acest aspect din punct de vedere jurisic si legislativ in mod obiectiv si corect, va multumesc anticipat.

# io date 5 March 2013 11:12 0

\"dezbaterea publica\" a proiectului a constat in expunerea pe site timp de circa o luna cu posibilitatea comments-urilor, perioada urmata de stergerea tuturor observatiilor - peste 100!!!, majoritatea cu tenta corectorie sau de atentionare asupra inadvertentelor, opozabilitatii sau contradictiilor, inaplicabilitatii, ilegitimitatii sau abuzului  - fara a fi argumentata in nici un fel (ne)solutionarea lor. acum, pe www.legmed.ro (site-ul oficial al Medicinei legale) la rubrica \"legislatie\" se gaseste DOAR acest proiect de lege - de prisos a mai demonstra increderea dictatoriala in propriile propuneri ce par ca si implementate din moment ce deja susbstituie in ochii oficialilor institutiei legislatia inca in vigoare!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva