EXCLUSIV – Ministerul Sanatatii tine la sertar, din aprilie 2011, proiectul de lege privind modificari aduse organizarii INML. Proiectul ar putea reintregi reteaua de medicina legala, prin trecerea serviciilor judetene de medicina legala in aria INML, iar certificatul medical traumatologic ar putea deveni „mijloc de proba”
De mai bine de un an de zile, la Ministerul Sanatatii zace prin diverse sertare un proiect de lege care vizeaza modificari extrem de importante pentru organizarea si functionarea Institutului National de Medicina Legala. Aceasta institutie, INML, este extrem de importanta pentru criminalisti, pentru realizarea actului de justitie in codnitile in care expertize specifice se realizeaza numai de catre medicii legisti, dar cu toate acestea, Ministerul Sanatatii nu pare interesat de aceste aspecte.
Printre modificarile din acest proiect de lege inaintat de conducerea INML la Ministerul Sanatatii se afla si cea privitoare la trecerea Serviciilor Judetene de Medicina Legala sub aria de competenta a institutelor de medicina legala teritoriale, asa cum era legea pana la data la care a fost schimbata si aceste servici, prin ordonanta, au fost tecute la Directiile de Sanatate Publica. Specialistii considera ca, de atunci, s-a creat la nivel judetean, in acest domeniu, un talmes-balmes general, si ca in prezent exista o ingerinta a spitalelor de urgenta judetene in activitatea INML, pentru ca serviciul de medicina legala judetean poate fi asimilat unei sectii clinice din unitatea spitaliceasca, ceea ce este anormal.
Problema expertilor-parte angajati ai INML si conflictul de interese!
Practic, prin acest proiect de lege depus inca din luna aprilie a anului 2011 la cabinetul fostului ministru al Sanatatii, Cseke Attila, reteaua de medicina legala ar putea fi reintregita, oferindu-se posibilitatea oricarei persoane sa solicite in nume propriu autopsia pentru orice ruda a sa, daca doreste sa afle care a fost cauza exacta a mortii acesteia. Pe de alta parte, in noul proiect tinut la sertar in Ministerul Sanatatii, se clarifica rolul certificatului medical traumatologic, care, pe viitor, ar constitui mijloc de proba pentru organele judiciare. Si, o alta mare problema legata de expertii-parte in realizarea unei expertize medico-legale care ar putea fi rezolvata, de asemenea, prin aprobarea modificarilor din proiectul de lege inaintat de conducerea INML. Conform surselor Lumeajustitiei.ro, la aceasta ora exista experti-parte alesi pentru astfel de expertize, dar care lucreaza si in cadrul unitatii medico-legale unde s-a dispus realizarea expertizei, ceea ce constituie in mod categoric un conflict de interese.
Silenzio stampa
Pana acum, conducerea INML a revenit de mai multe ori cu solicitarea ca Ministerul Sanatatii sa dea avizul pentru modificarea legii sus-mentionate. Dupa cum aratam, in aprilie 2011, a fost facuta prima sesizare.
Ultimele patru adrese transmise de INML conducerii Ministerului Sanatatii sunt:
Adresa nr. 634/14.09.2011, Adresa nr.495/24.01.2012, 1780/27.062012 si cea mai recenta, 360/17 ianuarie 2013.
La inceputul saptamanii trecute ne-am interesat la minister pe unde ar fi acest proiect de lege si de ce INML nu primeste niciun raspuns. Nici pana azi nu ni s-a dat vreo informatie. In schimb, surse confidentiale ne-au informat ca in minister a fost agitatie mare pe acest subiect si, totodata, iritare mare ca Lumeajustitiei.ro se intereseaza de acest subiect. In loc sa faca anchete interne, responsabilii din Ministerul Sanatatii ar trebui sa-si faca datoria si, cu celeritate, sa rezolve problemele care treneaza de atata timp in fisetele directiilor din aceasta institutie.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# delus 25 January 2013 19:51 +2
# jurist 27 January 2013 21:50 +2
# Z 30 January 2013 09:19 +1
# dumitru alexandra 24 February 2013 13:24 0
# io 5 March 2013 11:12 0