FLAGRANT FACUT DE DNA – Parchetul anticoruptie a saltat pentru trafic de influenta un barbat prins cu 23.000 euro. Banii fusesera dati pentru pretinse interventii la un procuror DIICOT, care sa dispuna o solutie de clasare intr-un dosar de trafic de persoane si proxenetism
Un nou flagrant a fost facut de DNA. Mai exact de cei care au realizat cel mai mare flagrant din istoria parchetului anticoruptie, in cazul presedintelui Consiliului Judetean Vaslui Dumitru Buzatu, si anume de structura DNA Iasi, condusa de procuroarea Cristina Chiriac (foto).
DNA a anuntat vineri, 19 aprilie 2024, ca un barbat a fost retinut dupa ce ar fi cerut 23.000 de euro de la denuntator, sustinand ca poate interveni pe langa un procuror DIICOT astfel incat acesta sa dispuna o solutie de clasare intr-un dosar de trafic de influenta si proxenetism. Respectivul barbat a fost prins in flagrant in timp ce primea cei 23.000 euro.
In acelasi dosar, un al doilea inculpat a fost pus sub control judiciar pentru complicitate la trafic de influenta.
Iata comunicatul DNA:
“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Iasi au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 18 aprilie 2024, a inculpatului M.B.M., pentru comiterea infractiunii de trafic de influenta.
In aceeasi cauza, s-a mai dispus punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar pe o durata de 60 de zile, incepand cu data de 18 aprilie 2024, fata de o alta persoana in sarcina careia s-a retinut savarsirea infractiunii de complicitate la trafic de influenta.
In ordonantele procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:
In perioada de 14 – 16 aprilie 2024, inculpatul M.B.M., beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, ar fi pretins de la o persoana (martor in cauza) suma de 23.000 euro pentru a-si trafica o presupusa influenta pe care ar fi lasat sa se creada ca ar avea-o asupra unui procuror din cadrul D.I.I.C.O.T. si ca-l va determina pe acesta sa dispuna o solutie de clasare intr-un dosar in care martorul era cercetat pentru savarsirea infractiunilor de trafic de persoane si proxenetism.
In contextul mentionat mai sus, la data de 18 aprilie 2024, inculpatul M.B.M. ar fi primit de la martor suma de 23.000 euro, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infractiunii flagrante.
Inculpatilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 din Codul de procedura penala.
La data de 18 aprilie 2024, inculpatul M.B.M. urmeaza sa fie prezentat Tribunalului Iasi, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.
In cauza procurorii beneficiaza de sprijin din partea Directiei Generale Anticoruptie si din partea IGPR – Biroul de Operatiuni Speciale Iasi.
Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.
Mentionam ca prezentul comunicat a fost intocmit in conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relatia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# visu 19 April 2024 11:43 +5
# cârcotaș 19 April 2024 17:17 0
# Dan 19 April 2024 18:47 0
# santinela 21 April 2024 07:25 0