psdolt
27 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

FOSTA JUDECATOARE, CANDIDATA PENTRU CNCD – Mariana Varga, fosta presedinta a Tribunalului Arges, cunoscuta pentru luarile de pozitie impotriva abuzurilor, candideaza pentru un post in Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii. Candidatura Marianei Varga este sustinuta de doua ONG-uri si o confederatie sindicala. CNCD a scos la concurs doua posturi, dintre care unul dedicat minoritatilor nationale (Documente)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

11 November 2022 13:37
Vizualizari: 4971

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii ar putea beneficia de experienta unuia dintre numele de referinta ale magistraturii romane. Este vorba despre fosta judecatoare Mariana Varga (foto), cea care a condus Tribunalul Arges din 2019 pana in primavara acestui an, cand a iesit la pensie.



CNCD a scos recent la concurs doua posturi in Colegiul Director, dintre care unul rezervat minoritatilor nationale. Joi, 10 noiembrie 2022, Consiliul a publicat cele opt candidaturi, printre care se numara cea a fostei judecatoare Mariana Varga, fosta vicepresedinta a Asociatiei Magistratilor din Romania, in prezent avocata in Baroul Bucuresti.

Dupa cum puteti citi in CV-ul anexat la finalul articolului, fosta sefa a Tribunalului Arges a absolvit in 1995 Facultatea de Drept din Bucuresti, activand ca avocata pana in 1997, cand a intrat in magistratura, la Judecatoria Gaesti (judetul Dambovita). In 2000, Varga a promovat la Tribunalul Valcea, unde a ramas pana in 2013, cand s-a transferat la Tribunalul Arges. La ambele instante, judecatoarea a activat ca purtatoare de cuvant.

In anul 2000, Mariana Varga a devenit vicepresedinta AMR, functie pe care a detinut-o pana in 2013. Din 2003 pana in 2013, judecatoarea a condus si filiala din Arges a ONG-ului.

In materie de pregatire profesionala, judecatoarea Varga a urmat intre anii 200 si 2002 studiile postuniversitare ale Facultatii de Drept din Bucuresti (echivalentul masteratului de astazi) cu specializarea Drept Privat. Din 2004 pana in 2006, Varga a absolvit al doilea masterat, intitulat Spatiul Public European, la Facultatea de Administratie Publica din SNSPA (Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative).

In 2006, judecatoarea a urmat un curs intensiv de relatii cu mass media, organizat de Institutul National al Magistraturii.

Anul 2017 a fost marcat de inceputul studiilor doctorale la Institutul pentru Filosofia Dreptului din cadrul Universitatii din Viena, cu specializarea Dreptul Religiei si Culturii. Intre timp, judecatoarea si-a suspendat aceste studii.

In 2022, Mariana Varga a inceput cursurile celui de-al treilea masterat: Diplomatie Culturala la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii Hyperion din Bucuresti.

Spuneam in titlu ca judecatoarea s-a remarcat prin repetate luari de pozitie in apararea drepturilor si libertatilor omului, concomitent cu denuntarea abuzurilor din sistem. In anul 2000, Mariana Varga a participat la seminarul international de formare a judecatorilor in aplicarea Conventiei Europene a Drepturilor Omului – seminar organizat de catre INM.


Varga, sustinuta de doua ONG-uri si o confederatie sindicala


Pentru candidatura la CNCD a fostei judecatoare si-au exprimat sustinerea Asociatia Constiinta si Libertate si Asociatia Directorilor Institutiilor Pentru Varstnici, precum si Confederatia Sindicala Nationala Meridian.

De asemenea, trebuie spus ca Mariana Varga s-a mai intersectat o data cu Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii: intre 21 si 24 iunie 2016, cand a participat la proiectul „Imbunatatirea masurilor antidiscriminare la nivel national prin participarea larga a specialistilor societatii civile”.


Cine sunt ceilalti candidati


In afara de fosta presedinta a Tribunalului Arges, pentru Colegiul Director al CNCD candideaza urmatorii:

- Ana-Maria Dalu (directoarea Unitatii de Cercetare in Educatie din cadrul Centrului National pentru Politici si Evaluare in Educatie – entitate aflata in subordinea Ministerului Educatiei);

- avocata Cynthia-Carmen Deaconescu (inspectoare guvernamentala in cadrul Cancelariei Prim-ministrului si membra a Consiliului National de Integritate);

- Beatrice-Maria Dumitrescu (fosta consiliera juridica in mai multe birouri notariale din 2019 pana in prezent);

- Luminita Gheorghiu (fosta profesoara de Drept la Universitatea „Dimitrie Cantemir” si fosta membra in Colegiul Director al CNCD intre 2015 si 2020; s-a remarcat in 2020, cand a atacat in instanta o hotarare prin care Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a stabilit ca este in regula ca membrii si simpatizantii PSD sa fie catalogati drept „Ciuma Rosie” – click aici pentru a citi);

- Florin Bogdanel Priboi (candidat din partea minoritatii rrome; functionar public parlamentar din 2007, in prezent la Directia procedura legislativa, sinteze si evaluari; licentiat al Facultatii de Drept din Universitatea Titu Maiorescu si master al Facultatii de Drept din Universitatea Bucuresti);

- Catalin Valentin Raiu (lector la Facultatea de Administratie si Afaceri a Univesitatii din Bucuresti si expert OSCE in libertatea de religie si credinta);

- fosta subprefecta de Constanta Suliman Secyl (candidata din partea minoritatii tatare si sustinuta de grupul parlamentar al minoritatilor nationale; in prezent, conduce Serviciul de Impozite si Taxe Locale din Primaria Orasului Ovidiu).


* Cititi aici dosarul de candidatura al fostei judecatoare Mariana Varga

Comentarii

# DODI date 11 November 2022 15:03 +1

Dacă nu e susținută de SRI șansele ei trebuie înmulțite cu o,o1%. În România să fii profesionist este o corvoadă pe care puțini pot să o ducă împotriva atâtor instituții și nulități promovate nemeritat în funcții. Exemplul cel mai grăitor (și încă în viață) este ciolaniSS-WuhaniSS, cleptomanul dovedit de case.

# AVOCAT date 11 November 2022 18:19 -151

Doamna are grave probeme de deformare profesionala din cauza ca nu intelege ca sensul art. 7.1 din Conventia Eoropeana pentru Drepturile Omului, in sensul ca nu este fapta penala daca nu este prevazuta in dreptul international.Cum poate fi compatibila cu functia din Consiliul Discrimnarii, cat timp juristii insrisi in barouri infiitate in baza legii nr.51/1995, sunt trimisi in judecata si condamnati pentru folosirea fara dreept a denumirilor de barou, UNBR,din cauza ca nu sunt inscrisi in barouri neinfiintate nici prin lege , nici prin actre constitutive.

# Magistrat ICCJ date 16 November 2022 11:31 +82

Felicitări doamnă judecător! CNCD - ul are nevoie de un profesionist, unul care a judecat dosare de discriminare si care si-a adus aportul la imbunatatirea practicii nationale incidente. Nu va lasati influentata de afirmatii belicoase, care nu au niciun suport. SUCCES!!!

# Avocat date 16 November 2022 18:03 +98

Curajul, profesionalismul si buna credinta v-au insotit pe parcursul carierei dumneavoastra. Cred cu tarie ca veti reusi sa ajungeti acolo unde meritati sa fiti. Tara asta are nevoie mai mult ca oricand de oameni de talia dvs. Va doresc succes!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.11.2024 – Fosta sefa de instanta, propusa la MJ in guvernul Sosoaca

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva