FRAIERII LUI BOBI – Ditamai judecatorii si procurorii din CSM il asista fara reactie pe seful Consiliului Bogdan Mateescu in timp ce instaleaza oameni in functii cheie cu ocolirea legii. Dupa cazul George Serban, Mateescu a recidivat. Seful CSM l-a delegat pe judecatorul Eduard Cristian Ciobotaru ca secretar general, desi legea prevede ca Plenul numeste. Mateescu a actionat premeditat, intrucat avea posibilitatea de a face numirea prin Plen. Lui “Bobita” i se pregateste deja plangere penala
Incredibil cum ditamai judecatorii si procurorii din Consiliul Superior al Magistraturii nu au nicio reactie fata de modul in care seful lor Bogdan “Bobita” Mateescu fenteaza legea pentru a pune oameni in functii cheie din CSM, luandu-i practic de fraieri, in opinia noastra, pe colegii sai din CSM. Dupa cazul judecatorului George Catalin Serban, instalat in functia de secretar al CSM pe langa lege, Bogdan Mateescu a recidivat. Prin aceeasi metoda, deci tot pe langa lege, seful CSM l-a uns secretar general al CSM pe judecatorul Eduard Cristian Ciobotaru (foto), unul dintre cei despre care Lumea Justitiei a dezvaluit in exclusivitate, in urma cu cateva zile, ca ar putea fi pus in aceasta functie (click aici pentru a citi).
Astfel, instalarea judecatorului Eduard Cristian Ciobotaru (pana acum director al Directiei resurse umane si organizare a CSM) ca secretar general al Consiliului a devenit publica joi, 28 octombrie 2021, cu ocazia sedintei Sectiei pentru judecatori. Caci judecatorul Ciobotaru, stand in sala impreuna cu Mateescu, a citit ordinea de zi in calitate de secretar general. Nu avem nimic sa ii reprosam judecatorului Ciobotaru, speram sa faca treaba buna, dar acesta ar trebui sa fie constient ca a ajuns secretar general al CSM pe langa lege, asa cum s-a intamplat si cu George Catalin Serban. Caz in care, din informatiile noastre, lui Bogdan Mateescu si lui George Catalin Serban li se pregateste deja o plangere penala fix pentru modalitatea in care s-a dispus instalarea lui Serban in functia de secretar general al CSM.
Legea si regulamentul nu pot fi combatute
Dupa cum am explicat in momentul in care am dezvaluit modul in care Mateescu l-a pus pe Serban secretar general cu ocolirea legii (click aici pentru a citi), aceasta functie poate fi ocupata doar printr-o numire facuta de catre Plenul CSM. Adica de catre toti judecatorii si procurorii din CSM, plus reprezentantii societatii civile. Si nu o spunem noi, ci Legea 317 din 2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii si Regulamentul de functionare si organizare a CSM.
Iata prevederile din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii care demonstreaza ca seful CSM Bogdan Mateescu nu putea pune secretarul general al CSM, ca judecatorul George Catalin Serban ocupa nelegal functia de secretar general al CSM si ca Plenul CSM trebuia sa numeasca secretarul general al CSM:
Art. 39 din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii: “Plenul Consiliului Superior al Magistraturii numeste secretarul general si personalul cu functii de conducere din aparatul Consiliului Superior al Magistraturii”.
Art. 61 alin. (2) din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii: “Secretarul general este numit si revocat de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii dintre judecatorii si procurorii care au cel putin 8 ani vechime in magistratura”.
Iata prevederile din Regulamentul de organizare si functionare a Consiliului Superior al Magistraturii care demonstreaza ca seful CSM Bogdan Mateescu nu putea pune secretarul general al CSM, ca judecatorul George Catalin Serban ocupa nelegal functia de secretar general al CSM si ca Plenul CSM trebuia sa numeasca secretarul general al CSM:
Art. 16 alin. (1) punctul 27 din Regulamentul de organizare si functionare a CSM: “Plenul are urmatoarele atributii: numeste si revoca secretarul general, secretarul general adjunct si personalul cu functii de conducere din aparatul propriu al Consiliului".
Art. 80 alin. (1) din Regulamentul de organizare si functionare a CSM: “Secretarul general este numit de Plen, de regula, dintre judecatorii care au cel putin 8 ani vechime in magistratura”.
Articolul 120 din Regulamentul de organizare si functionare a CSM: “Personalul de conducere din aparatul propriu al Consiliului este numit de Plen”.
“Bobita” a actionat premediat
In cazul instalarii lui Eduard Cristian Ciobotaru in functia de secretar general al CSM, Bogdan Mateescu a actionat premeditat. Afirmam asta intrucat seful CSM putea face numirea prin Plen, asa cum cere legea, si nu poate sustine ca a existat o graba, ca decizia trebuia luata urgent, prin delegare.
Concret, numirea unui nou secretar general al CSM putea fi pusa de Mateescu pe ordinea de zi a Plenului CSM din 21 octombrie 2021. Data la care se stia ca fostul secretar general al CSM George Catalin Serban si-a depus cerere de pensionare. In acest sens, pe ordinea de zi a Sectiei pentru judecatori a CSM din aceeasi zi de 21 octombrie 2021, la punctul 9 figura cererea de eliberare din functie prin pensionare a lui Serban, cerere depusa intempestiv cu o seara inainte de sedinta, in conditiile in care pe ordinea de zi initiala nu figura pensionarea lui Serban. Sedinta Sectiei pentru judecatori a CSM a fost programata la ora 9.30, iar cea a Plenului CSM la ora 10. Asadar, sedinta de Plen a fost ulterioara celei de Sectie de judecatori in care s-a luat act de pensionarea lui Serban. In aceste conditii, Bogdan Mateescu putea pune pe ordinea de zi a Plenului numirea unui secretar general, astfel incat functia sa fie ocupata conform legii. Nu a facut-o, preferand delegarea.
De ce a procedat asa? Noi credem doar de teama ca nu cumva alesul sau sa fie respins de Plen. Caci o explicatie de genul ca pensionarea lui Serban a fost prea din scurt si ca nu a avut timp sa gaseasca un inlocuitor nu poate rezista, intrucat suntem convinsi ca in CSM erau destui doritori sa ocupe functia de secretar general al CSM. In plus, chiar sa nu fi gasit inlocuitor intr-un termen atat de scurt, Bogdan Mateescu putea sa amane numirea secretarului general al CSM pentru un Plen viitor, perioada in care atributiile puteau fi preluate de secretarul general adjunct al Consiliului, procuroarea Paula Despina Georgescu.
Chiar nimeni sa nu aiba vreo reactie?
Altfel, suntem curiosi sa vedem daca vreunul dintre membrii CSM va lua atitudine fata de modul in care Bogdan Mateescu a transformat Consiliul intr-o mosie proprie. Si cand vorbim despre membri ai CSM care ar putea lua atitudine fata de aceste ocoliri ale legii nu le avem in vedere pe judecatoarele Lia Savonea, Simona Marcu, Margareta Nicoleta Tint si Mariana Ghena (care astazi fie conduc CSM prin interpusul Mateescu, fie asculta orbeste de acesta), nici pe procurorii Codrut Olaru (apropiat al judecatoarelor anterior mentionate) si Nicolae Solomon (de ceva vreme tovaras bun al lui Mateescu), ci pe:
-judecatoarea Gabriela Baltag;
-judecatoarea Evelina Oprina;
-judecatoarea Andrea Chis;
-judecatorul Mihai Balan;
-procurorul Florin Deac (vicepresedinte CSM);
-procurorul Cristian Mihai Ban;
-procuroarea Tatiana Toader.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# MN 28 October 2021 14:21 +120
# Cetateanul 28 October 2021 15:25 +47
# Cetateanu 28 October 2021 16:20 +80
# Matolit 29 October 2021 00:12 0