I SE RUPE DE MAGISTRATURA – Ministresa bruxelleza Raluca Pruna a tratat cu dispret peste 100 de instante si parchete care i-au cerut demisia. Desi era obligata prin lege sa participe, traducatoarea Pruna a lipsit de la sedinta CSM in care s-au discutat Memorandumul si nemultumirile magistratilor. In loc sa caute solutii pentru rezolvarea crizei din Justitie si pentru evitarea declansarii unei greve generale, CSM pregateste ingroparea scandalului si propune “o abordare analitica”
Ministresa Justitiei Raluca Pruna (foto 1) continua sa ii sfideze pe judecatorii si procurorii care ii cer demisia. Traducatoarea Pruna a tratat cu dispret sute de instante si parchete din tara, care au semnat “Memorandumul privind Justitia”, si nici macar nu a participat la sedinta CSM in care s-au discutat nemultumirile magistratilor (foto 2). Asta desi Raluca Pruna era obligata prin lege sa participe la sedinta CSM, fiind membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii.
Plenul CSM a discutat, luni 19 septembrie 2016, “Memorandumul privind Justitia”, intr-o dezbatere care s-a intins mai bine de doua ore. La sedinta au fost prezenti presedinta Asociatiei Magistratilor din Romania, judecatoarea Gabriela Baltag, si presedintele Asociatiei Procurorilor din Romania, procurorul Constantin Sima, iar discutiile au scos in evidenta, credem noi, o atitudine extrem de agresiva a presedintelui CSM Mircea Aron (foto 3), atitudine care din punctul nostru de vedere arata ca acesta se situeaza pe o pozitie contrara magistratilor si procurorilor din tara. De la respectiva sedinta a lipsit, asa cum spuneam, chiar cea care a declansat scandalul in Justitie. Fosta asistenta a Monicai Macovei, Raluca Pruna, nu s-a sinchisit sa dea ochii cu reprezentantii asociatiilor profesionale, asta dupa ce la fel a facut cu o luna in urma, cand in CSM s-a discutat refuzul ministresei de a pune in aplicare ordonanta pe salarizare.
Absenta ministresei Pruna de la dezbaterea cu asociatiile profesionale din CSM, pentru a doua oara la rand, a fost observata inclusiv din CSM, de catre judecatorul Norel Popescu, acesta criticand in termeni duri atitudinea traducatoarei.
Singura solutie: Ciolos sa o demita pe Pruna
Pe de alta parte, nu este foarte clar ce s-a decis in urma sedintei CSM. Magistratii care au urmarit sedinta nu au putut observa decat o atitudine ostila a presedintelui CSM Mircea Aron si o totala lipsa de interes pentru a rezolva problemele sesizate de judecatori si procurori. Cel mai probabil, actualul CSM, cel mai slab din istorie, va fi incapabil si nici nu va dori sa dea curs solicitarilor magistratilor.
In ceea ce priveste cererea judecatorilor si procurorilor referitoare la demisia Ralucai Pruna, este evident ca aceasta ii va trata in continuare cu dispret pe magistrati, continuand sa ii sfideze asa cum a facut-o pana acum, o demisie neputand fi luata in calcul, mai ales ca acesta este un gest de onoare.
In aceste conditii, singura solutie este ca premierul Dacian Ciolos sa o demita de urgenta pe Raluca Pruna si sa numeasca un ministru care sa fie cu adevarat preocupat de soarta Justitiei.
CSM vrea sa puna batista pe tambal
Revenind la pozitia CSM, la cateva ore de la dezbaterile din Plen, presedintele Mircea Aron a sustinut o declaratie de presa in care, intr-un limbaj de lemn, a anuntat ca propune o intalnire cu reprezentantii asociatiilor profesionale, ministresa Raluca Pruna, sefii ICCJ, PICCJ, ai curtilor de apel si ai parchetelor de pe langa curtile de apel, intalnire in care sa fie “dezbatute si sistematizate” toate aspectele sesizate de cele peste 100 de instante si parchete care au adoptat “Memorandumul privind Justitia”.
Totodata, Aron a anuntat ca CSM propune o “o abordare analitica care sa permita sistematizarea in termeni de actualitate si concretete, prin raportare la unele actiuni intreprinse si/ sau a unor masuri implementate ori aflate in curs de implementare”, urmarindu-se “structurarea avansata a Memorandumului ca document programatic, atat din perspectiva identificarii si dimensionarii resurselor, a obiectivelor si masurilor avute in vedere, cat si a orientarii realiste spre activitati de tip rezultat”. Niste cuvinte goale, care, in opinia noastra, nu ascund altceva decat intentia CSM de a ingropa si acest scandal, asa cum s-a intamplat si in alte cazuri, cum ar fi spre exemplu declaratiile generalului SRI Dumitru Dumbrava privind instantele transformate in “camp tactic”.
Iata declaratia de presa a presedintelui CSM Mircea Aron:
„In sedinta de astazi, 19 septembrie, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a dezbatut posibilitatea stabilirii si pregatirii unei intalniri cu conducerile instantelor si parchetelor, precum si cu conducerile organizatiilor profesionale, in vederea discutarii problemelor sistemului judiciar ce fac obiectul 'Memorandumului pentru Justitie' promovat de asociatiile profesionale ale magistratilor, precum si a celorlalte aspecte invocate de o parte a instantelor judecatoresti, prin hotarari ale adunarilor generale.
La dezbaterea in sedinta publica de azi au participat si reprezentanti ai asociatiilor profesionale.
Avand in vedere faptul ca o buna parte din aceste teme au facut obiectul analizei in cadrul activitatilor desfasurate de Consiliu pana la aceasta data, Plenul a decis ca in perioada urmatoare sa fie puse la dispozitia initiatorilor documentului si a conducerilor instantelor si parchetelor de pe langa acestea, materialele documentare relevante privind aceste activitati anterior desfasurate de Consiliu.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii propune dezbaterea si sistematizarea tuturor aspectelor aflate in atentia adunarilor generale ale instantelor sau reflectate in Memorandum, in cadrul unei intalniri ce va avea loc vineri, 23 septembrie.
La aceasta intalnire vor fi invitati reprezentantii asociatiilor profesionale, Ministrul Justitiei, conducerea ICCJ, Parchetului de pe langa ICCJ, a curtilor de apel si parchetelor de pe langa acestea.
Plenul Consiliului propune o abordare analitica care sa permita sistematizarea in termeni de actualitate si concretete, prin raportare la unele actiuni intreprinse si/sau a unor masuri implementate ori aflate in curs de implementare.
De asemenea, se va urmari structurarea avansata a Memorandumului ca document programatic, atat din perspectiva identificarii si dimensionarii resurselor, a obiectivelor si masurilor avute in vedere, cat si a orientarii realiste spre activitati de tip rezultat”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Cetateanul 19 September 2016 23:35 +11
# UNUL DIN LUMEA CEA MARE 19 September 2016 23:53 -1
# Un om 20 September 2016 07:58 +3
# Adi 20 September 2016 09:01 -2
# themis 20 September 2016 09:01 +10
# pelin 20 September 2016 12:26 +4
# Balanta 20 September 2016 14:19 -1