28 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

EXISTA O SANSA PENTRU UN CSM AL ROMANILOR – "Capusele" din Justitie au de ce sa se teama. Judecatoarea Gabriela Baltag si-a depus cel mai ambitios proiect pentru demnitatea de membru CSM. Baltag a realizat o radiografie distrugatoare la adresa actualului CSM "care numai garantul indepedentei justitiei nu a fost". Reforma Gabrielei Baltag este radicala. Cititi in premiera proiectul celei mai curajoase judecatoare din Justitia romana

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

21 July 2016 16:58
Vizualizari: 21141

Consiliul Superior al Magistraturii a incheiat procedura de depunere a candidaturilor pentru noua componenta a CSM, ce urmeaza sa isi preia mandatul la inceputul lunii ianuarie 2017. Pana la acest moment, nu a fost publicata nicio lista oficiala a candidatilor inscrisi pentru demnitatea de membru in CSM, insa numele acestora au inceput deja sa apara in spatiul public. Lumeajustitiei.ro a aflat insa ca printre ultimii magistrati care si-au depus candidatura pentru functia de membru in CSM s-a aflat si o judecatoare care a dus lupte grele in ultimii sase ani cu actualul CSM. Este vorba despre presedinta Asociatiei Magistratilor din Romania, judecatoarea Gabriela Baltag de la Tribunalul Neamt (foto), care si-a depus candidatura pentru CSM joi, in ultima zi de depunere a candidaturilor, cu dorinta si speranta ca, daca va ajunge in CSM, va reusi sa indrepte multe dintre neregulile adunate in functioarea Consiliului in ani de zile.


Intr-un amplu proiect, de 35 de pagini, pe care l-a depus deja la CSM, judecatoarea Gabriela Baltag propune ca organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii sa se schimbe radical, iar aceasta intrucat institutia se bucura de o lipsa evidenta de incredere sociala, de increderea magistratilor. Doua dintre propunerile Gabrielei Baltag care ne-au atras atentia se refera la durata prea mare a mandatelor membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, in privinta careia propune sa se reduca la cel mult patru ani, si la votul exprimat in Plen, pentru care opineaza ca se impune sa fie la vedere, nu in procedura secreta.

Cu titlu de exemplu, judecatoarea Gabriela Baltag pune pe tapet unele dintre cele mai controversate decizii ale actualului CSM, care in mandatul sau a decis "in principiu” ca nu este o problema daca un judecator are si calitatea de mason, dar cu siguranta nu poate fi presedintele unui comitet de parinti!

In primele pagini ale proiectului, judecatoarea Gabriela Baltag vorbeste despre nevoie de schimbare a practicilor din Consiliul Superior al Magistraturii, expunand-si convingerea ca in ultimii sase ani judecatorii si procurorii au avut un CSM "care numai garantul independentei nu a fost" si care a avut mai degraba preocupari externe sau politice. Din acest motiv, judecatoarea de la Tribunalul Neamt isi exprima crezul ca anul 2016 poate fi anul "revitalizarii justitiei, printr-o reconsiderare a prioritatilor, valorilor, o asezare a principiilor".

In proiectul sau, Gabriela Baltag vorbeste despre calitatea de demnitar a unui judecator si/sau procuror, calitate ce este recunoscuta doar anumitor magistrati si care determina, in mod discriminatoriu, excluderea majoritatii judecatorilor de la aceasta recunoastere. Or, arata Baltag, "cu nimic nu este mai important un magistrat, ales membru in Consiliul Superior al Magistraturii sau unul care ocupa o functie de conducere la Inalta Curte de Casatie si Justitie sau in Parchetul General, comparativ cu judecatorii ce infaptuiesc actul de justitie, in adevaratul sens al cuvantului".

In proiectul sau, Gabriela Baltag propune ca noul CSM sa elaboreze un cod judiciar care sa cuprinda principiile organizarii si functionarii si regulamentele de aplicare a legii de la ICCJ la judecatorie. Acest cod, ar reglementa ca regula repartizarii aleatorii a dosarelor sa se faca la ICCJ la fel ca la celelalte instante, "situatie ce va da o mai mare incredere cetatenilor in corectitudinea si transparenta actului de justitie".

Vorbind despre credibilizarea si imaginea actului de justitie, Gabriela Baltag isi exprima regretul fata de actiunile CSM-ului in ultimii 6 ani, care a permis "popularizarea dosarelor" pe surse, avand ca efect alterarea prezumtiei de nevinovatiei.

Judecatoarea Gabriela Baltag nu omite din proiectul de candidatura pentru demnitatea de membru in CSM statutul procurorilor, despre care sustine ca se impune sa fie modificat, in sensul in care acestia sa nu mai ramana magistrati, intrucat "statutul lor nu poate fi unul caracterizat, in viitor, prin inamovibilitate, intrucat acesta nu poate fi similar judecatorilor". Iar aceasta intrucat "justitia se infaptuieste prin Inalta Curte de Casatie si Justitie si celelalte instante, iar autoritatea unei puteri, data de cei care intra in componenta ei, respectiv judecatorii inamovibili, nu poate fi comparata cu autoritatea unei institutii care nu are acelasi statut, de putere in stat, asa cum este si trebuie sa ramana Ministerul Public".

In proiectul sau, judecatoarea de la Tribunalul Neamt atrage atentia asupra unei "capuse" din sistemul judiciar care necesita atentie, "capusa care a ajuns in pozitia de a beneficia de un statul mai bun chiar decat al judecatorilor". Este vorba personaul asimilat magistratilor, despre care sustine ca "beneficiaza de un regim privilegiat", dobandind gradul profesional doar pentru ca obtin nota de trecere 7, fara sa se faca o departajare a concurentilor in functie de medii, cum se intampla in concursurile magistratilor.

Ne-a atras atentia in proiectul Gabrielei Baltag informatia pe care aceasta o transmite CSM-ului, potrivit careia "sunt indicii temeinice, raspandite pe 'surse' ca, in toamna acestui an, gratie unei bunavointe institutionale sporite, a unei deschideri speciale pentru categoria profesionala a asimilatilor, se va organiza o sesiune speciala, de promovare 'pe loc', in vederea dobandirii chiar a gradului de judecator de instanta suprema de catre doritori, situatie posibila in prezent si la nivel de parchete".

O alta discriminare se face in randul procurorilor DNA si DIICOT, despre care judecatoarea Gabriela Baltag precizeaza ca beneficiaza de o salarizare discriminatorie in raport de salarizarea judecatorilor, ajungandu-se in situatia ca un judecator sa primeasca drepturi salariale inferioare procurorilor DNA si DIICOT.

Deloc de neglijat sunt si masurile pe care Gabriela Baltag le propune pentru rezolvarea problemele ce sunt invocate zilnic de judecatori pe holurile instantelor din Romania si care creeaza acestora probleme in desfasurarea activitatii. Printre acestea se numara necesitatea asigurarii unui acces largit al judecatorilor de cariera pentru promovarea la instanta suprema, acordarea posibilitatii unui judecator cu cel putin 20 de ani experienta sa poata fi primit fara examen in profesia de avocat sau notar, consolidarea statutul procurorilor prin excluderea autoritatii Ministerului Justitiei si a subordonarii ierarhice ori in caz contrar excluderea procurorilor din randul magistratilor, revizuirea modalitatii de promovare a procurorilor DNA si DIICOT, limitarea numarului de detasari la MJ, CSM, INM, SNG, PICCJ si alte institutii.

In proiect, judecatoarea Gabriela Baltag nu omite nici modul de functionare al Inspectiei Judiciare despre care afirma ca "si-a permis derapaje ce au afectat independenta magistratilor, mai ales independenta judecatorilor" aratand ca "toate au fost posibile cu ingaduinta garantului independentei care le-a tolerat, printr-o lipsa de reactie si/sau prin nesanctionarea publica a atitudinilor/comportamentelor dovedite a fi o evidenta depasire a limitelor unei cercetari rezonabile".

Salariile magistratilor reprezinta totodata o prioritate pentru judecatoare Gabriela Baltag, care a retinut in proiectul sau pentru noul CSM toate problemele intampinate si masurile ce trebuie luate pentru stoparea inechitatilor salariale in sistemul judiciar. Iata cateva din aceste propuneri:

"Prezentarea situatiei reale privind salariile existente in justitie, anume faptul ca acestea nu sunt cele mai mari din sistemul bugetar, nefiind posibil a se rezuma intreaga politica salariala la cateva salarii corespunzatoare functiilor de conducere de la instanta suprema si din marile parchete, intrucat modalitatea lor de calcul este diferita, beneficiarii avand statut de demnitari, situatie care nu este valabila pentru ceilalti magistrati;

-Depunerea diligentelor necesare pentru inlaturarea inechitatilor salariale, respectiv includerea in baza de calcul salarial a drepturile consfintite prin hotararile judecatoresti irevocabile privind cresterile salariale de 2%, 5% si 11% pronuntate in baza Ordonantei Guvernului nr. 10/2007 aprobata cu modificari prin Legea nr. 231/2007, cu modificarile ulterioare; Formularea de propuneri concrete pentru corectarea discriminarii existente de peste 10 ani intre salarizarea procurorilor DNA si DIICOT, pe de o parte si, salarizarea judecatorilor si a celorlalti procurori, pe de alta parte;

-Este necesara regandirea modalitatii in care se gestioneaza de catre Consiliu Superior al Magistraturii problema salariala a magistratilor; Angajarea responsabila a unui dialog constructiv cu toate autoritatile initiatoare de proiecte in materie salariala, dar si cu reprezentantii sistemului judiciar, in masura sa ofere solutiile cele mai oneste, raportat la interdictiile si incompatibilitatile existente;

-Prezentarea imediata si transparenta a oricarei propuneri legislative in materie de salarii, dar si a solutiilor identificate; Promovarea unui dialog real de catre Consiliu Superior al Magistraturii cu sistemul judiciar."

*Prezentam integral amplul proiect de candidat al judecatoarei Gabriela Baltag depus la CSM pentru demnitatea de membru al Consiliului

Comentarii

# remember date 21 July 2016 17:37 +58

Aveti toata stima si consideratiunea, din partea mea, d-na Judecator Batag Gabriela.Au de ce se teme loazele justitiei aservite.Sunteti foarte bine pregatita profesional,desteapta, puternica, ambitioasa, cu alte cuvinte, sunteti foarte frumoasa si la interior si la exterior si sunt convins ca scursurilor si complexatelor din justitiei le provocati multe insomnii. Sper din toata inima si sunt alaturi de dumneavoastra in demersurile ce le faceti si sunt convins ca veti reusi.Dati lozelor justitei cu baltagul in cap pan-or disparea in negura vremii.Succes si multa, multa sanatate si putere de munca.

# DODI date 21 July 2016 20:31 +43

Este de apreciat acest fenomen. Sper să nu fie temperat sau să fie doar o atitudine de ... sezon. Oamenii de valoare din justiție au început să prindă curaj. Destul au lăsat leprele să iasă în față și să terfelească, prin atitudinea, aroganța, tupeul și lipsa lor de profesionalism, toată clasa magistraților. Curaj și succes.

# DODI 2 date 21 July 2016 20:39 +25

De mult trebuia ieșit la cei din CSM cu ... BALTAGU. Dar pentru că noi suntem miloși am ieșit doar unul și bun. Sper să sperie nițel și să nu trebuiască să îl folosim. Nu de alta dar la cât de curajoși sunt cei din CSM cred că nu sunt suficiente locuri SUB mese să se ascundă.

# Andrei date 21 July 2016 20:45 +28

Nimeni nu e profet in tara lui dar cum se intrevede alegerea unui CSM foarte serios si combativ, cred ca va fi macel dupa alegeri. Pentru ca la beregata noilor alesi vor sarii si fostii CSM/isti din aripa dura dar si DNA. Ne mai vedem pe aici dar, dupa primul an, ori o sa ne trezim cu cativa noi alesi arestati ori, cu DNA/jul facut franjuri. Nu va fi insa nici o surpriza cu Danilet care o sa-i injure vartos pe noii alesi, numai ca pe bietul de el nu-l ia nimeni in seama.

# steluta date 22 July 2016 16:02 +4

pe Danilet il masteapta o cariera politica de lipitor de afise la M10 sau un post de atarnator la Bruxelles in gasca antiromaneasca Makovei_Pruna_PPE

# Avocat date 21 July 2016 21:24 +32

Felicitari, doamna judecator. Va doresc succes.

# anca perigueux date 21 July 2016 21:57 +32

In sfarsit ia cineva taurul de coarne...Succes, Dna Baltag! Sper sa va sustina toti oamenii cinstiti din lumea Justitiei!!! :-)

# grefier date 21 July 2016 22:52 +16

Frumos proiect. Doamna judecator, pe langa procentul de 18 % lipsa din salariu mai sunt si alte sume lisa. Spre exemplu valoarea de referinta sectoriala pentru ultimii doi ani este de 600 lei, care se inmulteste cu punctajul din anexa la Legea 284/2010 si asa rezulta salariul sau mai bine zis ar trebui sa se calculeze. DAR, contabilitatle calculeaza cu valoarea de referinta de 305 lei. Deci salariile in justitie sunt din start taiate. Cereti matrita salarizarii/indemnizatiei . Desi in Legea 71/2015 si in OG 83/2014 se stabileste vl.de ref. de 600, ni se aplica 305 lei. Propun ca informaticienii, platiti acum mai bine ca un jude, sa faca un program la nivel central care sa fie in lucru la toate contavilotatlle din instantele din tara, iar acestea sa introuca doar datele specifice fiecarui angajat. Doar asa vom scapa de inechitatle salariale. Un program informatic calculator salarii la nivel national.

# santinela date 22 July 2016 08:17 +16

Foarte corect programul provenit de la una din putinele judecatoare cu credibilitate. Acum sa vedeti ce bariere au sa-i puna "pitifelnicii" din CSM-ul asta anchilozat !

# Taranu de la Tara date 22 July 2016 09:44 -6

Teoretic, suna bine. Practic...? Mai usor cu pianu pe scarile campului tactic. Va invit sa urmariti fenomenul, pana la capat. Surprize, fara numar si... Sa dea Dumnezeu! (Daca nu ataca problema banilor si avea un pic de rabdare, era mult mai bine. In campaniile electorale, inclusiv in justitie, se promit...bani. Gretos! Si profund nedrept de la Stoica incoace. Luati salarii PREA PREA, pentru Romania... Hai, hai!)

# V.V.D.Toth date 22 July 2016 12:54 -7

Ati pus punctul pe i. Singurul.

# Ipochimen date 22 July 2016 13:19 +4

Câmpul tactic e pe cale să devină pârloagă...

# Nastratin hogea date 22 July 2016 10:36 +8

Da,in sfirsit o candidatura serioasa pt un organism care ar trebui cu adevarat sa fie reprezentativ.Din pacate e greu de crezut ca va razbate impotriva"sistemului"plin de ..danileti si altii ca el.Eu cred ca toti judecatorii indiferent de regiune si rang ar trebui sa voteze un asemenea candidat.Nu uitati ,discutam de un profesionist,judecator de scaun,care in permanenta a lucrat pt drepturile magistratilor,ale juristilor in general.Daca mai exista un pic de mindrie profesionala si de recunoastere a valorii atunci chiar ca ar trebui sa votati un asemenea candidat.

# vladone date 22 July 2016 11:41 +3

D.na judecator Baltag este evident animata de cele mai bune intentii ,isi respecta si iubeste profesia. Din pacate, blocajul mental specific Castei judecatorilor o impiedica pe D.na judecator sa-si valorifice eventualele trasaturi empatice si sa observe ca Justitia este o componenta a Societatii si nu " Centrul Vital ". Ptr. a beneficia de Independenta, Inamovibilitate, Stabilitate, salarii maxime , magistratii , fie ei judecatori sau procurori trebuie sa se supuna controlului social prin toate mijloacele legale inclusiv printr-un CSM care sa aibe in componenta majoritara reprezentanti calificati si de foarte buna reputatie ai Societatii civile. Asemenea altor confrati D.na judecator priveste la vietatile din curtea Societatii dintr-un Turn de fildes din care fac parte numai cei initiati ce trebuie sa primeasca toate onorurile din partea vietatilor iar responsabilitatile si sanctiunile sa fie o afacere interna a Turnului. Capabilitatile ad-tive de control eficient.....

# vladone date 22 July 2016 11:42 +2

...din partea societatii, acesta este Miezul chestiunii, ocolit cu gratie de toti candidatii

# Campeanu Cristiana date 22 July 2016 12:02 +3

Ca magistrat procuror cu o cariera indelungat ,neexrcitand alta functie de la repartitie pana la pensionare in anul 2015,membru al As.Procurorilor si al As,Magistratilor,in prezent avocat ,alegator si presedinte al comisiei de alegere a acestui C.SD.M. al carui mandat este spre sfarsit,afirm cu tarie ca celelalte C.S.M.-uri anterioare au fost altfel dect prazentul C.S.M. Ca magistrat- procuror,functie pe care am exercitat-o continuu de la absolvirea facultatii pana in anul 2015 cand m-am pensionat,in prezent avocat,membru al AS.Proc.si al As.Magist,alegator si presedinte de comisie  la alegerea actualului C.S.M.,afirm cu tarie ca niciunul din C.S.M-urile anterioare nu a fost ca cel prezent.In opinia mea,actualul C.S.M. a adus cele mai mari deservicii justitiei si magistratilor dintre cele care puteau fi aduse.Stimati fosti colegi,noi toti stim cum s-au desfasurat campaniile precedente pt alegerea membrilor C.S.M.toti stim  lobby-ul dus de acesti

# Campenu Cristiana date 22 July 2016 12:29 +6

In continuarea celui precedent/Cred ca multi dintre noi se simt inselati  in asteparile lor de catre cei carora le-a dat votul.Cum s-au vazut in C.S.M. sau considerat in Olimp si au facut tot ce au vrut in detrimentul nunumai al celor care iau ales ,darmai ales al justitiei.Cred ca pt sanatatea unui C.S.M ,durata mandatului de 6 ani pt un C.S.M este prea mare Trebuie modificata Constitutia !Justificarea cum ca un mandat mai indelungat permite realizareaobiectivelor produse s-a dovedit a fi  o minciuna.Un C.S.M. capabil  trebuie sa stabileasca o politica judiciara pe termen indelungat asfel incat sa fie dusa mai departe de urmatorul C.S.M. "Cascati " ochii mari !Acum e timpul pornind de la actuala experienta sa va alegeti reprezentanti cu coloana vertrebrala,echilibrati,modesti si cu dorinta de a face bine justitiei nu,propriilor interese !Aveti grija pe cine alegeti !

# pai da date 22 July 2016 13:11 -4

cum sa nu. hai s-o sustinem cu totii (profesori, medici, functionary publici, oameni cu salariul minim pe economie) pe dna asta ca are printre prioritati salariile celor din justitie (care sunt printre cele mai mici, sic!) ... dak cineva crede ca dna judecator va face altceva decat confratii ei, big mistake. o sa aveti o mare dezamagire ... din pacate :o :o :-? :-?

# steluta date 22 July 2016 15:59 +6

Daca Gabriela Baltag nu este sustinuta de colegi sa ajunga sefa viitorului CSM atunci degeaba ne mai facem iluzii . Mai trebuie detectati printre candidati acoperitii campului tactic securist infiltrati cu grija de sistem . Doar faptele fac diferenta nu vorbele si programele frumos ticluite . Cine nu are un istoric de luptator impotriva "campului tactic" sa nu fie votat ca este posibil sa fie doar un viitor Danilet , Haineala , Ghica...etc

# gabriel date 22 July 2016 16:01 +5

Oare cand se va reveni la normal si cu statutul de magistrat in care au fost bagati si procurorii (avocatii statului).

# Groza date 23 July 2016 00:28 +4

Succes.Sa nu fie un mesaj pentru voturi.

# Xxl date 23 July 2016 09:30 -7

Am banuit de 2,3 ani ca acest nume nu apare intamplator in spatul public ci tinteste viitorul CSM. Din pacte si actualul CSM a venit cu idei revolutionare si ni s-a aplecat de atata revolutie in sistem. As dori o intoarcere la NORMALITATE si sa lasam dracului revolutiile si reformele de care nu mai scapam de 26 de ani.

# Marius date 23 July 2016 18:11 0

Baieti.. tancurile Moscovei v au adus neamurile analfabete in justitie, Danilet si cu ai lui va trimit in cosul de gunoi a istorie(adica in puscarie) si spre deosebire de Maniu pe voi n-o sa va planga nimeni, pt ca ati ajuns unde meritati. Stiti care este paradoxul suprem? Ca ati fost vanduti de un securist de al vostru (Basescu) tocmai cand va credeati stapani peste tara. . (partidele istorice fiind.. fie scoase din parlament, fie doar de decor acolo). Cateodata viata fiind asa de cinica peste fosti comunisti.Lucru ce va da de gandit nu?!

# pelin date 23 July 2016 18:13 +11

REFERITOR LA D-na MAGISTRAT G.BALTAG,AM PUTUT OBSERVA IN TIMP O MULTITUDINE DE CALITATI CUM SANT:UN SENTIMENT AL RESPOSABILITATII,O ATITUDINE SI COMPORTARE IREPROSABILA,POLITETE,EXIGENTA,BUNA CREDENTA,CURAJ,TENACITATE,BUNUL SIMT,O VASTA PREGATIRE PROFESIONALA,DAR MAI ALES CONDUITA O MORALA.ACEASTA INSEAMNA PUR SI SIMPLU EXIGENTA AMUME DE-A RENUNTA LA PLACERILE VIETII EI,PUNAND MAI PRESUS INTERESUL PLIN DE SOLICITARI PE CARE-L DEPUNE IN SCOPUL DE A FAURI O SOARTA MAI BUNA PT.OAMENI.FATA DE ACEASTA CONSTATARE,PERCEP CA LOCUL POTRIVIT AL DISTINSEI D-mne G.BALTAG,ESTE LA CSM,FIIND MODELUL CARE NU PREA ARE ECHIVALENT!VA ASTEPTAM CU MULTA PLACERE!!!!!!!!!!!!!!!!

# avocat date 24 July 2016 12:46 +2

este singura care a realizat ca procurorul nu trebuie sa fie magistrat sa faca parte din aceeasi asociatie profesionala.este inafara Constitutiei

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva