EXISTA O SANSA PENTRU UN CSM AL ROMANILOR – "Capusele" din Justitie au de ce sa se teama. Judecatoarea Gabriela Baltag si-a depus cel mai ambitios proiect pentru demnitatea de membru CSM. Baltag a realizat o radiografie distrugatoare la adresa actualului CSM "care numai garantul indepedentei justitiei nu a fost". Reforma Gabrielei Baltag este radicala. Cititi in premiera proiectul celei mai curajoase judecatoare din Justitia romana
Consiliul Superior al Magistraturii a incheiat procedura de depunere a candidaturilor pentru noua componenta a CSM, ce urmeaza sa isi preia mandatul la inceputul lunii ianuarie 2017. Pana la acest moment, nu a fost publicata nicio lista oficiala a candidatilor inscrisi pentru demnitatea de membru in CSM, insa numele acestora au inceput deja sa apara in spatiul public. Lumeajustitiei.ro a aflat insa ca printre ultimii magistrati care si-au depus candidatura pentru functia de membru in CSM s-a aflat si o judecatoare care a dus lupte grele in ultimii sase ani cu actualul CSM. Este vorba despre presedinta Asociatiei Magistratilor din Romania, judecatoarea Gabriela Baltag de la Tribunalul Neamt (foto), care si-a depus candidatura pentru CSM joi, in ultima zi de depunere a candidaturilor, cu dorinta si speranta ca, daca va ajunge in CSM, va reusi sa indrepte multe dintre neregulile adunate in functioarea Consiliului in ani de zile.
Intr-un amplu proiect, de 35 de pagini, pe care l-a depus deja la CSM, judecatoarea Gabriela Baltag propune ca organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii sa se schimbe radical, iar aceasta intrucat institutia se bucura de o lipsa evidenta de incredere sociala, de increderea magistratilor. Doua dintre propunerile Gabrielei Baltag care ne-au atras atentia se refera la durata prea mare a mandatelor membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, in privinta careia propune sa se reduca la cel mult patru ani, si la votul exprimat in Plen, pentru care opineaza ca se impune sa fie la vedere, nu in procedura secreta.
Cu titlu de exemplu, judecatoarea Gabriela Baltag pune pe tapet unele dintre cele mai controversate decizii ale actualului CSM, care in mandatul sau a decis "in principiu” ca nu este o problema daca un judecator are si calitatea de mason, dar cu siguranta nu poate fi presedintele unui comitet de parinti!
In primele pagini ale proiectului, judecatoarea Gabriela Baltag vorbeste despre nevoie de schimbare a practicilor din Consiliul Superior al Magistraturii, expunand-si convingerea ca in ultimii sase ani judecatorii si procurorii au avut un CSM "care numai garantul independentei nu a fost" si care a avut mai degraba preocupari externe sau politice. Din acest motiv, judecatoarea de la Tribunalul Neamt isi exprima crezul ca anul 2016 poate fi anul "revitalizarii justitiei, printr-o reconsiderare a prioritatilor, valorilor, o asezare a principiilor".
In proiectul sau, Gabriela Baltag vorbeste despre calitatea de demnitar a unui judecator si/sau procuror, calitate ce este recunoscuta doar anumitor magistrati si care determina, in mod discriminatoriu, excluderea majoritatii judecatorilor de la aceasta recunoastere. Or, arata Baltag, "cu nimic nu este mai important un magistrat, ales membru in Consiliul Superior al Magistraturii sau unul care ocupa o functie de conducere la Inalta Curte de Casatie si Justitie sau in Parchetul General, comparativ cu judecatorii ce infaptuiesc actul de justitie, in adevaratul sens al cuvantului".
In proiectul sau, Gabriela Baltag propune ca noul CSM sa elaboreze un cod judiciar care sa cuprinda principiile organizarii si functionarii si regulamentele de aplicare a legii de la ICCJ la judecatorie. Acest cod, ar reglementa ca regula repartizarii aleatorii a dosarelor sa se faca la ICCJ la fel ca la celelalte instante, "situatie ce va da o mai mare incredere cetatenilor in corectitudinea si transparenta actului de justitie".
Vorbind despre credibilizarea si imaginea actului de justitie, Gabriela Baltag isi exprima regretul fata de actiunile CSM-ului in ultimii 6 ani, care a permis "popularizarea dosarelor" pe surse, avand ca efect alterarea prezumtiei de nevinovatiei.
Judecatoarea Gabriela Baltag nu omite din proiectul de candidatura pentru demnitatea de membru in CSM statutul procurorilor, despre care sustine ca se impune sa fie modificat, in sensul in care acestia sa nu mai ramana magistrati, intrucat "statutul lor nu poate fi unul caracterizat, in viitor, prin inamovibilitate, intrucat acesta nu poate fi similar judecatorilor". Iar aceasta intrucat "justitia se infaptuieste prin Inalta Curte de Casatie si Justitie si celelalte instante, iar autoritatea unei puteri, data de cei care intra in componenta ei, respectiv judecatorii inamovibili, nu poate fi comparata cu autoritatea unei institutii care nu are acelasi statut, de putere in stat, asa cum este si trebuie sa ramana Ministerul Public".
In proiectul sau, judecatoarea de la Tribunalul Neamt atrage atentia asupra unei "capuse" din sistemul judiciar care necesita atentie, "capusa care a ajuns in pozitia de a beneficia de un statul mai bun chiar decat al judecatorilor". Este vorba personaul asimilat magistratilor, despre care sustine ca "beneficiaza de un regim privilegiat", dobandind gradul profesional doar pentru ca obtin nota de trecere 7, fara sa se faca o departajare a concurentilor in functie de medii, cum se intampla in concursurile magistratilor.
Ne-a atras atentia in proiectul Gabrielei Baltag informatia pe care aceasta o transmite CSM-ului, potrivit careia "sunt indicii temeinice, raspandite pe 'surse' ca, in toamna acestui an, gratie unei bunavointe institutionale sporite, a unei deschideri speciale pentru categoria profesionala a asimilatilor, se va organiza o sesiune speciala, de promovare 'pe loc', in vederea dobandirii chiar a gradului de judecator de instanta suprema de catre doritori, situatie posibila in prezent si la nivel de parchete".
O alta discriminare se face in randul procurorilor DNA si DIICOT, despre care judecatoarea Gabriela Baltag precizeaza ca beneficiaza de o salarizare discriminatorie in raport de salarizarea judecatorilor, ajungandu-se in situatia ca un judecator sa primeasca drepturi salariale inferioare procurorilor DNA si DIICOT.
Deloc de neglijat sunt si masurile pe care Gabriela Baltag le propune pentru rezolvarea problemele ce sunt invocate zilnic de judecatori pe holurile instantelor din Romania si care creeaza acestora probleme in desfasurarea activitatii. Printre acestea se numara necesitatea asigurarii unui acces largit al judecatorilor de cariera pentru promovarea la instanta suprema, acordarea posibilitatii unui judecator cu cel putin 20 de ani experienta sa poata fi primit fara examen in profesia de avocat sau notar, consolidarea statutul procurorilor prin excluderea autoritatii Ministerului Justitiei si a subordonarii ierarhice ori in caz contrar excluderea procurorilor din randul magistratilor, revizuirea modalitatii de promovare a procurorilor DNA si DIICOT, limitarea numarului de detasari la MJ, CSM, INM, SNG, PICCJ si alte institutii.
In proiect, judecatoarea Gabriela Baltag nu omite nici modul de functionare al Inspectiei Judiciare despre care afirma ca "si-a permis derapaje ce au afectat independenta magistratilor, mai ales independenta judecatorilor" aratand ca "toate au fost posibile cu ingaduinta garantului independentei care le-a tolerat, printr-o lipsa de reactie si/sau prin nesanctionarea publica a atitudinilor/comportamentelor dovedite a fi o evidenta depasire a limitelor unei cercetari rezonabile".
Salariile magistratilor reprezinta totodata o prioritate pentru judecatoare Gabriela Baltag, care a retinut in proiectul sau pentru noul CSM toate problemele intampinate si masurile ce trebuie luate pentru stoparea inechitatilor salariale in sistemul judiciar. Iata cateva din aceste propuneri:
"Prezentarea situatiei reale privind salariile existente in justitie, anume faptul ca acestea nu sunt cele mai mari din sistemul bugetar, nefiind posibil a se rezuma intreaga politica salariala la cateva salarii corespunzatoare functiilor de conducere de la instanta suprema si din marile parchete, intrucat modalitatea lor de calcul este diferita, beneficiarii avand statut de demnitari, situatie care nu este valabila pentru ceilalti magistrati;
-Depunerea diligentelor necesare pentru inlaturarea inechitatilor salariale, respectiv includerea in baza de calcul salarial a drepturile consfintite prin hotararile judecatoresti irevocabile privind cresterile salariale de 2%, 5% si 11% pronuntate in baza Ordonantei Guvernului nr. 10/2007 aprobata cu modificari prin Legea nr. 231/2007, cu modificarile ulterioare; Formularea de propuneri concrete pentru corectarea discriminarii existente de peste 10 ani intre salarizarea procurorilor DNA si DIICOT, pe de o parte si, salarizarea judecatorilor si a celorlalti procurori, pe de alta parte;
-Este necesara regandirea modalitatii in care se gestioneaza de catre Consiliu Superior al Magistraturii problema salariala a magistratilor; Angajarea responsabila a unui dialog constructiv cu toate autoritatile initiatoare de proiecte in materie salariala, dar si cu reprezentantii sistemului judiciar, in masura sa ofere solutiile cele mai oneste, raportat la interdictiile si incompatibilitatile existente;
-Prezentarea imediata si transparenta a oricarei propuneri legislative in materie de salarii, dar si a solutiilor identificate; Promovarea unui dialog real de catre Consiliu Superior al Magistraturii cu sistemul judiciar."
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# remember 21 July 2016 17:37 +58
# DODI 21 July 2016 20:31 +43
# DODI 2 21 July 2016 20:39 +25
# Andrei 21 July 2016 20:45 +28
# steluta 22 July 2016 16:02 +4
# Avocat 21 July 2016 21:24 +32
# anca perigueux 21 July 2016 21:57 +32
# grefier 21 July 2016 22:52 +16
# santinela 22 July 2016 08:17 +16
# Taranu de la Tara 22 July 2016 09:44 -6
# V.V.D.Toth 22 July 2016 12:54 -7
# Ipochimen 22 July 2016 13:19 +4
# Nastratin hogea 22 July 2016 10:36 +8
# vladone 22 July 2016 11:41 +3
# vladone 22 July 2016 11:42 +2
# Campeanu Cristiana 22 July 2016 12:02 +3
# Campenu Cristiana 22 July 2016 12:29 +6
# pai da 22 July 2016 13:11 -4
# steluta 22 July 2016 15:59 +6
# gabriel 22 July 2016 16:01 +5
# Groza 23 July 2016 00:28 +4
# Xxl 23 July 2016 09:30 -7
# Marius 23 July 2016 18:11 0
# pelin 23 July 2016 18:13 +11
# avocat 24 July 2016 12:46 +2