LEGALIZAREA PROSTITUTIEI – Partidul Ecologist Roman supune dezbaterii publice legalizarea serviciilor sexuale comerciale: „Ar contribui la anularea cheltuielilor bugetare alocate combaterii traficului si exploatarii persoanelor vulnerabile, la diminuarea sumelor alocate combaterii bolilor cu transmitere sexuala si a combaterii traficului si consumului de droguri... ar avea ca principal efect alimentarea bugetului anual consolidat al statului cu sume de ordinul sutelor de milioane de euro”
Partidul Ecologist Roman supune dezbaterii publice legalizarea prostitutiei. Promotor al respectarii drepturilor si libertatilor fundamentale ale Omului, PER considera ca se impune elaborarea cu celeritate a unei legislatii care sa vizeze legalizarea serviciilor sexuale comerciale. „Consideram ca legalizarea serviciilor sexuale comerciale ar contribui, pe de o parte, la anularea cheltuielilor bugetare alocate combaterii traficului si exploatarii persoanelor vulnerabile, la diminuarea sumelor alocate combaterii bolilor cu transmitere sexuala si a combaterii traficului si consumului de droguri, iar pe de alta parte ar avea ca principal efect alimentarea bugetului anual consolidat al statului cu sume de ordinul sutelor de milioane de euro. Nu in ultimul rand, legalizarea serviciilor sexuale comerciale ar conduce la stoparea agresiunilor de ordin moral si fizic indreptate asupra persoanelor care practica sexul comercial”, se arata intr-un comunicat de presa dat publicitatii, marti 6 decembrie 2016, de reprezentantii Partidului Ecologist Roman, prezidat de Danut Pop (foto).
De altfel, pentru legalizarea serviciilor sexuale comerciale s-a pronuntat si Amnesty International prin rezolutia redactata la Dublin in anul 2015, in care se cere statelor lumii sa legifereze „masuri care includ dezincriminalizarea muncii sexuale” („The International Council requests the International Board to adopt a policy that seeks attainment of the highest possible protection of the human rights of sex workers, through measures that include the decriminalisation of sex work...”), dar si mare parte dintre romani, care - asa dupa cum o arata diverse sondaje de opinie, agreeaza aceasta masura legislativa in proportie de peste 78%.
Practic – se arata in continuare in comunicatul Ecologistilor –, legalizarea serviciilor sexuale comerciale dupa modelul adoptat in alte state membre ale Uniunii Europene (Germania, Austria, Olanda, Ungaria, Belgia, Suedia) ar contribui la respectarea de catre Romania a prevederilor Declaratiei Universala a Drepturilor Omului, in speta:
- art. 22 („Orice persoana, in calitatea sa de membru al societatii, are dreptul la securitatea sociala; ea este indreptatita ca prin efortul national si colaborarea internationala, tinandu-se seama de organizarea si resursele fiecarei tari, sa obtina realizarea drepturilor economice, sociale si culturale indispensabile pentru demnitatea sa si libera dezvoltare a personalitatii sale”);
- art. 23 („Orice persoana are dreptul la munca, la libera alegere a muncii sale, la conditii echitabile si satisfacatoare de munca, precum si la ocrotirea impotriva somajului”);
- art. 24 („Orice persoana are dreptul la odihna si recreatie, inclusiv la o limitare rezonabila a zilei de munca si la concedii periodice platite”);
- art. 25 („Orice om are dreptul la un nivel de trai care sa-i asigure sanatatea si bunastarea lui si familiei sale, cuprinzand hrana, imbracamintea, locuinta, ingrijirea medicala, precum si serviciile sociale necesare; el are dreptul la asigurare in caz de somaj, boala, invaliditate, vaduvie, batranete sau in celelalte cazuri de pierdere a mijloacelor de subzistenta, in urma unor imprejurari independente de vointa sa. (...) Toti copiii, fie ca sunt nascuti in cadrul casatoriei sau in afara acesteia, se bucura aceeasi protectie sociala”).
Tinand cont de considerentele mentionate mai sus, PARTIDUL ECOLOGIST ROMAN se angajeaza in fata romanilor ca, imediat dupa alegerile din data de 11 decembrie 2016, sa initieze demersurile legale in vederea demararii unor discutii publice privind elaborarea si adoptarea unei legislatii care sa vizeze legalizarea serviciilor sexuale comerciale.
Argumente PRO LEGALIZARE PROSTITUTIE
- Cei care practica aceasta meserie ar avea o situatie financiara si de sanatate mai buna (cand se pune in discutie legalizarea prostitutiei, se vorbeste despre situatia femeilor, dar, pentru o discutie echilibrata este nevoie sa recunoastem ca sunt si barbati care o practica, desi situatia este mult mai putin discutata in societate).
- Reduce prostitutia ilegala. Legalizarea prostitutiei i-ar face pe cei care practica sexul comercial sa fie mai putin tentati sa ascunda meseria pe care o practica, deoarece ar avea beneficii medicale si drepturi sociale. In plus, nici clientii nu ar mai fi tentati sa apeleze la servicii sexuale ilegale, deoarece riscurile ar fi mai mari decat daca ar apela la cele legale.
- S-ar tine sub control bolile cu transmitere sexuala. Atat timp cat autoritatile vor obliga practicantii de servicii sexuale comerciale sa-si faca periodic un anumit set de analize medicale, atunci ar fi depistate la timp bolile cu transmitere sexuala si ar putea fi controlata extinderea lor sau chiar s-ar putea stopa proliferarea lor.
- Fiscalizarea prostitutiei ar contribui la cresterea veniturilor la bugetul consolidat al statului. Nu exista studii care sa arate cat ar avea de castigat bugetul de stat in urma taxarii si impozitarii serviciilor sexuale, dar sustinatorii argumenteaza ca statul ar trebui sa ia in calcul nu doar obtinerea de venituri, ci si faptul ca prin legalizarea prostitutiei s-ar reduce din cheltuielile pe care le are in prezent cu cei care ofera servicii sexuale platite, precum raspandirea bolilor cu transmitere sexuala si cresterea consumului de droguri.
Reusita unei astfel de legalizari depinde de abordarea autoritatilor. Unul dintre cazurile de succes, des citat de cei care sunt contra legalizarii prostitutiei, este cel al Suediei, unde nu este pedepsit cel care practica servicii sexuale comerciale, ci clientul, cel care solicita.
Cele mai importante tari europene care au legalizat prostitutia
Germania - Este cunoscut faptul ca Germania este una dintre acele tari europene care au legalizat prostitutia, avand cea mai mare rata de raspandire a prostitutiei pe teritoriul tarii. Spre deosebire de alte state europene, Germania permite angajarea prostituatelor in bordeluri, iar sexul pe bani poate fi practicat si la coltul strazii.
Austria - in Austria se inregistreaza un numar foarte mare de prostituate, statul avand mari avantaje financiare de pe urma acestor servicii. Austria incaseaza anual cateva sute de milioane de euro. Este una dintre putinele tari europene care au legalizat prostitutia si care are mari beneficii financiare.
Olanda - In aceasta tara prostitutia este legalizata de cativa ani si este tratata ca orice alta profesie, din punct de vedere legal, chiar daca nu este perceputa asa de toata lumea. In toate aceste tari europene care au legalizat prostitutia, prostituatele platesc taxe, contribuie la fondul de pensii si pot primi somaj, daca se intampla sa nu mai aiba un loc de munca.
Ungaria - Si Ungaria se numara printre acele tari europene care au legalizat prostitutia. Sunt inregistrate legal un numar de cateva mii de prostituate, statul incasand anual cateva zeci de milioane de euro.
Belgia - Aceasta tara atrage ca un magnet turistii care vin special pentru servicii sexuale. Aici prostitutia este legalizata, iar statul scoate foarte multi bani de pe urma acestui lucru. Mai toate orasele belgiene au bordeluri, prostituatele fiind foarte apreciate de clienti pentru serviciile de calitate oferite. Un amanunt foarte important de care trebuie sa tineti cont este ca Belgia este una dintre cele mai sigure tari pentru cei care merg la bordeluri, fiindca au cea mai mica rata de prostituate care isi insala clientii.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Ionut 7 December 2016 16:36 0
# UNUL DIN LUMEA CEA MARE 7 December 2016 19:54 +7
# Doina 8 December 2016 17:45 +5